Aktiefonder: Dessa 8 fonderna äger jag i min fondportfölj 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Spara i Aktiefonder

Jag investerar själv i aktiefonder löpande varje månad. Ni som har följt mig ett tag vet att jag investerar i fonder genom månadssparande privat och direkt i aktier genom mitt bolag.

I denna artikeln visar jag min automatiserade fondportfölj som har gett mig en avkastning på +23% de senaste tre åren jämfört med DJ World Index som har utvecklat sig endast +12%.

Jag går även igenom följande för att hjälpa dig att komma igång:

Vi börjar från början med en mycket bra video (2 minuter) från Nordnet där de förklarar vad en fond är:

Vad är en aktiefond?

En fond är en sparform där många personer gemensamt sparar och investerar i en viss tillgång. En aktiefond investerar i aktier och kan vara inriktad på att investera i företag i ett visst land eller i en viss bransch. 

De kan också investera i bolag av en viss storlek exempelvis små eller medelstora bolag. Genom en aktiefond kan de allra flesta vara med och få del av aktiemarknadens avkastning. 

Det ger professionell förvaltning av dina pengar och bra riskspridning. Att spara i fonder är ett utmärkt sätt att långsiktigt investera sina pengar.

Aktiefonder-Västkustinvesteraren

Dessa aktiefonderna äger jag själv

Mina aktiefonder har bytts ut ett par gånger och därmed visas avkastning “Sedan köp” en lägre procent än grafen här nedanför.

Jag tittar dessutom på att vikta över portföljen mot mer tech-fonder under sommaren. Det kan även innebära en högre risk och framförallt en högre förvaltningsavgift.

AktieAndel av portföljen
Länsförsäkringar Global indexnära6,20%
MS INVF Global Opportunity A5,71%
Frankling Technology A Acc USD4,87%
DNB Global Indeks A4,66%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag3,59%
TIN Ny Teknik A3,44%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära3,25%
Länsförsäkringar Europa indexnära2,97%

Resterande: Likvida medel som just nu står vid sidan av börsen för eventuellt bostadsbyte.

Aktiefonder avkastning-Västkustinvesteraren

Stabil avkastning

Som ni kan se i grafen här ovanför så har min fondportfölj givet en relativt stabil avkastning och jag är givetvis mest nöjd med hur bra den klarade sig under Corona-kraschen. Däremot har den inte återhämtat sig lika bra som DJ world index har gjort.

Som ni ser så är flera av fonderna i portföljen så kallade indexfonder och ska så gott som följa sina respektive index. Med det sagt så är jag mycket nöjd att portföljen i sin helhel överavkastar DJ World Index. 

Vilket index är rätt att jämföra mot? Det är svårt att säga då portföljens fonder är så pass spretiga. Vissa index överavkastar givetvis min portfölj åt andra hållet.

Så kan du investera i aktiefonder

Att spara i aktiefonder är enkelt och kul. Det är lätt och går snabbt att komma igång. När du väl är igång behöver du bara följa upp ditt sparande med jämna mellanrum. Gör så här för att börja investera i fonder:

  1. Välj en nätmäklare
  2. Öppna ett investeringssparkonto
  3. Använd Avanzas fondportföljgenerator
  4. Investera i 5-10 fonder
  5. Sätt upp ett automatiskt månadssparande
  6. Luta dig tillbaka och njut av avkastningen

Steg 1: Välj en nätmäklare

För att börja spara i fonder måste du bli kund hos en nätmäklare. Avanza och Nordnet är ledande med ett stort utbud av fonder. Här kan du läsa min jämförelse av Avanza eller Nordnet.

Lysa är en robotrådgivare som förvaltar dina sparpengar automatiskt. När du blir kund där får du svara på frågor om din ekonomi och sparande, utifrån det placeras dina pengar automatiskt på bästa sätt.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du blivit kund hos Avanza eller Nordnet måste du bestämma dig för en kontoform att spara i. Investeringssparkonto, ISK, är vanligast. 

Det är ett schablonbeskattat konto så du slipper deklarera enskilda affärer. ISK är dessutom skattemässigt gynnsamt att spara i.

Steg 3: Använd Avanzas fondportföljgenerator

Nu är det dags att välja vilka fonder du skall spara i. Bli inte chockerad över det enorma antalet fonder du kan välja mellan. Vet du inte vilka fonder du vill börja spara i kan du använda de hjälpmedel nätmäklarna har. Då får du förslag på fonder som passar just dig.

Steg 4: Investera i 5-10 fonder

För att få bra riskspridning är det viktigt att investera i olika marknader och branscher. Genom att investera i en fond får du bra riskspridning. 

Sparar du i flera olika fonder sprider du riskerna ännu mer. Investera därför i flera olika fonder. Då kan du sprida dina risker mellan olika branscher och marknader.

Steg 5: Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Det är viktigt att spara regelbundet. Då kommer du ibland att köpa billigt och ibland dyrt. Till slut blir det en bra investering. Det är också viktigt att ditt sparande verkligen blir av. Det blir det om du startar ett automatiskt månadssparande.

Steg 6: Luta dig tillbaka och njut av avkastningen

Nu har du startat ett bra sparande till dig själv. Dras det pengar automatiskt när du fått lön kommer du knappt att märka att du sparar. Eftersom du valt att spara i fonder får du professionell förvaltning av dina pengar. Nu kan du koppla av och njuta medans ditt kapital växer.

Hur hittar man bra aktiefonder?

Det finns många fonder att välja mellan. Att välja ut några av dem kan verka hopplöst. Men det finns olika knep. För att kunna välja rätt fond måste du veta syftet med ditt sparande. Hur länge tänker du spara? Vilken risk är du beredd att ta? 

Ett grundkrav för en bra aktiefond är att den avkastar bättre än det index det jämför sig med. En aktiefond för svenska storbolag jämför sig kanske med indexet OMXS30. Då vill du att den fonden avkastar bättre än det indexet. Det är bra att kolla hur fonden har utvecklats historiskt. Jämför också olika fonder inom samma kategori.

Se till att läsa på själv

Ett sätt att välja aktiefond är att läsa på själv. Det skrivs mycket i media. Avanza har en nättidning om ekonomi och börsen som heter Placera. De skriver mycket om fonder. 

Du kan också bestämma dig för vilka marknader du vill spara i och analysera vilka fonder som du själv tror blir bäst för dig. Det är kul och intressant att analysera fonder, men det tar också lite tid att göra det.

Nordnet erbjuder en social plattform

Investerar du via Nordnet har de ett forum kallat Shareville. Där kan du se vilka fonder duktiga sparare väljer. De har också sammanställt vilka fonder de absolut bästa spararna väljer i något som kallas Shareville Relax. Det är bra inspiration för att hitta bra fonder. 

Vill du ha hjälp att välja fonder finns det bra verktyg för det hos de olika nätmäklarna. De har olika tjänster för att filtrera ut bästa fonderna. Det anpassas efter dina önskemål både vad det gäller sparhorisont och den risk du är villig att ta.

Fondrobot och fondrobotar

Investera i aktiefonder genom en fondrobot

De etablerade nätmäklarna har alla någon form av automatisk fondrådgivning. Du får svara på frågor, sedan kommer en algoritm automatiskt välja de fonder som passar dig. 

Fondrobotens val åt dig baseras på hur din ekonomiska situation ser ut. Men den tar också hänsyn till vilken risk du är villig att ta och med vilken tidshorisont som du sparar. 

Det är mycket enkelt att komma igång med ett sparande via en fondrobot.

Lysa fondrobot

Lysa är inte en nätmäklare, de är enbart en fondrobot. Deras algoritm väljer de fonder som är bäst för dig enligt de svar du ger när du blir kund hos dem. Lysa gör även automatiskt omplaceringar av dina fonder så du alltid har de bästa fonderna efter dina önskemål. 

Lysa har valt ut de fonder i olika kategorier som de anser bäst. Du kan inte placera i några andra fonder via dem. Läs mitt Lysa omdöme och recension här.

Opti fondrobot

Opti är en av Sveriges ledande robotrådgivare och hjälper dig att både spara och investera i olika värdepapper. Du får en global exponering mot allt från räntebärande värdepapper till aktier. Läs mitt Opti omdöme och recension här.

Avanza auto

När du börjar att använda en fondrobot måste du svara på olika frågor. Utifrån det väljer fondroboten ut lämpliga fonder åt dig. Avanzas Portföljgenerator baserar förslagen på de fonder som har högst betyg i Morningstar. 

Morningstar är ett företag som bedömer och betygsätter fonder. Du kan göra egna justeringar om du anser andra parametrar är viktigare än Morningstars betyg.

Nordnet robosave

Robosave är Nordnets egen fondrobot. Den väljer ut de fonder som passar dig. Det baserar den på svar du ger om din syn på risk, sparhorisont och ekonomi. Den kommer också att köpa och sälja när den anser att det nödvändigt. 

Rovosave investerar i så kallade ETFer. En ETF är en börshandlad fond. Handeln med ETFer liknar mer handeln med aktier då du kan köpa och sälja direkt över börs. Det finns en mängd olika ETFer med olika inriktningar.

Olika typer av aktiefonder

Det finns en mängd olika typer av aktiefonder. Tänk på att fondbolag kan definiera en marknad på olika sätt. Några vanliga kategorier är:

Sverigefond

Aktiefonder som investerar i svenska aktier. Det finns Sverigefonder med olika inriktningar. En del investerar exempelvis bara i mindre företag.

Nordenfond

Vill du ha även investera i våra grannländer är en Nordenfond bra. Förutom Sverige investerar de även i företag i de övriga nordiska länderna.

Europafond

Många fondbolag erbjuder Europafonder. De fonderna har möjlighet att investera i företag i hela Europa. Det finns många olika inriktningar på dessa fonder som att de investerar i fastigheter eller småbolag i Europa.

Globalfond

Bolag i hela världen investerar globalfonder i. Oftast är det bolag från USA som utgör den största delen av av globalfonder.

Nordamerika- och USA fond

USA dominerar fonder som investerar i Nordamerika. USA är ett mycket populärt land att investera i. Det har naturliga orsaker. Några av världens främsta bolag kommer härifrån, till exempel Apple, Microsoft och Facebook.

Tillväxtmarknad

Som tillväxtmarknad räknas länder som har en snabbt växande ekonomi, men inte helt industrialiserade. Länderna växer snabbt genom reformer och industrialisering. 

Definitionen på tillväxtmarknad kan variera. Vanliga länder i tillväxtmarknadsfonder är Kina, Indien och Brasilien.

Latinamerikafond

I fondvärlden går sydamerika under beteckningen Latinamerika. Största landet i Latinamerikafonder är oftast Brasilien.

Östeuropafond

Östeuropa är ett område som kan definieras olika. De största länderna i östeuropafonder är oftast Ryssland och Turkiet. Vill du investera i de mindre länderna i Östeuropa ska du välja en “Östeuropafond exklusive Ryssland”.

Länderfond

Det finns flera fonder som bara investerar i ett specifikt land. Vanliga länder är USA, Japan, Kina och Indien. Men det finns även fonder för andra länder.

Branschfond

En branschfond investerar i en viss bransch. Vissa branschfonder investerar bara i den branschen i ett land. Andra branschfonder är globala. Vanliga branschfonder är exempelvis fastigheter och läkemedel.

Indexfond

Ett index är ett verktyg för att mäta hur en viss börs utvecklas. Ett sådant index är det svenska OMXS30. En indexfond skall alltid följa hur det indexet utvecklas. Den förvaltas aldrig aktivt, utan följer indexet automatiskt. Därför skall en indexfond alltid vara billig. Läs mer om indexfonder här.

ETF

En ETF är en börshandlad fond. Det är en fond men handlas som en aktie. Du kan köpa och sälja den över en börs. Det finns få svenska ETFer men via Avanza och Nordnet har du tillgång till ett stort antal ETFer framförallt noterade på den tyska börsen.

FAQ - Vanliga frågor om aktiefonder

Aktiefonders kostnad varierar från fond till fond. Vanligtvis ligger förvaltningsavgiften på 0,5-1,5%.

Jag tycker personligen att aktiefonder är bra och har själv en stor del av mitt totala kapital investerat i aktiefonder. Tänk på att det dock innebär högre risk än t.ex. räntefonder.

Aktiefonder handlas över börsen och du behöver därför ett konto hos en nätmäklare (jag använder själva Avanza bank) och öppna ett investeringssparkonto.

Fördelar med aktiefonder

Att få ha möjligheten att spara och investera i aktier är fantastiskt. Du får då vara med och ta del av ett företags tillväxt och lönsamhet. När bolaget växer ökar deras aktiekurs. Många företag delar också ut en del av sin vinst till sina aktieägare i form av aktieutdelning. 

Att spara i aktiefonder är ett utmärkt sätt att få vara med och ta del av aktiemarknadens möjligheter. 

Det finns många fördelar med aktiefonder. Det är ett bra sätt att spara oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren. En stor fördel med aktiefonder är att direkt du börjar spara i den får du bra riskspridning. 

Att sprida sina risker är en av de viktigaste faktorerna för att lyckas med sitt sparande.

Du kan investera hur mycket eller lite du vill

Du behöver inte vara rik för att spara i aktiefonder. Många fonders krav på lägsta insättning är så lågt som ett hundra kronor. Det gör att de allra flesta kan spara i fonder. Genom att spara i flera fonder med olika inriktningar får du en mycket bra riskspridning på dina investeringar. 

Att spara i aktiefonder är ett bekvämt sätt att få ta del av aktiemarknadens avkastning. De flesta vet nog att aktier är ett bra sätt att få sina pengar att växa. Men av olika anledningar vill eller vågar inte många investera direkt i aktier. 

Det kan beror på okunskap eller brist på tid. Då är aktiefonder ett utmärkt sätt att spara i för att vara med på den avkastning aktier ger.

Enkelheten

Det är enkelt att spara i aktiefonder. När du satt igång ett automatiskt sparande i aktiefonder i ett ISK konto i Avanza eller Nordnet har du gjort det mesta av jobbet. Du behöver inte bekymra dig om exempelvis deklarationer eller annan administration. 

Följ upp ditt sparande och se hur det utvecklas. Ibland kan du testa nätmäklarnas automatiska fondförslag och se om de föreslår nya eller andra fonder för dig. Det är ett bra sätt att enkelt skaffa sig en stabil ekonomisk grund för framtiden. 

Även om du själv investerar direkt i aktier kan aktiefonder vara ett bra komplement. Kanske äger du svenska aktier och en del stora amerikanska bolag direkt? Genom aktiefonder kan du nå en mängd marknader som är svåra att investera i på annat sätt. Det kan vara tillväxtmarknader, olika branscher eller vissa länder. 

ETFer med låg avgift kan vara ett alternativ

Vill du bredda ditt sparande ytterligare är ETFer ett bra alternativ. De är en form av fond som är börshandlad. Via Avanza och Nordnet når du ett brett utbud av ETFer. En stor fördel med ETFer är att det är möjligt att investera mycket specifikt. Det kan vara i ett speciellt land eller någon trend du tror kan vara lönsam att investera i. En ETF handlas direkt över börsen ungefär som en aktie. 

Ofta hörs det kritik mot fonder. Det är oftast deras avgifter som ifrågasätts. Det finns säkert fonder som underpresterar och inte är värda att investera i. Sparar du i bra fonder får du mycket för den avgift du betalar. Fonden förvaltas av en förvaltare. 

Då får du professionell förvaltning av dina pengar. Genom att investera i en fond får du också tillgång till en bra riskspridning. Tänk på att fondens avkastning alltid anges efter att avgiften är avdragen.

Nackdelar

För långsiktigt sparande finns det få nackdelar med aktiefonder. En nackdel är avgiften du betalar för fonder. I stället för att ha ett långsiktigt sparande i till exempel fonder för svenska eller amerikanska storbolag är det lätt att köpa aktier direkt i företagen. Då slipper du att betala avgift till fonderna. 

Så länge du äger fonder betalar du avgifter för dem. Investerar du direkt i aktier betalar du bara courtage när du köper eller säljer aktierna. 

Investerar du direkt i aktier måste du själv analysera dem och välja ut vilka du vill investera i. Det är roligt och intressant, men tar också mycket tid.

Försök se bortanför bruset

Aktiemarknaderna rör sig med tvära kast. Därmed gör aktiefonder det också. Över tid går aktiemarknaden upp. Men den reagerar ofta kraftigt på negativa nyheter. Det kan kännas mentalt jobbigt när de fallen kommer och det är lätt att sälja vid fel tidpunkt. 

Genom att vara långsiktigt, spara regelbundet och ha en tydlig plan med dina investeringar kan det vara lättare att klara av de situationerna.

Högre risk men även potentiellt högre avkastning

Det är omöjligt att få avkastning på pengar utan att ta risk. Det säkraste sättet att placera dina pengar är i bankkonton med statlig insättningsgaranti. Men då kommer du få en i princip obefintlig avkastning. 

Historiskt har det visat sig att aktier är det bästa sättet att investera för att få bra avkastning. Att investera i aktier innebär att du blir delägare i ett företag. Företag som går bra tjänar pengar och blir mer värda. Då går aktierna upp i värde. 

Många bolag delar dessutom ut en del av vinsten till aktieägarna i form av aktieutdelning. Genom att investera i aktier får du vara med och ta del av bolagens värdeökning och vinster.

Den högre risken kan passa bra i ett pensionsspar genom PPM fonder. Speciellt om du har många år kvar till pensionen.

Sprid risken med hjälp av fonder

Men företag kan också gå dåligt. Kanske går de så dåligt att de går i konkurs och du förlorar alla de pengar du satsat. Det kan också vara så att du köpt aktier i ett framgångsrikt bolag när det plötsligt vänder för dem. Kanske kommer det in nya konkurrenter på marknaden eller något annat. Aktiekursen går ned mycket från det du köpt. 

Investerar du i flera olika bolag i olika branscher och på olika marknader kommer bolagen gå olika bra. Men genom att du spritt ut dina risker kommer förmodligen din totala investering bli bra. 

En aktiefond investerar i många olika bolag. Det gör att de har en mycket bra riskspridning. Även om fonden har en duktig förvaltare kommer de säkert också investera i bolag som går dåligt. Men de flesta av dem kommer att gå bra. Genom att investera i en aktiefond får du automatisk bra riskspridning på dina pengar. Du sprider ut dina risker ännu mer om du investerar i flera aktiefonder med olika inriktningar. 

Var långsiktig med ditt sparande

Aktier och därmed aktiefonder skall du investera i på lång sikt. På kort sikt finns det risk för stora rörelser som gör att värdet på ditt sparande går ned. 

Du skall därför inte investera pengar du behöver inom ett till två år på börsen. Din buffert som du har för oväntade och tråkiga utgifter skall du absolut inte investera i aktiefonder. 

Företag växer och tjänar pengar varje år. Men få företag växer snabbt. Men på sikt har du all möjlighet att få bra avkastning på dina pengar om du sparar regelbundet och sprider dina risker. Återinvesterar du vinster hjälper det ditt kapital att växa ytterligare.

avanza-logotyp
5/5

Risker på börsen

Att investera på de finansiella marknaderna är alltid förenat med risk. Går börsen ned kommer en aktiefond som investerar på den marknaden också att gå ned. En del fonder är mer känsliga för oroligheter på aktiemarknaden. 

Det är framför allt fonder som investerar i aktier som har mindre omsättning på börsen. Det kan vara aktier i mindre bolag eller med få ägare. Då blir det svårt för fonden att sälja i oroliga tider, samtidigt som fondandelsägare vill sälja sina andelar. 

Är du medveten om den risken börsen och aktier har och lärt dig hantera dem har du lagt en bra grund för ditt sparande. Sparar du till något speciellt i aktiefonder kan det vara bra att börja sälja av i god tid före du behöver pengarna. Du vill inte att det är en större börsnedgång just då du skall använda pengarna. Precis som du har en plan att spara regelbundet kan det vara bra att ha en plan om och när du vill sälja.

Största risken tas ofta genom att inte spara på börsen alls

Den största risken för de allra flesta är att de inte sparar överhuvudtaget. Det är viktigt att ha ett buffertsparande för tråkiga oväntade utgifter. Det skall du ha i ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. För olika händelser inom närtid skall du också ha ett bra sparande. Fundera över vilken risk du vill ta med det sparandet. 

Aktier är ett av de bästa sätten att långsiktigt investera sina pengar. Aktiefonder är ett utmärkt sätt att investera i aktier. Genom att spara skapar du dig själv en bra ekonomi som kommer att ge dig stor frihet och trygghet i framtiden.

Börja spara idag!

Hur du vill utnyttja den friheten är upp till dig, men börjar du spara idag har du lagt grunden till det. Börja spara så snart du kan. Sparar du inte redan nu så är det dags att börja redan idag. 

Aktier har historiskt visat sig vara ett av de bästa sätten att få sitt kapital att växa. Men det kräver att du sparar på lång sikt. Företag växer och tjänar pengar varje år. Då blir deras aktier lite mer värda. 

Många delar också ut en del av vinsten till sina aktieägare. Genom att börja investera i aktiefonder redan idag är du med på den resan från och med nu. 

Rekommenderad läsning om fonder: