Jobba hemifrån – 18 bästa sätten att arbeta hemifrån i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Jobba hemifrån och arbeta hemifrån

Vill du bli bättre på att jobba hemifrån? Det finns många stora fördelar med att arbeta hemifrån. Allt från flexibilitet till möjligheten att tjäna mycket extra pengar.

I den här artikeln får du lära dig följande:

Genom min guide får du flera konkreta tips på hur du ska komma igång redan idag. Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför för att ta dig till den del som du är intresserad av. 

Let’s go!

Vad innebär det att jobba hemifrån?

En stark trend i samhället är att allt fler människor jobbar hemifrån. Ännu fler drömmer om att få möjligheten att göra det. 

Det kan vara allt från att du kan jobba hemifrån med ditt vanliga jobb någon dag i veckan till att driva en egen verksamhet som helt sköts från ditt hem. 

Har du ett vanligt jobb som går att sköta hemifrån kan det vara skönt att göra det ibland för att underlätta ditt privatliv. 

Det kan vara ärenden du måste göra eller att det blir en mjukare övergång till helgen när du slipper avsluta veckan i en bilkö.

Starta en egen verksamhet hemifrån

Men många jobbar också hemifrån med egen verksamhet. Det kan vara frilansuppdrag eller något eget projekt. Fördelarna är tydliga, du kan styra din egen arbetstid, du är din egen chef och du slipper att pendla till jobbet. 

Jobbar du hemifrån behöver det inte vara från din faktiska bostad. Det går ofta lika bra i sommarstugan eller på ett café. Många vill kunna resa och samtidigt finansiera en del av sitt uppehälle med att jobba några timmar om dagen. 

För många är det en fördel att byta miljö och jobba från olika ställen.

Uppnå frihet och valmöjligheter

Ett vanligt skäl till att jobba hemifrån är frihet. Du frigör tid som du annars hade lagt på att pendla. Men du kan också styra ditt eget arbete och oftast jobba när det passar dig. 

Du kan spara pengar på att äta hemma och inte på lunchrestaurang. Du sparar också pengar på att inte behöva ta dig till en arbetsplats. Det är också lättare att få ihop livspusslet om du jobbar hemifrån. Läs mina 204 supereffektiva spartips här.

Men att jobba hemifrån har också vissa nackdelar. Den största är att du inte har några arbetskamrater eller det sociala livet ett arbete innebär. Att jobba hemifrån kräver stor disciplin. 

Sköter du ditt vanliga jobb hemifrån måste du koncentrera dig på det och inte sköta diverse hushållssysslor samtidigt. Jobbar du som frilansare eller med annan egen verksamhet är du ansvarig för att dra in de pengar du behöver för dina omkostnader. Frihet under ansvar är en stor sanning för de som jobbar hemifrån.

Det är viktigt att hitta en balans

Det är också för lätt att arbeta för mycket när du jobbar hemma. Du arbetar med något du tycker är kul och brinner för att utveckla det så mycket som möjligt. 

Det är viktigt att du tar dig tid för fritid, träna, umgås med vänner eller gör något annat. Det kommer ditt arbete också att må bra av. 

Det är för de allra flesta tekniskt enkelt att jobba hemifrån eller annan plats som passar dig själv bra. Det som behövs är en bra internetuppkoppling. Till de allra flesta distansjobb fungerar en vanlig laptop alldeles utmärkt.

Arbeta hemifrån med något du tycker är kul

Jobbar du hemifrån missar du mycket av det som är roligt på ett vanligt jobb. Det är därför viktigt att du väljer ett kul jobb att arbeta med hemma. 

Är din viktigaste prioritering att du verkligen vill jobba hemma är det ändå viktigt att du hittar ett jobb som du trivs med. 

Du kommer sannolikt behöva utföra det ensam under många timmar varje dag. Det är lätt att det blir tråkigt och ensamt. Då underlättar det om ditt arbete är roligt och du trivs med det.

Intresse vinner ofta över ekonomi i längden

Vad som är kul är en individuell fråga. För många betyder det mycket att jobba med sitt intresse. De kanske inte bryr sig om att de lägger ned mycket tid men den ekonomiska vinsten blir lite mindre. 

Andra uppskattar möjligheten att tjäna pengar var de än befinner sig eller när det passar dem. De tycker inte själva arbetsuppgiften spelar någon större roll.

Det är inte omöjligt att både försörja sig på något du tycker är kul och leva ett fritt liv. Det finns i vart fall åtskilliga möjligheter att åtminstone tjäna extra pengar på något som du tycker är roligt eller intressant.

Tips på att jobba hemifrån

18 tips på hur du kan jobba hemifrån

Det finns många olika jobb du kan utföra hemifrån. En del passar bättre som extra inkomst. Jobbar du hemifrån är du fri att utforma dina inkomster som det passar dig bäst. Många av jobben går bra att kombinera med varandra, där du kan utnyttja din kunskap och arbete på flera olika sätt.

Här är alla tips på hur du kan jobba hemifrån:

 1. Aktier
 2. Fonder
 3. Valutahandel
 4. Affiliatemarknadsföring
 5. Bli skribent online
 6. Instagram
 7. Youtube
 8. Facebook
 9. Podcast
 10. Sälj dina bilder och foton
 11. Hyr ut delar av, eller hela, din bostad
 12. Hyr ut dina prylar
 13. Sälj dina prylar på Blocket eller Tradera
 14. Genomför betalda undersökningar
 15. Testa fysiska produkter
 16. Testa hemsidor och programvara
 17. Läs in ljudböcker
 18. Chattoperatör
Missa inte min mega-guide:

1. Aktier

Att handla med aktier är ett populärt sätt att tjäna extra pengar. Handlar du på kort sikt kallas det daytrading eller swingtrading. Då kan du tjäna pengar med lite mindre kapital, men du behöver göra fler affärer. 

Har du större kapital kan du förvalta det genom att analysera och investera i bolag du tror går bättre på längre sikt. Vilken strategi du än använder är det viktigt att du kan kontrollera din risk.

2. Fonder

Ett alternativ till aktier är att investera i fonder. Det lämpar sig mer för lite mer långsiktig investering. Här kan du enkelt månadsspara och automatisera hela processen. 

Det innebär att du kan sätta pengar i arbete åt dig så du slipper lägga tid på att arbeta själv. Dina pengar får därmed jobba dygnet runt åt dig.

3. Valutahandel

Ett alternativ eller komplement till att trada med aktier är att handla med valutor. Principen är densamma, du måste köpa något billigt och sälja dyrare eller tvärtom. 

Valutamarknaden har flera fördelar, den är öppen dygnet runt, måndag till fredag. Du handlar valuta med hävstång, så det krävs ett mindre eget kapital. 

Det är viktigt att ha en tydlig strategi som du följer med stor disciplin när du handlar med valutor. Det är också  mycket viktigt att du kan hantera din risk.

4. Affiliatemarknadsföring genom blogg och hemsidor

Affiliatemarknadsföring innebär att den som marknadsför en produkt på internet få betalt när köp genomförs tack vare det. Driver du en blogg kan du skriva ett inlägg där du recensera en produkt. 

Genom att länka den produkten via en affiliatelänk till en e-handlare får du provision när kunden köper produkten. Det är lätt att komma igång med affiliatemarknadsföring. 

Det som krävs är att du driver en blogg eller hemsida. Du får kontakt företag som vill få hjälp att marknadsföra sina produkter via affiliatenätverk.

5. Bli skribent online

Det finns en stor marknad för frilansskribenter. Kan du skriva på flera språk eller har stor kunskap inom ett visst ämne är det bra men inte nödvändigt. 

Du hittar dina uppdragsgivare via olika förmedlingssajter. Men leta även hos forum för företagare mm. Det finns även contentföretag där du kan bli anställd eller frilansa hos.

6. Instagram

Det är inte bara unga tjejer som visar dagens mode som kan tjäna pengar på Instagram. Har du kunskaper inom ett visst område eller ett specialintresse kan du förmedla viktigt och intressant innehåll där. 

Allt behöver inte heller vara snygga bilder. Både grafik och rörlig bild fungerar. Instagram är utmärkt att kombinera med affiliatemarknadsföring. Det går också att sälja sponsrade inlägg till olika företag.

7. Youtube

Drömmer du om att bli tv-stjärna är Youtube helt rätt kanal för dig. Youtube är världens ledande plattform för videor och rörlig bild. Här trängs allt från professionella produktioner till familjers semesterfilmer. 

Kan du något speciellt eller har ett stort intresse för något kan du skapa en egen Youtubekanal om det. Gör du det på engelska har du hela världen som din marknad. 

Du tjänar pengar via Youtubes eget annonsprogram, samarbeten med olika företag eller affiliatemarknadsföring.

8. Facebook

Att tjäna pengar på Facebook fungerar ungefär som på andra sociala medier. Du bygger upp en sida eller en grupp med ett specifikt innehåll. 

Unikt och kvalitativt innehåll är viktigt i alla kanaler på internet, även Facebook. Främst tjänar du pengar via annonser eller affiliate men det finns också möjlighet till att göra det via samarbeten med företag.

9. Podcast

En produkt som växt sig allt starkare de senaste åren är podcast. Det är en form av förinspelade radioprogram som förmedlas via någon av de podcastplattformar som finns på internet. 

Det finns podcast om allt möjligt, exempelvis resor, aktier eller olösta mord. Har du ett specialintresse eller möjlighet att producera kvalitativt innehåll om något kan du göra det i en podcast. 

Du tjänar pengar genom att företag sponsrar din podcast eller affiliatemarknadsföring.

10. Sälj dina bilder och foton

Det finns gott om företag och andra som behöver illustrera sina hemsidor med bilder. En del tar dem själv, men det är också vanligt att köpa bilder via olika bildtjänster på internet. 

Är du duktigt på att ta bilder kan du sälja dem via dessa bildtjänster. Du behöver idag inte någon speciellt dyr utrustning för att ta bilder du kan sälja. Men du måste vara duktigt på att ta tekniskt perfekta bilder. 

Unikt och hög kvalité är viktigt även när det gäller att sälja sina bilder.

11. Hyr ut delar av eller hela din bostad

Har du utrymme över i din bostad kan du tjäna lite extra pengar på att hyra ut ett rum eller en våning. Du kan också få ned dina egna kostnader genom att till exempel dela på Netflix eller internetabonnemang med hyresgästen. 

Under semester eller större högtider kan du hyra ut hela din bostad. Du kan själv passa på att resa under tiden. Dina hyresintäkter finansierar en del av din resekostnad. 

Bor du i exempelvis en högskoleort med många som flyttar in varje år kanske de lönar sig att köpa en lägenhet för att hyra ut?

12. Hyr ut dina prylar

Det finns många prylar som går utmärkt att hyra ut. Har du en bra kamerautrustning kan du hyra ut den till någon som skall på en speciell resa. 

Bra verktyg går att hyra ut till den som skall renovera sitt hus. Lite större saker som finns efterfrågan på att hyra är husvagn eller båt. 

Det kanske till och med kan löna sig att köpa en viss pryl och få bra avkastning genom att hyra ut den.

13. Sälj dina prylar på Blocket eller Tradera

De flesta av oss har alldeles för mycket saker och kläder. Källaren, garaget och garderober är fulla. Det mesta går att sälja. 

De pengarna du får gör bättre nytta för dig genom att du investerar dem Är du duktig på att snickra, sy eller något annat kan du tillverka saker och sälja på Tradera eller Blocket.

14. Genomför betalda undersökningar

Företag vill veta mer om vad vi konsumenter tycker. En del går via marknadsundersökningsföretag som betalar för att du skall svara på frågor. Betalningen kan vara en liten summa pengar, presentkort eller något annat. 

Du kan anmäla dig till olika företag som ordnar undersökningar. När det finns en undersökning som passar din profil får du ett förslag om den och vad du får i ersättning.

15. Testa fysiska produkter

Tycker du det är kul att testa nya prylar? En del företag vill ha konsumentens åsikt om produkter. De erbjuder betalt för att testa deras produkter och ge en recension. För det får du betalt och ibland behålla produkten du testat.

16. Testa hemsidor och programvara

Är du intresserad av webbdesign och programmering? Är du dessutom noggrann och gillar att försöka hitta brister med något. 

Då kan test av hemsidor och programvara vara ett bra arbete för dig. Företag vill att deras hemsidor och program skall vara felfria och användbara.

17. Läs in ljudböcker

Marknaden för ljudböcker exploderar. Någon skall läsa in dem. De mest kända böckerna läses ibland in av kändisar. 

Men det finns stora möjligheter att jobba som frilans med att läsa in böcker. Det är viktigt att du har en bra röst och talang för att läsa på ett lyssnarvänligt sätt.

18. Chattoperatör

En del företag tar hjälp av frilansare för att sköta en del av deras kundkontakter. Det kan vara att svara på meddelanden eller chatt på deras hemsida. Det finns även de som lägger ut hela eller delar av kundtjänsten mot frilansare. 

Tänk brett, finns det en marknad för utländska företag som behöver svensktalande personal till sin kundtjänst?

Jag arbetar hemifrån med följande fyra saker

Jag arbetar många timmar i veckan och landar ofta på runt uppskattningsvis 60-70 timmar. Men jag tycker att det är kul och jag ser det mer som en hobby.

För att tjäna extra pengar utöver min lön så använder jag mig själv av följande sätt för att få avkastning och tjäna ytterligare pengar:

 1. Affiliatemarknadsföring
 2. Aktier
 3. Fonder
 4. P2P-lån

 

Det ger mig uppskattningsvis dubbla intäkterna jämfört med att bara leva på inkomsterna från lönen varje år.

INSPIRATION

En extra inkomst från jobb hemifrån kan ge dig en guldkant på tillvaron

Att jobba extra hemifrån behöver inte kännas lika betungande som ett vanligt arbete. Gör du något du tycker är kul och kan jobba med det när det passar dig blir det ganska lättförtjänade pengar. Du utför dessutom ditt jobb på en plats du tycker om. 

Förhoppningsvis har du möjligheten att styra vad du vill göra med de extra pengarna du tjänar. Har du onödiga lån eller liknande kan det vara bra att börja med att lösa dem för de pengar du tjänat extra. Efter det kan du prioritera vad du vill göra både nu och i framtiden.

Vad vill du själv göra om du hade tjänat extra pengar?

Då kan du använda den extra inkomsten till något verkligt speciellt du vill göra. Eller ännu bättre, lär dig fördelarna med att spara och investera. En god ekonomi med investeringar i exempelvis aktier som ger dig ytterligare inkomst kommer du att ha god nytta av i framtiden. Det ger dig ytterligare guldkant på ditt fria liv. 

En bra ekonomi bygger du på lång sikt. Men glöm inte att unna dig saker då och då i vardagen. Hårt arbete skall löna sig. Sätt inte enbart upp långsiktiga mål med dina investeringar, det är bra att hå kortsiktiga mål att se fram emot också.

Varför ska man arbeta hemifrån och tjäna extra pengar?

Har du tid och möjlighet är alltid en extra inkomst välkommen. Det kan kännas bättre att göra något nyttigt som du tjänar pengar på än att titta på någon meningslös serie på tv. 

Försök hitta arbetsuppgifter som du tycker är roligt och som du kan jobba med när det passar dig. De pengarna du tjänar extra skall du förvalta väl. Kanske sparar du till någonting speciellt eller så investerar du dem för framtiden. 

En fördel med att jobba extra hemifrån är att du kan utföra de arbetsuppgifterna när och var det passar dig. Det blir inte lika stor ansträngning som att du behöver pendla till ett jobb med fasta arbetstider. Jobbar du dessutom med något du tycker är roligt kanske det inte alls känns som ett arbete.

Arbeta hårdare nu för en bättre ekonomi i framtiden

Det du bygger upp nu i form av extra inkomster, en bra ekonomi och sparande kommer du att ha nytta av i framtiden. 

Har du idag både ett vanligt jobb och samtidigt tjänar extra på att att jobba hemifrån, kanske du en dag kan livnära dig helt på att arbeta hemifrån. 

Fråga dig själv vad du vill vara i livet om 5,10 eller 25 år? Många skulle säkert vilja vara fria och ekonomiskt trygga. Börja bygg för det redan idag.

Säkra upp din och din familj ekonomi

En god ekonomi ger dig och din familj trygghet. Men det ger också frihet att göra det ni verkligen vill. Att jobba extra och söka nya inkomster är rätt inställning och en bra början. 

Är en del av inkomsterna sådana som inte genereras direkt när du arbetar med dem har du kommit långt. Sådana inkomster är exempelvis affiliatemarknadsföring och utdelningar från aktier. 

Det är viktigt att de pengarna du tjänar extra inte går till onödig konsumtion. Gör en budget över dina utgifter. Spenderar du pengar på sådant du egentligen inte tycker är nödvändigt? Dra ned på de kostnaderna. 

När du summerat dina inkomster, både din vanliga lön och det du tjänar extra bör de räcka till mycket mer än dina kostnader. Det som blir över när kostnaderna är dragna skall du spara och investera.

Bygg en ekonomisk buffert

Du måste ha en ekonomisk buffert. Tråkiga saker kan inträffa som du snabbt måste ordna. Det kan vara att köpa ett nytt kylskåp eller laga bilen. Livnär du dig enbart på egen verksamhet kan det ibland bli sämre tider och du tjänar mindre. 

Du kan också bli sjuk. Därför är det viktigt att ha ett tryggt sparande för sådana händelser.. Lämpligast placerar du din buffert i bankkonto med statlig insättningsgaranti. 

Det är också viktigt att du ser över ert pensionssparande. Jobbar du som egen företagare eller frilans får du ingen tjänstepension. Avsätt ett långsiktigt sparande för det. 

Nu kan du börja med ditt roliga sparande och investeringar. Det kan vara till kontantinsats på ett hus, nästa vintersemester eller något annat viktigt och kul. Men du behöver också ett sparande på lite längre sikt. Bygg upp investeringar som kan ge dig guldkant lite längre fram i livet. Tänk att kunna vara tjänstledig ett år och åka jorden runt.

Genomför drömresor för din extra inkomst

Du kommer snart att tröttna på att jobba och spara om du inte har några mål. En förutsättning för att lyckas bygga upp en god ekonomi är att du är disciplinerad. Genom att ha nåbara både kortsiktiga och långsiktiga mål är det lättare att hålla sig till din plan. 

Varför inte ha en härlig drömresa som mål? Har du en ordnad ekonomi, tänker sunt när det gäller sparande och jobbar extra behöver den inte ligga så långt bort. Är det en resa du verkligen vill göra är det ingen stor uppoffring att jobba extra och hålla nere på andra utgifter för att snabbare nå ditt mål.

Sätt upp mål och drömmar

Drömmer du om en riktigt maffig resa längre fram i livet? Ingenting är omöjligt. Gör en bra plan, ha delmål och jobba hårt för det. 

Fira när ni nått delmål. Det är en härlig känsla när du nått målet du jobbat hårt för och äntligen kan genomföra din drömresa! 

Mål och drömmar är viktigt när du sparar, men det är också viktigt att fira när du nått ett mål du sparat för. Se till att du verkligen göra den där resan du har sparat till när du nått målet.

Möjligheten att leva livet precis som du vill

En ordnad ekonomi börjar med en så bra inkomst som möjligt. Gör du sedan en klok budget där du håller nere på dina utgifter får du pengar över att spara och investera. Det ger dig stor ekonomisk frihet. Har du möjlighet att försörja dig via ett fritt frilansarbete är du också både tids- och platsoberoende. 

Du har då alla möjligheter att leva ditt liv så fritt som möjligt och som du vill. En sund inställning till arbete, ekonomi och tid ger dig många fördelar i livet. Det är inte omöjligt för någon som vill att nå det. Men det kräver disciplin, en bra plan och hårt arbete för att göra det.

Sätt upp regler så du hittar en bra balans

Det är naturligt att du alltid strävar efter mer. Men har du nått en bra balans i inkomst, god ekonomi och frihet har du kommit längre än vad många bara kan drömma om. 

Kanske känner du att du måste försaka något i ditt liv för att ha möjligheten att leva fritt? Det kanske det är värt, när du är fri och styr ditt liv som du vill. Njut av det du har och din situation.

YTTERLIGARE TIPS

Så här kan du tjäna ännu mer pengar på att arbeta hemifrån

Det är viktigt att tänka i nya banor och pröva nya möjligheter att tjäna mer pengar. Ägnar du mycket tid och är väl påläst att investera i fonder? Varför inte blogga om det? Du kan då tjäna extra pengar på affiliatemarknadsföring och sponsrade artiklar. Då lär du dig affiliatemarknadsföring och kan du skapa fler hemsidor för det. 

En stor fördel med att jobba hemifrån är att många projekt är enkla och billiga att starta. Du kan testa dig fram vad som funkar. Du kan driva dem i enkla företagsformer som enskild firma eller fakturera som egenanställd. Vad hindrar dig för att börja tjäna pengar hemifrån redan idag?

Låt din inkomst arbeta för dig

När du tjänat extra pengar är det viktigt att investera dem rätt. Dina pengar skall jobba för dig och ge dig bra avkastning. Det finns olika sätt att investera dina pengar så att de skapar avkastning för dig. 

De pengar du investerar vill du ha bra avkastning på. Det är omöjligt att få avkastning utan att ta en risk med dem. Lär dig hantera risk, så har du möjlighet att få en bra avkastning på dina pengar.

Tänk på risken

Ett sätt att hantera sin risk är att sprida sina investeringar. Du kan investera dem på olika sätt ex i P2P-lån (Jag använder själv Lendify) och aktier. När du köper aktier gör du det i olika bolag i olika branscher och på flera marknader.  Att läsa på och förstå vad du investerar i är också ett sätt att hantera sin risk. 

Ytterligare ett sätt att hantera risk är att spara och investera regelbundet. Har du en inkomst från ett extraarbete hemma, så investera direkt när du får den. Du kommer ibland att köpa billigt, ibland dyrt. På lång sikt har du då en god möjlighet att få bra avkastning på dina pengar.

Investera i aktier och fonder

Historiskt har aktier varit det bästa sättet att investera i för att få sina pengar att växa. Anledningen är enkel. Genom att köpa aktier blir du delägare i ett företag. Företag genererar vinster som kommer delägarna tillgodo. Det gör det dels genom att bolagen växer och aktiekurserna går upp. Men många bolag ger också en del av sin vinst till aktieägarna som aktieutdelning. 

Säljer du av hela eller delar av dina aktier i ett bolag där kursen gått bra har du gjort en vinst. Investerar du de pengarna i ett annat bolag som du tror kommer gå bra kommer pengarna växa ytterligare. Det samma gäller om du återinvesterar aktieutdelningen du fått. Principen kallas ränta på ränta effekten

Det är en magisk princip som kommer att hjälpa ditt kapital att växa mer och snabbare. Ränta-på-ränta är så fantastiskt att Albert Einstein lär ha kallat det för världens åttonde underverk.

Det är viktigt att ha en strategi

Det är viktigt att du har en strategi när du investerar i aktier. En del vill investera i mindre tillväxtbolag. Det kräver att du har stort intresse att analysera de bolagen och är långsiktig. 

Andra tycker att bolag som kan förväntas ge bra aktieutdelning nu och i framtiden känns bättre att investera i. Däremellan finns det många olika strategier. Det viktigaste är att du investerar på ett sätt som du är trygg med och förstår vad du investerar i. 

Även efter du har investerat i en aktie är det viktigt att du har en plan för den. Du måste givetvis veta varför du har investerat i den. Vad gör du om den tappar i värde? Vad är ditt mål med investeringen?

Att investera innebär att du måste utsätta ditt kapital för risk

Det är alltid en risk inblandad i att investera i aktier. Du kan minska den genom att investera i flera olika aktier, i olika branscher och marknader. Att vara påläst och förstå vad du investerar i är också ett sätt att minska din risk.

Tycker du aktier verkar vara komplicerat att investera i, eller har du inte tillräckligt med tid för det? Då är fonder ett utmärkt alternativ. Det finns många fonder att välja bland. Det är lätt att bli vilsen av det stora fondutbudet. De etablerade nätmäklarna har bra verktyg för att välja fonder som passar just dig och den risk du är villig att ta.

Kombinera gärna investeringar i aktier med att investera i fonder. Genom fonder når du många intressanta marknader som är svåra att investera i på annat sätt. Det kan vara spännande tillväxtmarknader, råvaror eller något annat.

Investera i P2P-lån

Ett relativt nytt sätt att investera är så kallade P2P-lån. På så kallade P2P-plattformar möts privatpersoner som vill låna eller låna ut pengar. P2P-plattformarna  förmedlar lånen mellan dem. De pengar som du lånar ut fördelas mellan många olika låntagare så att din risk minskar. 

Att investera i olika alternativa tillgångar som exempelvis P2P-lån är ett bra sätt att sprida dina risker. Hur stor andel av olika tillgångar du skall ha i din portfölj av investeringar beror på mycket. 

På hur lång sikt sparar du? Hur ser du på risk? Vilka områden kan du mest om? Det är viktigt att du sover gott om natten och inte funderar på om du investerat rätt eller fel. Jag använder själv Lendify för att investera i P2P-lån.

Intresset för att tjäna pengar online växer lavinartat

Allt fler människor förverkligar sin dröm om att kunna arbeta och tjäna pengar online och hemifrån. Självklart har den tekniska utveckling underlättat för den trenden. Men också både arbetsgivarens och arbetstagarens syn på arbete och hur det skall utföras. 

Många lockas av friheten. Att styra sitt liv och få ihop livspusslet. Men också att få jobba med något de tycker är kul. Många vill kunna driva sitt eget projekt, bli chef över sig själv och bygga något för sin egen framtid.

Stora möjligheter erbjuds på nätet

Möjligheten att starta och driva egna projekt, framförallt online, har också starkt bidragit till trenden att jobba hemifrån. Med små investeringar kan den som har en speciell kunskap eller intresse tjäna pengar på det genom att starta en blogg eller Youtubekanal. 

För den som har som mål att arbeta fritt och med egen verksamhet har det aldrig varit lättare än idag att göra det. Det är inte lätt att lyckas, har du en speciell kunskap eller kompetens underlättar det. Men det viktigaste är att du har viljan och vill arbeta hårt för att lyckas. 

Att helt eller delvis försörja sig genom att tjäna pengar online och jobba hemifrån gör att du kan välja det liv du vill leva. Vill du bo långt ut på landet eller vara på resande fot samtidigt som du jobbar? Möjligheterna är många.

Missa inte min stora guide

Vill du tjäna pengar när det passar dig och vart du än är i världen? De bästa tipsen hittar du i min guide för att tjäna pengar online!

FÖRDELAR, NACKDELAR & RISKER

Fördelar med att arbeta hemifrån

Den absolut största fördelen med att jobba hemifrån är din frihet. Du kan jobba när du vill, så länge ditt arbete blir utfört. Gillar du att börja jobba tidigt på morgonen för att ha tid med något annat senare på dagen är det inga problem. 

Genom att jobba hemifrån kan du anpassa ditt familjeliv som du vill. Du slipper att efter en lång dag på jobbet hämta trötta barn på dagis. De kan komma hem tidigare och ni får mer tid tillsammans. 

Vissa saker i hemmet och hushållet kan vara skönt att sköta på dagtid. Istället kan du lägga extra tid på arbete morgon eller kväll. Anpassa livet efter hur du vill leva det och inte efter dina måsten!

Tänk på att en bra uppkoppling och en dator är ofta det enda som behövs

De allra flesta arbeten som du kan utföra hemifrån kan du göra där det finns bra internet. Det kan vara på ditt favoritcafé eller varför inte när du möter våren i sydeuropa. 

Genom att arbeta hemifrån har du dessutom möjlighet att dra ned på dina utgifter. Du behöver ingen bil för att pendla. Behöver du en bil överhuvudtaget? Du kan också välja bort att äta lunch på stan, att laga mat hemma blir betydligt billigare.

Nackdelar

En av de stora nackdelarna med att arbeta hemifrån är att du inte har några arbetskamrater att umgås med. Du har ingen att prata med på kafferasten eller att diskutera hur du skall lägga upp ditt arbete med. För att undvika det kan du söka upp andra frilansare och arbeta tillsammans med dem på ett café eller hemma hos varandra. 

Oavsett hur du driver en egen verksamhet är du ansvarig för att dra in de inkomster du behöver. Gör du inte tillräckligt bra ifrån dig är det du själv som drabbas. 

Sitter du hemma och arbetar kan det vara lätt att se måsten som måste utföras hemma hos dig. Tvätt som skall tvättas eller frukostdisken som skall tas om hand. När du jobbar måste du jobba. Det går utmärkt att utföra vardagssysslor dagtid, men avsätt tid för jobb och tid när du skall göra annat. Det är lätt att bli distraherad och vilja göra många saker samtidigt.

