SAVR vs Avanza – Här är mitt val för att investera i fonder 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du lära dig hur man kan bli rik på aktier?

Bra!

Att investera i aktier kan vara ett väldigt bra sätt att få dina pengar att växa över tid. Detta kan efter många smarta investeringar leda till att man bli rik. Det finns så klart även risker med aktier.

Så i denna artikeln kommer jag gå igenom både fördelarna samt riskerna med att köpa aktier så du kan få en bättre förståelse innan du börjar din resa mot att bli rik!

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Sammanfattning - är SAVR eller Avanza bäst?

SAVR vs Avanza är ett svårt ämne då båda har sina syften. Avanza är det bättre valet då du har ett större utbud med många investeringsalternativ. Hos Avanza får du också tillgång till väldigt låga avgifter, med inga avgifter alls på en hel del områden. Det här gör det till ett billigt alternativ för den som vill spara eller investera, både på lång och kort sikt.

SAVR är däremot ett bra alternativ och med fonder hos SAVR kan du ofta få mycket lägre avgifter. Det här är samtidigt begränsat till just fonder vilket gör det svårt att endast använda deras tjänst, ofta måste du ändå komplettera med exempelvis Avanza om du inte bara vill hålla dig till fonder.

Presentation av SAVR och Avanza

FondrobotSAVRAvanza
Typ av tjänstFondsparandeAktiemäklare
Antal Fonder1600+1300+
UtbudFonderAktier, Fonder, Råvaror, etc
Typ av kontoISKISK, AF, KF
Minst insättning100kr100kr
Förvaltningsavgift00
Plattformsavgift00
Totala avgiften per år0.09%0
Skatter0,38%Från 0,375%
Kundsupport (Ja/nej)JaJa

 

Fördelar & nackdelar med SAVR

Hos SAVR får du tillgång till många olika fonder, över 1600 finns i deras utbud. Utbudet med fonderna hos SAVR är också en av de stora fördelarna med tjänsten, det finns inte många aktie- och fondmäklare på marknaden med så många fonder som du får hos SAVR.

Den andra fördelen är tjänstens affärsidé, nämligen låga avgifter. Poängen med att du har dina pengar som du vill spara hos SAVR är att du får rabatt på alla fondavgifter.

Nackdelen du får hos SAVR är hur begränsat utbudet är. Du har endast tillgång till fonder och inget annat, så för många investerare blir det aktuellt att komplettera med en till nätmäklare.

Fördelar & nackdelar med Avanza

Hos Avanza erbjuder man aktier och fonder men även många andra investeringsalternativ. Tjänsten är alltså utmärkt för många typer av investerare, men är i grunden en traditionell nätmäklare och inte en tradingplattform. Det stora utbudet är också Avanzas största fördel, du har bland annat tillgång till marknader över hela världen och inte bara från Sverige.

En annan klar fördel är deras förmånliga avgifter som gör det billigt för den som vill börja spara i fonder, aktier eller med något annat. Du kan till exempel slippa courtage för dina första 50 000 kr, vilket är en bra start för nya sparare.

Avanza har däremot inte mycket att erbjuda för den som vill handla med hävstång, men det finns några få alternativ. Du har inte heller tillgång till någon större blankning. Du har ett par alternativ men för vissa kommer det här inte att vara tillräckligt.

Vilken fondrobot av SAVR och Avanza har bäst historisk avkastning?

Det är svårt att mäta den historiska avkastningen hos den här typen av tjänster då det helt beror på vad du väljer att investera i. Både Avanza och SAVR erbjuder utförliga grafer där du kan se hur en viss fond eller aktie har presterat under en viss tidsperiod.

SAVR historisk avkastning

Hos SAVR kan du se genom olika grafer hur fonder hos SAVR har presterat. Den här historiken sträcker sig så långt bak som fonden har funnits, så du får all information du kan tänkas behöva.

Det finns däremot inget sätt att mäta historisk avkastning från andra användare då detta inte finns tillgängligt. Med graferna kan du däremot se hur mycket du hade tjänat på att spara i fonder om du hade gått in under en viss tidsperiod.

Avanza historisk avkastning

Hos Avanza finns det utförligt med information som du kan använda när du ska spara i fonder eller aktier. Precis som hos SAVR så finns det grafer som du kan använda för att räkna ut hur din portfölj hade presterat om du hade köpt in dig vid en viss tidpunkt.

Så börjar du investera idag

Det är väldigt enkelt att registrera dig hos både Avanza och SAVR. Med modern ny teknik och ett enkelt gränssnitt så kommer du igång på någon minut med att skapa ditt konto. Det kan däremot dröja lite för plattformarna att sköta resten, inte minst hos SAVR som kan ta ett par dagar att skapa ditt ISK så att du kan börja investera.

Kom igång med SAVR

Det du behöver göra för att komma igång hos SAVR är inte mycket. Du bör först bestämma dig för om du ska använda deras tjänst genom din webbläsare på datorn eller genom din smartphone eller surfplatta. På mobila enheter kan du ladda ned deras smidiga app för att komma igång.

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Att öppna ett konto tar bara någon minut. På deras sida eller i appen så börjar du med att ange ditt personnummer. Du använder sedan ditt BankID för att bekräfta din identitet.

Resten sköts av SAVR som då börjar med att öppna ditt ISK. Det här kan ta någon eller några dagar, men det krävs inte något från dig utan sker automatiskt.

SAVR logo
Omdöme på Google:
4/5

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När man ska börja investera så finns det en del frågor kring risktagande och investeringar att besvara. Det här tar någon minut och gör det enklare för SAVR att hjälpa dig med ditt sparande.

3. Få investeringsförslag och sätt upp ett automatiskt månadssparande

Du får nu tillgång till alla fonder hos SAVR, det här genom deras Fondbutik. Du kan se vad andra gillar för fonder, eller söka runt i deras olika kategorier. Med informationen som finns tillgänglig blir det enkelt att hitta en eller flera fonder som passar dig och ditt sparande.

SAVR har alltså endast fonder och om du sedan vill komplettera med aktier kommer du att behöva tillgång till en aktiemäklare. Det finns däremot inte något som tvingar dig att välja Avanza eller SAVR, det är gratis att bli kund hos dessa. Du kan alltså använda både Avanza och SAVR för att komplettera om du vill det.

Kom igång med Avanza

Avanza är också en väldigt enkel plattform att börja använda. Hos Avanza finns det en app du kan ladda ned på dina mobila enheter men du kan också komma åt deras hemsida genom din webbläsare. Oavsett vilket du väljer så får du full tillgång till allt hos Avanza.

1. Öppna ett konto på Avanza.se

När du har gått in på sidan hos Avanza eller i deras app så trycker du på “Bli kund”. Väl där ska du ange ditt personnummer och du kan sedan använda ditt BankID för att bekräfta din identitet och öppna kontot.

Hos Avanza får du tillgång till ditt konto på en gång. Du har alltså inga väntetider och kan börja använda kontot på en gång.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. Öppna ett ISK eller KF konto

När du öppnar ditt konto får du en chans att välja vilken typ av konto som ska öppnas. Ett vanligt Aktiekonto är standard men det de allra flesta föredrar är ett ISK. Dessa har en väldigt låg och förmånlig skatt. Är du däremot osäker så är det bra att först läsa på lite om alla de olika kontotyperna som finns, välj sedan det som passar dig bäst.

3. Sätt in pengar på ditt nyöppnade konto

Nu har ditt konto och då är det dags att göra sig redo för det första köpet. Först och främst måste du gå in på ditt konto och sätta in pengar. Du kan välja vilket konto pengarna ska in på så det är viktigt att du dubbelkollar att du har valt rätt konto.

Det finns flera metoder för att sätta in pengar men det allra snabbaste är med Swish. Då tar det bara någon minut att få in dina pengar så att du kan börja köpa aktier och fonder.

4. Sök efter en aktie och genomför ett köp

Nu har du ett konto och har laddat på med kapital, då är det dags att investera dina pengar. Du kan använda sökfunktionen om du redan har bolag som du är intresserad av, men det finns också en mängd olika listor och andra verktyg hos Avanza som hjälper dig att hitta bra inspiration och aktieförslag. Dessa kan också vara bra att titta på, då får du förslag som passar just dig.

Vad investerar SAVR och Avanza i?

Oavsett om du använder Avanza eller SAVR får du full kontroll över dina innehav. Det här ger dig den frihet du behöver för att ha ett optimalt sparande, oavsett om du investerar i aktier eller fonder. Utbuden varierar däremot en del men båda har ett stort utbud och erbjuder variation genom sina tjänster.

Skillnaden i utbuden som du får beroende på om du väljer Avanza eller SAVR är samtidigt viktigt att hålla reda på, du har trots allt inte samma utbud och det blir då viktigt att hålla reda på skillnaderna.

SAVR

Via SAVR får du tillgång till över 1600 fonder och kan få dessa billigare än hos andra mäklare. Det här gör ditt sparande mer effektivt och låter dig i längden spara ihop mer pengar tack vare den rabatt som erbjuds. Ett par traditionella fonder du kan hitta är Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Swedbank Robur Ny Teknik samt Tin Ny Teknik, men med det enorma antalet fonder i utbudet så hittar du alltid något som passar dig.

Avanza

Hos både Avanza och SAVR finns fonder, men du hittar väldigt mycket mer än bara fonder i utbudet som Avanza erbjuder. Det huvudsakliga är såklart aktier där det finns allt från svenska aktier till utländska från bland annat USA, Storbritannien och andra skandinaviska länder.

Avgifter

Höga avgifter kan först verka som en liten detalj men i längden så kommer en mindre avgift att bli till väldigt mycket förlorade intäkter. I de flesta fall tjänar mäklare pengar genom exempelvis courtage, men beroende på vilket upplägg mäklaren kör med så kan det variera.

SAVR avgifter

En av flera fördelar med SAVR är just deras låga avgifter. Du får en rabatt på den fond du köper så att du betalar mycket mindre än hos andra mäklare. Hos en del fonder kan du få mer än 50% rabatt i olika aktivt förvaltade fonder. Sedan finns det såklart också en del fonder där din rabatt är väldigt låg, det här kan bland annat stämma för en del utländska fonder.

Avanza avgifter

Hos Avanza kan du få helt avgiftsfritt utan courtage upp till 50 000 kr. Det här är en bra start för den som är ny till att spara i aktier. Det är en av de fördelar med Avanza, men det finns redan låga avgifter i övrigt. Bortsett från courtage och eventuella fondavgifter så är plattformen ganska fria från avgifter, det kostar varken att öppna ett konto eller att ens ha ett konto hos Avanza.

Omdömen från kunder

Man ska alltid ta betyg från användare med en nypa salt, inte minst när det gäller anonyma sådana. Det finns samtidigt goda skäl till att titta på betyg och omdömen innan du börjar använda en tjänst. Personer som redan har använt en plattform kan såklart ge lite bättre insyn om hur det fungerar. Det är inte heller en lika stor risk att deras betyg är finansiellt motiverade, även om det kan finnas så kallade betalrecensioner.

Ett bra exempel på en sida där man kan titta på SAVR vs Avanza är Trustpilot. Här ser vi att Avanza får mycket beröm för deras användargränssnitt och att många gillar deras avgifter, men det finns användare som tycker att deras courtage är för högt.

Det finns också enstaka exempel på utländska medborgare som tycker att det är för komplicerat att komma igång med deras tjänst, då det krävs att man får ett papper underskrivet av två andra vuxna i landet. Det är inte alltid något som en nyinflyttad person i landet har tillgång till.

Hos SAVR så är det såklart deras avgifter som hyllas. En del gillar också deras app som är väldigt lättanvänd, men i slutändan är det ofta avgifterna som är det avgörande. Det klagomål som förekommer är hur lång tid det tar att komma igång med SAVR. Det tar i snitt ett par dagar innan du kan börja investera, under den tiden finns det inte mycket att göra än att vänta på att SAVR blir klara.

Vår favorit (Avanza)

Både Avanza och SAVR är bra plattformar som erbjuder dig möjligheten att spara pengar och börja investera. Något som Avanza och SAVR har gemensamt är deras låga avgifter och fokus på att göra det så enkelt som möjligt att komma igång med att investera.

Nackdelen med SAVR är däremot deras utbud som endast innehåller fonder. Det här kan vara bra för vissa som bara är ute efter just fonder, men för många är det för begränsat. Det är därför vi tycker att Avanza är den bättre tjänsten, du får helt enkelt mer kontroll och frihet över dina besparingar.

Läs mer i min artikeln där jag jämför fondrobotarna och robotrådgivarna mot varandra.

Läsvärda artiklar för dig:

Vill du se SAVR jämföras med andra fondrobotar så rekommenderar jag dessa artiklar:

Vill du se Avanzas fondrobot jämföras med andra nätmäklare så rekommenderar jag denna artikeln: