Vad är avkastning? [En enkel och lättläst guide]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

vad är avkastning

Vad är avkastning?

Avkastningen är det du har tjänat på din investering. Det är med andra ord samma sak som vinst, om man ska förklara det hela kortfattat så det förändringen i värdet som kallas avkastning. Sjunker värdet så kallas det negativ avkastning.

Tre viktiga punkter om avkastning

Det finns en hel del att säga om avkastning men här kommer tre punkter som är värda att tänka på i framtiden när du ska göra investeringar.

Avkastning räkneexempel

Avkastning räknas på olika sätt beroende på vad det är för typ av aktier. Vid vanlig kurstillväxt så är det väldigt enkelt. Köper du aktier för ett värde av 1000 kr och den går upp 10% i värde så har du gjort en vinst på 100 kr. 

Om aktien har utdelning måste du även lägga till den utdelning du har fått för att få fram den totala avkastningen. Så om du också har fått 50 kr i utdelning så blir den totala avkastningen 150 kr med kursuppgången.

Ska du räkna på avkastningen för ditt teoretiska sparande så är det ränta på ränta effekt man ska räkna med. Det är egentligen väldigt enkelt men är väldigt viktigt för att man ska inse effekten av sitt långsiktiga sparande.

För att ge dig ett enkelt exempel så räknar vi med ett årligt sparande på 1000 kr där du ska spara i 5 år med en årlig avkastning på 10%. Så här skulle det gå för varje år:

ÅrAvkastningSparande per årTotalt värde
110%1000 kr1 100kr
210%1000 kr2 310kr
310%1000 kr3 640kr
410%1000 kr5 100kr
510%1000 kr6 710kr

Hur får man avkastning på aktier?

Det finns som sagt mer än ett sätt som du kan tjäna pengar på när det gäller aktier. Det är viktigt att tänka på detta då det kan komma att påverka hur du lägger upp din strategi när du ska spara och investera.

Aktieutdelning

Utdelningsaktier är väldigt lukrativa när ens sparande börjar ta sig. Det finns väldigt många alternativ här och du både svenska och internationella aktier kan ge dig utdelningar. I Sverige så har du bland annat fastighetsbolag som i väldigt många fall har utdelningar.

Så länge du äger aktier i bolaget så får du en utdelning. Det är samtidigt viktigt att du håller dig uppdaterad om bolagets utdelningar, den kan trots allt sänkas eller höjas. Om året har gått dåligt kan utdelningen tas bort helt.

Kursvinst

När en aktie går upp eller ned i värde så får du avkastning eller negativ avkastning. Samtidigt så händer ingenting om du inte säljer av ditt innehav. Om en aktie har gått upp 10% så får du en avkastning när du säljer av aktien.

Om en aktie har gått ned 10% så har du fortfarande chansen att få tillbaka din investering om du inte säljer av aktien. Företag kan gå upp och ned så om du fortfarande tror på din investering i företaget så kan det vara värt att vänta och se om den går upp ett par procent igen.

Vilken kontotyp skall man välja?

Det finns olika aktiekonton som investerare kan ha hos nätmäklare. Din investering kommer såklart att påverkas av detta då det avgör vilken skatt du betalar och hur mycket avkastning det blir i längden. Du behöver därför läsa på om olika kontotyper innan du gör den första investeringen.

Investeringssparkonto

Ett ISK är det allra vanligaste inte minst bland småsparare. Det är ett enkelt aktiekonto där du inte behöver göra något gällande deklaration och skatten blir väldigt låg. Mäklaren skickar in alla uppgifter till Skatteverket åt dig och du betalar sedan en låg skatt på hela din portfölj.

Om dina aktier har gått dåligt så måste du däremot ändå betala skatt, eftersom du betalar skatt på innehavet och inte bara på din vinst. Skatten är däremot så låg att det ofta blir väldigt förmånligt ändå.

Kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring innebär att du sparar dina pengar i en försäkring hos ett försäkringsbolag. Kapitalförsäkringar schablonbeskattas och du behöver inte själv deklarera varje affär.

Fördelen med en kapitalförsäkring är att du bland annat kan välja att få månatliga utbetalningar, till exempel som ett litet tillskott utöver din pension. Bland småsparare så är ett ISK ofta vanligare däremot.

Aktie- och fondkonto eller aktiedepå

Med ett vanligt aktiekonto så betalar du endast skatt på den vinst du gör. Det här betyder alltså att det blir en 30% skatt på vinsten när du säljer en aktie som har gått upp eller när du får en utdelning.

En fördel för investerare som använder aktiedepå är att du kan kvitta dina vinster mot dina förluster. Skulle du då till exempel ha lika mycket i vinst som i förlust, blir det inte heller någon skatt då vinsten jämnas ut.

FAQ - Vanliga frågor om Avkastning

Innan du investerar i något företag så är det bra att förstå grunderna på avkastningen som du förhoppningsvis får. Nedan finner du svar på lite vanliga frågor.

Vad är avkastning?

Avkastning är den vinst du gör på din investering.

Hur beräknas avkastning?

Avkastning beräknas ofta i procent när det gäller kursuppgång men i kronor när det gäller utdelning.

Vad är en bra avkastning på aktier?

Hur många procent som är en bra avkastning är svårt att säga men allt från 8% får anses bra.

Övrigt bra att veta om Avkastning

Avkastning på eget kapital är som sagt väldigt enkelt att räkna ut men det är viktigt att du faktiskt håller reda på dina finansiella intäkter när du gör en investering. Håll reda på dina årliga intäkter och upprätta gärna en budget där du håller reda på dina pengar.

Samtidigt är det viktigt att du kommer ihåg att din avkastning kommer att vara olika bra när du jämför över flera år. Ett år har du kanske ett jättebra resultat med många bra företag i portföljen. Året därpå kanske ditt resultat är lite sämre, till exempel för att något oväntat hände på börsen.

Det viktiga är det långsiktiga resultatet över flera år. Vill man tjäna pengar så är ränta på ränta effekt väldigt intressant och det beräknas väldigt enkelt som du såg längre upp i texten.

Läs mer & följ mig: