Vad är en aktielista? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Aktielista

Vad är en aktielista?

Aktielistor används för att dela upp aktier i olika grupper, det vill säga listor, beroende på olika faktorer såsom börs, marknadsvärde, storlek på börsvärde med mera. Aktielista kallas ibland också för kurslista, börstabell och börslista. 

Tre viktiga punkter om aktielista

Saknar du tiden att läsa hela denna artikeln och vill få med dig de viktigaste punkterna? Nedan tar vi upp de tre viktigaste ståndpunkterna vi tycker du bör ta med dig kring aktielistor. 

Aktielista - ett praktiskt exempel

I varje aktielista finns detaljerad information om vardera aktie. Låt oss visa ett exempel från Avanzas webbsida. På bilden nedan kan du se aktier för olika listor. Du kan själv välja att filtrera exempelvis efter vilken lista du vill titta på (i detta fallet har vi valt Large Cap Stockholm). Du kan också filtrera på exempelvis ett visst land, börsvärde eller antal ägare. 

Aktielista avanza

Vi förstår att det kan vara svårt att förstå vad de olika termerna betyder, det vill säga de termer som på bilden ovan ligger inom den svarta rutan. Vi förklarar dessa nedan. 

Namn

Namnet på aktien. I exemplet på bilden ser vi det fulla namnet, men aktier har även kortnamn som består av tre bokstäver. AAK:s kortnamn blir självfallet AAK, men tar vi ett längre namn såsom AstraZeneca är kortnamnet AZN. 

Senast

Detta visar till vilken kurs den senaste affären ägde rum. 

+/-%

Den procentsats som kursen förändrats jämfört med slutkurs närmast föregående börsdag. 

1 år %

Den procentsats som kursen förändrats jämfört med slutkurs senaste året.

Börsvärde MSEK

Här visas marknadsvärdet för aktierna i MSEK (miljoner kronor). Detta kalkyleras vanligtvis efter varje börsdags slut. 

P/E-tal

P/E står för Price/Earnings. Det vill säga Aktiekursen/Resultat per aktie. Det visar vad du betalar för en aktie i förhållande till resultatet den ger. Presenteras ett högt P/E tal tyder det på att aktien eller bolaget är övervärderat. Är det däremot tvärtom, att ett lågt P/E tal presenteras, tyder det generellt på att aktien eller bolaget är undervärderat. 

Direktavk. %

Direktavkastning betyder utdelning i förhållande till aktiekursen. Här presenteras direktavkastningen i procent. 

Ägare

Hur många ägare aktien har just nu. 

Lista

Här visas vilken aktielista aktien tillhör. Vill du titta på en specifik lista kan du använda filtreringsfunktionen.

Vilka olika aktielistor finns det?

På Stockholmsbörsen (NASDAQ) finns det olika aktielistor, men de tre vanligaste är Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Nedan beskriver vi de olika aktielistorna och radar upp de 3 mest ägda aktierna i vardera lista.

Om du är intresserad av att börja investera på börsen så kan du med hjälp av länken nedanför öppna ett konto och skapa ett konto på endast 3 minuter!

Large Cap

I denna listan finns företag som har ett börsvärde på minst 1 miljard euro. Detta är alltså listan som innehåller aktierna med det högsta börsvärdet, det vill säga storbolagslistan. 

De 3 mest ägda aktierna på Large Cap idag:

 1. Investor B (271 220 ägare)
 2. Volvo B (131 124 ägare)
 3. Kinnevik B (122 862 ägare)

Uppdaterad 2021-12-02

Mid Cap

I denna listan finns företag som har ett börsvärde på mellan 150 miljoner och 1 miljard euro. 

De 3 mest ägda aktierna på Mid Cap idag:

 1. SAS (85 772 ägare)
 2. Scandic Hotels Group (53 144 ägare)
 3. Svolder B (42 747 ägare)

Uppdaterad 2021-12-02

Small Cap

De 3 mest ägda aktierna på Small Cap idag:

 1. Starbreeze B (19 492 ägare)
 2. Solid Försäkringsaktiebolag (19 001 ägare)
 3. Karolinska Development B (16 979 ägare)

Dessa tre listor, Large Cap, Midi Cap och Small Cap är de tre vanligaste aktielistorna för Stockholmsbörsen. Men det finns även fler listor. Nedan radar vi upp ett par aktielistor till.

Uppdaterad 2021-12-02

First North

Denna lista är ämnad för mindre och mer oetablerade företag än de företag som kvalificerar sig för en notering på någon av de större listorna. 

Spotlight Stock Market

Kanske du tidigare hört talas om “Aktiemarknaden”? Det är nämligen Spotlight Stock Markets tidigare namn. Spotlight Stock Market hette fram till 2018 Aktietorget. I denna lista finns aktier som ligger på en oreglerad marknad. 

Inofficiella aktielistan

Den inofficiella aktielistan innefattar värdepapper som av olika anledningar inte hanteras genom det officiella systemet. 

Alternativa aktiemarknaden

Här finns bolag som ännu inte är lämpade för en börsnotering. Till skillnad från andra marknader är denna marknad inte öppen för handel under alla helgfria vardagar, istället sker alla förvärv på förutbestämda dagar. 

NGM Nordic MTF

Här finner du bolag med ambitioner att börsnotera sig på riktigt men som fortfarande kräver lite tid. Spana in denna listan om du vill få en inblick i vilka företag som kan komma att bli morgondagens stora stjärnskott. 

NGM Equity

NGM Equity är en svensk aktielista som tillhör företaget Nordic Growth Market. De har tidigare gått under flera olika namn, däribland “SBI-listan”, “IM-börsen” och “Stockholms börsinformation”. I denna listan finns framförallt svenska och nordiska tillväxtföretag och startups som erbjuder både varor och tjänster. 

Xterna listan

I denna listan presenteras utländska bolag som ännu inte är börsnoterade på Nasdaq Stockholm (Stockholmsbörsen). För att komma in på denna listan behöver man bland annat finnas noterad på en utländsk börs och företaget ska inte vara placerat i Sverige. Denna listan är intressant att undersöka om du är intresserad av att investera i utländska alternativ. 

Hur beräknas ett börsvärde?

Att räkna ut börsvärde kan låta svårt. Men faktum är att det inte är svårare än att multiplicera alla företagets utestående aktier på börsen med det aktuella aktiepriset. 

För att ge ett exempel:

Företag X har totalt 20 000 000 aktier utestående på börsen.

Den aktuella aktiekursen är 150 kronor.

Så här räknar vi ut börsvärdet:

Utestående aktier (20 000 000) x aktuella aktiekursen (150 kronor) = 300 000 000 kronor.

Börsvärdet för företag X är alltså 300 000 000 kronor. 

Hur kan du använda aktielistor?

Har du tagit dig hit ned vet du förmodligen redan vad en aktielista är och vad det används till. Det vill säga att dela upp aktier i listor beroende på olika faktorer. 

Men hur använder man egentligen aktielistor på bästa sätt? Vi tycker ett bra sätt är genom att använda filtreringar. 

Vi hjälper dig att få ut det mesta av aktielistan genom ett par filtreringstips.

Trender och antal ägare

Det kan vara intressant att titta på trender och hur antalet ägare i ett visst bolag har förändrats under tid. Hos de flesta aktörer där du hittar aktielistor, såsom Avanza, kan du välja att filtrera på förändring av antal ägare i procent och absoluta tal. 

Teknisk analys

Kanske du är intresserad av teknisk analys, även förkortat TA. Då kan du filtrera på parametrar relaterade till just teknisk analys för att optimera ditt handlande. 

Teknisk analys
Filtreringsmöjligheter för teknisk analys hos Avanza.

FAQ - Vanliga frågor om Aktielista

Är du inte erfaren på börsen och kanske inte vet om vad olika begrepp betyder, så har vi besvarat de vanligaste frågorna här nedanför om vad en aktielista är. 

Vad är en aktielista?

En aktielista används för att dela upp aktier i olika listor baserat på faktorer såsom börs, marknadsvärde och börsvärde.

Hur många aktier finns på Stockholmsbörsen?

Idag har drygt 300 företag bolag sina aktier noterade på Nasdaq.

Vad menas med Large Cap?

Det är en aktielista med företag som har ett börsvärde på minst 1 miljard euro.

Övrigt bra att veta om Aktielista

Ovan har vi tagit upp de allra viktigaste delarna om aktielistor. Vill du fördjupa dig lite extra? Nedan radar vi upp ett par till saker som kan vara nyttigt att veta.

De allra vanligaste börslistorna man pratar om på Stockholmsbörsen, OMX Stockholm, är Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Men ett bolag kan ha fler eller färre listor än tre.

 • Cap står för “capitalization” eller “market capitalization” vilket syftar på marknadskapitalisering.

 • Stockholm Large Cap är den allra största kurslistan på Nasdaq. Det är här de absolut största bolagen finns och det är här de mest populära aktierna bland privatsparare återfinns.
   
 • Fonder listas inte på aktielistor. Däremot kan du hitta de aktier som fonderna innehåller och därefter studera vardera aktie för sig.

Läs mer & följ mig: