Valutahandel för nybörjare: Enkel och lättläst guide för dig som vill börja idag!

Utdelningsportfölj och pengamaskin

När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är du intresserad av valutahandel? Jag har personligen inte testat någon gång då mitt intresse är att vara delägare i aktier. Men intresset är stort och runt 1000 människor googlar på ”valutahandel” varje månad enligt ahrefs.com.

I denna artikeln går jag igenom grunderna för dig som är nybörjare så du kan ta ett beslut om det låter som något för dig.

Du får även lära dig:

Vad är valutahandel? 

I valutahandel tar du position för att en valuta skall öka eller minska i värde mot en annan valuta. Det kan till exempel vara att Euron ökar i värde mot Japanska Yen. Valutahandel är är en form av trading som just nu ökar mycket i popularitet. 

Varför ska man handla valutor?

För den som vill tjäna pengar på kortsiktig handel har valutahandel många fördelar. Det är lätt att komma igång. Många mäklare erbjuder valutahandel och det krävs inte speciellt mycket kapital för att starta. Valutamarknaden är öppen dygnet runt, måndag till fredag. Det gör det lättare att kombinera med annan sysselsättning. 

Valutahandel bygger på att handla med stor hävstång. Det innebär att du behöver ganska lite eget kapital. Gör du vinst på affären får du stor avkastning på det kapital du satsat. Det gör att den som lyckas med valutahandel kan få bra avkastning. 

Risken är dock stor. Hävstången får motsatt effekt om du gör en förlustaffär. Flera tradingmäklare har kostandsfria testkonton där du kan genomföra trades utan riktiga pengar för att känna dig fram.

Vad är skillnaden på handel med valutor och aktier?

Det finns ingen börs för valutor. Valutamarknaden sköts gemensamt av många av världens storbanker. Valet av mäklare kan därför vara extra viktigt. 

Många faktorer gör att det är större risk med att handla valuta, men det finns också större möjligheter. Eftersom valutahandel bygger på hävstång ger också små rörelser i valutor avkastning. 

För många privatpersoner kan det vara svårare att tjäna pengar på när enskilda aktier går ned i värde. I valutamarknaden är det lätt att ta position för både upp och nedgång i ett valutapar. 

Fördelen med aktier

För den som tradar direkt i aktier är det tryggare. Köper du en aktie för kortsiktig uppgång äger du faktiskt de aktierna. Det går även att handla med hävstångsprodukter i aktier men vanligast är att köpa aktien direkt. 

Fördelen med valutahandel

Det är en lättillgänglig marknad där det nästan alltid händer något. Det är en lättillgänglig marknad. Eftersom hela världen tradar samma valutapar finns det gott om information och inspiration på internet. Valutamarknaden är öppen dygnet runt hela veckan. 

Nackdelen med aktier

Det är svårt att tjäna pengar på enskilda aktiers nedgång. Det finns möjlighet att blanka för mer avancerade traders. Det finns också CFD och mini futures för att positionera sig för nedgång i vissa aktier. 

Aktiemarknaden är öppen dagtid vardagar. Äger du aktier och det händer något negativt i världen på kvällen får du vänta till dagen efter innan du kan sälja. 

Nackdelen med valutahandel

Valutahandel för privata traders är uppbyggd med stor hävstång. Det gör att även små rörelser får stor inverkan på din trading. Det är lätt att förlora pengar. 

Det finns många lycksökare inom valutahandel. Allt från de som säljer utbildningar, mentorskap till mäklare i gråzonen. Mycket information finns gratis på internet och Youtube. Här är en bra youtube-video från Nordnet talks.

Det finns gott om kända mäklare, det finns ingen anledning att välja någon okänd aktör. 

Vanliga frågor

  • Vad betyder spread?

Spread är skillnaden mellan pris. Vanligast syftar man på skillnaden mellan köp och säljkurs med begreppet spread. Det finns även andra spreads. 

  • Hur riskfyllt är det med valutahandel? (Mycket)

Valutahandel är mycket riskfyllt, främst på grund av att handeln sker med hävstång. För att bli lönsam på valutahandel måste du lära dig hantera risk. 

  • Vart kan man handla någonstans? 

Det finns många mäklare som erbjuder valutahandel. Enklast är att börja handla via en CFD-mäklare. Välj alltid en välkänd mäklare med gott anseende. 

  • Vad är Pips och Spreads?

I valutahandel används alltid många decimaler. I skrivande stund står Euro / Svenska kronan i 10.3090. Den sista siffran är en pip. 

Det kan uppstå skillnader i pris eller spreadar på en produkt. Det kan ske när det finns optioner med olika lösendatum på en produkt. Det kan också vara spreadar på produkter som normalt korrelerar i pris. Det finns de som har som strategi att leta upp och handla efter sådana spreadar.  

  • Vad är hävstång och stop loss?

Många finansiella produkter är uppbyggda så att du endast använder lite eget kapital i en trade, resten är i princip ett lån. Du får då en hävstång på ditt egna kapital. Gör du vinst kommer du få extra bra avkastning på det kapital du satsat. 

Stop loss är den kanske viktigaste funktionen att lära och använda sig av i valutatrading. Du anger vilken maximal förlust du är villig att riskera på en trade. Nås den nivån säljs din position automatiskt. 

Vilka valutor är populärast att handla?

Valutahandel går ut på att ta position i att en valuta stärks eller försvagas mot en annan valuta. Föga förvånande är den amerikanska dollarn (USD) populär att handla gentemot andra valutor. 

  • Eur/Usd

Den europeiska Euron i par med USD är det största valutaparet. Enbart detta par står för 20% av handeln på valutamarknaden. Genom Euron har de flesta Europeiska länderna en egen valuta. Euro och USD kan näst intill sägas representera två kontinenters valuta. 

  • Usd/Jpy

Ett annat valutapar som är ett av de mest handlade är USD och Japanska Yen. USA räknas som världens största ekonomi sett till BNP och Japan den tredje största. Många ser Japanska Yen som en trygg valuta i oroliga tider. 

  • Gbp/Usd

Brittiska Pundet (GBP) och USD är ett klassiskt valutapar. GBP är en valuta med tradition som världsvaluta. Den positionen har idag tagits över av USD. GBP/USD kallas för Cable i valutasammanhang. Orsaken sägs vara den telekabel som förbinder länderna. 

Vad påverkar kurserna?

Det finns mycket som påverkar valutornas rörelser. I grunden är det en rad olika ekonomiska data och faktorer. Det kan vara svårt att värdera dessa som enskild trader. Det är dock bra att veta vad det är. När viss statistik eller besked från centralbanker presenteras gör det att marknaden blir turbulent. I det läget kan det vara bättre att stå utanför. Det finns bra kalendrar för ekonomiska händelser på internet så du vet när de inträffar. 

Inflation

Inflation innebär att värdet på pengar minskar. Det märks främst genom att priser går upp. 

Centralbanker

En centralbank sköter ett lands valuta. De fattar också beslut om viktiga räntor. 

Politisk risk

Om ett land inte är välskött eller har andra politiska problem syns det på värderingen av dess valuta. Det kan även gälla osäkra politiska lägen i stora länder. Plötslig politisk oro kan skapa stor turbulens på valutamarknaden. 

Utrikeshandeln 

Import och export mellan olika länder genererar stora flöden av pengar på valutamarknaden. Exporterar ett land mer än det importerar ger det ett handelsöverskott som i regel stärker det landet och valutan. 

BNP

BNP står för bruttonationalprodukt. Det är ett mått på den ekonomiska aktiviteten i ett land. Den bör öka för att ekonomin skall växa men kan i minska i lågkonjunktur. 

Värdering av valutor

Det är svårt att veta om en valuta är rätt värderad. Ett sätt att mäta det är hur den har utvecklats mot andra valutor. Men då behöver de ländernas ekonomi också analyseras. 

Köpkraftsparitet

Genom köpkraftsparitet mäter man köpkraften i olika länder. Utifrån det vet man vid vilken växelkurs de har samma köpkraft. 

Bra att tänka på innan du börjar

Oavsett vad du tänkt att trada måste du ha en strategi och plan. Trading är inte gambling. Du måste veta när och varför du vill ta en position i en viss produkt. Det är också viktigt att ha regler för när du skall avsluta en position. En av de viktigaste delarna av trading är att minimera den risk man tar. 

Det är få saker du blir duktig på direkt du börjar med det. Vill du lära dig spela golf eller köra mc kräver det mycket träning. Olika banor eller situationer dyker upp som du inte träffat på tidigare. Det är likadant med trading. Det tar tid att lära sig. Ibland är marknaden turbulen, ibland stillastående. Att ha tålamod och vara långsiktig är en bra utgångspunkt när du börjar med trading. 

Här kan du lära dig mer om valutahandel på svenska för att se om det är något för dig.

Viktigt med riskkontroll och att behålla fötterna på jorden

Skall du långsiktigt lyckas med trading är hantering av risk det viktigaste att lära sig. Det tar lång tid att tjäna igen förluster. Oavsett vilken form av trading du bedriver kommer du ha många förlustaffärer. Du kan ändå vara lönsam genom att dina vinstaffärer genererar mer vinst än vad du förlorar på dina förlustaffärer. Men du har inte råd med onödiga förluster för att du inte följer din plan. 

Det är lätt att lockas av snabba vinster eller att chansa och hoppas på att ha tur i en trade. Statistik visar att de allra flesta som börjar med kortsiktig handel förlorar pengar. Kan du visa att du är konstant lönsam över tid är du bättre än de allra flesta som börjar med trading. Det gäller även om du gör små vinster. Att bli lönsam är ett bra mål, utifrån det kan du växa och utvecklas som trader. 

Trading är mycket påfrestande för psyket

Oavsett om du gör vinst eller förlust på en trade kommer det påverka dig mentalt. Det är jobbigt med förluster. Kanske vill du helst ta en ny affär så snart som möjligt för att tjäna tillbaka förlusten? De som gör så står förmodligen snart med ytterligare en förlust. 

Har du gjort några bra vinstaffärer? Det är lätt att känna att du är duktigt på trading och bli övermodig. Gör du det har du snart tagit några affärer som inte är enligt dina regler. I värsta fall med några förluster som resultat. 

Det är viktigt att lära sig disciplin och tålamod som trader. Att en del av dina affärer är förluster är naturligt. Har du gjort enligt dina regler har du gjort rätt. Det är viktigt att strikt lära sig följa sin plan. Klarar du att hantera dina känslor kommer du förmodligen bli en duktig trader. 

Risker

All form av kortsiktig handel och trading är förknippad med risk. Det finns mycket som påverkar marknaden i det korta perspektivet som är svårt att bedöma. Valutahandel och övrig trading som sker med hävstångsinstrument är extra riskfyllda. Hävstången gör att du tjänar mer när du gör vinst, men dina förluster blir större när du gör en förlustaffär. 

Trading lockar också många som vill sälja utbildningar, mentorskap eller signaler på vilka trades du skall göra. Många är seriösa men det finns också dem som vill enbart vill tjäna pengar på de som vill lära sig trading. Läs på betyg och recensioner innan du väljer att betala för något. Den mesta kunskapen finns gratis på internet. Lär av den och utveckla dig själv som trader. 

Även när det gäller val av mäklare gäller det att vara noggrann. Det finns ingen anledning att välja en okänd mäklare. Det finns många bra mäklare med bra omdömen från kunder. Välj någon av dem!