Vad är blankning? → [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

blankning

Blankning blir allt populärare och jag har därför valt att skriva en enkel och lättförklarad guide över hur blankning fungerar. Låt oss börja från början.

Vad är blankning?

Blankning är att ta position för nedgång i en aktie eller annat värdepapper. Det gör man genom att låna aktier och sedan sälja dem. När kursen fallit köper man tillbaka aktierna till ett lägre pris och lämnar dem åter till den som lånat ut dem. Går kursen istället upp, förlorar den som blankar pengar. 

Tre viktiga punkter om blankning

etoro-logo
Omdöme från 1700+ kunder:
4.75/5

Börja blanka redan idag!

Blankning räkneexempel

Vi tror att en aktie är för högt värderad på börsen. Vi kan då via vår mäklare låna aktier som vi säljer. De som lånar ut aktier vill ha en ränta för att låna ut dem till oss. Vår mäklare och de som lånar ut vill också ha en säkerhet att vi kan lämna tillbaka aktierna. För att blanka behöver vi ha ett speciellt avtal med vår nätmäklare eller bank.  

Vi lånar 1000st aktier i det bolag vi tror är övervärderat. Vi säljer dem för 100kr /st. Vi får alltså in 100.000kr på kontot. När aktien har sjunkit till 50 kr bestämmer vi oss för att köpa tillbaka aktierna. Det kostar oss då 1000st x 50kr = 50.000kr. Vi har alltså en vinst på 50.000kr. Av vinsten skall vi betala ränta för lånet av aktierna och övriga kostnader. Hur stor den räntan är avgörs från fall till fall. 

Hade detta bolag varit ordentligt misskött och tom skulle haft svårt att överleva kanske kursen hade rasat till några enstaka kronor. Då hade vår vinst varit ännu större. Men hade vi missbedömt läget och bolaget istället stigit till 200kr hade vi förlorat 100.000kr. Det hade då kostat oss 200.000kr att köpa tillbaka de aktier vi sålt för 100.000kr.

För att lyckas med blankning måste man vara duktig på att analysera bolag. Att upptäcka negativa faktorer före marknaden gör det är viktigt för att kunna tjäna pengar på att blanka aktier.

Att tänka på innan du blankar aktie

Det är hög risk att blanka aktier. Den möjliga vinsten är begränsad. En aktie kan aldrig gå lägre än till noll kronor. Den finns däremot ingen gräns hur mycket en aktie kan öka i värde. Den som blankat en aktie som istället går upp kommer snart att förlora mycket pengar. Det gäller alltså att ha analyserat en aktie noga före du blankar den. 

Den formella definitionen av att blanka är att du lånar aktier du inte äger och säljer dem. När den sjunkit i pris köper du tillbaka aktierna och lämnar dem till ägaren. För den som vill ta position för nedgång i större aktier finns det andra alternativ. Bland annat finns det börshandlade produkter som mini futures. En annan variant är CFD. Båda innebär risk, så det gäller att läsa på och förstå hur de fungerar. För många kan det dock vara ett alternativ.

Aktielån

En viktig del i blankning är aktielån. Den som äger aktier kan låna ut dem. För det får de en ersättning. Nätmäklarna Avanza och Nordnet erbjuder automatisk utlåning av aktier som finns i kapitalförsäkringar. Det är ett bra sätt att få extra avkastning på långsiktiga aktieinnehav. Det går också att låna ut aktier via mäklare eller banker. 

Den vanligaste anledningen till att låna aktier är för att blanka dem. För det betalar den som lånar aktierna en avgift. De måste också kunna lämna säkerhet för de aktier de lånar. 

Kostnaden för att låna aktier kan variera. En aktie som många vill blanka men få vill låna ut kan vara dyr att låna.

Arbitragehandel

Arbitrage innebär att man drar fördel av att samma produkt har olika pris på olika marknader. En del svenska aktier är även noterade på andra börser som ex New York. Då kan aktien handlas till olika priser på de olika börserna. Det är en svår form av handel att tjäna pengar på för privata aktiesparare. 

En annan form av arbitragehandel som ibland är möjlig är mellan A och B-aktier. Det som skiljer dessa aktier är hur många röster varje aktie är berättigad till på bolagsstämman. De är i övrigt likvärdiga och har rätt till samma utdelning. Normalt är A-aktien dyrare än B-aktien eftersom de ger fler röster. 

Det kan vara bra att hålla koll på skillnaden på dess börskurser, de kan över tid variera. Att då sälja den dyrare av aktierna och köpa den billigare varianten kan gör att du får några fler aktier för samma summa pengar. Denna form av arbitrage är främst möjlig om du äger aktierna långsiktigt. Det är också viktigt att jämföra de olika aktieslagen så endast rösträtten skiljer. 

Ytterligare en variant på arbitragehandel som kan förekomma är i samband med nyemission. Är teckningsrätterna inkl beloppet för nyemission billigare än aktiens kurs på börsen kan det vara läge att sälja aktierna och köpa teckningsrätter.

Så blankar man aktier rent praktiskt

För att blanka aktier krävs ett speciellt avtal med en bank eller nätmäklare. En del i avtalet reglerar den säkerhet som blankaren måste lämna så att den verkligen har möjlighet att köpa tillbaka aktierna hen har lånat. 

Själva blankningen är enkel att genomföra. Den genomförs som en vanlig försäljning trots att du inte har några aktier på kontot. Det uppstår då ett negativt innehav. Det måste finnas aktier att låna för att kunna blanka. Därför är alla aktier inte möjliga att blanka.

Kostnader och avgifter vid blankning

De kostnader som uppstår vid blankning är vanligt courtage, administrativ avgift och ränta för aktielånet. Kostnaderna varierar mellan olika mäklare. Courtage utgår alltid vid handel med aktier. Banken eller nätmäklaren har i regel någon form av administrativ avgift. Den som lånar ut aktien vill ha ränta för det. Hur stor räntan är beror på vilken aktie det rör sig om. 

etoro-logo
Omdöme från 1700+ kunder:
4.75/5

Börja blanka redan idag!

Blankning av aktier innebär hög risk

Blankning av aktie kommer alltid innebära en hög risk. Det kan finnas både fördelar och nackdelar med blankning så därför kommer vi lista dessa nedanför.

Fördelar

För den som är aktiv med investeringar och aktier är det även intressant att tjäna pengar på nedgång. Har du hittat en aktie som du tror är ordentligt övervärderad kan det vara intressant att blanka. 

För den som äger aktier långsiktigt ger det en extra avkastning att låna ut aktier. Blankning innebär ibland en mer turbulent börskurs. Men för den som är långsiktig ägare spelar det inge större roll. 

För många som sparar i aktier är det bra att följa vilka aktier som många blankar. Vad är det blankarna ser för hot som gör att de tror att aktiekursen kommer att sjunka?

Nackdelar

Att blanka aktier är förenat med stor risk. Om kursen stiger för aktien förlorar den som blankar pengar. En aktie kan som mest gå ned 100%, men den har ingen begränsning hur mycket den kan stiga. 

Att blanka en aktie är förmodligen bland det mest riskfyllda som går att göra på aktiemarknaden. Att investera i ett förhoppningsbolag som går omkull leder bara till förlust av det satsade kapitalet. För den som har otur med en blankning kan förlusten bli mycket stor. 

Många anser att blankning inte är en bra del av aktiemarknaden. De som blankar kan använda olika knep för att pressa kursen. På sikt lär dock marknaden värdera ett bolag enligt deras rätta värde. Blankning är omdiskuterat. Då och då kommer förlag på att begränsa eller förbjuda blankning.

FAQ - Vanliga frågor om blankning

Här nedanför har vi samlat svar till några av de flest ställda frågor om blankning.

Vad är blankning?

Blankning är att låna aktier och sälja dem med tro om att kursen skall gå ned. Gör den det tjänar den som blankar pengar.

Vad är skillnaden på att hedga och blanka?

Genom att hedga skyddar du en tillgång mot nedgång. Blanka är att ta position för nedgång i en enskild aktie eller värdepapper.

Hur länge blankas en aktie?

En aktie kan vara blankad från intradag till obegränsad tid. Blankningen avslutas när blankaren väljer att lämna tillbaka aktierna.

Övrigt bra att veta om blankning

Blankning brukar ibland betecknas som “korta en aktie” eller “gå kort en aktie”. Innebörden är densamma som att blanka aktier. 

Blankning leder ibland till rubriker i media och diskussioner på sociala medier. Oftast är det när många aktier i ett företag är blankade. Andra aktieägare frågar sig vad blankarna ser för negativt scenario som skall sänka kursen. Det brukar också finnas åsikter om att blankning inte är något som borde vara tillåtet.  

Förr eller senare kommer blankare att avsluta sin position. Det kan ske när kursen gått ned och de gjort vinst. Stiger börskursen istället måste de se till att begränsa sin förlust. När blankare köper tillbaka aktier kallas det för att de täcker sin position. Är det ett stort antal aktier som är blankade kan det leda till köptryck på marknaden. 

En blankning kan också avslutas genom att den som lånat ut aktierna vill ha tillbaks dem. Det kallas att återkalla aktierna. Då tvingas blankaren direkt att köpa tillbaka aktierna på marknaden. 

Det är självklart intressant att kunna tjäna pengar på en aktie både när den sjunker och när den stiger. Men att blanka en aktie innebär stora risker. Målet för de flesta företag är att växa och öka sin vinst. Då stiger även aktiekursen. Givetvis finns det företag som inte lyckas med det. Det gäller att vara ordentligt påläst för att hitta dessa aktier att blanka. 

För många som investerar i aktier kan det finnas andra vägar än att blanka. En aktie som du tror kommer sjunka i värde skall du självklart sälja om du äger den. När den fallit i värde kan du köpa tillbaka den till en lägre kurs. Ett annat alternativ är att korta aktier genom CFD eller börshandlade produkter som mini futures. De finns främst för större bolag. Läs på om de olika produkterna före du handlar med dem.

Läs mer & följ mig: