Opti eller SAVR? Här är bästa valet för dig May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Lysa eller SAVR

Vill du veta mer om Opti och SAVR så att du lättare kan göra ditt fondrobot val?

Perfekt!

Det är viktigt att göra rätt val av fondrobot när du ska investera i aktier och fonder. Du bör då jämföra bland annat avgifter, fördelar, nackdelar och omdömen. Just det gör vi i denna artikeln.

Nedan presenterar vi vår jämförelse av fondrobotarna Opti och SAVR och kommer fram till den bästa fondroboten.

Nu kör vi!

Sammanfattning - är Opti eller SAVR bäst? Detta är min favorit

Vilken är den bästa fondroboten? Såklart behöver du jämföra de två för att avgöra vilken som passar dig bäst. Vår artikel kommer förmodligen vara till stor hjälp.

Vi skulle dock vilja slå ett slag för Opti, som är vår personliga favorit. Opti gör ditt fondsparande väldigt enkelt med sin användarvänliga app. Vi ser det som positivt att de väljer att fokusera fullt ut på appen och stärka den så mycket som möjligt, snarare än att fokusera både på webbsida och app som många andra fondrobotar. 

Vi ser det också som väldigt positivt att du både kan investera i fonder men också aktier hos Opti, vilket inte är möjligt hos SAVR.

Vill du lära dig mer om alla robotrådgivare som finns i Sverige så kan du i vår artikel läsa och jämföra alla fondrobotar.

Opti fondrobot
4.6/5

Exklusivt erbjudande för mina läsare:

Använd koden VKUSTINVEST50 när du registrerar ditt konto!

SAVR logo
3.9/5

Presentation av Opti och SAVR

Opti och SAVR är båda två fondrobotar, det vill säga att de automatiserar fondsparande. Det är ett mycket enkelt sätt för dig som funderar på att investera i fonder att använda en fondrobot som gör allt det krångliga åt dig. 

Vi börjar med att jämföra kostnaderna för Opti och SAVR för att sedan gå vidare med dess fördelar och nackdelar. 

Vill du läsa hela vårt Opti fondrobot så kan du läsa hela vårt omdöme &recension om fondroboten. 

Nedan jämför vi kostnader och andra viktiga egenskaper för Opti och SAVR. 

FondrobotOptiSAVR
Minsta insättning200kr100kr
Total avgift per årCirka 0,9 %0,09 %
Förvaltningsavgift0,5 % per årBeroende*
Typ av kontoInvesteringssparkonto (ISK)Investeringssparkonto (ISK)
Kundsupport (Ja/nej)JaJa
Automatisk balanseringJaJa
Skatter0,375 %0,375 %
Insättningsavgift0kr0kr

*Förvaltningsavgiften för SAVR är beroende. Ofta kan du sänka den årliga förvaltningsavgiften med mellan 0,3 och 0,5 %. Exempelvis: betalar du 1,50 % i årlig förvaltningsavgift hos fondmäklare X men väljer att flytta fonden till SAVR behöver du oftast därefter enbart betala mellan 1 och 1,2 % i förvaltningsavgift. 

Jag kontaktade Jag kontaktade Optis VD, Jonas Hombert, och ställde frågan:

– Varför bör man välja Opti?

Opti skapades för dig som – likt vi – tycker att det ska vara enkelt att få ett sparande i världsklass! Det ska varken behöva bli din nya hobby eller ett ångestfyllt måste.

Istället investerar Opti dina pengar professionellt och sköter allt åt dig, till ett bra pris och med samma säkerhet som hos banken. Du håller enkelt koll i appen, får intressanta uppdateringar och hjälp att fatta rätt beslut.

Vi sköter det svåra, och finns alltid ett samtal bort när du vill – oavsett om du månadssparar 200 kr eller har investerat 200 000 kr.

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från App Store
4.6/5

Fördelar & nackdelar med Opti

För att komma fram till det bästa valet av fondrobot är en viktig del att jämföra de fördelar och nackdelar som finns. Vi börjar med Opti. 

Fördelar

Nedan radar vi upp de fördelar vi ser hos Opti. 

Användarvänlig app

Opti fokuserar fullt ut på sin app och har valt att möjliggöra sina tjänster där istället för på webbsidan. Därmed har stora resurser gått till att göra appen så användarvänlig och tilltalande som möjligt. Toppen tycker vi!

Smidigt att komma igång

Det är enkelt att komma igång med sitt sparande hos Opti. Du laddar ner appen och där skapar du ett konto. Att skapa ett konto tar inte mer än ett par minuter. Många av de positiva omdömena från Optis kunder handlar just om enkelheten och den smidiga processen att komma igång.

Oberoende rådgivning

Opti tjänar ingenting på att rekommendera dig en viss fond framför en annan. Det betyder att de är oberoende rådgivare. Du kan därmed vara trygg med att den robotrådgivning du får av dem är genuin. 

Diversifiering

Kanske du hört talas om att det är viktigt att sprida dina risker när du ska investera i aktier och fonder. Det är lite av en grund för att få ett säkert och smart sparande. Opti erbjuder dig en diversifierad investeringsportfölj, det vill säga en portfölj som sprider sina risker. 

Många fonder

Opti erbjuder drygt 4 000 fonder. När de ger dig ett förslag på portfölj analyserar de alla dessa 4 000 fonder och rekommenderar de som passar dig allra bäst. Detta utifrån svaren på de frågor de ställer dig efter att du skapat ditt konto. 

Undviker de mest aktivt förvaltade fonderna

Majoriteten av de aktivt förvaltade fonderna underpresterar jämfört med sitt jämförelseindex varje år. Därför väljer Opti att investera i de mest aktivt förvaltade fonderna, något som är positivt för dig som vill investera via robotrådgivaren Opti.

Nackdelar med Opti

Fördelar kommer också med nackdelar. Vi finner inte många nackdelar med Opti men det finns ett par. Vilka får du reda på nedan. 

Svårt att finna vilka fonder de investerar i

Planerar du att investera i fonder och aktier vill du förmodligen veta vilken typ av aktier du investerar i. Detta är något som upplevs svårt att finna hos Opti. På sin webbsida har de en fondlista men där presenteras alla de 4 000 fonderna som erbjuds och det framgår inte vilka fonder som ingår i en viss portfölj. Hos andra fondrobotar och robotrådgivare kan det upplevas enklare att finna denna informationen. 

Inte möjligt att använda tjänsten via webbsidan

Som vi tog upp som en fördel har Opti en väldigt användarvänlig app. Fokus ligger dock enbart på appen, deras tjänst är inte möjlig att använda via webbsidan. Webben används enbart för att ge information om Opti och deras tjänster men du behöver ladda ned appen för att kunna starta ett sparande med Opti. För den som inte tycker om att använda appar, och föredrar webbsidan, kan detta ses som en nackdel. 

Funderat på gratisfonder? Något Opti saknar.

På marknaden finns gratis indexfonder. Kanske du hört talas om detta populära investeringsalternativet. Gratisfonder kan ge en hög avkastning och kräver inte speciellt mycket kunskap och tid från dig som investerare. Denna typ av fond är dock något Opti saknar vilket också kan ses som en nackdel om det är något du funderat på att investera i.

Fördelar & nackdelar med SAVR

Nu har du full koll på de fördelar och nackdelar som finns med Opti. Nu går vi över till SAVR. 

Fördelar med SAVR

Vi börjar med fördelarna.

Insättningsskydd och investerarskydd

När du väljer SAVR som fondrobot får du inte bara insättningsskydd utan även investeringsskydd, vilket betyder att om SAVR mot förmodan skulle gå i konkurs har du rätt till ersättning. Det är inte alla fondrobotar som erbjuder detta. 

Mycket låga avgifter på fonder

Som vi tagit upp tidigare i artikeln kan du ofta sänka den årliga förvaltningsavgiften med mellan 0,3 och 0,5 procentenheter om du flyttar dina fonder till SAVR från en annan fondrobot. 

Hos SAVR kan du också köpa många av de fonder som finns hos de större fondrobotarna, såsom Nordnet och Avanza, fast till lägre pris. Det som gör att AVR kan ge rabatt på fonder beror på att de betalar tillbaka provisioner från fondbolagen till sina kunder. 

Få provision utbetald direkt till ditt konto

Likt en aktieutdelning får du provision utbetald direkt till ditt konto. Detta sker en gång i kvartalet. Vill du inte få pengarna utbetalda kan du också välja att återinvestera dem. Du väljer helt själv vad du vill göra med pengarna. 

Enkelt att månadsspara i fonder

Många kommer igång med investering i aktier och fonder för att månadsspara. När du ska månadsspara är det allra enklast att låta sparandet flyta på automatiskt, detta för att du inte ska glömma av att flytta över dina pengar till sparkontot. Genom SAVR:s sparandetjänst kan du enkelt månadsspara i fonder och låta sparandet flyta på helt automatiskt.  

SAVR logo
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.9/5

Nackdelar med SAVR

Här nedanför har vi samlat några nackdelar med SAVR.

Något begränsat utbud

SAVR har ett något begränsat utbud. Vissa populära fonder som finns hos andra fondrobotar saknas hos SAVR. Dessutom kan du enbart investera i fonder och inte aktier. 

Du kan inte köpa aktier

Det stämmer. Hos SAVR kan du inte köpa aktier, du kan enbart investera i fonder. Plattformen är enbart användbar för fondhandel. Är planen att investera både i aktier och fonder kan du därmed inte samla ditt sparande hos SAVR, du kommer behöva ha kapitalet placerat hos en aktör till. 

Dyra växlingsavgifter

Höga växlingsavgifter är något man vill undvika. Handlar du fonder i en annan valuta än svenska kronor tas en växlingsavgift ut. Hos SAVR ligger denna avgiften på ,5 % och tas ut både vid köp och sälj i fonden. 

Det betyder att en halv procent av ditt satsade kapital försvinner redan innan pengarna har investerats och börjat generera avkastning. Du bör därmed inte handla utländska fonder hos SAVR. Hos andra fondrobotar kan du få lägre växlingsavgift. 

Vilken fondrobot av Opti och Fundler har bäst historisk avkastning

Vilken fondrobot av Opti och SAVR har bäst historisk avkastning?

Även fast du kan titta på historisk avkastning är det viktigt att komma ihåg att det inte är någon garanti för framtida avkastning. Nedan gör vi en analys över hur den historiska avkastningen ser ut för Opti respektive SAVR. 

Opti historisk avkastning

Det är enkelt att hitta historisk avkastning för olika portföljer hos Opti. På Optis webbsida finns en hel landningssida just för historisk avkastning. Där kan du välja vilken portfölj du vill se historisk avkastning för men också vilket årtal som är extra intressant. 

Detta är något unikt med Opti. Det är inte många fondrobotar som så pass tydligt och enkelt som Opti presenterar sin historiska avkastning. Hatten av för Opti!

Opti aktieutveckling
Här kan du se Optis utveckling om du hade investerat 100 000 kr 2010.

SAVR historisk avkastning

Som vi nämnde ovan är det inte många fondrobotar som tydligt presenterar sin historiska avkastning. En av dem är SAVR. På sin webbsida berättar de om de bästa fonderna och beskriver också att fonder med hög risk bevisligen varit ett bra val. 

Så börjar du investera idag

Du kan faktiskt komma igång med dina investeringar redan idag. Det går förmodligen mycket snabbare än vad du någonsin kunnat tro. Att skapa ett konto och komma igång med investering i fonder och aktier via en fondrobot tar inte mer än ett par minuter. Vi börjar med att gå igenom hur det fungerar att komma igång med Opti. 

Kom igång med Opti

Kom igång med ditt sparande hos Opti i 3 enkla steg.

1. Ladda ned appen och skapa konto

Sök efter Optis app i App Store eller Google Play, beroende på vilken typ av mobil eller surfplatta du använder. När du laddat ned appen behöver du skapa ett konto. Det gör du genom att fylla i din e-postadress och identifierar dig med Mobilt BankID. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

Nu är det dags att anpassa risknivån. Det görs genom att du får ett par frågor att svara på. Dessa frågor handlar bland annat om din ekonomiska situation och syn på risk. 

3. Få investeringsförslag och sätt upp ett automatiskt månadssparande

När du svarat på frågorna kommer Optis automatiska system gå igenom dina svar och ta fram ett förslag på portfölj. Denna portföljen är en smart kombination av olika fonder. 

Det sista steget du behöver fullfölja är att sätta upp ditt automatiska sparande varje månad. Då behöver du sätta in pengar. Det gör du genom att koppla ett bankkonto till portföljen. 

Hur mycket pengar du vill sätta in är upp till dig, men Opti kommer ge dig ett förslag på en rimlig summa sett till din situation. 

Kom igång med SAVR

Är det lika enkelt att komma igång med SAVR? Vi beskriver processen nedan som också kommer i 3 enkla steg. 

1. Öppna ett konto på SAVR.se

Det hela börjar med att du tar dig in till SAVR:s webbsida, savr.se. Där klickar du på “börja spara” och får då skapa ditt konto. 

2. Anpassa risknivån genom att svara på frågor

När ditt konto är skapat kommer du få svara på ett par frågor. Dessa frågor finns för att SAVR ska kunna avgöra din risknivå. Frågorna handlar om din livssituation och ekonomi. Därefter får du ett investeringsförslag som är anpassat just till dig och din situation. För att detta förslaget ska vara så relevant som möjligt är det därför viktigt att du svarade ärligt på frågorna. 

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande eller en engångsinsättning

Nu kan du välja mellan att sätta upp ett automatiskt sparande varje månad eller börja med en engångsinsättning. Många väljer att sätta upp ett automatiskt månadssparande just eftersom det är så enkelt. Då vet man att sparandet flyter på automatiskt varje månad utan att du själv behöver göra något aktivt. 

