Sveriges 10 rikaste människor July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Sveriges rikaste

Sverige är ett land med många framgångsrika människor. Ofta handlar det om smarta entreprenörer eller andra typer av karriärmänniskor som arbetar hårt, antingen genom sin anställning eller genom sitt eget företag.

Vi ska titta lite mer på Sveriges rikaste människor är och hur dessa har tjänat sina pengar.

Innehållsförteckning

Vilka är de 10 rikaste människorna i Sverige?

Det finns såklart mycket mer än bara 10 människor man kan titta på men vi har valt ut 10 personer som är intressanta att läsa om. Dessa är bland landets rikaste och du kommer troligtvis känna igen en del av namnen. Du får utöver namnen också lära dig mer om personens karriär och hur man ordnat sin förmögenhet.

Är du själva intresserad av att försöka blir rik så har vi skapat en guide där vi listar 10 tips på hur man kan bli rik. En annan definition på rik kan vara något som kallas ekonomiskt oberoende. Jag har även skapat en guide om detta där jag går igenom de 8 bästa tipsen för att nå statusen ekonomiskt oberoende

Sveriges rikaste

NamnFörmögenhet (Cirka)ÅlderKälla till förmögenhet
1Stefan Persson120 miljader kronor71Hennes & Mauritz
2Hans Rausing110 miljader kronor92Tetra Pak
3Melker Schörling68 miljader kronor71Hexagon, Securitas, Assa
4Fredrik Paulsen66 miljader kronor67Ferring
5Antonia Ax:son Johnson58 miljader kronor75Axel Johnson AB
6Jörn Rausing56 miljader kronor58Tetra Pak
7Finn Rausing52 miljader kronor63Tetra Pak
8Kirsten Rausing52 miljader kronor66Tetra Pak
9Bertil Hult41 miljader kronor77EF Education
10Dan Sten Olsson40 miljader kronor71Stenakoncernen

1. Stefan Persson

Stefan Persson var länge en av Sveriges rikaste människor, en miljarder som bland annat var involverad i H&M. När han var som rikast var han Sveriges rikaste miljarder, på den tiden fanns det 12 av dessa och han låg i den absoluta toppen. Det här innebar också att han var den 17:e rikaste personen i världen.

Han har sedan dess förlorat sin position men är fortfarande en av de 100 rikaste i världen, så han har knappast gått och blivit fattig. Det är däremot osäkert vad hans framtid kommer att bestå av.

Hur tjänar Stefan Persson sina pengar?

Stefan Persson tjänar sina pengar genom flera olika saker. Han var fram till 2020 ordförande i H&M och var ledande i många av deras nya satsningar. Han äger också en betydande del av teknikbolaget Hexagon AB.

Persson äger också en mängd fastigheter genom sitt privata fastighetsbolag Ramsbury Invest där han äger fastigheter i London, Stockholm och Paris.

2. Hans Rausing

Rausing är en av arvtagarna till Tetra Pak och var därför den andra rikaste miljardären i Sverige, fram tills att han avled i 2019. Han var därför också en av de 100 rikaste i världen. Tetra Pak används än idag och som en av arvtagarna så fick han väldigt mycket mer än bara pengar. Familjen var värderad till 12 miljarder dollar av Forbes i 2013.

Hur tjänade Hans Rausing sina pengar?

Hans Rausing var bland annat ordförande i Tetra Pak fram till 93 då han lämnade bolaget och sålde sina 50% av bolaget, vilket blev grunden till hans personliga förmögenhet. Under sin karriär arbetade han mycket med den ryska marknaden, vilket också ledde till att han gjorde många investeringar bland annat i just Ryssland och Ukraina.

3. Melker Schörling

Schörling är en framgångsrik affärsman som bland annat gjorde sig känd genom sitt arbete som VD i Securitas under 80-talet, innan han flyttade över till Skanska. Med tiden så började han fokusera allt mer på sina egna investeringar och 2021 var han värd cirka 12,5 miljarder dollar enligt Forbes.

Hur tjänar Melker Schörling sina pengar?

Utöver sin karriär som VD så har han gjort stora investeringar och arbetat med bland annat bolag som MSAB. Han grundade investeringsbolaget Melker Schörling AB som äger stora andelar i företag som Securitas, Assa Abloy, Loomis och Hexagon.

4. Fredrik Paulsen

Paulsens far startade läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals där Fredrik Paulsen idag är icke-verkställande chef. Företaget har idag sitt huvudkontor i Schweiz där Paulsen idag lever. Idag är han värderad till strax under 8 miljarder dollar, vilket gör honom till en väldigt rik svensk affärsman men inte i närheten av andra i vår lista.

Hur tjänar Fredrik Paulsen sina pengar?

Fredrik Paulsen tjänar framförallt sina pengar genom sina andelar i Ferring Pharmaceuticals men han har också många investeringar inom framförallt fastigheter och vinodling. Utöver det så är han också i styrelsen hos flera stora bolag, bland annat tobaksbolaget Philip Morris International.

5. Antonia Ax:son Johnson

Antonia Ax:son Johnson är en av Sveriges rikaste miljardärer och var 2013 Sveriges tredje rikaste. Hon är idag den som sköter Axel Johnson AB, företagsgruppen där du hittar stora varumärken som Axfood, Dustin, Kicks, Åhlens och Martin & Servera.

Hur tjänar Antonia Ax:son Johnson sina pengar?

Genom sina investeringar och position i Axel Johnson AB så har Antonia Ax:son Johnson lyckats ordna en förmögenhet. Mycket av pengarna är ärvda men genom investeringarna i bolaget så är man involverade och äger andelar i mängder med olika bolag. Axel Johnson AB är ett familjeföretag och hon tillhör den fjärde generationen.

6. Jörn Rausing

Hans Rausing nämnde vi tidigare och att han är delägare av Tetra Pak tillsammans med sina syskon. Jörn Rausing är hans brorsson och är idag delägare i Tetra Laval, bolagsgruppen där du hittar Tetra Pak, DeLaval och Sidel.

Hur tjänar Jörn Rausing sina pengar?

Jörn Rausing har sin förmögenhet genom arv och genom sitt arbete med Tetra. Han har också en väldigt stor investering i företaget Ocado, där han gick in med 26,5 miljoner pund i 2003. Idag är den investeringen värd över 1,4 miljarder pund.

7. Finn Rausing

Finn Rausing är tillsammans med brodern Jörn delägare i Tetra Laval. Han är också delägare i Alfa Romeo, ett team i Formel 1. Han bor idag i Storbritannien.

Hur tjänar Finn Rausing sina pengar?

Finn har precis som Jörn tjänat en stor del av sin förmögenhet genom arv. Hans förmögenhet förvaltas sedan inom en mängd olika branscher.

8. Kirsten Rausing

Kirsten Rausing är Gad Rausings dotter och äger därför en tredjedel av Tetra Laval. Hon är också väldigt involverad inom hästsporten, något hon är känd för här i Sverige.

Hur tjänar Kirsten Rausing sina pengar?

Utöver sitt arv och arbetet genom Tetra så tjänar hon också på hästsporten, bland annat genom uppfödning, forskningsprojekt och så vidare.

9. Bertil Hult

Bertil Hult är grundaren av utbildnings- och språkföretaget EF Education First. Han bor idag i Schweiz men är ursprungligen från Sverige, där finns också EF Education Firsts huvudkontor. Företaget har idag över 40 000 anställda i 53 olika länder. Han är idag värd över 5 miljarder dollar.

Hur tjänar Beril Hult sina pengar?

Han har sin förmögenhet från EF Education First och företaget ägs helt av honom och hans familj, men företagets sköts framförallt av två av fyra söner till Bertil. Företaget driver framförallt olika språkskolor i världen och driver nu för tiden också en språkskola online, EF Englishtown.

10. Dan Sten Olsson

Dan Sten Olsson är majoritetsägaren i Stenasfären, företagssfären där du hittar bland annat Stena AB, Stena Metall och Stena Sessan. Han är värd runt 4 miljarder dollar och äger 51% av Stenasfären, resten ägs av andra i familjen och släkten.

Hur tjänar Dan Sten Olsson sina pengar?

Stenasfären är en stor grupp och som majoritetsägare så tjänar Dan Sten Olsson större delen av sin förmögenhet genom sfären, som han tog över som VD redan 1983.

Läs mer & följ mig: