Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

IG recension: Mitt omdöme & min personliga åsikt februari 2023

IG recension och omdöme

IG är en av de ledande mäklare för värdepapper och erbjuder många finansiella instrument som du kan använda för att antingen spara, investera eller trading. IG är en internationell mäklare men som har ett svenskt kontor i Stockholm med svensk support samt en hemsida på svenska.

I min recension går vi igenom bland annat vad som finns i utbudet, vilka verktyg som erbjuds som du kan använda för att ta din trading till nästa nivå. Du får också information om avgifter, support och annat viktigt.

Sammanfattning

IG är en stor internationell mäklare som erbjuder egentligen allt du kan tänkas vilja ha när du ska investera ditt kapital.

IG är registrerade hos Finansinspektionen samt Storbritanniens Financial Conduct Authority (FCA, CFTC och NFA (USA). Tradingmäklaren erbjuder Copy Trading, Hedging och Scalping och mycket mer.

IG är en mäklare som erbjuder väldigt många instrument att handle med och dessa är, CFD:er, Turbowarranter, ETF:er, Barriers och Vanilla optioner.

AvgifterUttagsavgift, växlingsavgift, handelsavgifter
Registrering av kontoKostnadsfritt
CourtageMöjligt att handla courtagefritt
Årlig avgiftIngen årlig avgift, avgift beror på vad du handlar
Uttagskostnad$15 för uttag via banköverföring.
Insättningskostnad0kr
Växlingsavgift0,5 % som standard
Minsta insättningen3 000 kr
Varifrån kommer IG:s licens?Storbritanniens Financial Conduct Authority (FCA) samt CFTC, NFA (USA)
Språk hemsidaSvenska
Språk kundsupportSvenska och Engelska
BasvalutorEuro är basvalutan för alla marknader
Antal Valutapar80 st
Copy TradingJa
Hedging tillåtenJa
ScalpingJa
Islamiskt KontoNej
IG Trading appIG finns på Google Play och App Store
IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

Fördelar & nackdelar med IG

Det finns såklart både fördelar och nackdelar med IG vilka är viktiga att ta hänsyn till när du ska välja nätmäklare. Nedan radar vi upp de fördelar och nackdelar vi ser med IG.

Fördelar

Här nedanför har vi listat fördelar med IG.

Nackdelar

Här nedanför kommer några nackdelar.

Steg-för-steg hur du öppnar ett konto på IG

Det är inte alls svårt att öppna ett konto hos IG. Faktum är att det bara tar ett par minuter. Nedan vägleder vi dig genom processen.

1. Besök IG.com och öppna ett konto

Det hela börjar med att du öppnar ett konto hos IG. Du tar dig då till den officiella webbplatsen, IG.com. Du kommer automatiskt landa på den svenska webbplatsen om du befinner dig i Sverige. Befinner du dig inte i Sverige kan du lägga till “/sv” på slutet av URL:en så landar du rätt. 

Väl inne på webbplatsen klickar du på “öppna tradingkonto” högst upp till höger. Där fyller du i dina uppgifter och följer instruktionerna.

Du kommer alltså att få:

  • Läsa de rekommenderade dokumenten och användarvillkoren
  • Fylla i dina personuppgifter och välja vilket tradingkonto du vill öppna. Du kan välja flera om du vill
  • Svara på ett par frågor om din ekonomiska status och om din eventuella anställning
  • Fylla i information om dina ekonomiska kunskaper och gör ett snabbt test
  • Verifiera din identitet med Mobilt BankID
IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

2. Se över det stora utbudet och vad du vill börja handla

IG har som sagt ett otroligt stort utbud, du kan handla på hela 17 000 marknader. När du skapat ditt konto är det därför dags att se över det stora utbudet och bestämma dig för vad du vill börja handla. Det kan såklart också vara så att du redan bestämt dig för vad du vill börja handla, då kan du direkt söka upp just det.

3. Köp och ta en position

Om marknaden är öppen kan du handla till det aktuella marknadspriset. Du klickar på marknaden du vill handla och däreftet väljer du “order” i orderfönstret. Då kommer du få ange ett par värden såsom positionens riktning, värdet du vill handla för, din stop-loss, din limit, Nett off eller Öppna ny. 

När du fyllt i de nödvändiga fälten i orderfönstret kan du lägga din order för att öppna din position.

4. Sälj och stäng din position

Dina öppna positioner visas under fliken “Positioner” till vänster på plattformen i inloggat läge. Önskar du stänga en order klickar du på knappen “Stäng”. Du får därefter bekräfta ditt val genom att klicka på “Stäng” knappen en gång till. Nu har du stängt din position. 

Har du aktiverat “enklickshandel” kommer du enbart behöva klicka på stäng-knappen en gång för att stänga din position.

Voilá! Nu har du koll på hur du skapar ett konto hos IG, köper och tar position samt säljer och stänger positioner.

Vilka är IG?

IG, eller IG Markets som du också kan känna till dem som, är en av världens ledande tradingmäklare. IG Markets är det tidigare namnet, numera benämner de sig själva som IG. 

IG Group grundades 1974 av en man vid namn Stuart Wheeler med målsättning att bli världens första spread bettingbolag. Idag är IG en del av IG Group Holdings PLC och är börsnoterat under LSE:IGG. 

IG Markets har över 300 000 kunder världen över. De har ett brett sortiment, konkurrenskraftiga avgifter och ett mycket bra rykte inom finansbranschen. Faktum är att de för närvarande är rankade som världens främsta CFD-mäklare.

Är IG säkert?

Vi anser att IG är säkert. De är en seriös aktör som tar kundernas säkerhet på fullaste allvar. De har varit i branschen i över 40 år, står under tillsyn av flera myndigheter och rapporterar automatiskt din handel till Skatteverket. 

IG är ett investeringsföretag med hårda krav på att klientmedel och företagets tillgångar hålls avskilda och inte blandas samman. Kundernas tillgångar är skyddade utifall IG skulle få ekonomiska svårigheter.

Kundernas tillgångar är dessutom skyddade av insättningsgarantilagen. 

IG står under tillsyn av Brittiska Financial Conduct Authority (FCA), Tyska Deutsche Bundesbank men också Tyska Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)

De är också registrerade hos Svenska Finansinspektionen.

Varför ska man välja IG?

IG Markets har över 300 000 kunder världen över. De har ett brett sortiment, konkurrenskraftiga priser och dessutom ett bra rykte. De är för tillfället till och med rankade som världens främsta CFD-mäklare. De är dessutom säkra genom de företag de står under tillsyn av samt att de är registrerade hos Svenska Finansinspektionen. 

Det som skiljer IG åt från andra tradingmäklare, såsom eToro och Skilling, är det stora utbudet. IG har ett mycket större utbud, där de exempelvis erbjuder turbowarranter, barriers, vanilla-optioner (något eToro och Skilling inte erbjuder). Skulle du vilja erbjude

Något annat positivt är också att IG automatiskt skickar över informationen om din handel till Skatteverket. Det betyder att du själv inte behöver ta upp handeln när du deklarerar.

IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

Vilka instrument kan du handla med hos IG?

IG erbjuder en omfattande katalog som omfattar över 17 000 marknader. Här kan du handla CFD:er av valuta, aktier, index, EDR:er, råvaror, kryptovalutor, obligationer eller warranter. Nedan går vi igenom de instrument du kan handla med hos IG.

Vill du läsa mer om andra tradingmäklare så kan du jämföra dessa med IG i vår ultimata guide..

MäklareIGeToroSkilling
CFDJaJaJa
TurbowarranterJaNejNej
ETFJaJaJa
BarriersJaNejNej
Vanilla-optionerJaNejNej

CFD

IG Markets har sitt allra största fokus på CFD-handel och valuta. Du kan handla CFD:er av valutapar, aktieindex, aktier, råvaror, obligationer, terminer och ETF:er. 

Det är viktigt att komma ihåg att CFD-kontrakt är komplexa instrument och kommer med en hög risk. 

Du kan råka ut för snabba förluster. Du bör veta hur CFD:er fungerar och komma ihåg att inte investera mer pengar än vad du har råd med för att inte riskera att överskuldsätta dig själv. Även professionella kunder förlorar pengar. Dina förluster kan alltså överstiga dina investeringar.

Turbowarranter

Turbowarranter finns tillgängliga hos IG under tjänsten “Turbo24”. Det ger dig möjlighet att handla börshandlade produkter dygnet runt. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du alltså handla världens första dygnet runt-handlande turbowarrant och dessutom nyttja tradingmöjligheter så fort de dyker upp.

ETF

Hos IG Markets finner du även ETF-fonder (Exchange Traded Funds) om handlas direkt över börsen på samma sätt som vanliga aktier. På svenska brukar vi kalla ETF:er för börshandlade fonder. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång; det kan vara ett underliggande index, en råvara, en valuta eller en korg av tillgångar.

Barriers

Barrier är optioner du köpet och som stängs automatiskt om den underliggande kursen når knock-out nivån du valt. Din maximala risk är därmed lika stor som priset på optionen multiplicerat med storleken på transaktionen. Du kan handla barriers på index, valuta, aktier och råvaror.

För att kunna handla barriers hos IG Markets behöver du öppna ett så kallat optionskonto. 

Vanilla-optioner

Vanilla-optioner är kontrakt som ger dig möjligheten att göra antagen om rörelsen för en underliggande tillgång. När du köper en option får du rätt att köpa eller sälja en bestämd mängd av ett visst finansiella instrument till ett visst pris på ett visst datum.

Vanilla-optioner liknar alltså terminer, men skillnaden från terminer är att du med vanilla-optioner inte har någon skyldighet att handla om du inte vill. Du har rätt att köpa eller sälja men är inte tvungen. 

Tillgångar du kan handla hos IG

Tillgångar är ekonomiska resurser som kan ägas eller kontrolleras för att ge avkastning i framtiden. Inom finanshandeln syftar tillgång till det som kan handlas på marknaden såsom valutor, råvaror, aktier och obligationer. 

Nedan råder vi bot på vilka tillgångar du kan handla hos IG.

MäklareIGeToroSkilling
KryptovalutorJaJa
IndexJaJaJa
OptionerJaNejNej
RåvarorJaJaJa
ValutorJaJaJa
ObligationerJaNejNej
Gråhandel (Ta position innan IPO)JaJaNej

Kryptovalutor

Hos IG Markets kan du handla mer än tio kryptovalutor, bland annat Bitcoin, Etherum och Litecoin. Detta utan elektronisk plånbok. Du kan dessutom få bred exponering med IG:s Krypto 10 index.

Bitcoin (BTC)

Handla på prisrörelser för Bitcoin via CFD-kontrakt hos IG Markets. Du kan gå lång eller kort beroende på hur marknadstrenden ser ut.

Ethereum (ETC)

Gå kort eller lång på Ethereum-valutan Ether.

Litecoin (LTC)

Dra nytta av volatiliteten på Litecoin. Gå lång eller kort på Bitcoin-alternativet med IG.

Index

Ta en position på över 80 olika aktieindex hos IG. IG har fler dygnet-runt öppna index än någon annan tradingmäklare. De erbjuder hela 30 timmar mer handelstimmar varje vecka än den närmaste konkurrenten. 

När du handlar aktieindex hos IG Markets gör du det via derivat som Turbo24, CFD:s, barriers eller vanilla-optioner.

Optioner

Optioner är ett finansiellt derivat du kan använda för att utnyttja möjligheterna på de finansiella marknaderna. Både när de stiger, faller eller i vissa fall inte rör sig alls. Du kan handla antingen barriers eller vanilla-optioner på en rad olika valutapar, råvaror, index och aktier. Du behöver ha ett optionskonto hos IG för att nyttja detta.

Råvaror

Hos IG Markets kan du handla råvaror på marknaden som metall, energi och mjuka råvaror. När du handlar råvaror hos IG Markets gör du det via derivat såsom Turbo24, barriers, vanilla-optioner eller CFD:s.

Valutor

Det finns många valutapar att handla, allt från de större paren till de från tillväxtmarknader eller exotiska valutapar. Detta 24 timmar om dygnet.

Vill du lära dig mer om Forex trading så kan du läsa vår artikel där vi går igenom hur du kan investera i valutor.

Obligationer

Utnyttja det omvända förhållandet mellan långa räntor och obligationer med IG:s terminskontrakt på statsobligationer.

Ränta

Hos IG Markets kan du handla en rad lång- och kortsiktiga räntor med penningmarknadskontrakt. De erbjuder kontrakt på 3-månadsräntor samt ledande statsobligationer.

Gråhandel (Ta position innan IPO)

Genom att ta en position på en grå marknad tar du en position på ett företags potentiella börsvärde innan bolaget noteras på börsen. Priset på en grå marknad är en förutsägelse över vad bolagets marknadsvärde kommer vara vid stängning av den första handelsdagen. 

Uppskattar du att bolagets uppskattade värde antingen är under- eller övervärderat eller helt enkelt om nyheter kring företaget skapar extra mycket volatilitet kan du dra nytta av att handla på en grå marknad innan aktierna släpps för handel på börsen.

IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

Olika kontotyper på IG

IG erbjuder olika kontotyper. Vi förstår att det kan vara svårt att skilja dem åt. Nedan reder vi ut vad skillnaden är mellan de tre kontotyperna: CFD Tradingkonto MT4, Turbo24-investeringssparkonto (ISK) och Barriers och Optioner.

CFD Tradingkonto MT4

MetaTrader 4, eller MT4, är en handelsplattform som är webbaserad som du kan använda för att automatisera din handel. Kontot du får tillgång till när du handlar på denna plattformen är CFD Tradingkonto MT4. Detta är alltså inget investeringssparkonto vilket gör att du behöver beskatta dina vinster och förluster.

Turbo24-Investeringssparkonto (ISK)

Hos IG handlar du turbowarranter med ett Turbo24-investeringssparkonto (ISK). Investeringssparkontot gäller enbart vid turbowarranter och innebär att du betalar en årlig schablonskatt istället för att beskatta för dina vinster och förluster. Det är enkelt att öppna ett Turbo24-investeringssparkonto och börja handla i IG:s kraftfulla plattformar för turbowarranter.

Barriers och Optioner

För att handla med barriers och optioner behöver du ett optionskonto, något som är enkelt att skapa på IG:s plattform.

IG avgifter och kostnader

Vill du komma igång och investera är det självklart viktigt att du tittar på de avgifter och kostnader som finns hos tradingmäklaren. Nedan radar vi upp några av de kostnaderna som finns hos IG.

Uttagsutgift

Det finns en avgift på $15 för uttag via banköverföring. 

Växlingsavgift för valuta från USD till SEK vid insättning

Växlingsavgiften hos IG ligger på 0,5 % som standard.

Handelsavgifter: Spread och Courtage

Avgiftsstrukturen är transparent och all nödvändig information finner du på IG:s webbplats. Det finns separata avgifter för de olika tillgångsklasserna. Bland annat gäller:

  • Handelskommissions för aktie-CFD:er, vanliga aktier och optioner.
  • All-inclusive spreadar för valutakurser, råvaru-CFD:er, aktieindex-CFD:er och obligations-CFD:er. 
  • Administrationsavgift och spreadar för Smart Portfolios.

Till stor del har IG genomsnittliga CFD-handelsaktier. Aktieindex för CFD-avgifter är relativt fördelaktiga men mäklaren tar generellt höga avgifter på grund av höga minimiavgifter. 

Övrigt bra att veta

I denna IG recension har vi tagit upp det allra mesta du behöver veta om IG. Men självklart finns det alltid mer att lära sig. Nedan går vi igenom ett par extra saker som kan vara bra att ha koll på.

Licenser

IG står under tillsyn av Brittiska Financial Conduct Authority (FCA), Tyska Deutsche Bundesbank och Tyska Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin)

De är dessutom registrerade hos Svenska Finansinspektionen. 

Handla med hävstång

Hävstång är en viktig del av handel med barriers, turbowarranter, CFD:s och optioner. Det kan vara ett kraftfullt verktyg för en trader. Med hjälp av hävstång, eller hävstångseffekten som man kallar det, kan du dra fördel av förhållandevis små prisrörelser. Din portfölj kan få ökad exponering och du kan dessutom få bättre utdelning på ditt kapital. 

Handel med hävstång fungerar på olika sätt beroende på vilken produkt du handlar. Det finns flertalet fördelar med handel med hävstång men också en del nackdelar, såsom att du kan få ökade förluster. Det är därför viktigt att du tänker igenom ditt val noggrant innan du gör din investeringar. 

IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.