Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Avanza auto fondrobot recension – Mitt omdöme december 2022

Avanza auto fondrobot

Vill du börja automatisera ditt sparande med hjälp av en fondrobot?

Perfekt!

Genom att investera i Avanza auto fondrobot så frigör du dig från att behöva själv läsa om olika bolag för att sedan göra en egen svår bedömning vad du bör köpa. Med Avanza auto så förvaltar roboten ditt kapital efter en viss strategi.

I den här artikeln kommer jag gå igenom allt du behöver veta innan du börjar använda Avanza auto fondrobot.

avanza-logotyp
Mitt omdöme för Avanza bank
5/5

Börja investera redan idag!

Jag använder Avanza bank!

Min första rekommendation är att du tittar på videon (1:20 min) här nedanför där Avanza presenterar robotrådgivaren:

Vad är Avanza auto?

De flesta är fullt medvetna om att ett bra sparande är nödvändigt. En del av ditt sparande skall vara till roliga saker du vill göra. Det är också mycket viktigt att spara för trygghet och frihet när du närmar dig pensionen eller slutat jobba. Många skjuter upp beslutet att börja spara. Det finns olika orsaker till det. En del tycker det verkar svårt och krångligt att spara. För andra är det tiden som saknas. 

För att hjälpa fler att få ett bra sparande har Avanza skapat Avanza Auto. Det är en tjänst som automatiskt placerar dina sparpengar på det sätt som är bäst för dig. Det enda du behöver göra är att bestämma dig på vilken tidshorisont du sparar och vilken risk du är villig att ta. 

Att ta risk är en förutsättning för att få avkastning. Ju större risk du tar desto mer aktier kommer det ingå i ditt sparande. På lång sikt kan du ta högre risk. När du närmar dig den dagen du skall använda pengarna skall du dra ned på risken.

Avanza Auto är en så kallad fondrobot och robotrådgivare. Genom att kombinera akademisk forskning om investeringar med modern teknik skapas en fondrobot. Delar av den forskning som ligger bakom Avanza Autos strategi har belönats med Nobelpriset. En viktig del i den strategin är avvägningen mellan risk och avkastning. 

Eftersom strategin bygger på akademisk forskning är den också testad på historisk data. Strategin är också väldokumenterad enligt akademiska regler. Fondrobotar har många fördelar. Framförallt gör de det möjligt för fler att spara på ett bra och enkelt sätt till låga kostnader.

Hur fungerar en fondrobot och robotrådgivning?

En fondrobot är en sorts programvara. Den är programmerad att automatiskt förvalta kapital efter en viss strategi. Strategin är professionellt framtagen, oftast genom akademisk forskning. Strategin är testad mot historisk data. Fondorobten placerar kundens pengar efter den strategin den är kodad. Namnet “fondrobot”  kommer ifrån att den automatiskt placerar spararnas pengarna i fonder.

Viktiga faktorer för de flesta fondrobotarna är att hålla nere kostnaderna och sprida kundernas risker. Därför investerar fondroboten i fonder med så låga avgifter som möjligt. En fondrobot har möjlighet att investera i en mängd olika fonder. Det gör att riskerna sprids på ett bra sätt. 

Att spara via fondrobotar är ett relativt nytt fenomen. Det finns många fördelar med att spara genom en fondrobot. Du investerar dina pengar enligt en professionell strategi. Förvaltningen sker automatiskt och till låga kostnader. Att spara via en fondrobot är ett bra och smidigt sätt för de allra flesta att skaffa sig ett bra sparande. 

Sparar du dessutom regelbundet i en fondrobot blir ditt sparande ännu bättre. Bäst är ett automatiskt månadssparande i en fondrobot. Då vet du att ditt sparande verkligen blir av och att dina pengar förvaltas enligt en professionell strategi.

Så börjar du investera med Avanza auto

Så börjar du investera med Avanza auto

Det är enkelt att komma igång och sätta upp sitt automatiska sparande med Avanza auto. Börja med att öppna ett kostnadsfritt konto på Avanza.se. Efter det så navigerar du till Avanza Auto i menyn. 

Följ sedan instruktionerna och svara på några enkla frågor för att robotrådgivaren ska kunna sätta upp en så bra fondportfölj som möjligt för dig. 

När du har valt hur din portfölj ska se ut så sätter du upp ett automatiserat månadsspar för bästa möjliga resultat. Det är givetvis helt valfritt om du vill månadsspara eller bara göra en engångsinsättning.

5 fördelar med Avanza autos fondrobot

5 fördelar med Avanza autos fondrobot

Det är inte svårt att se fördelarna med att spara genom en fondrobot som Avanza Auto. Några av de viktigaste fördelarna är: 

1. Hög riskjusterad avkastning oavsett börsklimat

Avanza Auto är skapat för att ge bästa möjliga avkastning i förhållande till den risk du tar. För att få avkastning måste du våga ta risk. Genom att hantera risk kan du minska den, men ändå ha kvar möjligheten till bra avkastning. Ett sätt att minska risken är att sprida ut riskerna. Det gör Avanza Auto automatiskt åt dig. 

Du kan hjälpa Avanza Auto att minska risken ytterligare. Ett sätt är att spara regelbundet. Marknaden rör sig upp och ned. På lång sikt kommer den med all sannolikhet att gå upp. Köper du regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. På sikt blir det en bra investering för dig. Det bästa sättet att köpa regelbundet är att ha ett automatiskt månadssparande

Du skall bara ta större risk med pengar du investerar på lång sikt. När du börjar spara hos Avanza Auto får du svara på några frågor om målet med ditt sparande. De frågorna handlar om vilken tidshorisont du har på ditt sparande och syn på risk. Utifrån det kommer Avanza Auto ge dig ett portföljförslag med en risknivå som passar dig och ditt sparande.

2. De rebalanserar din portfölj löpande för att anpassa sig efter marknaden

Priset på tillgångar utvecklar sig olika sätt. Den fördelningen du hade på ditt sparande från början kommer inte vara detsamma efter ett tag. Därför rebalanserar Avanza Auto din portfölj en gång per kvartal. Avanza Auto kommer också att allokera om din portfölj en gång per år. 

Både rebalanseringen och allokeringen sköts helt automatiskt av Avanza Auto. Det är en del av den strategi som Avanza Auto är programmerad att investera efter.

3. En av de billigaste fondrobotarna på den svenska marknaden

Det är viktigt att spara till låga kostnader. Du vill ju att så lite som möjligt av dina sparpengar skall gå till avgifter. Avanza Auto är en av de fondrobotar som håller lägst avgift på den svenska marknaden. 

När du sparar i Avanza Auto betalar du dels avgift till fondroboten, dels till de fonder Avanza Auto investerar dina pengar i. Avgiften till Avanza Auto är 0,35%. Avgiften till fonderna är max 0,15% Totalt blir det en maximal avgift på ca 0,5%

4. Månadsspara från endast 100 kr

Avanza Auto är ett bra sparande som passar alla. Det är billigt och du får dina pengar förvaltade enligt en professionell strategi. Det finns heller i princip inga minimibelopp för att spara via Avanza Auto. Minsta belopp att månadsspara är 100 kr.

Tack vara att det inte finns ett minsta sparbelopp kan de allra flesta starta upp ett bra sparande. Det går snabbt att komma igång med ditt sparande via Avanza Auto. Startar du dessutom ett automatiskt månadssparande till Avanza Auto kan du ägna din tid åt annat. Då vet du att du har ett bra sparande som dras varje månad när din lön har kommit.

5. Automatiserar ditt månadssparande medans du kan tänka på annat

Genom att starta ett automatiserat månadssparande förs det över pengar från ditt konto till Avanza Auto när du har fått lön. Det fungerar med automatik precis som autogiro. Det finns flera skäl till att ett automatiserat månadssparande är en bra grund för ett framgångsrikt sparande. 

Förs pengarna över med automatik till exempelvis Avanza Auto vet du att ditt sparande verkligen blir av. Investerar du genom en fondrobot vet du dessutom att dina pengar förvaltas enligt en professionell strategi. Genom att spara regelbundet kommer du att köpa både när marknaden är billig och dyr. På sikt kommer det med all sannolikhet att bli en bra investering för dig. 

Om du skall föra över dina pengar manuellt till sparande varje månad blir det kanske inte alltid av. Kortsiktig konsumtion lockar mer än långsiktigt sparande. Startar du ett automatiskt månadssparande i en fondrobot som ex Avanza Auto får du ett bra sparande som du inte behöver lägga i stort sett någon tid på. Det är en skön känsla att du vet att du har ett genomtänkt sparande samtidigt som du kan ägna din fritid åt roligare saker.

Avanza auto omdöme

Avanza auto omdöme

Jag använder personligen inte Avanza Auto då jag är så pass intresserad av att investera mitt kapital manuellt. Men jag anser att Avanza auto är en mycket bra möjlighet för alla människor som inte vill eller kan någonting om börsen och investeringar. 

Du kan fortfarande få en bra avkastning om du är långsiktig jämfört med att ha pengarna på sparkonto. 

FondrobotOmdömeKälla
Lysa4,9 av 5Trustpilot
Opti4,5 av 5App store
Avanza autoHittar inget omdöme
Fundler4,6 av 5Google
BetterWealth5 av 5Google
Nordnet RobosaveHittar inget omdöme
   

FAQ - Vanliga frågor om Avanza auto

Vad investerar Avanza auto i?

Som namnet fondrobot antyder investerar Avanza Auto i fonder. Avanza Auto investerar i fonder med låga avgifter. Det är fonder mot olika marknader som aktier, räntor och alternativa investeringar.

Vad kostar Avanza auto?

Avgiften till Avanza Auto är 0,35%. Till det kommer avgifterna för de fonder som Avanza Auto investerar i. Avgiften för dem blir aldrig högre än 0,15%

Vad ingår i Avanza autos förvaltningsavgift?

Avanza Auto förvaltar dina pengar enligt en professionell strategi. De kommer att rebalansera och allokera om dina tillgångar enligt den strategin. De väljer också ut de bästa och mest prisvärda fonderna att investera i.

Finns det någon minimigräns för investeringar?

Avanza Auto passar verkligen alla. Det finns egentligen ingen minimigräns för att investera i den. Minsta belopp för månadssparande är 100 kr.

Hur säker är tjänsten?

Avanza är sveriges största nätmäklare. Fonderna drivs av Avanza fonder och distribueras av Avanza bank. Båda tillhör samma koncern. De står under bevakning av Finansinspektion.

Hur betalar jag skatt när jag investerar med Avanza auto?

Smidigast och bäst är att investera i Avanza Auto på ett ISK. Då betalar du en skatt baserat på värdet av ditt sparande. Du slipper då att deklarera enskilda affärer. Sparar du på kort sikt i den försiktigaste av Avanza Autofonderna kan det vara bättre att spara i ett Aktie & fondkonto. Du betalar då skatt på den vinst du gör och inte på värdet av kontot.

Vilka risknivåer kan jag välja mellan?

Först måste du välja om du sparar på kort eller lång sikt. För både kort och lång sikt finns det sedan tre olika risknivåer. Det är försiktig, balanserad och offensiv.

Investeras mina pengar i ett investeringssparkonto?

Du avgör själv i vilken kontoform du vill spara. För långsiktigt sparande är ISK den bästa kontoformen.

Kan jag investera med ett bolag?

Ja du kan investera i Avanza Auto genom ditt företag. Det är ett bra och enkelt sätt att förvalta företagets överskottslikvid.

Vad innebär diskretionär förvaltning?

Traditionellt innebär diskretionär förvaltning att ex en bank förvaltar förmögna personers pengar. En modern variant är fondrobotar. Det är en automatiserad tjänst som förvaltar pengar enligt en professionell investeringsstrategi.

Kan Avanza auto slå index?

Det finns många olika slag index. Det finns också sex olika varianter av Avanza Auto. Målsättningen med Avanza Auto och andra fondrobotar är att ge dig bästa möjliga avkastning i förhållande till den risk du tar.

Kan jag flytta mitt sparande till Avanza auto?

För att flytta ditt sparande till Avanza Auto måste du först sälja av de värdepapper du äger. Därefter investerar du likviderna i Avanza Auto. Tänk på att en försäljning av värdepapper kan utlösa skatt.

Har Avanza bank tillstånd från Finansinspektionen?

Avanza bank har tillstånd av finansinspektionen. De står också under tillsyn av finansinspektionen.

Kostar det något och kan jag avsluta när jag vill?

Du kan när som helst avsluta ditt sparande i Avanza Auto. Det kostar inget extra. Du säljer helt enkelt av ditt innehav i Avanza Auto.

Hur ofta justerar Avanza auto min portfölj?

Avanza Auto kommer att rebalansera dina innehav kvartalsvis. Det gör de för att risken i din portfölj skall vara oförändrad. Varje år kommer Avanza Auto att allokera om dina portfölj. Allt sker automatiskt enligt Avanza Autos strategi.
Hur ser Avanza auto avkastning ut historiskt

Hur ser Avanza auto avkastning ut historiskt?

När du väljer vilken fond hos Avanza Auto du vill investera i kan du också se förväntad framtida avkastning. De olika fonderna har olika risknivå. Deras förväntade avkastning skiljer sig därför åt. 

Avanza anger den förväntade avkastningen som troligt minsta, förväntad och troligt maximala avkastningen. Det baseras på historiska data. Det finns ingen garanti att de prognoserna uppfylls. 

Vilka avgifter behöver man tänka på?

Avanza Auto består av två avgifter. Dels är Avanza Autos avgift 0,20% till själva fondroboten. Till det kommer avgifterna för fonderna och tillsammans uppgår avgiften till totalt 0,330,37%. Det gör Avanza Auto till ett mycket prisvärt alternativt när man ställer upp tjänsten bredvid andra fondrobotar och robotrådgivare.

Fondrobot Avgift till fondroboten Total avgift
Lysa 0,15-0,24% 0,30-0,41%
Opti 0,50% 0,82-0,88%
Avanza auto 0,20% 0,33-0,37%
Fundler 0,15-0,49% 0,24-1,13%
BetterWealth 0,09-0,49% 0,25-0,93%
Nordnet Robosave 0,50% 0,90-0,98%
Genomsnittlig fond ca 1,40%

Fondrobotens avgift

Fondrobotens avgift är 0,20%. För den avgiften får du dina pengar automatiskt förvaltade enligt en professionell strategi. Avanza Auto väljer också ut de bästa fonderna att investera i enligt deras strategi. 

Förvaltningsavgift från fonderna

Avanza Auto har valt de bästa fonderna som passar deras strategi. En viktig del för ett framgångsrikt sparande är att hålla nere kostnader och avgifter. Avgifterna för fonderna kommer inte att överstiga 0,15% av ditt sparande. 

Inga andra dolda avgifter

Det finns inga andra dolda avgifter. Avanza skriver själva på sin hemsida att ibland tillkommer transaktionsavgifter. Det kommer vara en del av den totala avgiften. 

Risker med att investera genom Avanza auto

Risker med att investera genom Avanza auto

Att spara via en fondrobot som Avanza Auto är för de allra flesta ett bra sparande. Men det är viktigt att vara medveten om hur en fondrobot fungerar. 

En viktig del för alla fondrobotar är att varje sparare skall spara med en risk som passar dem. För att fondroboten skall veta vilken risk som är bäst för just dig får du svara på frågor innan du börjar spara hos dem. Utifrån dina svar ger fondroboten ett placeringsförslag som passar dig. 

Avanza Auto fungerar i princip också på samma sätt. Men istället för frågor får du alternativ att välja på. Först måste du bestämma dig för vilken tidshorisont du vill spara på. Därefter vilken risknivå som passar dig. Avanza Auto kallar det “försiktig”, “balanserad” och “offensiv”. 

För många är säkert första tanken att vara försiktig med sina sparpengar. Men utan att ta risk är det omöjligt att få bra avkastning. Fundera igenom noga vilken risknivå som passar dig. Ju längre sparhorisont du har ju mer risk kan du ta. Kombinera gärna ett långsiktigt sparande med regelbundet månadssparande.

Risker med fondrobotar

En fondrobot är programmerad att förvalta dina pengar enligt en viss investeringsstrategi. Det är alltid en väldokumenterad strategi, oftast framtagen genom akademisk forskning. Det är strategier som visat sig lönsamma historiskt. Men historisk avkastning är ingen garanti för hur utvecklingen kommer vara i framtiden.  

Det kan vara bra att jämföra med hur du själv hade förvaltat pengarna. Det kan vara svårt att hantera stora rörelser på börsen på ett bra sätt. Det är lätt att blanda in känslor. Resultatet kan vara att du säljer vid fel tillfälle. En fondrobot har inga känslor. Den agerar alltid som den är programmerad. Hur fondroboten hanterar olika situationer i som kan uppstå på marknaden kan bara framtiden utvisa. 

När du blir kund hos en fondrobot får du svara på olika frågor. Det handlar om din ekonomi och syn på sparande. Fondroboten ställer de frågorna för att den skall kunna ge ett placeringsförslag som passar dig. Det är viktigt att du förstår frågorna rätt. Ta dig god tid att svara på dem. Det ger dig också ett bra tillfälle att fundera igenom syftet med ditt sparande. Kanske skall du ha olika sparande med olika mål? 

En viktig del av fondroboten är vilka fonder de investerar i. Framförallt kommer bolaget som driver fondroboten välja de fonderna som är bäst för deras strategi. Att fonderna har låga avgifter är också viktigt. Det är viktigt att hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt när du sparar. När du sköter ditt sparande själv väljer du vilka fonder du vill investera i. När du investerar via en fondrobot lägger du över allt ansvar till fondroboten. Det gäller även att välja de fonderna du skall spara i .

Risker på börsen

Du sparar och investerar pengar för att du vill att de skall växa. De pengar du avstår från att spendera idag skall vara mer värda i framtiden. Det är omöjligt att få pengar att växa utan att ta risk. Pengar du har på ett bankkonto med insättningsgaranti är mycket trygga, men du får nästan ingen avkastning på dem. Ett bankkonto med insättningsgaranti är dock bra för ditt buffertsparande. Det är pengar som skall finnas snabbt åtkomligt för tråkiga och oväntade utgifter. 

Ett av de bästa sätten historiskt att få avkastning på sina pengar är att investera i aktier. Då blir du delägare i ett företag. Företaget kan gå bra. Då går kursen på bolagets aktie upp. Du kanske till och med får aktieutdelning av företaget. Att kursen går upp och du får aktieutdelning gör att du får avkastning på de pengar du satsat. Men företaget kan också gå dåligt och aktiekursen går ned. Då har du förlorat pengar. För att få avkastning måste du våga riskera att förlora en del eller allt du satsat. 

Det kan låta läskigt för många. Du vill ju inte förlora de pengar du har sparat ihop för att få en bättre framtid. Genom att förstå vilken risk du tar och lära dig att hantera den kan du få möjligheten till bra avkastning med mindre risk. Det finns flera olika sätt att minska den risk du tar i ditt sparande. Genom att kombinera dem har du lagt en bra grund till ett bra sparande. 

Det är viktigt att du sprider dina risker när du investerar. Genom att köpa aktier och fonder med olika inriktningar gör du det. Då kanske något företag eller marknad går sämre än du tänkt dig. Men det kommer att vägas upp av andra går lika bra eller bättre än du förväntat dig. En av de största fördelarna med att spara i en fondrobot som Avanza Auto är att de sprider dina investeringar mellan många olika tillgångsslag. 

Det är svårt att veta när det är billigt eller dyrt att köpa ex aktier. Genom att spara regelbundet kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. På sikt kommer det att bli en bra investering för dig. Automatiserar du ditt regelbundna sparande blir det ännu bättre. För du automatiskt över pengar till ex Avanza Auto när du får lön vet du att ditt sparande verkligen blir av. 

Det är också viktigt att vara långsiktig när du investerar. På kort sikt finns det mycket som påverkar börsen. Konjunktur, politisk oro, räntor och mycket mer. På lång sikt kommer bra bolag att växa, tjäna mer pengar och öka i värde. 

För väldigt många är den största risken att de inte sparar och investerar alls. Det är viktigt med ett bra sparande. Du skall spara för att ha en frihet att kunna göra saker du själv vill göra. Du skall också ha ett sparande för din framtida trygghet. Det kan vara skönt att veta att du har ett eget sparande som komplement till din kommande pension. 

Genom ett långsiktigt automatiskt månadssparande i en fondrobot har du tagit ett stort steg till ett bra sparande med mindre risk. När du blir kund hos en fondrobot får du svara på frågor om målet med ditt sparande. En av frågorna handlar om risk. Välj den risknivå som känns bäst för dig. Mer risk innebär att fondroboten kommer att placera mer i aktier. Det är viktigt att du har ett sparande med en risknivå som du sover gott om natten med. En bra regel är att ju längre sparhorisont du har desto större risk kan du ta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.