Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Bernard Arnault förmögenhet – Det här äger LVMH grundaren i juni 2022

Bernard Arnault- LVMH- Louis Vuitton Moët Hennessy

Vem är Bernard Arnault?

Bernard Arnault är en fransk affärsman och en av världens rikaste personer. Hans förmögenhet härstammar från en lång och framgångsrik entreprenöriell karriär. 

Karriären började redan på 70-talet då Arnault efter sina studier började jobba i faderns företag. Där fick han snabbt ledande befattningar, och blev efter några år även utnämnd till VD.

Blev stor under 80-talet

Några år senare, i mitten på 80-talet, så gjorde Bernard Arnault ett förvärv av en företagsgrupp som bland annat ägde det kända varumärket Christian Dior.

Det var sedan i slutet av 80-talet som Bernard Arnault spelade en viktig part i sammanslagningen av Louis Vuitton och Moët Hennessy till LVMH – som med åren växt till att bli kanske världens mest maktfyllda lyxkonglomerat. 

I samma veva som sammanslagningen köpte Arnault på sig en stor ägarandel i LVMH efter försäljningar av de företag han tidigare hade förvärvat. Christian Dior behöll han dock sitt ägande i.

VD och ordförande i LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy

Till följd av stora investeringar i LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) så blev Bernard Arnault fort den största ägaren. I början av 1989 kom hans ägande upp i hela 43.5 procent av det totala antalet aktier. 

Han blev kort senare också utnämnd till ordförande i LVMH:s styrelse. Sedan dess så har Arnauld styrt bolaget till att bli ledande inom lyxprodukter och varumärken i det högre prissegmentet. 

Idag så omfattar LVMH en lång rad separata varumärken inom allt från kläder och parfym till vin och sprit.

Europas rikaste man

Bernard Arnault är för tillfället Europas rikaste man. Med hjälp av den stora uppvärderingen av LVMH:s aktie, tillsammans med många övriga ”lyxaktier”, som skett under de senaste åren så har Arnaults förmögenhet samtidigt stigit markant. 

Detta har gjort att han nu kunnat ta över titeln som Europas rikaste man. Titeln har tidigare under en längre tid innehafts av Amancio Ortega; den spanske medgrundaren av modebolaget Inditex som är mest kända för klädkedjan Zara.

HUR STOR ÄR FÖRMÖGENHETEN?

Bernard Arnaults förmögenhet 2020

Bernard Arnault är för tillfället världens fjärde rikaste person. Enligt Forbes har han en uppskattad förmögenhet på runt 110 miljarder USD (Januari 2020). 

Trion som för tillfället är rikare har dock inte några avsevärt större förmögenheter, och med en fortsatt hälsosam vinsttillväxt för LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) så är det inte alls otänkbart att Arnault kommer avancera från fjärdeplatsen inom överskådlig framtid.

Läs hela vår lista om de 15 rikaste personerna i världen.

110 miljarder USD

Bernard Arnaults förmögenhet 2020

Hur har Bernard Arnault tjänat sina pengar?

Grunden till Arnaults enorma förmögenhet kom till en början från hans faders företagsverksamhet. Den gjorde det möjligt för Bernard Arnault att förvärva det kämpande modehuset Dior år 1985 för enbart 15 miljoner dollar, just efter att deras ägare behövt gå i konkurs. 

Under Arnaults ledning så kom dock Dior på fötter igen, och har växt till ett ledande powerhouse i modevärlden. 

Sedan följde intåget i LVMH som genom en förvärvsdriven framgångssaga som pågått under flera decennier gjort LVMH till ett av världens högst värderade företag – och därmed också storägaren Bernard Arnault till en av världens rikaste personer.

Äger halva LCMH genom familjeägt holdingbolag

Ända sedan 1989 så är Bernard Arnault både den största aktieägaren, VD och styrelseordförande för LVMH. Han äger idag cirka hälften av aktierna i LVMH genom sitt familjeägda holdingbolag Groupe Arnault S.E.

Han äger även 97% av modehuset Christian Dior

Förutom sitt stora ägande i LVMH så äger Bernard Arnault också fortfarande cirka 97% av modehuset Christian Dior. 

Bolaget sysslar mestadels med design och tillverkning av kläder och accessoarer, men även andra typer av produkter så som parfym, smycken och skor.

Världens 4:e rikaste man

Som tidigare nämnt så är Bernard Arnault just nu världens fjärde rikaste man. Lyxprodukter har under främst 2019 gått väldigt starkt på börsen. 

Fortsätter den trenden så kan Arnault troligtvis klättre ännu högre upp på listan över världens rikaste personer. 

De som just nu ligger högre upp än Bernard Arnault är Jeff Bezos (grundare av Amazon), Bill Gates (grundare av Microsoft) och Warren Buffet (investerare som byggde Berkshire Hathaway till ett av världens största konglomerat/investmentbolag).

LVMH - Louis Vuitton Moët Hennessy

LVMH bildades genom sammanslagningen av Louis Vuitton och Moët Hennessy. Sedan dess har bolaget växt till att omfatta ett imponerande 70-tal av varumärken. 

Några av de mest kända är, förutom Louis Vuitton och Moët Hennessy, företag så som TAG Heuer, Dom Perignon, Dior, Tiffany, Marc Jacobs och Sephora.

Såhär investerar du i LVMHs aktie

Aktier i LVMH kan man köpa hos de flesta banker. Då LVMH är ett franskt bolag, börsnoterat i Frankrike, så krävs det dock att banken erbjuder handel i utländska värdepapper. 

Avanza och Nordnet är bra exempel på svenska aktörer som erbjuder handel i franska aktier. Både Avanza och Nordnet har dessutom attraktiva nivåer på sitt courtage. 

Vilka bolag äger LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy?

LVMH har genom åren vuxit till att omfatta ett stort antal bolag som säljer olika typer av produkter. 

LVMH:s bolag kan i huvudsak delas in i fem olika affärsområden som är Vin & sprit, Mode & lädergods, Parfym & kosmetik, Klockor & smycken och Diverse detaljhandel.

Läs mer om varje enskilt bolag nedanför listan.

Vin & Sprit

Hennessy

Hennessy är ett varumärke som producerar och säljer konjak. Tillverkningen sker i området Cognac i Frankrike. 

Hennessy grundades år 1765 och ägs idag till två tredjedelar av LVMH medan det brittiska dryckesföretaget Diaego äger resten.  

Moët & Chandon

Moët & Chandon är en champagneproducent som grundades år 1743. Företaget rönte tidigt stora framgångar och levererar idag till i princip hela världen.

Dom Pérignon

Dom Pérignon är ett varumärke av exklusiv champagne som produceras av Moët & Chandon. Dom Pérignon görs alltid av en blandning av Chardonnay och Pinot Noir-druvor. 

Då det är en exklusivare vintage-champagne så produceras den också enbart under årgångar med bra förutsättningar och skördar.

Mercier

Mercier är en champagneproducent som grundades år 1858 av Eugène Mercier. Mercier produceras i Épernay i regionen Champagne i Frankrike. 

Mercier är kända för sin nästan 2 mil långa underjordiska tunnel som används för lagring av champagnen. Delar av tunneln är även öppen för allmänheten, och där görs många tusen rundturer varje år.

Veuve Clicquot

Veuve Clicquot är en fransk champagnetillverkare, och namnet betyder på svenska Änkan Clicquot. 

Veuve Clicquot grundades nämligen av Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin då hon tog över sin makes vinhus efter hans död år 1805.

Krug

Krug är en tillverkare av champagne som grundades år 1843 av Johann-Joseph Krug.

Krug är tillsammans med Bollinger och några andra en av de fåtal champagnetillverkare som fortfarande låter sina viner jäsa på ekfat.

Ruinart

Ruinart som grundades redan år 1729 är ett av världens äldsta fortfarande verksamma champagnehusen. Företaget grundades i staden Éperenay, och huvudkontoret ligger idag i Reims i Champagne-Ardenne.

Belvedere

Belvedere är ett varumärke som producerar premium-vodka i Polen. Företaget grundades år 1993 och huvudkontoret och produktionen sker i den före detta industristaden Zyrardow strax utanför Warszawa.

Glenmorangie

Glenmorangie är en producent av maltwhisky. Deras maltwhisky är en av de mest populära i världen, och även den mest sålda i Skottland. 

Deras destilleri ligger i norra Skotland, och företaget grundades år 1849. 

Ardbeg

Ardbeg är ytterligare en skotsk whisky. Den produceras i ett destilleri på ön Islay utanför Skottlands västkust. Destilleriet togs i bruk år 1817 och varumärket grundades några år tidigare.

Mode & lädergods

Louis Vuitton

Louis Vuitton grundades år 1854 och är idag ett av de allra mest kända varumärkena inom kläder och accessoarer i premiumsegmentet. 

Företaget har idag en etablerad verksamhet i 50 olika länder och har totalt närmare fem hundra butiker runt om i världen.

Dior

Dior, eller Christian Dior, designar och säljer läderprodukter, accessoarer, skor och smycken. Även smink och hudvårdsprodukter ingår i deras sortiment. Dior grundades år 1946.

Loewe

Loewe är ett spanskt modehus som fokuserar på läderprodukter, kläder, parfymer och övriga modeaccesoarer. Företaget grundades år 1846 i Madrid, där deras huvudkvarter fortfarande ligger. 

Loewe är därmed det äldsta av världens större modehus i lyxsegmentet.

Céline

Céline är ett franskt modeföretag som grundades år 1945 av Céline Vipiana. Till en början så fokuserade företaget på skräddarsydda skor till barn. På 60-talet så ändrades dock inriktningen till att försöka nå en bredare marknad med ett mer allomfattande utbud. 

Företagets fokus ligger idag på lyxiga kläder och läderprodukter. Céline har varit i LVMH:s ägo sedan 1996. Sedan 2015 så är Célines huvudkvarter beläget i Paris.

Berluti

Berluti grundades år 1895 och blev förvärvade av LVMH år 1993. Företaget producerar i huvudsak skor och stövlar gjorda för män och tillverkas av kalv-, känguru- och alligatorskinn. 

Berluti´s VD är sedan 2012 Antoine Arnault, en av Bernard Arnaults söner.

Kenzo

Kenzo grundades är 1970 av Kenzo Takada i Paris. Kenzo säljer moderna och moderiktiga kläder och accessoarer till både män, kvinnor och barn. Kenzo har idag växt till att omfatta 122 butiker runt om i världen.

Givenchy

Givenchy är ett franskt modehus som grundades år 1952 av Hubert de Givenchy. Företaget gör både kläder och accessoarer samt parfymer & smink.

Marc Jacobs

Marc Jacobs är en amerikansk designer av exklusiva modekollektioner. Han är född 1963 och har sedan 1986 lanserat sina kollektioner under eget namn. 

Förutom engagemanget inom Marc Jacobs så är han även sedan 1997 chefsdesigner för Louis Vuitton.

Fendi

Fendi är ett italienskt modehus. Det styrdes tidigare av chefsdesignern Karl Lagerfeld fram till hans död år 2019. Karl Lagerfeld spelade en viktig roll i utvecklingen av Fendi ända sedan han först anställdes år 1962. 

Fendis rötter går tillbaka till år 1918, och de förvärvades av LVMH (tillsammans med Prada) år 1999. LVMH tog sedan bara två år senare över Pradas andel i Fendi.

StefanoBi

StefanoBi är en producent av exklusiva skor. Företaget är beläget i Italien och grundades år 1991. Tre år senare, 1994, så förvärvades företaget av LVMH.

Emilio Pucci

Emilio Pucci var en italiensk markis som år 1950 grundade sitt eget modehus. Han blev sedan snabbt känd och hans kläder spred sig internationellt och bars bland annat av en stor rad kända skådespelerskor. Idag har Emilio Pucci 50 butiker runt om i världen.

Fenty

Fenty är ett modehus som grundades av Rihanna tillsammans med LVMH år 2017. Den första lanseringen av en kollektion skedde dock inte förrän 2019. I maj 2019 så lanserades  även Fenty:s onlinebutik samt som en popup-butik i Paris.   

Parfym & kosmetik

Parfums Christian Dior

I samband med lanseringen av Christian Diors första modekollektion så släpptes också parfymen Miss Dior, som var tänkt att komplettera plaggen och skapa det fulländade intrycket. 

Denna parfymen la grunden till den framtida utvecklingen av ett brett och rikt sortiment av exklusiva Dior-parfymer. 

Guerlain

Guerlain är ett franskt parfymhus grundat år 1828. Företaget lyckades bli utvalda till fransk hovleverantör efter att de framgångsrikt tagit fram Eau de Cologne Impériale åt kejsarinnan Eugénie. Guerlain köptes upp av LVMH år 1994.

Parfums Givenchy

Givenchy Parfums grundades år 1957 i Frankrike. De drivs av visionen att ta fram nyskapande parfymer som är ”Fearless Classic”.

