Opti historisk avkastning – Så ser Optis historiska avkastning ut 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Opti historisk avkastning

Är du intresserad av att börja spara genom robotrådgivaren och vill veta hur Opti har presterat historiskt?

Opti hjälper många svenskar att enkelt och automatiserat spara på börsen. Det innebär att du kan få dina pengar att växa utan att du behöver göra någonting.

Jag kommer i denna artikeln gå igenom de 10 olika portföljerna som Opti erbjuder för att sedan se hur varje portfölj har presterat under de senaste 20 åren.

Häng med!

Opti fondrobot
Betyg på App Store:
4.5/5

Börja investera redan idag!

Koden VKUSTINVEST50 ger dig 50% rabatt på avgiften i 3 månader!

Opti fondrobot

Optis avkastning mellan 2000-2022

Rent generellt så har Opti erbjudit en bra avkastning när man tittar på hela perioden mellan 2000 och 2022. Beroende på när du hade klivit in så hade däremot resultaten varierat en aning. Samtidigt är det viktigt att man tänker på att historisk avkastning endast är vad du hade rent teoretiskt kunnat tjäna, det är ingen garanti.

Du bör därför inte bara använda dessa siffror när du ska avgöra vilken tjänst du ska använda för att spara pengar. Du bör inte heller använda endast dessa grafer när du väljer en portfölj hos Opti. Du kan däremot använda dessa som en guide så att du får veta mer om hur portföljen fungerar och vem den riktar sig till.

Längre ned hittar du grafer över varje portfölj som finns hos Opti och vad grafen säger om portföljens prestation mellan 2000 och 2022. Du kan på deras egen sida själv hitta grafer och siffror, exempelvis om du vill se den historiska avkastningen under andra perioder än den vi har valt.

Hur skulle avkastning sett ut för varje portfölj (2000-2022)?

När man jämför Optis olika portföljer ser man att risken och avkastningen går hand i hand. Det här är något man måste tänka på när man ska välja en portfölj då Opti historisk avkastning varierar mycket när man jämför den med sämst resultat och den med bäst resultat. Beroende på hur hög risk du är okej med så kommer du att kunna få bättre eller sämre avkastning.

Samtidigt så är Opti historisk avkastning främst teoretisk då Optis tjänster och portföljer inte fanns 2000. Man har alltså gjort en bedömning och en analys baserat på hur portföljen hade sett ut under tidigare år, men bara de senaste åren är faktisk data på hur deras portfölj såg ut. Det här är viktigt att tänka på när du tittar på graferna över den historisk avkastning som varje enskild portfölj här i listan har.

Opti 1

Opti 1 är den portfölj som har haft “sämst” resultat i listan. Samtidigt så kan du se i grafen här att portföljen ändå presterat ganska bra. Totalt handlar det om en bra bit över 100% vilket inte är dåligt för en portfölj som hanteras åt dig.

Opti 1 är också den portfölj med lägst risk och erbjuder ett diversifierat innehav. Det vi också kan se är att den fortsatte att gå bra även under kriser. Det du till exempel kan se i grafen är att den inte har haft något år där den har gått ned mer än 2,4%. Det här är väldigt bra när man tittar på hur marknaden gick under vissa av dessa år, inte minst under finanskriser. Totalt har den under perioden 2000 – 2022 gått upp 123%.

Opti 1

Opti 2

Opti 2 har gått lite bättre och har under perioden 2000 – 2022 gått upp hela 146%. Det här är en lite bättre historisk avkastning än Opti 1 men fortfarande lågt jämfört med andra portföljer. Portföljen varierar en hel del när man jämför enskilda år, men den är fortfarande ett bra innehav om den framtida avkastning skulle matcha den tidigare.

Opti 2

Opti 3

Med en historisk avkastning på 163% mellan 2000 – 2022 så har den här portföljen sett en bra uppgång under åren. Samtidigt ser vi att sämre år erbjuder bra mycket värre nedgångar. Under 2008, ett jobbigt år för marknaden i allmänhet, gick Opti 3 ned hela 11%. Det här är en bra bit mer än portföljer tidigare i listan.

Opti 3

Opti 4

Opti 4 hade under 2000 – 2022 en historisk avkastning på 168% och hade därför liknande resultat som när man jämför med framförallt Opti 3. Även här ser vi en kraftig nedgång under 2008 men en bättre avkastning under andra år, vilket jämnade ut sig och gav cirka 5% högre än Opti 3 i avkastning.

Opti 4

Opti 5

Hos Opti 5 ser vi en historisk avkastning på 181% under perioden 2000 – 2022. Precis som med tidigare portföljer vi tittat på i Opti historisk avkastning så ser vi kraftig nedgång under samma år som andra har. Men med lite mer riskfyllda investeringar och mer aktier så har vi också en bra avkastning under vissa år. Det bästa året var 2009 då vi ser en uppgång på 20,3%.

Opti 5

Opti 6

Opti 6 såg en avkastning på 193% under perioden 2000 – 2022 och är en av de starkare i listan. Även här ser vi samma mönster som med tidigare portföljer och även denna presterar som allra bäst när du har ditt sparande i Opti 6 under längre perioder, gärna på över 5 år men det är framförallt vid 10 år som du ser bäst resultat.

Opti 6

Opti 7

Opti 7 är den första portföljen med en Opti historisk avkastning på över 200%. Den ligger precis vid gränsen med 201% under perioden 2000 – 2022 och gav med andra ord en väldigt bra teoretisk vinst. Vad det här säger om portföljens framtida avkastning är samtidigt svårt att säga, inte minst då mycket har förändrats på börsen när man jämför 2022 med 2000.

Opti 7

Opti 8

Opti 8 hade under perioden 2000 – 2022 en historisk avkastning på 215% men med en högre risk när man jämför med tidigare portföljer. Samtidigt ser vi att nedgångar i denna portfölj är väldigt kraftiga. För småsparare som inte är medvetna om risken och som går in med dålig timing så kan det här kännas på kontot. Den värsta nedgången i Opti 8 var 2008 då portföljen gick ned hela 27,2%.

Opti 8

Opti 9

Med 220% i historisk avkastning under 2000 – 2022 så är Opti 9 den sista portföljen med både aktier och räntor, men där mycket fokus ligger på just aktier. Tittar man per år ser man ett par starka år, inte minst 2005% då portföljen gick upp 32,4%.

Opti 9

Opti 100% aktier

Opti 100% aktier ger det allra bästa resultatet om man tittar endast på den historiska avkastningen med sina 228% under 2000 – 2022, men portföljens risk är också väldigt hög. Här har du endast aktier och inte några räntor, så mindre diversifiering och en högre risk. På lång sikt så brukar det här ge den bästa avkastningen men det vi ser är att nedgångar är kraftiga under sämre år.

Opti 100% aktier

Hur ser utvecklingen ut för Opti per år?

Tittar man på utvecklingen per år för portföljerna så ser man ett tydligt mönster. Vi använder därför den portfölj som gav bäst resultat, 100% aktier, som ett exempel. Hos alla portföljer har du liknande nedgångar under samma år som denna och uppgångar i samma nivåer.

Det som skiljer sig är hur mycket. Tittar du på 2008, ett dåligt år med kraftiga nedgångar, så är nedgången så mycket som 35,5%. Hos Opti 1, den säkraste portföljen, är nedgången endast 1,7%. Men avkastningen är såklart också lägre hos Opti 1 jämfört med 100% aktier.

Utveckling per år Opti

Hur ser Optis avkastning ut jämfört med SPP Aktiefond Global

Jämför man Opti med SPP Aktiefond Global så varierar resultatet beroende på vilken av Optis portföljer du tittar på. SPP Aktiefond Global gick upp cirka 174% mellan 2000 och 2022. Det här betyder att den presterar bättre än Opti 1 till Opti 4. Efter det så är däremot Optis portföljer bättre och ger en historisk bättre avkastning genom mer aktier och färre räntor.

Vilket som är bäst för ditt sparande beror helt på din riskbedömning. Kom ihåg att också fördela ditt kapital, det är viktigt för att all risk inte ska sättas på ett enda innehav.

Fler intressanta artiklar att läsa om Opti