Fastighetsaktier – 18 bästa fastighetsaktierna 2021 [Topplista]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Grundare av Västkustinvesteraren.se

Har du funderat på att äga fastighetsaktier i din aktieportfölj? Jag äger själv i skrivande stund aktier i Castellum i “Företagets Trygghetsportfölj“. 

I den här artikeln har jag listat flera fastighetsaktier för att inspirera er läsare om vilka fastighetsbolag som kan vara intressant för er och er portfölj.

Vad är fastighetsaktier?

Fastighetsaktier är aktier i bolag som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter. Generellt sett så ses fastighetsbolag som relativt stabila med sina starka kassaflöden genom återkommande intäkter. Hyror från hyresgäster betalas varje månad och intäkterna blir således mycket förutsägbara.

Fastighetsaktier

18 bästa fastighetsaktierna senaste tre åren

Här nedanför är 18 bästa fastighetsbolagen på Svenska börsen de senaste åren. Listan är uppdaterad 21 oktober 2019. Klicka på bolagsnamnen för att läsa mer om respektive bolag hos Avanza bank.

AktieUtv. 3 årInriktningBörsvärdeÄgare
Sagax B166%lager, industri39 mdr2 891
Catena152%logistik13 mdr1 811
Fabege116%kontor53 mdr7 450
Hembla B110%bostäder20 mdr2 368
Stendörren106%lager, butiker4 mdr1 183
Wihlborgs89%kontor, lager24 mdr5 484
Platzer87%kontor, lager12 mdr2 832
Balder B78%bostäder, kontor68 mdr9 110
Klövern B78%lager, logistik72 mdr10 253
Fast Partner82%lager, kontor15 mdr1 859
Castellum65%kontor, lager, butik57 mdr37 298
Wallenstam B65%bostäder, kontor38 mdr6 105
Kungsleden48%kontor, lager20 mdr5 250
Diös Fastigheter46%kontor, lager12 mdr6 942
Heba41%bostäder7 mdr1 108
Atrium Ljungberg B40%kontor, butik27 mdr3 259
Hufvudstaden A21%kontor, butik43 mdr8 199
Hemfosa Fastigheter17%samhällslokaler17 mdr13 882

Källa: Placerapengar.nu

Fastighetsaktier

5 mest ägda fastighetsaktierna på Svenska börsen

Bolagen är rangordnade efter hur många aktieägare respektive bolag har hos Avanza. Listan är uppdaterad den 17 november 2019.

Castellum

Castellum är det överlägset mest ägda bolaget bland fastighetsaktierna på Svenska börsen. Bolaget har fokus på kommersiella fastigheter i Storstockholm, Storgöteborg, Öresundsområdet, Mälardalen och Östra Götaland. Alla fastigheter ägs och förvaltas i Castellums sex dotterbolag; Eklandia Fastighets AB, Harry Sjögren, Fastighets AB Briggen, Fastighets AB Brostaden, Fastighets AB Corallen och Aspholmen Fastigheter.

Börsvärde: 54 640 MSEK
Direktavkastning: 3,05%
Antal ägare hos Avanza: 38 318 st

Hemfosa fastigheter

Hemfosa fastigheter förvaltar och utvecklar fastigheter med fokus på samhällsfastigheter, vilket innebär fastigheter där det bedrivs skattefinansierad verksamhet.

Vid publicering av den här artikeln så har SBB lagt ett bud på Hemfosa med ca 22,7% premie.

Börsvärde: 17 423 MSEK
Direktavkastning: 2,33%
Antal ägare hos Avanza: 13 871 st

Nyfosa

Nyfosa är ett fastighetsbolag som inriktar sig mot större kommersiella fastigheter så som kontor, logistik/lager och liknande. Bolaget har knoppats av från Hemfosa.

Börsvärde: 11 221 MSEK
Direktavkastning: 0,00%
Antal ägare hos Avanza: 10 605 st

Klövern

Klövern har en uttalad strategi där inriktningen ligger på främst kommersiella lokaler i tillväxtregioner. Affärsenheterna är uppdelade i fyra regioner; Syd, Öst, Stockholm och Mellan/Norr.

Börsvärde: 15 737 MSEK
Direktavkastning: 2,67%
Antal ägare hos Avanza: 10 512 st

Fast. Balder

Fastighetsbolaget Balder leds av den populäre VDn Erik Selin och fokuserar på fastighetsbestånd  där kommersiella lokaler och även bostäder ingår.

Börsvärde: 68 148 MSEK
Direktavkastning: 0,00%
Antal ägare hos Avanza: 9 242 st

Vad bör man tänka på innan man investerar i fastigheter på börsen?

Ett bra tips är som vanligt att inte stirra sig blind på direktavkastningen. Har du precis börjat investera på börsen och gillar att få utdelningar? Tänk på att bolagen verkligen måste fortsätta att tjäna pengar framöver för att kunna fortsätta betala dig utdelningar år ut och år in. Castellum är ett fantastiskt exempel på lång stabil historik av utdelningstillväxt. Bolaget har nämligen höjt utdelningen 20 år i rad! Läs gärna min artikel om utdelningsaktier också.

Fastighetsbranschen och fastighetsaktier har varit hett i många år. Marknaden har varit mycket gynnsam för bolagen med låga räntor och stigande fastighetsvärden. Jag tycker dock ändå att en eller två fastighetsaktier bör finnas i en långsiktig aktieportfölj. Hur kan den långsiktiga fastighetsmarknaden påverkas av t.ex. ehandel som tar försäljning från fysiska butiker?

Vilka fastighetsaktier äger du och varför? Lämna gärna en hisspitch i kommentarsfältet så vi kan föra en diskussion tillsammans kring fastighetsaktier.

Annons

Visa gärna uppskattning genom att dela artikeln:

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

5 svar

 1. Tack för en bra sammanställning! Hade just tänkt sätta mig och titta på vilka fastightesbolag som har mycket bostäder i dessa covid19 tider, men nu besparade du mig den tiden 🙂 !

 2. Är det Corona-oron som gör att fastighetsaktierna släpar efter börsen i stort?

  Jag har jämfört LF Småbolag med LF Fastighetsfond och utvecklingen från årsskiftet samt utvecklingen senaste tre månaderna.

 3. Hej!

  Vilken data har du utgått ifrån när du mäter utvecklingen senaste tre åren? När jag jämför i avanza-grafen blir jag något förvirrad. Kanske dum fråga men tacksam för svar.

  Må gott!
  Edvard

 4. Hej Edvard!
  Tyvärr är listan lite utdaterad. Jag har uppdaterat en del i artikeln men har fortfarande listan kvar att ta tag i. Du kan se datumet precis övanför när den uppdaterades. Listan är dessutom hämtad från Placerapengar.nu.

  Om du bara är ute efter avkastningen så kan du säkert hitta bästa avkastningen genom Avanzas eller Börsdatas screener!

  Mvh Anton 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se