Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i kakao → så kan du köpa & handla kakao juni 2022

Investera i kakao

Känner du dig lockad att investera i kakao?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i kakao. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i kakao?

Det finns en mängd olika anledningar att investera i kakao eller andra typer av liknande mjuka råvaror. Här är fyra anledningar till varför investerare väljer kakao:

1. Kakaoindustrin kan växa

Vissa investeringsanalytiker tror att efterfrågan på kakao snart kommer att öka. Det finns ett par anledningar till detta. Tillväxtmarknaderna blir allt rikare och efterfrågan på choklad, en lyxprodukt, kan stiga.

Dessutom har hälsofördelarna med mörk choklad och kakao i sin renaste form äntligen erkänts, vilket gör den mycket mer populär för en bredare del av befolkningen.

2. Spekulanter ser volatiliteten som en fördel

Med en unik koncentration och produktionscykel som är mycket beroende av externa effekter, kan priset på kakaoaktier variera kraftigt beroende på väder och politik.

Att köpa och sälja aktier i råvaror med mycket volatilitet är ofta intressant för kortsiktig trading, då investerare som använder kortsiktiga strategier ser möjligheter att tjäna pengar på stora svängningar i aktievärde.

3. Kakao kan vara en undervärderad investering

Chokladaktier kan vara ett fynd. Ett antal motvindar på senare år, som högre priser för kakao- och andra mjuka råvaror, såväl som svårigheter med affärer av politiska skäl, kan ha drivit kakaoaktier till en undervärderad nivå. Hershey-aktien till exempel fallit med 13 procent det senaste året.

4. Diversifiering av din portfölj

Att diversifiera portföljen är viktigt för att minska risken vid investeringar. Att köpa tillgångar som mjuka råvaror och livsmedelsprodukter, som kakao, är ett bra sätt att säkra en väldiversifierad aktieportfölj.

Bästa nätmäklaren för att investera i kakao

Kakao handlas genom olika finansiella instrument. I den här guiden kommer vi att förklara de olika instrument som investerare har att välja mellan för att spekulera i priset på kakao, inklusive vilka mäklare som erbjuder kakao-relaterade terminer, aktier och derivat.

Om du vill komma igång med att handla kakao finns det några mäklare tillgängliga för investerare i Sverige som vi kan rekommendera.

1. eToro

Här kan du handla populära jordbruksråvaror som kakao, kaffe, socker, vete och majs via CFD:er. Mäklaren tar noll provision och erbjuder kostnadsfritt demokonto.

Läs mer om vilka tradingmäklare som erbjuder gratis demokonton.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

Handla flera jordbruksprodukter, inklusive kaffe, kakao, socker och bomull hos denna CFD-mäklare. Välj mellan 3 olika kontotyper och mängder av investeringsmöjligheter.

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Erbjuder handel på en rad tillgångar för jordbruksråvaror som kakao, kaffe, majs, sojabönor, socker och vete. Spekulera i aktier, fonder, och mer, med ett kostnadsfritt ISK och mängder av resurser i Avanza Academy.

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Investera i kakaoaktier

Ett ganska vanligt sätt att investera i en vara som kakao är genom aktier. På grund av kakaons popularitet på marknaden finns det en mängd olika företag att välja mellan. Några av de mest kända aktiebolagen är:

1. Nestlé (NSRGY)

Vissa av de börsbolag vi nämner här erbjuder mer exponering för choklad än andra. Nestle sålde choklad och konfektyrprodukter för 6 miljarder dollar 2020, men det är bara 9,3 procent av dess totala försäljning, som även inkluderar livsmedelsprodukter och vatten på flaska.

2. Hershey (HSY)

Hershey har betydande prissättningskraft och en kostnadsfördel gentemot konkurrenterna. Det är en nyckelpartner för återförsäljare och har goda marknadsandelar i USA. Enligt prognoser från Morningstar kommer försäljningstillväxten att accelerera från 2022.

För att försöka säkra prisrisken investerar Hershey i kakaoterminer – kontrakt som sätter ett visst pris för en råvara vid en bestämd tidpunkt i framtiden. Dessa instrument tenderar att vara produktionsbolagens och sofistikerade spekulanters instrument, snarare än vanliga investerares.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Mondelez International (MDLZ)

Mondelez International, Inc. är en enorm koncern som tillverkar och säljer choklad, snacks och dryckesprodukter över hela världen. Företagets portfölj märkesnamn som är relaterad till kakao inkluderar Cadbury, Milka, och Toblerone-choklad. Företaget var tidigare känt som Kraft Foods Inc. och bytte namn till Mondelez International, Inc. i oktober 2012.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF)

Rocky Mountain Chocolate Factory, Inc. är en konfektyrtillverkare och återförsäljare som verkar internationellt i USA, Kanada, Filippinerna, Japan, Sydkorea och Förenade Arabemiraten. Företaget tillverkar en rad premiumchoklad och andra konfektyrprodukter. Dess produkter inkluderar exempelvis karameller, chokladkrämer, tryfflar och chokladaskar.

Även om företag som Nestle och Hershey ofta rekommenderas som solida investeringsval, kräver investeringar i aktier fortfarande viss marknadskunskap. Även om ETF:er kan späda ut stark prestation från ett fåtal utestående aktier, är de till sin natur diversifierade och kan erbjuda ett visst skydd mot företagsspecifika risker.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vad är kakao?

Kakao är en lyxvara och en avgörande ingrediens i många av åtråvärda produkter, från godis till läkemedel och olika kulturrätter. Dess popularitet gör den till en framstående tillgång på aktiemarknaden, men utbudsproblem, miljömässiga och politiska frågor kan ibland göra kakaon till en instabil investering.

Vilka länder exporterar mest kakao?

Kakao finns främst i områden i Afrika, som Elfenbenskusten och Ghana, och i delar av Sydamerika som Brasilien och Colombia. 

Följande länder exporterar mest kakao:

  1. Ghana (Värde: 1.89 miljarder USD)
  2. Ecuador (Värde: 621 miljoner USD)
  3. Belgien (Värde: 613 miljoner USD)
  4. Nederländerna ( Värde: 439 miljoner USD)
  5. Malaysia (Värde: 276 miljoner USD)

Vad används kakao till?

Butikshyllorna är vanligtvis fulla med mängder av olika sorters choklad och chokladgodis. Den viktigaste ingrediensen i denna choklad är kakao, en vara vars marknad växer precis som midjemåttet hos chokladälskaren.

Kakaobönor odlas i ekvatorialregioner i Västafrika, Latinamerika och Sydostasien. Vid framställningen behandlas kakaobönor som rostas, mals och görs till choklad.

Börsbolag med exponering i chokladmarknaden inkluderar Hershey Co. (ticker: HSY), Tootsie Roll Industries (TR), Mondelez International (MDLZ) och Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF). Naturligtvis är också schweizarna enorma aktörer, med företag som Chocoladefabriken Lindt & Spruengli, Barry Callebaut och Nestle.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om kakao (FAQ)

Nedan svarar jag på de vanligaste frågorna om investeringar i kakao.

1. Varför investera i kakao?

Det finns många anledningar till att investera i kakao. Men den här artikeln ska inte ses som en uppmaning till investering, utan endast som en informationstext.

2. Vart kan man investera i kakao?

Du kan investera i kakao hos flera nätmäklare, som eToro, IG och Avanza.

3. Vad avgör priset på kakao?

Priset på kakao avgörs av flera faktorer, som bland annat utbud och efterfrågan. Kakaopriset är också starkt påverkat av lokalpolitiken i de länder där kakaobönan odlas. Även socialpolitiska och etiska frågor påverkar priset.

4. Är kakao en bra investering?

Råvaror som kakao kan vara en bra investering för dig som vill investera i världens största chokladindustri, och diversifiera din portfölj. Tänk på att många som investerar i kakao och andra råvaror förlorar pengar, och det är jätteviktigt att inte investera mer än vad du har råd att förlora.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.