Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Sveriges 8 rikaste män i november 2022

Sveriges 8 rikaste män

I den här artikeln ska vi titta närmare på de de 8 rikaste männen i Sverige. Alla namn på listan har en gemensam nämnare och det är att de är företagsledare och har på så sätt byggt upp sitt kapital genom att vara framgångsrika entreprenörer. 

Låt oss titta på topplistan över Sveriges 8 rikaste män

Innehållsförteckning

Sveriges 8 rikaste män

Sverige har trots sin lilla storlek många rika människor. En del har ärvt sin förmögenhet, exempelvis genom att ärva ett stort familjebolag. Andra har arbetat ihop sin förmögenhet. Det vi ska titta på är 10 av Sveriges rikaste män och hur dessa har fått sin förmögenhet. 

Är du själva intresserad av att försöka bygga en förmögenhet för att bli finansiellt rik så har vi skapat en guide där vi listar 10 tips på hur man kan bli rik. En annan definition på rik kan vara något som kallas ekonomiskt oberoende. Jag har även skapat en guide om detta där jag går igenom de 8 bästa tipsen för att nå statusen ekonomiskt oberoende

Sveriges 8 rikaste män

 NamnFörmögenhet (Cirka)ÅlderKälla till förmögenhet
1Stefan Persson120 miljader kronor71Hennes & Mauritz
2Hans Rausing110 miljader kronor92Tetra Pak
3Melker Schörling68 miljader kronor71Hexagon, Securitas, Assa
4Fredrik Paulsen66 miljader kronor67Ferring
5Finn Rausing52 miljader kronor63Tetra Pak
6Jörn Rausing56 miljader kronor58Tetra Pak
7Bertil Hult41 miljader kronor77EF Education
8Dan Sten Olsson40 miljader kronor71Stenakoncernen

1. Stefan Persson

Stefan Persson var under en lång tid en av Sveriges allra rikaste människor och är idag värd 115 miljarder kronor. Han är känd för en mängd olika saker men det gäller framförallt H&M. Han är inte bara en av Sveriges allra rikaste personer, han är också en av världens rikaste personer.

Den internationella listan har förändrats en del under åren och Stefan Persson har därför gått ner i positioner, men fortsätter att toppa den svenska listan. Vad som händer i hans karriär i framtiden är osäkert men det är ett ämne som många följer och diskuterar då många ser honom som en inspiration.

Hur tjänar Stefan Persson sina pengar?

Det Persson framförallt är känd för är H&M där han var ordförande fram till 2020 och var den som drev många av deras satsningar i modern tid. Det är däremot inte det enda han tjänar pengar på, han äger också en stor del av bolaget Hexagon AB.

Utöver det så har han också sitt privata fastighetsbolag, Ramsbury Invest. Genom detta äger han fastigheter i bland annat Stockholm, Paris och London.

2. Hans Rausing

Hans Rausing är en av arvtagarna till Tetra och är därför en av världens rikaste personer och därför också högt upp på den svenska listan. Han avled dessvärre 2019 men fram tills dess var han den andra rikaste miljardären i Sverige, med en värdering på cirka 110 miljarder kronor. Vid sin topp så var han en av världens 100 rikaste personer.

Hur tjänar Hans Rausing sina pengar?

Som ordförande i Tetra Laval så hade han en betydande roll. 1993 så sålde han sina 50% av bolaget och blev då otroligt rik. Under sin långa karriär så arbetade han också mycket med den ryska marknaden, bland annat så gjorde han en mängd investeringar i både Ryssland och Ukraina.

3. Melker Schörling

Schörling är en väldigt framgångsrik affärsman och har framförallt gjort sig känd inom säkerhetsbranschen då han tidigare var VD på Securitas, men flyttade senare till Skanska. Idag arbetar han främst med sina egna investeringar och är värd över 12 miljarder dollar enligt Forbes, alltså över 100 miljarder kronor.

Hur tjänar Melker Schörling sina pengar?

Genom sin karriär i framförallt Securitas har han tjänat väldigt mycket och har med tiden gjort investeringar med bolag som MSAB. Han grundade också ett investeringsbolag, Melker Schörling AB. Det bolaget är stora delägare i bolag som Securitas, Assa Abloy, Hexagon och Loomis.

4. Frederik Paulsen

Frederik Paulsens far var den som startade Ferring Pharmaceuticals, företaget som hans son sedan tog över och där han idag är icke-verkställande chef. Ferring har sitt huvudkontor i Schweiz, där också Paulsen lever idag. Han är värderad till över 8 miljarder dollar, över 66 miljarder kronor, och är därför väldigt rik både jämfört med svenska affärsmän men också när man tittar på utlandet.

Hur tjänar Frederik Paulsen sina pengar?

Paulsen tjänar framförallt på sina andelar i Ferring Pharmaceuticals. Det är däremot inte den enda investering han har, han har också investerar i bland annat vinodling och en mängd olika fastigheter. Vidare så är han också i styrelsen för andra stora och välkända bolag. Han sitter bland annat i styrelsen för Philip Morris International, ett stort internationellt tobaksbolag.

5. Jörn Rausing

Jörn Rausing är brorsonen till Hans Rausing som vi nämnde tidigare, en affärsman som är en delägare av Tetra Laval. Jörn är som sagt hans brorson och är idag en av delägarna i Tetra Laval. I den bolagsgruppen hittar du bland annat Tetra Pak, DeLaval och Sidel. Där sitter han tillsammans med sina syskon Finn Rausing och Kirsten Rausing. Han är idag värd över 56 miljarder kronor.

Hur tjänar Jörn Rausing sina pengar?

Jörn har sin förmögenhet genom arv, men har förvaltat sina innehav och förmögenhet på ett bra sätt och har därför lyckats omvandla ett redan stort arv till något ännu större. Ett exempel på det är hans investering i företaget Ocado. Han gick ursprungligen in med 26,5 miljoner pund, idag är den investering värd hela 1,4 miljarder pund.

6. Finn Rausing

Finn är ett av syskonen till Jörn och är också en av delägarna i Tetra Laval. Det är samtidigt lång ifrån hans enda projekt. Utöver sitt arbete med Tetra så är han också delägare i Alfa Romeo, ett Formel 1 team. Precis som syskonen så bor han idag i Storbritannien och inte i Sverige. Han är värd över 52 miljarder kronor.

Hur tjänar Finn Rausing sina pengar?

Precis som sina syskon så kommer Finns förmögenhet, som ligger på cirka 52 miljarder kronor, från hans arv. Hans förmögenhet förvaltas sedan genom olika investeringar. Det här har uppenbarligen gått väldigt väl när man tittar på hans karriär och hur hans förmögenhet har vuxit med åren. Hans investeringar sker inom många olika områden.

7. Bertil Hult

Bertil Hult är grundaren av ett utbildningsföretag som bland annat driver språkskolor runt om i världen. Företaget heter EF Education First och driver alltså skolor av olika slag, men mest känd är man för språkskolorna. Hult bor idag i Schweiz men kommer ursprungligen från Sverige. I Schweiz hittar du också idag huvudkontoret hos EF Education First. EF har idag över 40 000 anställda i så många som 53 olika länder. Det är också därför han är värd över 41 miljarder kronor.

Hur tjänar Bertil Hult sina pengar?

Hult tjänar sina pengar genom EF Education First. Bolaget ägs helt och hållet av honom och hans familj, så det räknas som ett familjeföretag. Idag är det däremot framförallt två av hans fyra söner som driver EF, men Bertil har fortfarande en aktiv roll i företaget.

Företagets verksamhet består som sagt bland annat av språkskolor men man har den senaste tiden också börjat fokusera på digitala utbildningar. Man driver bland annat EF Englishtown, en språkskola på nätet.

Bertil Hults förmögenhet förvaltas sedan genom olika innehav, men inte allt är offentligt kring detta.

8. Dan Sten Olsson

Dan Sten Olsson är majoritetsägaren i den så kallade Stenasfären. Det är företagsgruppen där du bland annat hittar Stena AB, Stena Sessan och Stena Metall. Han är därför värd över 40 miljarder kronor och äger alltså 51% av Stenasfären, resten ägs av andra i hans familj och släkt då Stenasfären fortfarande är ett familjeföretag. Även om han är sist på listan så är han fortfarande en av Sveriges rikaste personer med sina många miljarder kronor.

Hur tjänar Dan Sten Olsson sina pengar?

Han har större delen av sin förmögenhet genom just Stenasfären. Han tog över som VD så tidigt som 1983, så han har haft en betydande roll under väldigt lång tid nu. Utöver det så förvaltar han sin förmögenhet på samma sätt som många andra av Sveriges rikaste personer, exempelvis genom olika innehav.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.