Kenzo Parfums

Kenzo Takada la på 1970-talet grunden till Kenzo´s färgglada och upplivande image. Varumärkets första kvinnliga parfym släpptes år 1988 och Kenzo har sedan dess släppt en rad uppmärksammade parfymer som nått stor spridning och popularitet. 

Benefit Cosmetics

Benefit Cosmetics grundades i mitten på 70-talet av systrarna Jean och Jane Ford. Ambitionen med varumärket har sedan starten varit att skapa riktiga feelgood-produkter som tilltalar en bred massa av kvinnor. 

Benefit Cosmetics är kända för kreativa förpackningar och reklam fylld med en stor dos humor och glädje.

Fresh

Sedan Fresh grundades år 1991 så har det växt från att vara en liten butik i Boston till en internationell aktör känd för sina naturliga ingredienser, rika texturer och minnesvärda dofter. 

Till en början låg fokuset på att tillverka handgjorda tvålar, men idag säljer Fresh ett stort utbud av både hudvårdsprodukter och parfymer.

Make Up For Ever

Make Up For Ever är ett varumärke som säljer smink och sminkverktyg som riktar sig åt professionella makeup-artister. Företaget grundades av Dany Sanz som hade en gedigen erfarenhet av artistisk målning och som startade Make Up For Ever med visionen att möjliggöra för make-up att kunna transformera och visa upp de många olika facetterna hos ens personlighet.

Acqua di Parma

Acqua di Parma har sitt säte i Milano men grundades i staden Parma, år 1916. Acqua di Parma har riktat in sig på parfymer för män och har under åren släppt en rad olika herrdofter. De förvärvades av LVMH år 2001.

Perfumes Loewe

Det var år 1972 som det spanska Madrid-baserade modehuset Loewe hade tagit fram och lanserat sin första kvinnliga parfym, L de Loewe. 

Till en början var satsningen på parfym inte så stor, och tanken var att parfymen enbart skulle sälja i deras egna redan etablerade butiker. L de Loewe blev dock en så pass stor succé att de valde att utöka satsningen.

Klockor & Smycken

TAG Geuer

TAG Heuer har sedan de grundades år 1860 växt till en av världens största klocktillverkare inom premiumsegmentet. Klockor från TAG Heuer säljs idag hos tusentals återförsäljare inklusive 170 egna butiker som finns runt om i världen. 

Under åren har varumärket blivit starkt förknippat med idrotten, och företaget har även varit officiella tidtagare för en rad större sportevenemang.

Zenit

Zenith är ytterligare en schweizisk klocktillverkare. De grundades år 1865. Zenith har haft innovation som ledstjärna ända sedan första början, och har genom åren gjort flera större genombrott i produktionsteknik.  

Hublot

Hublot grundade år 1980. De har sedan starten haft som vision att vara unika och annorlunda. Vilket de också lyckats med, då de på bara några årtionden lyckats göra sig kända på den konkurrensutsatta marknaden för lyxklockor.

Fred

Fred Samuel är grundaren bakom detta klock- och smyckesföretag som kom till världen år 1936. Hans förkärlek till solen och havet har legat grunden till FREDs olika designer under åren.

Chaumet

Chaumet har funnits ända sedan år 1780. Det grundades av Marie-Etienne Nitot som var kejsare Napoleon´s officiella juvelerare. 

Hon kom att tillverka både tiaror och formella så väl som personliga smycken och accessoarer till kejsarinnorna Josephine och Marie-Louise. 

Chaumet är känd för deras gedigna expertis såväl som sin stil och elegans som format märket under deras långa historia.

Tiffany & Co

Tiffany & Co är ett anrikt amerikanskt juvelerarföretag som grundades år 1837. Idag har företaget butiker på ett stort antal platser runt om i världen, och de har totalt över 14 tusen anställda. 

LVMH kom överens med Tiffany & Co om att köpa upp dem så sent som i November 2019.

Detaljhandel

DFS Group

DFS är en ledande operatör av lyxbutiker med fokus på flygplatshandel och resenärer. De grundades år 1960 då Robert Miller och Charles Feeney öppnade sin första Duty Free Shoppers butik på Hong Kongs flygplats. De har även butiker i centrala lägen på populära resemål.

Starbord Cruise Services

Starboard Cruise Services grundades år 1958. De strävar efter att revolutionera shoppingen ombord på kryssningsfartyg – och att göra den till en underhållande del av resan.

Sephora

Sephora strävar efter att hela tiden vara i framkant med de senaste trenderna och att ge sina kunder ett utbud av premiumprodukter inom parfymer och kosmetika som saknar motstycke. 

Sephora har idag mer än 2500 butiker och nästan 40 tusen anställda. De säljer sina produkter både i butikerna och på sin hemsida. Sephora förvärvades av LVMH år 1997.

Le Bon Marché

Le Bon Marché Rive Gauche i Paris var världens första riktiga galleria. Det öppnade år 1852 och drevs av ett franskt par som hade ambitionen att skapa en ny typ av handelsplats som skulle tilltala alla sinnen. 

Fortfarande idag ses Le Bon Marché Rive Gauche som ett viktigt landmärke i Paris, med dess exklusiva utbud och historiska elegans.

La Samaritaine

La Samaritaine är en anrik galleria i hjärtat av Paris som öppnade år 1870. Gallerian är idealt belägen mellan Louvren och Notre Dame och har blivit känt som ett viktigt arkitekturellt monument med sin harmoniska mix av Art Nouveau och Art Deco.  

Övrigt

Groupe Les Echos

Les Echos grundades är 1908 och är ett franskt mediebolag. De täcker finansiella nyheter med ett konstant fokus på allsidighet och kvalitet. Les Echos finns både som papperstidning och som digital distribution via deras hemsida och mobilapp.

Royal Van Lent

Royal Van Lent är en holländsk byggare av yachter i high-end kategorin. Företaget grundades år 1849 och har sedan dess strävat efter att hela tiden innovera för att möta de högsta kraven på prestanda och komfort. 

De fokuserar på yachter i storleksklassen 35 till 120 meter. Royal Van Lent´s kreationer är alltid unika, och köparna kan vara djupt involverade i designen och utformningen på deras yacht.

Jardin d'Acclimatation

Frankrikes första nöjespark Jardin d’Acclimatation öppnade redan år 1860. I dagsläget så besöks parken av runt 1,5 miljoner besökare varje år.

Nowness

Nowness är ett typ av socialt media som skapats av LVMH. Nowness lägger med jämna mellanrum upp videoklipp på sin hemsida. Videoklippen handlar om allt från konst och kultur till mode, skönhet, mat eller resor för att nämna bara några exempel.

VÄLGÖRENHET

Bernard Arnaults välgörenhet

Som många andra av världens rikaste så har även Bernard Arnault under åren donerat stora summor pengar till diverse välgörande ändamål. 

Bland annat så har LVMH en rad initiativ som innefattar inslag av välgörenhet och filantropi främst för att främja tillgången till konst och kultur för den breda massan.

Notre Dame

Bernard Arnault har även på senaste tiden gjort en del uppmärksammade donationer. Till exempel så valde han att donera hela 200 miljoner euro till återställandet av Notre Dame efter den katastrofala brand som i april 2019 ledde till omfattande skador på den kända katedralen.

200 miljoner euro

Bernard Arnaults donation till Notre Dame 2019

Amazonas regnskog

Arnault gjorde också i slutet av sommaren 2019 en donation på 11 miljoner dollar för att hjälpa till att bekämpa de bränder som härjade i Amazonas regnskog.

11 miljoner dollar

Bernard Arnaults donation till Amazonas regnskog 2019

Bernard Arnaults hus

Bernard Arnault bor tillsammans med sin fru i området Rive Gauche (”Left Bank”) i Paris. Deras bostad är bland annat prydd av en rad kända konstverk från konstnärer så som Andy Warhol och Pablo Picasso. 

Han har också nyligen, sedan 2016, börjat köpa på sig en lång rad lyxiga fastigheter i Los Angeles-området. Flera av dem sammanhängande. 

Det har spekulerats i om han planerar att bygga något riktigt extravagant boende även i miljardärsmått mätt.

Familj

Bernard Arnault är sedan 1991 gift med Hélène Mercier-Arnault. Han var tidigare gift med Anne Dewavrin mellan åren 1973 och 1990. 

Han har från de båda äktenskapen totalt fem barn. Fyra söner och en dotter. Nästan alla av dem har höga positioner inom LVMH eller något av dess dotterbolag.

Yacht

Bernard Arnault äger en yacht kallad Symphony. Den tillverkades år 2015, är 101 meter lång, och prislappen landade på saftiga 150 miljoner dollar.

Båten har plats för hela 20 övernattande gäster samt 38 besättningsmedlemmar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.