Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

5g aktier – bästa 5G aktierna i juni 2022 (Topplista)

5G aktier

Tycker du det är roligt att investera i innovativa företag inom växande branscher?

Då har du hittat helt rätt artikel!

I denna artikeln kommer jag gå igenom och lista de bästa 5G aktierna.

5G utvecklingen ökar i stadig takt och är en mycket intressant teknik. Vi börjar att lista 5G aktierna och sedan så går vi igenom grundligt vad 5G är för något och vad den har för betydelse för samhället i stort. 

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Vilka är de bästa 5G aktierna?

Ja, vilka är egentligen de bästa 5G aktierna? Och hur vet man vilka som är de allra bästa? Svaret är att det kan man egentligen inte veta. Du kan titta på den historiska avkastningen för att få sig en bild hur avkastningen sett ut tidigare år men det är inte en försäkran om att den framtida avkastningen kommer fortsätta på samma bana. 

Det viktigaste är att du hittar företag du är intresserad av och ser en potential i. Investerar du kapital i företag du känner till och ser en potential i har du enklare att förstå om det skulle börja gå dåligt för bolaget och du kan också enklare läsa av deras rapporter. 

För dig som inte har någon aning om vilka aktier du kan spana in lite extra har jag här nedanför radat upp sju aktier jag tycker är intressanta. Jag presenterar också dess avkastning de senaste tre åren. 

Nedanför tabellen kommer jag berätta lite mer om vardera bolag. 

 Bolag/AktieAvkastning senaste 3 åren
1Nvidia Corporation567,24 %
2Qualcomm, Inc248,09 %
3NXP Semiconductors125,09 %
4Qorvo, Inc99,22 %
5Skyworks Solutions, Inc66,53 %
6LM Ericsson42,09 %
7Nokia-7,16 %

1. Nvidia Corporation (NVDA)

Nvidia är ett stort teknikföretag som är inflytelserika inom 5G. De håller på att bli en aktör i företags 5G-nätverk där kunder kan distribuera kraftfulla AI-applikationer över ett mycket snabbt, privat 5G trådlöst nätverk. 

Nvidia hjälper bland annat till med smarta städer, smarta sjukhus och exempelvis butiker med självutcheckning.

Företaget har också en molnbaserad speltjänst vid namn GeForce NOW. Spel är beroende av nätverk med hög hastighet och låg latens. Det är något Nvidia kan hjälpa till med. 

2. Qualcomm Inc (QCOM)

Qualcomm är ett teknikföretag som designar och skapar mjukvara och chip för användning i trådlös utrustning såsom mobiltelefoner. I takt med att 5G-tekniken växer resulterar det i fler anslutna enheter. Detta ger en större intäkt för Qualcomm. 

Under 2021 tecknade Qualcomm ett avtal med Apple som sträcker sig över flera år. Detta är mycket positivt för aktien. 

5G sträcker sig längre än mobiltelefoner, det ger även nytta i exempelvis kommunikation till självkörande bilar. Marknaden är stor.  

3. NXP Semiconductors (NXPI)

NXP Semiconductors är ett globalt bolag som designar halvledare och programvaror för bland annat mobil kommunikation, konsumentelektronik och säkerhetsapplikationer. 

I november 2021 gick NXPI ut med informationen att de startat ett samarbete med Ford Motor Company för att leverera förbättrade förarupplevelser. 

4. Qorvo, Inc (QRVO)

Qorvo är ett teknikbolag som utvecklar och kommersialiserar teknologier och produkter för uppkoppling över hela världen. De är verksamma inom segmenten mobila produkter och infrastruktur och försvarsprodukter. 

De levererar bland annat tekniska lösningar för radiofrekvens. 

Företaget är aktiva på global nivå men har allra störst verksamhet inom Europa och Nordamerika. 

Något stort som hände bolaget i november 2021 var att de förvärvade företaget United Silicon Carbide (UnitedSiC) som utökar Qorvos marknadsmöjligheter avsevärt. Det gör det möjligt för att leverera intelligenta kraftfulla lösningar.

5. Skyworks Solutions, Inc (SWKS)

Skyworks Solutions erbjuder de grundläggande komponenterna som driver mobiltelefoner. Bolaget designar så kallade frekvenschip som gör att mobiltelefoner kan ansluta sig till ett mobilt nätverken. Utvecklingen av 5G har därmed varit en mycket positiv händelse för företaget. 

Skyworks Solutions försöker nu ta sig in i sektorer såsom virtuell verklighet, smarta hem, industriell utrustning och medicinsk utrustning. Köpet av Silicon Labs 2021 var ett steg i rätt riktning. 

6. LM Ericsson (ERIC)

Svenska Ericsson har länge varit verksamma inom telekombranschen. Bolaget erbjuder tjänster, mjukvara och infrastruktur inom informations- och kommunikationsteknik. Utvecklingen av 5G har alltså varit något positivt även för Ericsson på samma sätt som andra bolag inom branschen. 

Ericsson har en stark position på marknaden som det första företaget att distribuera 5G-nätverk över fyra kontinenter. De hävdar också att de har det största utbudet av fungerande enheter för 5G-anslutningar. 

7. Nokia Oyj (NOK)

Nokia är ett annat bolag som är verksamt inom telekomsektorn. Nokia som företag erbjuder lösningar inom IP, bredband, digital hälsa och molnbaserade system. Kunderna är både privata konsumenter, myndigheter och företagskunder. Bolaget är verksamt på global nivå. 

Även Nokia har säkrat många 5G-kontrakt och ligger strax efter Ericsson på den fronten. Aktien kan vara intressant att spana in då det inte är den marknadsledande men strax därefter. 

Vart kan jag köpa 5G-aktier?

Du behöver ta dig till en nätmäklare för att göra ditt köp. Det finns flertalet olika nätmäklare på marknaden som alla har sina egna plattformar. Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken mäklare man ska välja. Därför vill jag hjälpa till. 

Här nedanför presenterar jag de tre mest populära aktiemäklarna på marknaden. Detta är eToro, Avanza och IG. Jag kommer berätta lite mer om vardera alternativ och presentera dess fördelar och nackdelar. 

Vill lära dig mer om alla nätmäklare så har vi skapat en guide där vi går igenom alla nätmäklare och jämför dem emot varandra.

Vilket alternativ du ska välja beror på din situation och dina preferenser. Nätmäklarna är relativt lika varandra men det finns vissa saker som skiljer dem åt såsom vilken typ av konto du kan använda, utbud och om rapportering sker automatiskt till Skatteverket.

Vilken aktiemäklare du bör välja bör alltså bestämmas utifrån dina preferenser. Vill du investera i många olika finansiella instrument, ska mäklaren alltså ha ett stort utbud? Vill du slippa deklarera din handel till Skatteverket? Vill du kunna använda ett ISK-konto? Ska hemsidan erbjuda mycket utbildning? Det finns många faktorer som kan påverka. 

Valet blir förhoppningsvis något enklare genom min jämförelse av de tre populäraste nätmäklarna här nedanför.

1. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare. De har valt att specialisera sig på aktier och fonder där de har ett mycket stort utbud.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. eToro

eToro är världens största handelsplattform som erbjuder nybörjare och mer erfarna traders en användarvänlig, attraktiv plattform. Utbudet är stort och du får dessutom tillgång till ett stort community med erfarna traders. 

Hos eToro finner du ett stort utbud av aktier, råvaror, index, valutor och ETF:er. 

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. IG

IG, tidigare IG Markets, är en av världens ledande tradingmäklare. De erbjuder ett stort utbud av bland annat aktier, fonder och kryptovalutor. De har konkurrenskraftiga avgifter och ett mycket bra rykte inom finansbranschen. Dessutom är de just nu rankade som världens främsta mäklare för CFD-handel.

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör.

Vad är 5G?

5G är en förkortning för femte generationens mobilnät. Varje generation består av flera olika system och tekniker. I teknikbranschen har det pratats om 5G i flera år. Många mobiltillverkare erbjuder redan nu telefonmodeller som är kompatibla med 5G och de stora telefonoperatörerna gör sig redo att påbörja utbyggnaden av sina mobilnät.

Med 5G får vi snabbare internet i våra mobiler. Svarstiderna blir mycket kortare, förmodligen så lågt som en till två millisekunder jämfört med 50 millisekunder för dagens 4G. En väldigt stor skillnad vill säga. 

Dessutom ökas kapaciteten på nätet med 5G vilket innebär att fler enheter kan vara uppkopplade samtidigt. I dagens läge kan vi se problem om många människor är uppkopplade mot samma mast, exempelvis under stora festivaler och liknande. 

Vad innebär en 5G aktie?

Att investera i en 5G aktie innebär att du investerar i aktier i företag som är verksamma inom 5G-branschen. Du har många möjligheter när det kommer till 5G aktier då det finns flera olika inriktningar. 

Här nedanför går jag igenom de tre vanligaste inriktningarna inom 5G. De tre vanligaste inriktningarna är chiptillverkare, infrastrukturföretag och 5G-nätverk. 

Chiptillverkare

På mobiltelefoners moderkort sitter ett systemchip som bakar samman processkärnor, grafikkärnor, kommunikationsanslutningar och mobilradiofunktioner. Det finns olika företag som tillverkar chip, bland annat Samsung, MediaTek och Huawei. 

Infrastrukturföretag

Inom 5G aktier finns också bolag inom infrastrukturen som producerar grundläggande tjänster för samhället, det vill säga infrastrukturföretag. 

5G-nätverk

Inom 5G-nätverk finns företag som ligger inom den stora utvecklingsfasen för 5G-nätet. Dessa bolag hjälper till att ersätta 3G och 4G som är de nuvarande standarderna. 

Varför ska man investera i 5G-aktier?

Det finns många anledningar till att investera i bolag inom 5G. Här nedanför presenterar jag mina topp 3 anledningar till att genomföra investeringen.

5G ger en ännu förmånligare vardag

Vi människor blir allt mer bortskämda med lyxiga tekniker som gör vår vardag enklare. Genom 5G-nätverket får vi snabbare internet i våra mobiler och en ökad kapacitet på nätet. Som om vi inte allaredan hade det lyxigt kommer 5G göra vardagen ännu mer förmånlig för oss. 

Att investera i 5G är som en investering i framtiden

5G är en av världens mest växande teknologier. Genom att investera i 5G investerar du helt enkelt i framtiden. 

Investeringen kommer med hög sannolikhet vara positiv långsiktigt

Det kommer ta flera år att slutföra den enorma teknikutbyggnaden av 5G och det kommer omfatta breda delar av den globala ekonomin. Investerare som har tålamod under utbyggnaden kommer högst sannolikt se en attraktiv långsiktig investering. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.