SaveLend har gett investererare i snitt hela 13,82% årlig avkastning sedan starten 2014. I den här artikeln ger jag dig mitt SaveLend omdöme.
Hade någon verkligen tackat nej till en årlig avkastning på ca 8-14%? Dessutom får du månatliga utbetalningar och en riskspridning mot din börsnoterade aktie- och fondportfölj.
Fortsätt läsa så berättar jag mer om både fördelar och nackdelar som du måste känna till innan du investerar i krediter genom SaveLends P2P-plattform. Jag har dessutom kontaktat SaveLends VD, Ludwig Pettersson, för att fråga varför man bör välja SaveLend. Läs svaret här nedanför!
Let’s go!
Sammanfattning
På plattformen SaveLend investerar du i peer-to-peer lån (P2P-lån). Genom att investera i detta hjälper du att finansiera krediter både till privatpersoner och företag. Låt oss ta upp 3 fördelar och 3 nackdelar med SaveLend.
Vi har skrivit ytterligare en artikel om Savelends fördelar och nackdelar här.
Fördelar
- SaveLend använder sig av en smart funktion, SmartInvest, som sköter dina investeringar automatiskt.
- Desto mer du tjänar på din investering desto mer tjänar SaveLend. Därmed drivs de av att du ska tjäna så mycket som möjligt.
- Det är viktigt att du sprider dina risker så mycket som möjligt. SaveLends funktion SmartInvest hjälper till att göra detta på bästa möjliga sätt.
Nackdelar
- Din avkastning hos SaveLend beskattas med 30 %, som inkomst av kapital. Investeringssparkonton har generellt en lägre skatt men det är inte möjligt att använda ISK hos SaveLend.
- När du investerar i olika typer av krediter hos SaveLend kan det vara så att du investerar i högkostnadskrediter, det vill säga dyra privatlån eller snabblån.
- Du hjälper till att finansiera lån till företag och privatpersoner. Dessa företag och privatpersoner kan dock betala av sitt lån i förtid. Gör de det blir det negativt för dig som investerare hos SaveLend eftersom du då kommer tjäna mindre pengar.
4,4 av 5,0 i betyg på Trustpilot.com
För vem passar det att investera i SaveLend?
Att investera i krediter hos SaveLend passar väldigt många. Det är egentligen enkelt för vem som helst att skapa ett konto hos SaveLend och komma igång.
Det passar både dig som privatperson som innehar ett litet eller normalstort kapital men också dig som större investerare som vill diversifiera dig bortom börsen. Ni kan också vara ett företag som önskar få avkastning på kapital som inte används, och inte bara låta kapitalet ligga på ett konto.
Läs mer om hur man öppnar ett företagskonto hos SaveLend.
Faktum är att SaveLend är ett bra komplement till att spara i aktier. SaveLend följer nämligen inte aktiemarknaden utan är istället en helt egen investeringstillgång. De korrelerar inte med börsen. Hos SaveLend är du inte lika beroende av händelser i världen på samma sätt som med aktier.
Jag kontaktade Ludwig Pettersson (CEO på SaveLend) och ställde frågan: Varför bör man välja Savelend som investeringsplattform?
Här är Ludwigs svar:
Varför bör man välja SaveLend som investeringsplattform? Det enskilt viktigaste att tänka på för dig som sparar är att se till att sätta dina pengar i arbete. I Sverige idag så har alltför många alltför mycket pengar på sparkonton till ingen, eller väldigt låg, sparränta. Det innebär i praktiken att pengarna förlorar i köpkraft med 2 % per år på grund av inflationen.
Därför är det viktigt att man ser till att placera sitt kapital i en sparform som ger någon form av avkastning över tid. Här finns det gott om placeringsalternativ, där fonder är det vanligaste bland svenskarna. Det vi på SaveLend vill göra är att hjälpa dig att säkerställa att du har en bra riskspridning i ditt sparande.
Genom att diversifiera innehållet i din sparportfölj undviker du att lägga alla ägg i en och samma korg och ökar därmed dina chanser för en god avkastning över tid. För detta ändamål är krediter ett utmärkt tillgångsslag. Genom att investera i krediter hos SaveLend får du en ökad diversifiering i din sparportfölj samt möjlighet till ett kontinuerligt kassaflöde och avkastning som står helt utanför börsens svängningar. På så vis är krediter ett mycket bra komplement till aktier och fonder.
På SaveLend finns flera olika kredittyper, såsom företags- och konsumentkrediter, krediter med fastigheter som säkerhet, inkassoportföljer och fakturaköp. De olika kredittyperna bidrar i sig själva till bra diversifiering men lägg då även till vår placeringsmotor SmartInvest som säkerställer att ditt kapital delas upp på väldigt många olika krediter.
Detta innebär att du bara täcker en begränsad del av varje kredit inom flera olika kredittyper och därmed minimeras kreditrisken. Under den senaste 12 månaders perioden har den genomsnittliga avkastningen på det investerade kapitalet legat på 8,92 % och det är efter avgifter och kreditförluster.
Så, det finns gott om goda anledningar till att spara i krediter!Ludwig Pettersson, CEO på SaveLend
Så börjar du investera i krediter
Det är inte alls svårt att komma igång att investera hos SaveLend. Varken för dig som erfaren investerare eller dig som nybörjare. Nedan går vi igenom hur du investerar i krediter hos SaveLend i fyra enkla steg.
1. Öppna ett konto med SaveLend
Börja med att ta dig till webbsidan för SaveLend, savelend.se. Väl inne på webbplatsen klickar du på “börja investera”, skriver in din e-postadress och ditt personnummer och skapar ditt konto.
2. Välj hur mycket du vill investera med
När ditt konto är skapat kommer SaveLend efterfråga hur mycket du vill investera. Det är viktigt att du inte investerar mer än du har råd med. Du kan faktiskt förlora pengarna och då är det viktigt att du har råd att förlora dem så att du inte skuldsätter dig själv.
SaveLend arbetar inte med fasta minimibelopp. Det finns dock ett minsta belopp du kan sätta in per kredit på 10 kronor.
Den rekommenderade första insättningen är minst 2 000 kronor. Detta eftersom du bör sprida din risk så mycket som möjligt. Investera helst i 100 – 200 stycken krediter. Investerar du 10 kronor i 200 krediter blir beloppet 2 000 kronor.
3. Välj investeringsstrategi
Nu är det dags att välja investeringsstrategi. Det finns ett par olika att välja mellan. SaveLend erbjuder en egen funktion för automatiskt sparande, SmartInvest, som sköter dina investeringar automatiskt.
Detta är den bästa investeringsstrategin för dig som nybörjare. Du kan också sätta upp din investeringsstrategi själv men det rekommenderas bara om du är erfaren av denna typen av investeringar.
4. Dina pengar kommer investeras automatiskt
Nu kommer dina pengar investeras automatiskt. Det är ingenting du själv aktivt behöver gå in och justera.
Återbetalningar kommer du få till ditt SaveLend-konto i form av amortering och ränta. Du kan antingen välja att återinvestera återbetalningen automatiskt eller föra över den till ditt bankkonto.
Du kan när som helst ta ut oinvesterat kapital från ditt SaveLend konto till ditt bankkonto.
Hur fungerar SaveLend?
Genom SaveLend lånar du, som vi nämnt ovan, ut pengar till privatpersoner och företag. Du investerar helt enkelt i deras krediter. Det kan vara olika typer av krediter; både fakturaköp, inkassoportföljer, konsumentkrediter och företagslån.
Hur mycket bör man investera?
Det är upp till dig hur mycket du vill investera hos SaveLend. Däremot finns det en rekommenderad första insättning på 2 000 kronor. Detta beror på den minsta insättningen per kredit på 10 kronor samt att du bör sprida dina risker så mycket som möjligt.
Du bör investera i minst 100 till 200 krediter för att få en så väldiversifierad portfölj som möjligt. Sätter du in 10 kronor i 200 krediter uppgår investeringen till 2 000 kronor. Därav den rekommenderade minsta insättningen på 2 000 kronor.
Hur fungerar skatt på SaveLend?
När du investerar hos SaveLend betalar du 30 procent skatt på din avkastning. Är du privatperson kommer skatten dras av automatiskt som inkomst av kapital. Detta rapporteras sedan direkt till Skatteverket och kommer synas på din deklaration.
Hos SaveLend kan du alltså inte använda ISK, investeringssparkonto, som generellt har en lägre skatt än 30 %. Läs mer om skatt på P2P-lån hos Skatteverket.
Så tjänar SaveLend pengar
SaveLend får en procentandel av din avkastning i din investering. Det är alltså den procenten som gör att de tjänar pengar. SaveLend är därmed alltid motiverade att du ska tjäna så mycket pengar som möjligt för då tjänar även SaveLend pengar. Det genererar därmed en trygghet för investerare hos SaveLend.
Historisk avkastning
SaveLend har ett mål för avkastning. De vill nå en avkastning på mellan 7 och 9 procent (efter kreditförluster och avgifter). Mellan oktober 2021 och september 2021 nådde SaveLend en avkastning på 8,92 % vilket ligger inom ramen för deras målsättning.
Läs mer om SaveLends avgifter.
SaveLends historiska avkastning
SaveLends historiska avkastning ser positiv ut och den följer en relativt positiv kurva. Däremot är det viktigt att komma ihåg att historisk avkastning inte är någon förutsättning för framtida avkastning.
Vill du läsa mer så har jag skapat en separat artikel där jag går igenom allt du behöver veta om SaveLends historiska avkastning.
Risker
Självklart finns det risker med att investera i krediter och att investera hos SaveLend. Det du gör är ju faktiskt att låna ut pengar som du inte är säker på att du kommer få tillbaka.
Återbetalning av lån i förtid
En låntagare har alltid rätt att betala av sitt lån i förtid. De låntagare som har möjlighet att göra det väljer generellt att göra det eftersom de då inte behöver betala lika hög avgift. Det medför att du som investerare tjänar mindre på din investering.
Kreditförlust och valutaförlust
Självklart kommer alla investeringar med en risk, det är ingenting som SaveLend undgår. Du behöver räkna med kreditförluster.
Det finns också en valutarisk. SaveLend har inte bara exponering i Sverige, de har även exponering mot flera marknaden. Det gör att du som investerar hos SaveLend utsätts för en valutarisk.
Om den utländska valutan sjunker i jämförelse mot den svenska kronan kan det göra att låntagaren får svårare att återbetala sitt lån. Då kommer din avkastning påverkas negativt.
Att du överskuldsätter dig själv
Genom att investera hos SaveLend finns det en risk att du skuldsätter dig själv. Du behöver vara väldigt noga med att du inte investerar mer än vad du har råd att förlora.
Genom att investera på ett vettigt sätt och enbart låna ut pengar som du verkligen har råd att låna ut minimerar du risken för överskuldsättning.
P2P plattformar
Plattform | Trustpilot betyg | Målavkastning/år | Senast rapporterade avkastning | Avgifter (standard) | Antalet användare |
---|---|---|---|---|---|
Lendify | 4,7 | 6,00% | 5,35% | 1,20-4,70% av räntan | - |
SaveLend | 4,4 | 7-9,00% | 8,92% | 10% av räntan | +12.000 |
Bondora | 4,7 | 8,21-16,21% | 7,50% | 1€ vid uttag | +185.000 |
BROCC | 4,5 | 5,00% | - | 1,8% av räntan | - |
Mintos | 3.2 | 9,00% | 9,44% | 0% | +460.000 |