Vad är en börshandlad fond? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vad är en börshandlad fond

Vad är en börshandlad fond (ETF)?

En börshandlad fond, förkortat en ETF, är en fond som handlas på börsen likt en aktie. Dessa fonder går att handla flera gånger om dagen, till skillnad från vanliga fonder. Det krävs att man gör ett mindre test innan man kan handla med denna typ av fonder.

Tre viktiga punkter om börshandlade fonder

Börshandlad fond - ett praktiskt exempel

Om en person köper en fond via en fondmäklare, så kan detta endast göras en gång per dag. Detta då fonderna inte handlas mer ofta än så. Det är alltså svårt att följa marknadens plötsliga nycker och parera för dessa genom att vara aktiv i sitt fondinnehav.

När man handlar med fonder genom en mäklare tar denna ut en avgift och det kostar alltså en del för dig som köpare eller säljare.

En EFT kan handlas flera gånger per dygn. Denna fond är listad på börsen, precis som en vanlig aktie. Det innebär att du kan handla med den själv, utan mäklaren som mellanhand.

Det tas heller inte ut avgifter, annat än courtageavgiften, men den är betydligt lägre i de allra flesta fall.

Köper du en EFT så har du själv mer kontroll över den fond du köpt och du kan köpa och sälja så som det passar dig.

Vad kostar det att handla börshandlade fonder?

När man handlar med börshandlade fonder är upplägget samma som när du ska handla med aktier. Dels kan man handla med dem flera gånger på en dag, vilket man inte kan med traditionella fonder. Detta beror på att de handlas i realtid. Men det är även likt på det sättet att det finns en courtageavgift.

Denna skiljer sig hos mellan olika plattformar och börser. Var noga med att läsa på om de avgifter som tillkommer vid handel med alla typer av värdepapper. Det är ett bra sätt att undvika överraskningar.

Så köper du börshandlade fonder

För att handla med ETF:er så behöver du tillgång till de olika börserna. För några år sedan hade detta innefattat ett besök på bankkontoret, men så ser det inte ut idag. Idag sköts detta, som så mycket annat, online.

Genom bland annat Avanza, Sveriges största mäklare online, kan man handla med ETF:er. Innan du kan komma igång måste du göra ett test. Detta i enlighet med de regler som finns på marknaden. Detta är till för att säkerställa att du känner till tillräckligt mycket om de instrument du kommer använda dig av.

Detta test är till för din säkerhet. Utöver det så krävs inga särskilda licenser eller avtal.

Så fungerar hävstång

En hävstång, eller leverage som det kallas på engelska, är ett verktyg som investerare på börsen använder sig av. Det handlar om att dra fördelar av små prisvariationer med hjälp av en så kallad hävstångseffekt.

Det innebär att man kan göra en större vinst även av mindre förändringar på börserna. Väldigt förenklat kan man säga att när man handlar med hävstång kan vinsterna bli större, men så kan också förlusterna.

Det kan verka komplicerat att handla med hävstång. Detta innebär att om man är helt ny i sammanhangen så bör man ta sig tid att lära sig hur instrumentet fungerar.

Hur handlar man med ETF:er utan hävstång?

En ETF handlar du alltid på samma plats, exempelvis på Avanza. Men det finns möjlighet att handla med hävstång eller utan hävstång. En ETF utan hävstång har sina fördelar. Dels så är den inte uppbunden på samma sätt den hade varit om den hade handlats med hävstång. 

Investeringen blir då alltså mer lätt att likvidera. Förvaltningsavgiften är låg och man sprider sina risker på ett bra sätt.

Men samtidigt finns där vissa nackdelar att köra på ETF utan hävstång. Dels så tillkommer en courtageavgift vid varje köp och sälj. Sen så passar detta inte för att placera de pengar man sparar varje månad. Detta då avkastningen är lägre.

Tjäna pengar vid fallande priser

Det går att tjäna pengar även om du tror att priserna kommer falla över tid. Vad man då ska göra är att investera i de ETF:er som benämns som bear. Dess motsats är bull ETF:er, båda handlas med hävstång. 

När man pratar om priserna och värdena i dessa sammanhang är det alltid de underliggande tillgångarna man pratar om. Detta kan vara en grupp aktier, ett index eller något annat som relaterar till ju den fonden.

Man ska endast handla med denna typ av certifikat om man är starkt övertygad om att marknaden kommer röra sig åt ett eller annat håll. Om man är osäker bör man undvika denna typ av investeringar.

Så fungerar Bull

Om man tror att priserna kommer stiga över tid ska man satsa på de långsiktiga ETF:er som kallas bull. 

Så fungerar Bear

Tror man däremot att värdeförändringen kommer att vara negativ så är det de kortsiktiga ETF:er som kallas bear som är mest intressanta. Där har du en chans att tjäna pengar på ett prisfall.

Vad skiljer börshandlade fonder från en vanliga fonder?

Det finns vissa tydliga skillnader mellan att handla med en vanlig fond och handla med ETF:er. När man köper och säljer traditionella fonder så handlar man genom en mellanhand, alltså genom en mäklare.

Denna mäklare ser till att fondandelarna köps och säljs som du begär och tar ut en avgift för sitt arbete. Det är därför billigare att handla med ETF:er. Detta då dessa handla direkt av personen som vill köpa eller sälja på den börs där fonden är registrerad.

När man handlar med ETF:er så sker köp och sälj direkt, detta då de handlas i realtid. En vanlig fond handlas en gång om dagen, vissa handlas inte ens så ofta.

Passar börshandlade fonder dig?

Frågan om denna typ av handel passa dig är svår att svara på rakt av. Om man är villig att vara mer aktiv i sitt handlande än vad man har varit då man haft traditionella fonder, då är det något man kan överväga. Samtidigt är det viktigt att känna till de risker som finns om man vill investera i ETF:er. Man bör även känna till hur riskspridning gällande ETF går till.

Vill man ge sig in på denna marknaden så är Avanza en bra plats att starta på. De har mycket bra information om börshandlade fonder och det är ett tryggt ställe att handla på.

Courtage och avgifter för en börshandlad fond

Normalt är det bara en courtageavgift ut när man handlar med EFT:er. Det är alltså generellt en låg förvaltningsavgift inblandad. Courtageavgiften varierar mellan olika plattformar och även för olika fonder. Kontrollera därför innan du handlar hur det ser ut med dessa avgifter för just den fond du vill köpa.

Risker och skatter

Med alla investeringar så finns det risker. Det är sant för alla former av värdepapper, valutor och råvaror. Börshandlade fonder är inget undantag. Det finns en möjlighet att göra en fin avkastning om man sköter sina kort rätt med ETF fonder med hävstång.

Samtidigt är riskerna också närvarande vid denna typ av handel. Vill det sig illa kan man förlora de pengar man satsat.

Man kan minska dessa risker genom att handla utan hävstång. Dock är nackdelen med detta att chanserna till de större vinsterna också minskar. Det är så med alla investeringar att för att kunna göra vinst så finns det en motsvarande risk involverad.

När det kommer till skatter så deklarerar man ETF:er på samma sätt som man skulle deklarerat en vanlig fond. Exempelvis Avanza rapporterar in detta automatiskt till Skatteverket så att informationen finns i din deklaration när du får den.

FAQ - Vanliga frågor om börshandlade fonder

Vi har samlat ett par vanliga frågor om börshandlade fonder här och ger svar på dessa nedanför.

Vad är en börshandlad fond?

En börshandlad fond är en fond som är listad på börsen, precis som en aktie, och kan handlas utan mellanhand som till exempel en fondmäklare.

Är en börshandlad fond bättre än aktier?

Det går inte att säga att det ena är bättre än det andra. Men en börshandlad fond kan passa vissa investerare bättre än aktier.

Vad betyder hävstång?

En hävstång, är inom finansvärlden, ett instrument som gör det möjligt att göra större vinster även på mindre värdeförändringar.

Övrigt bra att veta om börshandlade fonder

Det finns många resurser online där man kan lära sig mer om ETF:er och vill investera i dessa. De stora plattformarna som de svenska bankerna och Avanza tillhandahåller mycket matnyttig information. Om man titar på YouTube så finns där också flera videos på svenska som i detalj förklarar vad börshandlade fonder innebär och hur handeln kring dessa går till.

Genom att läsa på så lär man sig mer. Det är en gammal sanning när man ska investera att ju mer man vet, desto mindre blir riskerna man tar. Det är inte själva riskerna på marknaden som minskar, det kan varken du eller jag påverka.

Det är snarare vårt beteende kring riskerna som förändras till det bättre. Vi tar helt enkelt inte lika riskfyllda beslut som vi annars hade kunnat göra.

Läs mer & följ mig: