Vad är ett Aktiebolag? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

vad är ett aktiebolag

Vad är Stop Loss?

Ett aktiebolag är en juridisk person som är separat och skild från sina ägare. Enligt lag har aktiebolag många liknande rättigheter och skyldigheter som individer. Ett aktiebolag, som ett aktiebolag, kan till exempel ingå kontrakt, låna pengar, äga tillgångar och betala skatt. Därför hänvisar vissa ett aktiebolag som en “juridisk person”. 

Tre viktiga punkter om aktiebolag

Nedan tar vi upp de 3 viktigaste sakerna att veta om aktiebolag.

Så fungerar ett aktiebolag

Nästan alla stora företag är aktiebolag, inklusive Hennes & Mauritz Ab. Microsoft Corp., och Coca-Cola Co. Vissa aktiebolag gör affärer under sitt företagsnamn, och de kan även verka under separata bolagsnamn, som Alphabet Inc., som är känt för sitt varumärke Google.

Vill du lära dig hur du kan investera i ett bolag och dess aktier? Då rekommenderar jag att du läser vår guide hur du kommer igång med aktier och fonder.

Kan vem som helst starta ett aktiebolag?

Vem som helst kan skapa ett aktiebolag. Själva skapandet av aktiebolaget är faktiskt enkel, då du registrerar företaget hos Skatteverket. Ett aktiebolag har oftast flera ägare, men det behöver inte vara så vid registrering. Oftast räcker det att en person registrerar en verksamhet som aktiebolag, där personen står som ägare och en annan person står som styrelseledamot. Börsnoterade aktiebolag har tusentals aktieägare.

Vad kostar det?

För att starta aktiebolag behöver du sätta in 25 000 kronor i aktiekapital. Sedan tillkommer vissa registreringskostnader, som varierar beroende på hur du vill starta bolaget.

Tar det lång tid?

Registreringen hos Bolagsverket tar i genomsnitt 7 dagar. Det finns tjänster som erbjuder snabb registrering, men vi rekommenderar att du går via Bolagsverket för att undvika misstag.

Måste ett aktiebolag ha en styrelse?

Ett aktiebolag måste ha en ordförande i styrelsen samt minst en styrelseledamot

Vad kostar det att ha anställda?

Att ha anställda innebär att du betalar ut lön + arbetsgivaravgifter. Arbetsgivaravgifterna är 31,42 % av din anställdas bruttolön.

Hur startar man ett aktiebolag?

Om du vill starta ett aktiebolag gör du det på bolagsverket.se, där registrerar du ditt företag och fyller i all nödvändig information.

Innan du registrerar ditt aktiebolag ska du ha en tydlig affärsplan, en budget och ett tydligt mål med verksamheten. Själva registreringen av bolaget går snabbt, det är allt arbete omkring som ska göras med noggrannhet och exakthet. Om du önskar rådgivning kan du oftast få hjälp hos din bank, och hos Skatteverket. 

Vad är skillnaden på ett privat och ett publikt aktiebolag?

Ett privat aktiebolag har inga aktier ute för upphandling, medan ett publikt aktiebolags aktier kan handlas på en börsmarknad. Det går också att omvandla ett företag som har en annan form till aktiebolag, som enskild näringsverksamhet eller handelsbolag. 

Större företag som önskar att delar av verksamheten ska bli tillgängliga för allmänheten kan göra en börsintroduktion, IPO. Efter introduktionen kan investerare köpa aktier i bolaget på en börsmarknad, som Stockholmsbörsen. 

Processen att förvandla ett privat aktiebolag till ett publikt aktiebolag är komplex, eftersom det kräver komplett och offentligt utlämnande av bolagets finansiella information till potentiella aktieägare – och finansinspektionen.

Andra bolagsformer

Det finns flera olika av företagsformer i Sverige, dessa är:

Enskild näringsverksamhet

Enligt näringsverksamhet kallas också för egen firma. Det driver du som enskild individ, och du är då inte anställd i företaget. En stor skillnad från aktiebolaget är att den egna firman inte är en juridisk person.

Handelsbolag och kommanditbolag

Handelsbolag och kommanditbolag har två eller flera delägare. Delägarna kan vara privatpersoner eller företag, och handelsbolaget är själv en juridisk person.

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening driver verksamhet som nyttjas av föreningens medlemmar. Ett bra exempel på detta är en föräldrakooperativ förskola, där föreningen har anställda (förskollärare etc.), och medlemmarna använder förskolan för sina barn.

Ideell förening

En ideell förening är en samrörelse där personer verkar ideellt, dvs utan lön. Detta kan till exempel vara idrottsföreningar och trossamfund.

Samfällighetsförening

En samfällighet är en samrörelse av olika enheter som önskar mindre administration och snabbare beslutsfattning, än till exempel ekonomisk förening. Ett exempel på samfällighetsförening är en fastighetsförvandling.

Fördelar & nackdelar med ett aktiebolag

FAQ - Vanliga frågor om aktiebolag

Här är de vanligaste frågorna om aktiebolag.

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en typ av företag som är en juridisk person. Publika aktiebolag handlas på börsen.

Vad kostar det att starta ett aktiebolag?

Att skapa aktiebolag kostar 25 000 kronor i kapitalinsats, plus registreringsavgifter till bolagsverket.

Är det svårt att starta ett aktiebolag?

Att registrera bolaget är inte speciellt komplicerat, men att starta bolag kräver mycket arbete från ägarna.