Opti fondrobot recension: Mitt omdöme June 2024 (50% rabatt)

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Opti fondrobot

Är du intresserad av att spara genom robotrådgivaren Opti? Då har du hittat rätt!

Opti hjälper många svenskar att enkelt och automatiserat spara på börsen. Det innebär att du kan få dina pengar att växa utan att du behöver göra någonting.

Jag kontaktade Optis VD, Jonas Hombert, och ställde frågan…

– Varför bör man välja Opti?

Opti skapades för dig som – likt vi – tycker att det ska vara enkelt att få ett sparande i världsklass! Det ska varken behöva bli din nya hobby eller ett ångestfyllt måste.

Istället investerar Opti dina pengar professionellt och sköter allt åt dig, till ett bra pris och med samma säkerhet som hos banken. Du håller enkelt koll i appen, får intressanta uppdateringar och hjälp att fatta rätt beslut.

Vi sköter det svåra, och finns alltid ett samtal bort när du vill – oavsett om du månadssparar 200 kr eller har investerat 200 000 kr.

Jonas skickade dessutom med en exklusiv rabattkod där du får 50% rabatt på avgiften i 3 månader (läs mer längre ned)!

Opti fondrobot
Betyg på App Store:
4.5/5

Börja investera redan idag!

Koden VKUSTINVEST50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Opti fondrobot

Vilka är Opti?

Opti är en så kallad fondrobot. Bolaget och dess robotrådgivning utvecklades och startades av entreprenörer från den svenska tech- och finansbranschen. Opti startades både med syftet att förvalta grundarnas pengar men också att kunna erbjuda ett smart och professionellt sparande till fler människor. 

Genom att kombinera modern teknik med beprövade investeringsstrategier går det att skapa ett automatiserat och billigt sparande som är bra. Fondrobotar som Opti har skapat en unik möjlighet för alla att spara på ett professionellt sätt. 

Minsta insättning200kr
Fondrobotens avgift
0,50% per år
Total avgift
0,82-0,88% per år
Avgifter för insättningar0kr
Tillgångar i portföljen
Räntefonder, aktiefonder, råvarufonder
Konto för privatpersoner
Investeringssparkonto (ISK)
Konto för företag
Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- & Fondkonto (AF)
Skatt
I ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonsskatt på 0,375 %.
Automatisk balanseringJa
Finansiell rådgivningNej
Kundsupport
Mail och telefon.
 

Historiskt har kunder varit beroende av råd från banker och deras utbud av produkter. Avgifterna var ofta höga. Moderna nätmäklare har sett till att utbudet av sparprodukter ökat och pressat avgifterna. 

Många tycker ändå att det är svårt att spara. Kanske saknas tid, intresse eller kunskap. Då är fondorobotar ett bra alternativ. De ger en professionell förvaltning av dina pengar till låga kostnader.

Bästa Fondrobotarna & robotrådgivarna

1. Lysa2. Opti3. BetterWealth
Lysa omdöme och recensionOpti omdöme och recensionBetterWealth omdöme och recension
Avgift till fondrobot0,15-0,24%0,50%0,09-0,65%
Total avgift0,30-0,41%0,82-0,88%0,25-0,93%
Omdöme4,9 av 5 (Trustpilot)4,5 av 5 (App Store)5,0 av 5 (Google)
Minsta insättning1000 kr200 kr1000 kr
Tillgångar i portföljenRäntefonder, aktiefonderRäntefonder, aktiefonder, råvarufonderRäntefonder, aktiefonder, råvaror, “alternativa investeringar”
Konto för privatpersonerInvesteringssparkonto (ISK)Investeringssparkonto (ISK)Investeringssparkonto (ISK)
Konto för företagKapitalförsäkring (KF), VärdepappersdepåNejVärdepappersdepå
Skatt för privatpersoner0,375% (Schablonsskatt ISK)0,375% (Schablonsskatt ISK)0,375% (Schablonsskatt ISK)
Automatisk balanseringJaJaJa
Finansiell rådgivningNejNejNej
KundsupportMail och telefonMail och telefonMail och telefon
Exklusivt erbjudande:

20% rabatt på avgiften i 3 månaden.

50% rabatt på avgiften i 3 månaden.

100 kr i startbonus .

Läs mer och öppna kontoLäs mer och öppna kontoLäs mer och öppna konto
Så-börjar-du-investera-med-Opti-fondrobot

Så börjar du investera med Opti fondrobot

Här nedanför går jag igenom hur du kommer igång med Opti på bara några minuter.

Steg 1: Ladda ner Optis app

Det går snabbt och enkelt att ladda ner appen till din telefon. Klicka på den knapp som du använder:

Steg 2: Fyll i dina uppgifter i appen

När du öppnar appen så kommer du att fylla i dina nödvändigaste uppgifter så som e-mailadress och personuppgifter.

Steg 3: Fyll i dina uppgifter i appen

När du öppnar appen så kommer du att fylla i dina nödvändigaste uppgifter så som e-mailadress och personuppgifter.

Steg 4: Få ett investeringsförslag

När du har svarat på ett par frågor om dig och din situation så kommer Opti att skapa ett investeringsförslag utefter just din situation. Du kan välja att neka det, justera något eller acceptera och komma igång direkt.

Svårare än så är det inte att börja investera på börsen genom Optis fondrobot!

6-fördelar-med-Opti-fondrobot

6 fördelar med Opti fondrobot

Att spara genom en fondrobot har många fördelar. Det är inte bara enkelt och bekvämt. Du sparar enligt en professionell strategi till låga kostnader. Läs min artikel där jag listar 7 fördelar och 7 nackdelar. Några viktiga fördelar är:

Opti fondrobot
Betyg i App store
4.6/5

1. Hög riskjusterad avkastning

Att få hög avkastning på sitt sparande tackar nog får nej till. Men för att få det krävs att man vågar ta risk. Opti sprider dina investeringar på olika produkter och marknader. Ditt sparande blir då diversifierat och din risk minskar. 

Du har trots det möjligheten till bra avkastning. Det är viktigt att du väljer den risknivå som passar dig bäst. Opti vill ge dig bra avkastning i förhållande till den risk du väljer att ta.

2. Opti rebalanserar din portfölj löpande

Opti investerar ditt kapital i olika tillgångar. Det kan vara aktier, råvaror eller krediter. De utvecklas olika. En del går bättre och en del lite svagare. 

För att du alltid skall ha den fördelning som passar din riskprofil rebalanserar Opti din portfölj. Det innebär att de säljer av det som gått bättre och köper det som är billigare att köpa just dp. Det gör de automatiskt en gång varje varje kvartal. 

Om inte Opti rebalanserar din portfölj skulle du ha högre risk än du valt när du blev kund hos den. Det är också ett sätt att höja avkastningen. En viktig del i den forskning Optis strategi bygger på är att den rebalansering Opti gör höjer avkastningen.

3. Skräddarsyr portföljen efter din ekonomi

När du startar ditt sparande hos Opti får du svara på olika frågor. Det handlar om din ekonomi, ditt sparande, din syn på risk mm. Utifrån det tar Optis algoritmer fram ett portföljförslag som passar just dig. Portföljförslaget kommer att bestå av fonder med olika inriktningar.

4. Du har möjligheten att skapa en extra hållbar portfölj

Att investera hållbart är en av de stora trenderna inom investeringar just nu. Hållbara investeringar bedöms efter klimat och miljöpåverkan. Det bedöms också efter sociala aspekter som arbetsvillkor. Vissa branscher anses av etiska skäl inte vara hållbara som till exempel vapen, alkohol och tobak. 

Opti investerar i grunden hållbart. Men du har möjligheten att spara ännu mer hållbart om du så önskar. Du kan då välja nivåerna “extra hållbart” eller “maximalt hållbart”.

5. Automatiserar ditt månadssparande

Att spara i en fondrobot som Opti är bra och bekvämt. Du får dina pengar förvaltade enligt en professionell strategi till en låg kostnad. Genom att starta ett automatiskt sparande i Opti gör du ditt sparande ännu bättre. 

Du vet att varje månad förs det över pengar till fondroboten. Du vet att ditt sparande verkligen blir av och du kan ägna dig åt familj, vänner och dina intressen. 

Att spara regelbundet är viktigt. Du kommer då att ibland köpa när börsen står högt och ibland lågt. På sikt kommer det att bli en bra investering för dig.

6. Hög riskspridning med exponering mot hela världen

En viktig del i att skapa bra avkastning är att minimera den risk man tar. Den strategi Opti investerar efter har sin grund i forskning från 1950-talet. Den forskningen belönades senare med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap. 

Ofta säger vi Nobelpriset i ekonomi. En viktig del som den forskningen visade på var vikten av att sprida sina risker. Det kan man göra genom att investera i olika typer av tillgångar som aktier, krediter, räntor och råvaror. Det kallas diversifiering. Opti diversifierar din portfölj genom att investera i fonder med olika inriktningar. 

Hur fördelningen mellan olika tillgångsslag ser ut beror på den risk du är villig att ta. Ju mer risk du är villig att ta ju större andel kommer att vara aktier. Skall du spara med hög risk skall det vara på längre sikt. Har du kortare sparhorisont skall du ta mindre risk.

Opti försöker exponera din portfölj globalt mot tiotusentals värdepapper från både utvecklade- och outvecklade länder.

Opti fondrobot
Betyg på App Store:
4.5/5

Börja investera redan idag!

Koden VKUSTINVEST50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Opti fondrobot omdöme och recension

Optis fondrobot har mycket bra omdömen och recensioner. Den plattform jag hittar där flest har lämnat omdömen är App store där +1600 människor har gett robotrådgivaren ett samlat omdöme på hela 4,6 av 5.

Här nedanför jag samlat ett par omdömen och recensioner från App store om Opti:

Opti omdöme och recension 2
Opti omdöme och recension 1
Opti omdöme och recension 3

Jag tycker att Opti känns som en av de bästa fondrobotarna i Sverige. Det syns också tydligt då de är en av Sveriges ledande aktörer inom robotrådgivning. 

Avgiften är något högre än vissa konkurrenter, men det gäller också att inte stirra sig blind på just avgiften. Vad kan fondroboten ge dig i extra avkastning eller extra riskspridning? Opti jobbar också hårt för att maximera enkelheten för dig som användare. För de allra flesta så är det ett mycket värt att enkelt kunna få exponering mot börsen.

Min åsikt är att Opti är en fondrobot som definitivt bör övervägas om du vill spara på börsen för att få dina pengar att växa automatiskt.

Dessutom:

Jag har själv skapat ett konto hos Opti för att bilda mig en uppfattning om tjänsten. En sak som jag vill lyfta fram är de personliga mailen från Jonas (VD på Opti) där han går igenom allt från marknadsläget till vad de tror om den närmsta framtiden och hur du kan tänka med ditt sparande framåt.

Dessutom får du tips och inspiration direkt i appen för att kunna ta bästa möjliga beslut för din ekonomi.

FAQ - Vanliga frågor om Opti fondrobot

Vad investerar Opti i?

Opti investerar i olika fonder. Dessa fonder investerar i sin tur i aktier, råvaror, realränteobligationer, nominella obligationer och krediter.

Vad kostar Opti?

Den totala avgiften är ca 0,8% av det kapital du sparar hos Opti. Av det är 0,5% Optis avgift. Den övriga delen är fondernas avgifter. De olika fondernas avgifter är olika, därför går det inte att ange en exakt kostnad.
Jag kontaktade Jonas (VD) inför publiceringen av artikeln och fick då informationen om att snittavgiften ligger på 0,83%.

Opti betalar även tillbaka provisionerna till dig som kund, vilket i snitt är ca 0,2%. Det innebär att man teoretiskt sett kan dra av detta från 0,5% och då landar Optis förvaltningsavgift i slutändan på ca 0,3% istället för 0,5%.

Har Opti tillstånd från Finansinspektionen?

Ja, Opti har tillstånd från Finansinspektionen. Optis verksamhet övervakas också av Finansinspektionen.

Fortsättning med frågor och svar:

Finns det någon minimigräns för investeringar?

Lägsta insättning är 200 kr. Det gäller oavsett om det är engångsinsättning eller månadssparande.

Vad händer om värdet på mina investeringar understiger minimigränsen?

Det händer ingenting. Minsta belopp för insättningen finns där för det skall vara praktiskt möjligt för Opti att investera pengarna.

Hur ofta justerar Opti min portfölj?

Opti rebalanserar din portfölj en gång varje kvartal. Det gör de för att du skall ha den risk som passar dig och ditt sparande.

Läs mer om Optis olika portföljer i min artikel där jag går igenom allt du behöver veta!

Hur säker är tjänsten?

De likvida medel som du för över till Opti skyddas av insättningsgarantin tills dess de investeras. Opti omfattas också av investerarskyddet. Fonderna är helt separerade från Opti. Du stå själv som ägare för de fonder du äger genom Opti.

Hur betalar jag skatt när jag investerar med Opti?

Som svensk person investerar du i Opti genom ett Investeringssparkonto. Det är ett schablonbeskattat konto. Du slipper att deklarera enskilda affärer. Din skatt baseras på värdet av ditt konto. Opti sköter normalt sett all skatterapportering för dig.

Investeras mina pengar i ett investeringssparkonto?

Ja, som svensk privatperson investeras dina pengar i Opti via ett investeringssparkonto (ISK). Det är ett smart och skattemässigt gynnsamt sätt att spara. Du betalar en schablonskatt baserat på värdet på ditt konto. Allt är uträknat och färdigtryckt på din deklaration.

Vad ingår i Optis förvaltningsavgift?

Optis förvaltningsvgift är 0,50%. Avgiften ger dina pengar möjligheten att bli aktivt förvaltade enligt Optis strategi. Opti väljer ut de bästa fonderna för strategin som passar just din situation bäst.

Kan jag investera med ett bolag?

Om ditt bolag är ett svenskt aktiebolag går det utmärkt att investera via Opti. Företag investerar via kapitalförsäkring. En företagsägd kapitalförsäkring är både smidig och skattemässigt fördelaktig att spara i.

Jag har skapat en guide där jag går igenom allt vad du behöver veta för att investera med ett bolag genom Opti.

Vad innebär diskretionär förvaltning?

Diskretionär förvaltning är när någon förvaltar pengar åt exempelvis en privatperson. Traditionellt har det varit banker eller mäklare som förvaltat pengar åt förmögna personer. En fondrobot är i princip en modern form av diskretionär förvaltning. Den förvaltar andras pengar på ett smart och billigt sätt.

Numera kallar man ofta diskretionär förvaltning för portföljförvaltning.

Hur kan jag flytta mitt sparande till Opti?

Du måste först sälja av ditt sparande du har hos en annan bank eller mäklare. Därefter för du över pengarna till Opti. Tänk på att sälja värdepapper kan utlösa skatt för dig.

Läs mer om hur du flyttar ditt sparande på Opti.se

Kostar det något att avsluta?

Nej, det kostar inget att avsluta sitt sparande hos Opti.

Hur fungerar en fondrobot och robotrådgivare?

En fondrobot är i praktiken ett datorprogram som automatiskt placerar dina pengar. Det finns gott om fakta och forskning om hur man bäst förvaltar kapital. Utifrån den forskningen går det att ta fram en investeringsstrategi.  

Fondroboten är programmerad efter en viss strategi. Den vet också i vilka produkter den har möjlighet att placera dina pengar. På så sätt kan en fondorobot automatiskt förvalta dina pengar. 

Opti fondrobot är programmerad efter akademisk forskning om hur det är bäst att förvalta kapital. Den forskningen belönades senare med utmärkelsen Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap. 

Det delas ut i samband med Nobelpriset men är instiftat av Sveriges Riksbank. En central del i den forskningen är vikten av att diversifiera sitt sparande. 

För att sparandet skall bli riktigt bra måste det individanpassas. Vi har olika mål och förutsättningar för vårt sparande. En del tar gärna lite mer risk med möjlighet till större avkastning. Andra är hellre lite mer försiktiga och föredrar ett tryggare sparande. 

För att veta vilket sparande som passar dig ställer fondroboten frågor till dig. Det gör den när du börjar att spara hos dem. Frågorna kan handla om din ekonomi, din syn på risk och vilket mål du har med ditt sparande. Utifrån det tar fondroboten fram ett placeringsförslag. 

Att spara via en fondrobot är bekvämt och smart. Investerar du dina pengar själv behöver du lägga tid och energi på det. Det är också lätt att påverkas av känslor när du investerar. En fondrobot placerar dina pengar automatiskt efter en professionell strategi. 

Fondroboten agerar som den är programmerad, den påverkas inte av några känslor.

månadsspara

Hur ser Optis avkastning ut historiskt?

Opti är som alla andra fondrobotar relativt nystartade. De har dock simulerat sin avkastning tillbaka till 1970. Olika portföljer hos Opti har olika risk. Före du börjar spara hos Opti får du svara på frågor om din ekonomi och syn på sparande. 

Utifrån det tar Opti fram ett portföljförslag till dig. Det kan vara intressanta att se hur ditt portföljförslag utvecklats historiskt. Speciellt är det intressant att se hur det utvecklats under börsras och extrema börsuppgångar. 

Hög risk ger möjlighet till högre avkastning. Det ger också större svängningar i portföljen. En del gillar det andra vill ha ett sparande med mindre risk. Det är viktigt att fundera över hur du påverkas när börsen svänger kraftigt. 

Vilken risk du skall ha på ditt sparande beror på hur din ekonomi i övrigt ser ut. Vilken sparhorisont du har är också mycket viktigt.

Vill du lära dig mer om Optis historiska avkastning så har jag skapat en hel artikel där jag går igenom allt du behöver veta.

Här nedanför har jag klippt in tre olika simuleringar där den första har tagit högst risk (100% aktier) och den sista lägst risk:

Opti historisk avkastning 1
Opti historisk avkastning 3

Opti avgifter

  • Optis förvaltningsavgift: 0,50%
  • Fondavgifter: 0,22-0,28%
  • Avgift för ISK: 0,09%
  • Total avgift: 0,81-0,88

Till det kommer avgifterna för de fonder Opti investerar i. Opti investerar i olika fonder beroende på vilken risk du valt. Fondavgifterna blir därför lite olika men ligger mellan 0,22% och 0,28%

Svenska privatpersoner investerar i Opti genom ISK. Det är ett schablonbeskattat konto. Skatten beräknas utifrån värdet på ditt konto. Skatte är uträknad och med på din deklaration.

Förvaltningsavgift (0,5%)

Avgiften till Opti är 0,5% För det förvaltar de dina pengar efter en professionell strategi. De har också valt ut de bästa fonderna för ditt sparande.

Vilka avgifter är inte inkluderade?

Normalt får de som förmedlar fonder en provision från fondbolagen som ersättning för att de sålt just den fonden. Även Opti får ersättning från fondbolagen. 

Opti är en helt oberoende aktör. Därför får de inte behålla provisionen. De betalar därför  vidare den till de som sparar hos Opti. I praktiken blir det en rabatt på fonderna. De fonder Opti erbjuder har en avgift på 0,22 – 0,28%. 

Hos andra aktörer hade de varit upp emot dubbelt så dyra. Det är tack vare att Opti betalar tillbaka sin provision till kunderna som fonderna blir så billigt hos dem.

Vill du läsa en fullständig genomgång av Optis avgifter så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom allt om Optis avgifter.

Opti fondrobot
Betyg på App Store:
4.5/5

Börja investera redan idag!

Koden VKUSTINVEST50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Risker

Opti som företag står under Finansinspektionens tillsyn. De fonder kunderna sparar i står de också som ägare till. Kundernas tillgångar är skilda från Opti som företag. Dessutom finns både Insättningsgaranti och investerarskydd. 

Genom att investera i Opti investerar man i deras placeringsstrategi. Den baseras på akademisk forskning. Strategin har visat sig lönsam och framgångsrik historiskt. Men historisk avkastning är ingen garanti för hur framtiden ser ut.

Risker med fondrobotar överlag

Fondrobotar är digitala robotrådgivare som är skapade för att hjälpa dig att investera pengar. De är programmerade att automatiskt placera efter en viss investeringsstrategi. Det är viktigt att fondroboten är programmerad rätt, så att den alltid agerar efter dess strategi. 

Alla fondrobotar är programmerade efter olika strategier. Det gemensamma för de flesta är att det är viktigt att sprida riskerna. För att göra det investerar fondroboten i en mängd olika fonder. Det är viktigt att bolaget som driver fondroboten valt bra fonder. 

När du vill ta ut pengar är det viktigt att fondroboten kan sälja fonder. Är det stor oro på marknaden kanske många vill ta ut sina pengar samtidigt. Då kan fonbolagen ha svårt att sälja sina tillgångar eller få rätt pris för dem. Det kan då också vara svårt att göra uttag. 

Ett klokt sparande via fondrobotar är ett bra sparande för de allra flesta. Du investerar dina pengar efter en professionell strategi. Riskspridning är viktigt för alla fondrobotar. Det kan vara svårt att få bra riskspridning när man sparar själv. Bra riskspridning är mycket viktigt för ett framgångsrikt sparande. 

När du blir kund hos en fondrobot får du svara på olika frågor om din ekonomi, sparande och syn på risk. Det är viktigt att du tolkar de frågorna på samma sätt som fondroboten. En viktig fråga är din syn på risk. Att ta risk är en förutsättning för att få avkastning. En tumregel är att du kan ta större risk ju längre sparhorisont du har. Pengar du behöver inom en nära framtid skall du ta liten eller ingen risk med. 

Det finns två bra sätt att hantera risken du tar. Ett sätt är att investera i olika tillgångar på olika marknader. Det kallas diversifiering. Det får du automatiskt när du sparar i en fondrobot. Väljer du att månadsspara sprider du ut dina inköp på ett bra sätt. Då köper du ibland billigt och ibland dyrt. Men på sikt kommer det förmodligen att bli ett bra sparande för dig. Diversifiering och regelbundet sparande är det bästa sättet att minska riskerna i sina investeringar. Då har du kvar möjligheten till bra avkastning, men till lägre risk.

Risker på börsen

Att investera pengar på börsen är riskfyllt. Det finns mycket som påverkar den. Politik, konjunkturen, centralbankers agerande, krig och naturkatastrofer. Dessa faktorer är svåra förutse och omöjliga att påverka. 

Över tid har dock aktier visat sig vara ett av de bästa sätten att investera för att få avkastning på sina pengar. Det är viktigt att ha ett genomtänkt sparande och sprida sina risker. 

Andra risker på börsen är hur företagen du investerar i går. Investerar du i ett företag kan det gå bra och värdet på det ökar. Du kanske till och med får aktieutdelning från det. Men ett bolag kan också gå dåligt. Då förlorar du pengar. Ny teknik eller nya konsumentbeteenden kan snabbt ändra förutsättningarna för ett företag. 

Ett bra sätt att hantera riskerna med att investera på börsen är att sprida sina investeringar. Det är viktigt att investera i olika företag i olika branscher och på olika marknader. Då drabbas du inte så mycket om ett företag går dåligt. 

Förhoppningsvis går övriga som du tänkt dig. Investerar du i de här bolagen regelbundet och på lång sikt har du lagt grunden till ett bra sparande. 

Den största risken för de allra flesta är att de inte sparar alls. För en del är det en sak de tänkt att de skall ta tag i men som inte blir av. För andra är det kanske tiden eller kunskapen som saknas. Ett bra långsiktigt sparande är viktigt för sin egen trygghet och frihet. 

Du kan spara för en bättre pension eller mer frihet längre fram i livet. Ett bra långsiktigt sparande kan vara i en fondrobot. Sätter du upp ett automatiskt månadssparande vet du också att det blir av. 

Tänk också på att ha olika sparande. Du skall ha en kortsiktig buffert på ett tryggt bankkonto. Övrigt sparande kan du dela upp med olika mål. Sparar du till något kul på kort sikt skall du inte ta någon risk. Sparar du på längre sikt kan du ta mer risk. Men ta inte mer risk än att du sover gott om natten.

Läsvärda artiklar

Här har vi valt att lista några läsvärda artiklar där vi jämför Opti med andra robotrådgivare.

Lysa eller Opti?
Opti eller Fundler?