Föredrar du istället att göra en engångsinsättning går det givetvis också bra. 

Vad investerar Opti och Fundler i

Vad investerar Opti och SAVR i?

Vi förstår att det kan vara intressant för dig som investerare att faktiskt få reda på vad det är fondrobotarna i sin tur investerar i. Det råder vi bot på nedan. 

InvesteringsportföljOptiSAVR
AktiefonderJaNej
AlternativfonderJaNej
BlandfonderJaNej
ObligationsfonderJaNej
PenningmarknadsfonderJaNej
Fonder Ja

Opti

Opti investerar i olika typer av fonder. Både:

  • aktiefonder
  • alternativfonder
  • blandfonder
  • obligationsfonder
  • penningmarknadsfonder

De investerar i fonder som är exponerade mot många olika delar av råvaru-, ränte- och aktiemarknaden. Som vi tog upp som en fördel arbetar de med diversifiering för att generera en så bred riskspridning till sina investerare som möjligt. 

På Optis webbsida kan du söka efter fonder och navigera mellan olika kategorier. Men det är inte lika enkelt att hitta vilka fonder som ingår i en viss portfölj.

SAVR

SAVR, till skillnad från Opti, erbjuder enbart fonder. Inte värdepapper och aktier. På deras webbsida finns en fondbutik där du kan söka efter fonder och se de som är mest populära. Fonderna finns uppdelade i olika teman såsom små/medelstora bolag, biotech, tillväxtbolag och teknik. 

Vill du investera i en specifik bransch är det därmed väldigt enkelt att finna aktier i dessa temagrupper.

Avgifter

En av de viktigaste faktorerna att titta på när vi ska välja den bästa robotrådgivaren är avgifterna. Det är ju trots allt avgifterna som avgör hur mycket du får i avkastning. Nedan radar vi upp avgifterna för Opti och SAVR för att du ska få en så tydlig bild som möjligt. 

FondrobotOptiSAVR
Insättningsavgift0kr0kr
Minsta insättning200kr100kr
Skatter0,375 %0,375 %
Total avgift per årCirka 0,9 %Cirka 0,9 %
Förvaltningsavgift0,5 % per årBeroende*

*SAVR kan ofta sänka din årliga förvaltningsavgift med mellan 0,3 och 0,5 %. Låt oss säga att du betalar 1,55 % i årlig förvaltningsavgift hos en fondmäklare men sedan flyttar över fonden till SAVR. Då kommer du generellt enbart behöva betala mellan 1,05 och 1,25 % i årlig förvaltningsavgift efter flytten.

Omdömen från kunder

Vi ska inte glömma bort omdömen från kunder som är en annan viktig faktor när du ska välja fondrobot. Vi har undersökt omdömen Opti och SAVR fått både på den ledande omdömessajten Trustpilot men också på plattformarna App Store och Google Play då båda fondrobotarna har en app. Nedan presenterar vi vad vi funnit!

Omdömen om Opti

Opti fondrobot
Omdöme hämtat från Trustpilot
4.6/5

Vi hittar till stor del positiva omdömen om Opti. Kunder nämner att appen är enkel och rolig att använda. Processen att komma igång med sitt sparande är enkel. Det finns några få negativa omdömen som handlar om tekniskt strul med appen men det verkar vara löst nu. 

Betyg för Opti:

Trustpilot: 4,6 av 5 poäng
App Store: 4,6 av 5 poäng
Google Play: 4,4 av 5 poäng

SAVR:s omdömen

SAVR logo
Omdöme hämtat från Trustpilot:
3.9/5

Det finns både positiva och negativa omdömen från SAVR:s kunder på nätet. Många beskriver att plattformen är enkel att använda och att månadssparandet är enkelt. 

De negativa kommentarerna handlar till stor del om att många tycker att det tar lång tid att flytta sina fonder till SAVR. Ledtiden normalt är 4-8 veckor men kunder beskriver att de fått vänta mycket längre än så.

SAVR svarar på kritiken, ber om ursäkt och berättar att fondbolagen varit överbelastade det senast vilket gjort att en del flyttar tagit längre tid än normalt. Detta problemet verkar dock vara löst nu. 

Betyg för SAVR: 

Trustpilot: 3,9 av 5 stjärnor
App Store: 4,6 av 5 stjärnor 
Google Play: 2,5 av 5 stjärnor

Läsvärda artiklar för dig:

Vill du se SAVR jämföras med andra fondrobotar så rekommenderar jag dessa artiklar:

Vill du se Avanzas fondrobot jämföras med andra nätmäklare så rekommenderar jag denna artikeln: