Vad är en A-aktie? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

A-aktie

Vad är en A-aktie?

En A-aktie är annorlunda från B-aktier på det sätt att den ger 1 röst i bolagsstämman medan B-aktier ger 1/10. Du behöver alltså 10 B-aktier för att få samma inflytande som 1 A-aktier ger dig.

Tre viktiga punkter om en A-aktie

A-aktie - ett praktiskt exempel

För många småsparare är det kanske inte så viktigt med antalet röster. Det är därför inte något du egentligen behöver tänka på när du ska välja vilken aktie du ska köpa. För dig är det troligtvis viktigare att titta på saker som aktiens pris, vilken som har bäst omsättning och så vidare.

Bolagen har dessa olika aktieslag för att fördela inflytandet. Du kan därför ofta se att storägare i bolagen har mindre kapital, men mer inflytande. Det här har att göra med att man helt enkelt äger A-aktier medan andra stora investerare bara har köpt B-aktier.

Skillnaden på en A-aktie och en B-aktie

A-aktierna har alltså mer inflytande när det gäller rösträtten. Har du tio A-aktier får du alltså tio röster medan B-aktierna bara skulle ge dig en enda röst om du äger tio av dessa.

Det här är viktigt för till exempel storägare och den som ska ha genuint inflytande i bolaget. Då är det mycket viktigare att man har A-aktierna än B-aktier. Många aktier har dessa aktieslag, men det förekommer framförallt hos väldigt stora bolag. Det är till exempel ganska vanligt bland fastighetsbolag.

Vill du 

läsa mer om alla olika aktier så rekommenderar jag att du läser vår artikel där jag tar dig igenom alla de olika aktietyperna.

Ska du köpa A- eller B-aktier?

För småsparare och investerare som vill tjäna pengar så är aktieslagen inte jätteviktiga. Troligtvis är det B-aktier du kommer att landa med eftersom dessa oftast har det bästa priset. Vidare så är det ofta en högre omsättning på dessa.

Det är viktigt med det då du annars landar i en situation där du får svårt att sälja dina aktier eller där du helt enkelt får sälja dina för ett dåligt pris på grund av att den dåliga omsättningen ger dig en dålig spread, alltså en stor prisskillnad mellan köpare och säljare.

Läs vidare här om du vill lära dig mer om hur du investerar i aktier.

Finns det fler aktieslag?

Det finns fler än bara aktier A och B. Det finns bland annat C-aktier. Dessa har då ännu mindre rösträtt i bolaget. Jämfört med den du får av att köpa A- så ger en C-aktie bara 1/100 rösträtt, jämfört med B-aktier som ger dig 1/10 och A som ger dig 1 röst.

Vidare så finns det också andra aktieslag, D-aktier är väldigt ovanliga men preferensaktier dyker upp kontinuerligt. Dessa ger en fast utdelning och ger dig prioritet för utdelning före stamaktier. Det här jämförs ibland som en hybrid mellan en aktie och en obligation.

De vanligaste typer är däremot A och B-aktier och det är ofta dessa du kommer att välja mellan. För dig som bara är ute efter vinst så är det som sagt inte jätteviktigt vilken du väljer då rösträtt för bolagsstämman antagligen inte är intressant för dig, om du nu inte hade tänkt bli en storägare i bolaget.

Vilket aktieslag ger högst utdelning?

Det viktiga här är att man följer bolagsstämman och ser över om några ändringar görs. Alla aktier av samma aktieslag ska ge samma utdelning, men däremot kan det ibland skilja sig mellan andra aktier. Det här är vanligare bland fåmansbolag där det ofta finns färre ägare.

Det kan däremot vara värt att hålla koll på dina innehav, inte minst om ämnet preferensaktier dyker upp då dessa har förtur till utdelningen.

Olika aktier har olika röstvärden

Det skiljer sig som sagt i röstvärde för olika aktier. Det här är inte jätteviktigt för många men det finns tillfällen där den vinstjagande investeraren kan dra nytta av det. A-aktierna har som sagt mer rösträtt än andra så när två storägare slåss om inflytandet så kan det bli en rusning för A-aktiens pris. Det här kan vara bra att tänka på när man tittar på aktieslagen och deras röstvärde.

FAQ - Vanliga frågor om en A-aktie

Det finns en del vanliga frågor andra investerare har om A-aktier och olika aktieslag inom aktiebolag. Vi ska därför gå igenom grunderna och besvara dessa frågor.

Vad är A-aktie?

En A-aktie är en aktie där varje enskild aktie ger dig 1 röst i bolagsstämman hos ett aktiebolag, därför äger storägare dessa.

Vad är skillnaden på A-aktie och B-aktie?

A-aktier är värda 1 hel röst medan B-aktier är värda 1/10 röst. Vidare finns C-aktier som har 1/100 röst styck i ett bolag.

Ger en A-aktie mer röstvärde?

En A-aktie har mer röstvärde än B-aktier och C-aktier. Det här är framförallt viktigt för storägare i ett bolag och därför äger dessa just A-aktier.

Övrigt bra att veta om en A-aktie

För många är det inte otroligt viktigt med rösträtten och därför är det viktigare hur det skiljer sig gällande pris och omsättning. Väldigt ofta så ägs A-aktier långsiktigt, vilket gör att omsättningen blir lägre än i andra aktier i ett bolag.

Undantaget är när det blir jakt på rösträtter i ett bolag. Då kommer storägare att jaga just A eftersom dessa ger en hel röst, det vore otroligt dyrt att jaga B eller C då man skulle behöver lägga ut mycket mer pengar på aktierna för att få samma rösträtt i bolaget.

För dig som ska investera så är det framförallt viktigt att du ser över din strategi. Planerar du att sitta i bolaget under många år så kanske det inte gör något att A har en lägre omsättning. Då är det också ett mindre problem att köpa just dessa.

För vanliga investerare är det däremot inte så intressant att aktierna inte har lika stor rösträtt i bolaget, chansen att man investerar tillräckligt för att få någon som helst makt i bolaget är inte överdrivet hög. Ofta är det som sagt B-aktier som ägs av privata investerare och sparare. C-aktier har ännu mindre rösträtt och är därför också vanliga bland investerare.

Det som däremot är värt att läsa på mer om är preferensaktier då dessa kan vara väldigt förmånliga och lukrativa. Dessa ger dig bland annat förtur till utdelning vilket kan vara väldigt intressant för den som gillar just utdelningsaktier.