Viktigt med ett arbetsschema och gränser

Jobbar du med något du tycker är roligt är det lätt att det blir för mycket arbete. Varje ledig stund sätter du dig med ditt projekt. Det är viktigt att få vara ledig ibland, göra något annat eller umgås med vänner. 

Även om en viktig del i ditt val av att jobba hemifrån är att du vill vara fri så är det viktigt att hitta rätt balans. Gör en plan över din dag eller vecka, när skall du arbeta och när du tänker göra något helt annat. 

Som frilans eller egen företagare har du inte heller det skyddsnät som vanligt anställda har. Tänk på att lägga undan pengar om du skulle bli sjuk eller dina affärer skulle gå sämre ett tag. Det är också viktigt att du ser över din pension. Som frilans eller egenföretagare har du ingen tjänstepension. 

Det finns säkert många nackdelar med att jobba hemifrån. Men prioriterar du frihet och att styra ditt liv kommer du också lära dig hantera de nackdelarna.

Risker

En risk med att jobba hemifrån är att du inte bygger upp det kontaktnät ett vanligt jobb innebär. På en vanlig arbetsplats kommer du i kontakt med andra företag och dess anställda. Det gör du kanske inte när du driver ett eget projekt hemifrån. 

Bygg upp ditt eget nätverk med andra frilansare, de som jobbar hemma eller andra du kan utbyta erfarenheter med. 

Vad du än jobbar med måste du vidareutbilda dig. Är du anställd ordnar din arbetsgivare möjligheter till det. Även om det du jobbar hemifrån med bara är ett extrajobb måste du följa med i teknikutvecklingen för att kunna tjäna pengar på det även i framtiden. 

Håll koll på dina konkurrenter och se hur de utvecklas. Hur kan du bli bättre än dem?

Bygg upp en plan för att lösa eventuella hinder

Jobbar du som frilans eller som egen företagare på något annat sätt har du själv ansvar för hur det fungerar om du blir sjuk, pensionsförsäkring och annat. Många av de jobb som går att utföra hemma bygger på dagens teknik och trender. Hur hanterar du om de förändras? 

Fundera över olika situationer som kan inträffa, sjukdomar, du tjänar mindre pengar eller nåt annat. Gör en plan för hur du skall undvika så många problem som möjligt. 

Men se också till att du vet vad du skall göra om något av det inträffar. För att känna dig fri och oberoende när du driver en egen verksamhet måste du också känna dig trygg!

Arbeta hemifrån - effektivisera

12 tips för att maximera jobbet hemifrån

Om du ska börja jobba hemifrån så kommer du snart märka att det finns ett par hinder på vägen för att maximera effektivitet och därmed få något gjort. Jag arbetar själv ca 20-30 timmar i veckan hemifrån.

Här är 10 viktiga tips för dig som ska jobba hemifrån:
 1. Din arbetsplats i hemmet är viktig – gärna i ett avskilt rum och inte i vardagsrummet/köket
 2. Var välorganiserad – bli inte slapp med ordningen bara för att du arbetar hemifrån
 3. Använd ett bra internet för att maximera effektiviteten
 4. Använd ergonomiska stolar och skrivbord för att kunna arbeta heldagar utan att slita på kroppen – jag använder ett höj och sänkbart skrivbord, ergonomisk kontorsstol och en Standup arbetsplatsmatta (stark rekommendation om du ska stå upp)
 5. Investera i bra teknik – du kan båda öka effektiviteten och produktiviteten genom att använda bra datorer och tillbehör
 6. Minimera störande moment – sitt inte i vardagsrummet och ha tvn igång, du kommer att bli störd många gånger varje dag
 7. Utnyttja pauser och raster – ta gärna en kort promenad utomhus i 20 minuter för att öka energi och produktivitetsnivån ytterligare
 8. Använd promenaderna till att socialisera med vänner eller genom ett enkelt telefonsamtal
 9. Ta mini-raster varje 60-90 minuter – det kan räcka att gå upp och ner för trappan i huset för att få igång blodcirkulationen och öka energinivån
 10. Strukturera och planera dagen i förväg – och viktigast av allt, följ det!
 11. Ta jobbet på allvar även om det är hemifrån – klä dig som att du ska åka till ett kontor och du kommer att producera mycket bättre än att du stannar i morgonrocken halva dagen
 12. Sätt upp korta och långa mål och “fira” när du når dem

Läs mer & följ mig: