LOADING

Type to search

16st fastighetsaktier med flest ägare

Share

Har du funderat på att äga fastighetsaktier i din aktieportfölj? Jag äger själv i skrivande stund Castellum i både Privata aktieportföljen och i Företagets Trygghetsportfölj. Jag har även en bevakningsaktie i Hemfosa fastigheter där jag funderar på att ta en position. I detta inlägget har jag tänkt lista flera fastighetsaktier för att inspirera er läsare om vilka fastighetsbolag som kan vara intressant för er.

Fastighetsaktier på svenska börsen

Bolagen är rangordnade efter hur många aktieägare respektive bolag har hos Avanza.


Castellum

Castellum är det överlägset mest ägda bolaget bland fastighetsaktierna på Svenska börsen. Bolaget har fokus på kommersiella fastigheter i Storstockholm, Storgöteborg, Öresundsområdet, Mälardalen och Östra Götaland. Alla fastigheter ägs och förvaltas i Castellums sex dotterbolag; Eklandia Fastighets AB, Harry Sjögren, Fastighets AB Briggen, Fastighets AB Brostaden, Fastighets AB Corallen och Aspholmen Fastigheter.
Börsvärde:
44 408 MSEK
Direktavkastning: 3,26%
Antal ägare hos Avanza: 25875st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Hemfosa fastigheter

Hemfosa fastigheter förvaltar och utvecklar fastigheter med fokus på samhällsfastigheter, vilket innebär fastigheter där det bedrivs skattefinansierad verksamhet. Bolaget har dock fastigheter inom kontor och logistik i sin portfölj också.
Börsvärde: 20 278 MSEK
Direktavkastning: 3,97%
Antal ägare hos Avanza: 9835st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Diös fastigheter

Fastighetsbolaget Diös har sin verksamhet i norra Sverige och största delen av portföljen består av centralt belägna kommersiella fastigheter. 
Börsvärde:
 7 620 MSEK
Direktavkastning: 5,12%
Antal ägare hos Avanza: 7019st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Klövern 

Klövern har en uttalad strategi där inriktningen ligger på främst kommersiella lokaler i tillväxtregioner. Affärsenheterna är uppdelade i fyra regioner; Syd, Öst, Stockholm och Mellan/Norr.
Börsvärde:
10 954 MSEK
Direktavkastning: 3,68%
Antal ägare hos Avanza: 6466st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Balder

Fastighetsbolaget Balder leds av den populäre VDn Erik Selin och fokuserar på fastighetsbestånd  där kommersiella lokaler och även bostäder ingår.
Börsvärde: 46 476 MSEK
Direktavkastning: 0,00%
Antal ägare hos Avanza: 5922st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Hufvudstaden

Huvfudstaden är kända för att äga flera fastigheter på de bästa lägena runtom i Sverige. Inriktningen på fastighetsbeståndet är kontors- och butikslokaler och man hittar fastigheterna i centrala Stockholm och Göteborg.
Börsvärde: 32 168 MSEK
Direktavkastning: 2,52%
Antal ägare hos Avanza: 5731st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Wallenstam

Wallenstam fokuserar på fastigheter i Stockholm och Göteborg. Bolaget bygger förvaltar och utvecklar fastigheter. Halva fastighetsbeståndet består av ca 7300 lägenheter. Wallenstam sticker ut från de andra fastighetsbolagen då de satsar på produktion av förnybar energi och äger 64 vindkraftverk.
Börsvärde: 29 535 MSEK
Direktavkastning: 2,01%
Antal ägare hos Avanza: 4732st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Kungsleden

Kungsleden affärsområden är inriktat på fastighetshandel och fastighetsförvaltning. De äger både kontorsfastigheter och lägenheter i portföljen.
Börsvärde:
15 572 MSEK
Direktavkastning: 3,09%
Antal ägare hos Avanza: 4460st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Atrium Ljungberg

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg fokuserar på att utveckla stadsmiljöer för kontor och handel. De äger även lokaler avsedda för bostäder, kultur, service och utbildning. Fastigheterna finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.
Börsvärde: 20 249 MSEK
Direktavkastning: 2,96%
Antal ägare hos Avanza: 2744st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


D. Carnegie & Co

Bolaget äger, förädlar och utvecklar fastighetsprojekt med inriktning på bostäder främst i Stockholmsområdet. Fastigheterna förvaltas under varumärket Graflunds.
Börsvärde: 15 766 MSEK
Direktavkastning: 0,00%
Antal ägare hos Avanza: 2724st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Victoria Park

Victoria Park utvecklar och bygger livsstilsboenden och förvaltningsfastigheter. Största fokus ligger på att utveckla bostadsfastigheter i södra Sverige.
Börsvärde: 9 448 MSEK
Direktavkastning: 1,03%
Antal ägare hos Avanza: 2506st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Platzer fastigheter

Platzer fastigheter är ett Göteborgsbaserat fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar kommersiella lokaler. Störst fokus ligger på centrala och västra Göteborg.
Börsvärde: 7 327 MSEK
Direktavkastning: 2,45%
Antal ägare hos Avanza: 2324st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Catena

Catena  projektutvecklar bostäder, kontor och kommersiella lokaler. Fastigheterna återfinns i Stockholm, Göteborg och Öresund. Bolaget skiljer sig även en del från övriga då de satsar på logistikfastigheter.
Börsvärde: 7 253 MSEK
Direktavkastning: 2,34%
Antal ägare hos Avanza: 1383st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Sagax

Sagax inriktning är kommersiella fastigheter inom segmentet lager och lätt industri. Ca 70% (hyresvärde) av portföljen består av Svenska fastigheter, men du får även exponering mot Finland, Tyskland och Danmark genom att äga fastighetsaktier i Sagax.
Börsvärde: 18 388 MSEK
Direktavkastning: 1,56%
Antal ägare hos Avanza: 1265st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


HEBA

Hebas fastigheter återfinns i Stockholm och består av hyresbostäder i flerfamiljhus samt lokaler. HEBAs största marknad är Stockholm-söderort som genererar ca hälften av hyresintäkterna.
Börsvärde: 4 747 MSEK
Direktavkastning: 1,57%
Antal ägare hos Avanza: 600st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


ALM equity

ALM equity är ett fastighetsutvecklingsbolag. Bolaget förvärvar, strukturerar, utvecklar och säljer bostadsprojekt. Fastigheterna hittas oftast i Stockholm, Uppsala, Mälardalen och olika semesterorter i Sverige.
Börsvärde: 2 091 MSEK
Direktavkastning: 0,00%
Antal ägare hos Avanza: 245st
Läs mer om bolaget hos Avanza!


Vad bör man tänka på när man ska investera i fastighetsaktier?

Ett bra tips är som vanligt att inte stirra sig blind på direktavkastningen. Har du precis börjat investera på börsen och gillar att få utdelningar? Tänk på att bolagen verkligen måste fortsätta att tjäna pengar framöver för att kunna fortsätta betala dig utdelningar år ut och år in. Castellum är ett fantastiskt exempel på lång stabil historik av utdelningstillväxt. Bolaget har nämligen höjt utdelningen 20 år i rad!

Fastighetsbranschen och fastighetsaktier har varit hett i många år. Marknaden har varit mycket gynnsam för bolagen med låga räntor och stigande fastighetsvärden. Jag tycker dock ändå att en eller två fastighetsaktier bör finnas i en långsiktig aktieportfölj. Hur kan den långsiktiga fastighetsmarknaden påverkas av t.ex. ehandel som tar försäljning från fysiska butiker?

Fastighetsaktier

Fastighetsaktier på Svenska börsen

Fastighetsaktier erbjuder en substansrabatt eller substanspremie

Fastighetsaktier kan handlas till både substansrabatt eller substanspremie beroende på aktiekurs och rapporterat substansvärde på bolagets fastigheter. Här nedanför publicerar jag en lista över olika substansvärden som är hämtade från Placera.se. I tabellen finns även förväntade värden inför 2019.

 2018-05-21Kurs/Subst. -18Kurs/Subst. -19
Klövern75,0%70,1%
Kungsleden79,4%75,6%
Atrium Ljungb.79,9%75,6%
Hufvudstaden80,0%77,4%
Diös87,1%79,9%
Wihlborgs87,9%81,8%
Fabege89,5%84,0%
Platzer90,2%83,2%
Balder90,5%82,1%
Castellum93,0%88,7%
Hemfosa97,2%90,1%
Wallenstam101,9%97,2%
FastPartner102,6%96,0%
Oscar Prop.107,0%97,1%
Catena109,6%102,5%
Victoria Park124,7%111,7%
Källa: Factset & Placera.se

Vilka fastighetsaktier äger jag och hur tänker jag framåt?

Jag äger för tillfället Castellum både privat och genom mitt bolag. Jag äger även en bevakningsaktie i Hemfosa fastigheter som är tanken som komplement till Castellum. Mina tankar går åt hållet att Castellums kommersiella fastigheter kompletterar och sprider risken på fastighetsmarknaden tillsammans med Hemfosas skattefinansierade samhällsfastigheter. Jag kommer med stor sannolikhet att ta en riktig position i Hemfosa framöver, men tillsvidare “står jag utanför”.

Vilka fastighetsaktier äger ni? Lämna gärna en “hisspitch” om varför ni äger just de bolagen i kommentarsfältet!

Västkustinvesteraren

Västkustinvesteraren är en av Sveriges största finans- och investeringsbloggar och ingår i det finansrelaterade nätverket http://www.finanso.se . Bloggen startades 2016 och har besökts av investeringsintresserade människor över 1.000.000 gånger. Västkustinvesteraren driver tre mindre aktiebolag där vinsterna från dessa investeras på börsen. Givetvis kan du läsa allt om dessa investeringar här på bloggen. Missa aldrig något genom att följa honom på sociala medier och genom att prenumerera på mailutskicket! Disclaimer: Bloggen finansieras genom samarbetslänkar till tjänster som Västkustinvesteraren själv använder och rekommenderar. Du som läsare påverkas ingenting av dessa länkar.

    1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *