Ränta på Ränta effekten – MAGI för en Svensk medellön 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Ränta på ränta effekten har flera namn där en av de vanligaste varianterna är sammansatt ränta. Ränta på ränta innebär att du inte bara får ränta på det belopp du sätter in på ditt sparkonto utan du får också ränta på den ränta som redan har genererats sedan tidigare. 

Du tjänar helt enkelt pengar på att tjäna pengar, i denna artikel förklarar jag varför metoden ibland kallas för “Världens 8:e underverk”. 

Innehållsförteckning

VAD INNEBÄR RÄNTA PÅ RÄNTA EFFEKTEN?

Spara med hjälp av ränta på ränta effekten

Att spara med ränta på ränta effekten är mycket enkelt och sparandet sker passivt. Man behöver med andra ord inte bry sig vidare mycket om sparkontot alls under sparperioden. 

Som förälder kan det till exempel vara klokt att investera pengar i ett sparkonto och sedan låta räntan växa mer och mer för varje år. 

Det leder slutligen till att sparandet kommer att vara relativt stort när barnet har vuxit upp och kan ta ut pengarna. På kontot kan man förstås också sätta in mer pengar från födelsedagar och liknande om man så vill under tiden.

Exempel på graf från Rikatillsammans ränta på ränta kalkylator

Avanza bank indexfonder
5/5

Starta din pengamaskin idag!

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar därför dig att välja Avanza bank när du ska investera i aktier och fonder.

Räkneexempel ränta på ränta effekten

Spara 5500 kr/mån med 7,5% avkastning i 40 år

Grafen nedanför visar min den teoretiska värdeökningen för en aktieportfölj närmaste 40 åren. I exemplet investerar jag 5500kr i månaden i bolag och aktier som jag tror och hoppas ska fortsätta med sina aktieutdelningar i många år framöver. 

För att få en stabil och med förutsägbar ränta på ränta effekt så rekommenderas bolag med relativt hög direktavkastning. Men vad som är ännu viktigare är att bolagen så gott som alltid genomför sina aktieutdelningar varje år.

Jag har räknat på att spara 5500kr i månaden med en tidshorisont på 40 år. Jag räknar med att snitta 3,5% i direktavkastning och 4% i årlig värdeutveckling (värdeökning på dina aktier) i ett investeringssparkonto.

Ränta på ränta effekten

Återinvestera avkastning på börsen för att få ränta på ränta effekt

Man kan beskriva metoden så att en person sätter in ett visst antal tusen på sitt sparkonto. Efter en tid kommer personen att få ränta på de pengarna. Om personen inte väljer att röra pengarna och att räntan ska återinvesteras kommer personen året efter att få en högre avkastning än första året. 

Men hur kommer det sig? Jo, den ränta man fått under första året kommer att ge ytterligare ränta under andra året. Om man har fått fem procent i ränta under det första året, och de pengarna har återinvesterats kommer de pengar som återinvesterats att få ytterligare fem procent högre ränta året efter.

Det leder slutligen till att sparandet kommer att vara relativt stort när barnet har vuxit upp och kan ta ut pengarna. På kontot kan man förstås också sätta in mer pengar från födelsedagar och liknande om man så vill under tiden. Läs mer om hur du kan investera i indexfonder!

Ränta på ränta kalkylator

Om man tycker att det är lite svårt att räkna ut hur mycket man kan tjäna med ränta på ränta finns det flera olika kalkylatorer man kan använda sig av. Om man till exempel vill räkna ut hur stor avkastning man får ut om man sparar en viss peng varje månad, till en fast ränta under ett antal år kan det bli väl mycket siffror att hålla koll på i huvudet. Då är en kalkylator oslagbar. Det finns flera av dem på nätet.

Z2036

På Stefan Thelenius blogg, Z2036, hittar du min favorit när det kommer till ränta på ränta kalkylatorer. Du kan själv fylla i om du vill spara ett belopp en gång, och sedan se hur det växer. Du kan också fylla i månadsbelopp, eventuella startbelopp, den aktuella avkastningen och hur många år du vill spara. Resultatet av avkastningen kan du sedan se i form av en graf eller som en tabell.

Annasvahn.se

På Annasvahn.se kan du använda en ränta på ränta kalkylator som Även på Annasvahn.se kan du fylla i hur mycket du vill spara varje månad efter skatt, den genom snittliga avkastningen i procent varje år och hur resultatet teoretiskt sett kan se ut om ett par år.

Kalkyleramera.se

Kalkylatorn här liknar den som finns på Ekonomifokus men här ska även räntesats fyllas i och man kan också välja om man vill räkna med skatt på ränteintäkterna eller inte.

Aktiekunskap.nu

Aktiekunskap.nu erbjuder en enklare kalkylator där du kan räkna ut hur mycket pengar du kan tjäna på att spara enligt ränta på ränta.

Rakna.net

På den här sajten kan du räkna på flera olika sätt och med olika sparmetoder, bland annat ränta på ränta. Här kan du dock också fylla i vilket belopp du önskar spara ihop till och sedan får du veta ungefär hur lång tid det tar med de parametrar du har fyllt i.

Ränta på ränta effekten når du genom att vara långsiktig

Eftersom ränta på ränta effekten handlar om utveckling på investerat kapital är den bara något som nås genom ett långsiktigt sparande. Det handlar helt enkelt om att den som sparar pengar ska återinvestera den avkastning som sparandet ger och på så sätt får man sedan ytterligare avkastning också på den avkastning som återinvesterats. 

Det är det här som gör att även ett mindre sparat kapital kan växa sig relativt stort över tid. Om man bara är intresserad av ett kortsiktigt sparande där man planerar att sätta in och ta ut pengar relativt frekvent kommer ränta på ränta effekten inte att ge samma tydliga resultat och vinsten från sparandet blir inte heller alls lika stor som om pengarna får stå orörda förutom när man sätter in den tidigare avkastningen.

Albert Einstein ska ha kallat ränta på ränta effekten för världens 8:e underverk

Albert Einstein ska redan under sin livstid ha kallat den här effekten för världens åttonde underverk. Han ska dessutom ha sagt att det här är den allra starkaste kraften som finns i hela universum. 

Alla håller inte med om det här, men man kan inte bortse från att många av dem som satsat på ränta på ränta i dag är några av de mäktigaste och rikaste personerna i världen. Det finns nämligen inte mycket som kan hindra pengarnas utveckling när det gäller ränta på ränta. 

Det finns ingen risk att spararen förlorar sina pengar, utan de kommer att fortsätta öka i värde så länge personen fortfarande har dem och fortsätter att återinvestera sina avkastningar.

Avanza bank indexfonder
5/5

Starta din pengamaskin idag!

Jag använder själv Avanza bank och är  en mycket nöjd kund. Jag rekommenderar därför dig att välja Avanza bank när du ska investera i aktier och fonder.