Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Världens 12 rikaste personer i februari 2023 (Topplista)

Världens 12 rikaste personer

Är du intresserad av att veta vilka människor som är rikast i världen?

Bra!

Det finns väldigt få människor som har lyckats samla på sig en sådan enorm förmögenhet som dessa individer på denna listan. 

I denna artikeln kommer jag lista de 15 rikaste människorna i världen och berätta hur de lyckades.

Rikaste människorna i världen

Gör verkligen pengar en människa lyckligare? Kanske inte men vi är nog många som tycker att lite mer pengar på fickan hade gjort livet lite enklare. Det finns idag människor som absolut tjänar mycket pengar och som mer eller mindre kan anses som ekonomiskt oberoende. Det finns också de människorna som så pass rika att dem absolut kan klassas som ekonomiskt oberoende men inte bara dem utan också deras barn och barnbarn generationer framöver. 

Det finns bara ett par människor i världen som är så pass rika att de faktiskt kan anses som världens rikaste. En del utav dem har mer eller mindre varit rika hela sitt liv medans andra verkligen jobbat sig från botten till toppen helt på egen hand. 

Men vilka är egentligen världens rikaste personer och hur kommer det sig att just dem lyckats tjäna så ofantligt mycket pengar? Det och mycket mer går vi igenom nedan. 

 NamnFörmögenhetÅlderLandKälla till rikedom
1Jeff Bezos177,0 miljarder dollar57USAAmazon
2Elon Musk151,0 miljarder dollar49USASpacex
Tesla
3Bernard Arnault150,0 miljarder dollar72FrankrikeLVMH
4Bill Gates124,0 miljarder dollar65USAMicrosoft
5Mark Zuckerberg97,0 miljarder dollar36USAFacebook
6Warren Buffett96,0 miljarder dollar90USABerkshire Hathaway
7Larry Ellison93,0 miljarder dollar76USAOracle
8Larry Page91,5 miljarder dollar48USAAlphabet
9Sergey Brin89,0 miljarder dollar47USAAlphabet
10Mukesh Ambani84,5 miljarder dollar63IndienReliance Industries
11Amancio Ortega77,0 miljarder dollar85SpanienInditex, Zara
12Françoise Bettencourt Meyers73,6 miljarder dollar67FrankrikeL’Oréal
13Zhong Shanshan68,9 miljarder dollar66–67KinaNongfu Spring
Wantai
14Steve Ballmer68,7 miljarder dollar65USAMicrosoft
15Ma Huateng65,8 miljarder dollar49KinaTencent

1. Jeff Bezos

Jeff Bezos är mest känd för att vara en av de största och första e-handlarna i världen. Jeff Bezos är nämligen grundare, VD och styrelseordförande i Amazon. 

Bezos har alltid varit intresserad av datorer och valde därför att studera datavetenskap på Princeton university. Efter studietiden arbetade Bezos på Wall Street för att senare bli produktchef på Bankers Trust och till sist arbetade han som vice VD på ett investmentföretag. 

Efter 4 år valde han att starta Amazon som idag är ett av världens största e-handelsföretag. Mellan 2017 och 2021 var Bezos världens rikaste person med en personlig förmögenhet på hela 200 miljarder amerikanska dollar.  

Läs mer om Jeff Bezos i vår artikel där vi går igenom allt om Amazon grundaren.

2. Elon Musk

Entreprenören Elon Musk är känd för många bedrifter däribland att han är VD och grundare för en mängd framgångsrika företag. Några av de mest kända bolagen som Musk står bakom är: Tesla, Spacex, Neuralink, PayPal, OpenAI och Zip2. Elon Musk är också den person som ligger bakom transportsystemet HyperLoop. 

Elon Musk har många strängar på sin gitarr och har haft enda sen barnsben. När han var 10 år lärde sig Musk datorprogrammering och bara två år senare sålde han sin första kod till en tidning för ca 500 amerikanska dollar. Några år senare började han studera diverse utbildningar inom fysik och ekonomi. Efter flera års studier och diverse program valde Musk att hoppa av och istället fokusera på sitt entreprenörskap. 

Många år senare har han nu startat flera enormt framgångsrika bolag och kan idag klassas som världens rikaste man med en privat förmögenhet på närmare 270 miljarder amerikanska dollar. 

3. Bernard Arnault

Franska Bernard Arnault är världens tredje rikaste man. Arnault står bakom lyxvaruimperiet LVMH, Louis vuitton och Moët Hennessy. 

Arnault började sin professionella karriär som ingenjör på byggföretaget Ferret-Savinel och befordrades successivt till diverse ledande befattningar inom bolaget för att tillslut bli ordförande 1978. 

Några år senare valde han att istället fokusera på holdingbolag och hamnade då på Financière Agache. Under flera år framöver fick han bolaget att växa ordentligt och samtidigt gav han också nytt ljus till modehuset Christian Dior som under flera år legat vilande. 

Efter ytterligare några år blev Arnault majoritetsägare i LVMH som idag är världens ledande lyxvaruimperium. Arnault har idag en privat förmögenhet på omkring 150 miljarder amerikanska dollar.

Läs mer om Bernard Arnault i vår artikel där vi går igenom allt om tredje rikaste mannen

4. Bill Gates

Bill Gates, eller mer känd som Mr. Microsoft, är en pionjär, entreprenör, och på senare dagar filantrop på heltid. Bill Gates är medgrundare till det multinationella dataföretaget Microsoft. 

Gates klassades under många år som världens rikaste men tack vare hans enormt medmänskliga sida så har han också tillbringat mycket av sin tid med att ge bort stora summor av sin förmögenhet till diverse välgörenhetsorganisationer. 

Idag är han som mest aktiv i sitt och hans fru välgörenhetsorganisation Bill & Melinda Gates foundation som faktiskt klassas som världens största organisation för välgörenhet. 

Gates har alltid varit intresserad av dataprogrammering och när det var dags att välja universitet valde Gates därför att söka in till Harvard University. Efter bara några år valde dock Gates att hoppa av för att istället fokusera på sitt entreprenörskap inom datautveckling. 

Idag har Bill Gates en förmögenhet på hela 134 miljarder amerikanska dollar. 

Läs mer om Bill Gates i vår artikel där vi går igenom allt om Microsoft grundaren

5. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg är grundare av den sociala plattformen Facebook. Han grundade Facebook när han studerade på Harvard University tillsammans med några klasskompisar. 

Han valde dock aldrig att gå klart utbildningen utan fokuserade istället fullständigt på utvecklandet av Facebook. År 2006 hoppade han av utbildningen och kort därefter värderades hans företag till mellan 3 – 15 miljarder dollar. Idag är plattformen värd omkring 752 miljarder dollar. 

Zuckerbergs egna privata förmögenhet är beräknad till omkring 117 miljarder amerikanska dollar. 

6. Warren Buffett

I lista över världens rikaste ska också Warren Buffet räknas in. Buffet är en amerikansk investerare och affärsman. Faktum är att han klassas som den absolut bästa någonsin när det kommer till framgångsrika investeringar. Mest känd är han för sitt ägande i Berkshire Hathaway där han äger ungefär 33 %. 

Buffet kommer från enkla förhållanden och en relativt stökig barndom. Han valde att studerat på Columbia University och livet för Buffet vände då något. Efter många års arbete med diverse investeringar är han idag en av världens 10 rikaste människor med en förmögenhet på nära 117 miljarder dollar. Trots detta är han en simpel man som bor i ett vanligt hus och han gillar inte att slösa pengar på onödiga saker.

Läs mer om Warren Buffett i vår artikel där vi går igenom allt om den framgångsrika investeraren

7. Larry Ellison

Larry Ellison är även han en av världens tio rikaste människor. Ellison är en amerikansk entreprenör och företagsledare som är grundare av Oracle Corporation. Bolaget har sitt fokus på databaser och Ellison har i företaget bland annat arbetat som VD men också som president för bolaget och styrelseordförande.  

Innan han grundandet av Oracle Corporation så har han hunnit med att arbeta som dataprogrammerare, utvecklare av andra bolag och han har också som ung studerat på Illinois University. 

Ellisons privata förmögenhet uppgår idag till omkring 120 miljarder amerikanska dollar.  

8. Larry Page

Den amerikanska IT-entreprenör och datavetaren Larry Page är tillsammans med Sergey Brin utvecklare av sökmotorn Google. Han var också medgrundare till Google och är VD för Googles moderbolag, Alphabet Inc. Hans förmögenhet uppgår idag till omkring 119 miljarder dollar. 

Page står bakom flera av Googles olika funktioner däribland Pagerank, Google earth och Google Maps. Han är idag även styrelseledamot u X Prize Foundation. 

Innan grundandet av Google studerande Page på Michigan State University där han tog en dataingengörsexamen. Han studerade även på Stanford University  där han träffade sin medgrundare Sergey Brin. Efter ett par års utvecklande hade de båda äntligen skapat det vi alla idag känner till som Google. 

9. Sergey Brin

Sergey Brin är tillsammans med Larry Page utvecklare och grundare av Google. Brin som föddes i Moskva flyttade till USA. Väl i USA valde han att studera Matematik och datavetenskap vid University of Maryland för att sedan börja studera till forskare vid Stanford University där han träffade sin medgrundare Larry Page. 

De båda började tillsammans utveckla Google som sökmotor och efter några år hade de lyckats. Idag har brin en förmögenhet på omkring 115 miljarder amerikanska dollar. 

10. Mukesh Ambani

Mukesh Ambani är son till Dhirubhai Ambani som grundade en av indiens största företagsgrupper. Tillsammans med hans bror, Anil Ambani, drev bröderna vidare familjeimperiet men efter ett par år valde de båda att splitta bolaget mellan sig. 

Mest verksamma är hans företag nu i oljesektorn där han bland annat äger en av världens största raffinaderier. Bolaget har också investerat i skifferolja och i flertalet andra prospekterings investeringar. 

Under de senaste åren har han också byggt upp en av världens största telekommunikationsföretag som baseras på data överföring av 4G-nät. Företaget tillverkar också egna smartphones. 

Ambanis privata förmögenhet uppgår idag till omkring 84,2 miljarder amerikanska dollar. 

11. Amancio Ortega

Mest känd är spanska Amancio Ortega för att ha grundat klädkedjan Zara med tillhörande undermärken. Han är också ordförande i modegruppen Inditex som äger dessa klädkedjor.

Som 14 åring fick han upp ögonen för textilbranschen. Detta när han började arbeta åt en lokal skjortmakare vid namn Gala. Han lärde sig att sy egna kläder och efter flera års lärande öppnade han sin egna butik. 

Idag har Ortega en privat förmögenhet som uppgår till omkring 55 miljarder amerikanska dollar. 

12. Françoise Bettencourt Meyers

Françoise Bettencourt Meyers är arvtagare av sminkjätten L’Oréal Paris. Hon är sedan sin mammas död 2017 den absolut rikaste kvinnan i hela världen. Det var hennes morfar som grundade L’Oréal Paris, när han gick bort gick företaget och arvet till dottern för att sedan gå till hennes barnbarn Meyers. 

Utöver att Meyers är arvtagerska till ett av världens största smink varumärke så är hon också författare och hon arbetar dessutom med judiskt-kristna relationer. Hon har författat boken Bibelkommentarer som kommit att bli väldigt känd. 

Meyers egna förmögenhet uppgår idag till omkring 76 miljarder amerikanska dollar. 

13. Zhong Shanshan

Zhong Shanshan är grundare och ordförande för dryckesföretaget Nongfu Springs samt majoritetsägare i Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise som utvecklar läkemedel. 

Shanshan har haft ett händelserikt liv. Han började jobba tidigt efter att han hoppade av skolan. Han försörjde sig då på att sälja svamp och skaldjur för att senare börja sälja hälsotillskott på ett dryckesföretag. 

År 1996 grundade han själv ett dryckesföretag, det som ska komma att kallas för NongFu Springs. Han tillbringade många år med att utveckla bolaget och till sist började det gå riktigt bra för deras produkter. De sålde som smör helt enkelt. 

Idag är Shanshan den rikaste medborgaren i hela Kina med sin förmögenhet på omkring 65 miljarder amerikanska dollar.  

14. Steve Ballmer

Steve Ballmer är en amerikansk företagsledare och före detta VD för Microsoft. Han är idag ägare av NBA-klubben Los Angeles Clippers. 

Ballmer studerade på Harvard University där han läste Matematik och ekonomi. Ett par år efter att han hade tagit exam arbetade han som produktchef men valde sen att ta upp studierna på nytt och han började då på Stanford University. 

År 1980 hörde hans vän Bill Gates av sig för att fråga om han ville bli affärschef på Microsoft, det ville han. Han arbetade på Microsoft i hela två decennier med olika poster vilket inom kort ledde till hans stora förmögenhet. Idag äger Ballmer omkring 5 % i Microsoft och han har en egen förmögenhet på omkring 90 miljarder amerikanska dollar.

15. Ma Huateng

Ma Huateng är en kinesisk internetentreprenör. Han är grundare av bolaget Tencent som är ett kinesiskt internetföretag. Mest känt är bolaget för deras direktmeddelande program Tencent QQ. 

Innan han grundade Tencent studerande han datavetenskap vid Shenzhen University där han tog en kandidatexamen. Efter examen arbetade han med forskning och utveckling för China Motion Telecom Development Ltd men efter en tid bestämde han sig för att starta eget. 

Han grundade Tencent tillsammans med ett par vänner och inom en kort tid blev deras internetbaserade meddelandetjänst kinas mest populära plattformar för snabbmeddelanden och framgången var ett faktum. 

Idag har Huateng en privat förmögenhet på närmare 39 miljarder amerikanska dollar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.