Så kan du enkelt öppna ett Opti konto för företag 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Opti för företag

Är du intresserad av att spara genom robotrådgivaren Opti genom ditt företag? Då har du hittat rätt!

Opti hjälper många svenskar att enkelt och automatiserat spara på börsen. Det innebär att du kan få dina pengar att växa utan att du behöver göra någonting.

Jag kommer i denna artikeln gå igenom hur du investera i Opti som företagskund samt kontotyp som man ska välja och mycket mer!

Häng med!

Opti fondrobot
Betyg på App Store:
4.5/5

Börja investera redan idag!

Koden VKUSTINVEST50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Opti fondrobot

Så investerar man i Opti som företagskund

Att investera i Opti som företagskund fungerar på i stort sett samma sätt som Opti för privatpersoner. Faktum är att utbudet av investeringar som fondroboten erbjuder är likadant, och avgifterna skiljer sig endast åt på grund av kontotypen som gäller för företag. 

Att investera med en fondrobot som Opti kan vara en bra strategi för många företag som vill återinvestera vinstkapital, men inte har så mycket tid eller kunskap om investeringar på finansmarknaderna. Det finns många analyser som pekar på att en fondrobot som använder sig av prisbelönta algoritmer kan ge högre avkastning över tid än både indexfonder och privata fondportföljer. Självklart är detta inte någon garanti för att Optis fondrobot kommer att generera hög avkastning, då alla investeringar alltid innebär en risk. 

Företag som vill säkerställa att deras investeringar hamnar i fonder som fokuserar på hållbarhet kan tittal närmare på Optis alternativ. Opti sticker nämligen ut ur mängden fondrobotar just på grund av sitt hållbarhetsfokus. Företag är idag speciellt inriktade på att investera hållbart, eftersom att ett företags investeringar kan komma att bli avgörande för potentiella framtida kunder och samarbetspartners. 

Den engelska termen för hållbara investeringar är ESG, Environmental, Social, Governance. Enligt Opti själva är “alla portföljer utformade med hänsyn till ESG”, men vissa är extra dedikerade till hållbarhet. Det betyder att företaget kan investera i linje med era värderingar, och välja någon av Optis kategorier för hållbara investeringar. Dessa är:

  1. Normal: innehåller fem fonder med hållbara investeringar, en fond som endast investerar i företag med högt ESG, samt flera tillgångar som syftar till avkastning och stabilitet (som räntor och råvaror). 
  2. Medel: innehåller fler hållbara fonder. Samtidigt investerar de fortfarande mycket brett. Detta ger en portfölj med hållbara egenskaper, samtidigt som det behåller ett stabilt skydd mot inflation med exempelvis råvaror.
  3. Hållbar: är den enda portföljen som endast investerar i hållbara (hög ESG) fonder. Här har även råvaror valts bort, vilket ökar risken för den här portföljen. 

Företag som investerar med Opti kan låta flera personer ha insyn i företagets investeringsportfölj. Allt som krävs är då att alla behöriga skapar egna konton hos Opti, så kan ni dela portföljen så att flera personer kan se hur det går för investeringarna. Dock kan bara en person få behörigheten som krävs för att göra ändringar på kontot, utföra transaktioner, byta strategi, sälja tillgångar, etc.

Kontotyp som gäller när du investerar med ett företag

Företag som använder Opti gör det med hjälp av kontotypen kapitalförsäkring. En kapitalförsäkring är som ett skalkonto, där alla investeringar samlas. Precis som ett investeringssparkonto sköts skatten automatiskt med kapitalförsäkring, så det är ett mycket enkelt sätt att sköta företagsinvesteringar på. 

Skatten baseras på innehavet, och inte på vinst från försäljningar. Det innebär i praktiken att kapitalförsäkringsbolaget, i det här fallet Futur Pension, betalar en schablonskatt till skatteverket i företagets namn den 1 januari varje år. 

Hur kan man få bekräftelse för insättning/underlag till revisorn?

Precis som allt annat med Opti är det sömlöst att hämta hem nödvändiga dokument, som transaktionsunderlag och andra nödvändiga verifikationer. Under “mina sidor” finns allt som Skatteverket och revisorn kan behöva, och det laddas ner i pdf-format med ett klick. 

Eftersom att skattemässigt sköts per automatik, är Opti ett bra alternativ för företag som vill ha en så sömlös redovisning som möjligt. 

Avgifter och kostnader

Avgiften för Opti för företag är ca 0,9% av portföljens värde. Detta inkluderar regelbundna rebalanseringar av tillgångarna, och alla andra typer av administrationsutgifter som Opti behöver för att kunna förvalta era pengar. 

Förutom avgiften till Opti tillkommer en ytterligare kostnad på 0,2%. Detta är kostnaden för kapitalförsäkringen, och den betalas också automatiskt till Futur Pension. 

Minsta insättning200kr
Fondrobotens avgift
0,50% per år
Total avgift
0,82-0,88% per år
Avgifter för insättningar0kr
Tillgångar i portföljen
Räntefonder, aktiefonder, råvarufonder
Konto för privatpersoner
Investeringssparkonto (ISK)
Konto för företag
Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- & Fondkonto (AF)
Skatt
I ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonsskatt på 0,375 %.
Automatisk balanseringJa
Finansiell rådgivningNej
Kundsupport
Mail och telefon.
 

Öppna ett företagskonto genom Opti

Att öppna ett företagskonto hos Opti är enkelt och det går otroligt snabbt. Därför är det bra att fundera över företagets investeringsmål och behov innan kontot öppnas, så att ni enkelt kan svara på de frågor som krävs för att Opti ska kunna generera en lämplig investeringsportfölj.  

Så här gör du för att öppna ett företagskonto genom Opti:

Steg 1: Ladda ner Optis app

Appen heter helt enkelt “Opti” och finns tillgänglig via iOS App Store och Google Play för Android. Det går inte att skapa ett konto på hemsidan, utan appen är nödvändig för att komma igång. Det är också via appen som ni kommer att sköta all hantering av portföljen.

Steg 2: Skapa en portfölj

Öppna ett konto genom att registrera företaget i appen. Ett BankID krävs för registreringen, så den person som är ansvarig på företaget kommer att behöva signera. 

För att skapa en portfölj som passar företagets investeringsprofil kommer ni att få svara på några frågor. Detta är nödvändigt för att Opti ska kunna rekommendera en lämplig strategi för era investeringar. Frågorna handlar om saker som er risktolerans, önskemål om hållbara investeringar, och tidshorisont.

Steg 3. Öppna en kapitalförsäkring

Det sista steget för att skapa ett investeringskonto hos Opti för företag är att öppna en kapitalförsäkring. Detta görs också i appen, via försäkringsbolaget Futur Pension.

Opti fondrobot
Betyg i App store
4.6/5
Fler intressanta artiklar att läsa om Opti