Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Så många aktier bör man ha i sin aktieportölj februari 2023

Så många aktier bör man ha i sin aktieportölj

Vad är det idealiska antalet aktier att ha i en portfölj?

Bra!

Även om det kan verka som att många källor har en åsikt om ”rätt” antal aktier att äga i en portfölj, finns det inget enskilt korrekt svar på denna fråga. I den här artikeln tittar vi närmare på hur många aktier du bör ha i din portfölj, vilka faktorer som avgör, och vilka fördelar och risker det finns med att äga diversifierade tillgångar.

Så i denna artikeln kommer jag gå igenom hur många aktier du bör ha i din portfölj, vilken nätmäklare som är bäst för att handla och köpa aktier och mycket mer!

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Hur många aktier ska man ha i sin aktieportfölj?

Det bästa antalet aktier att ha i din portfölj beror på flera faktorer, såsom ditt hemland och din investeringsstrategi, din tidshorisont, marknadsförhållandena och din benägenhet att läsa aktienyheter och hålla dig uppdaterad om dina innehav. Mven om det inte finns något överenskommet svar, finns det ett rimligt intervall för det ideala antalet aktier att hålla i en portfölj, och det är minst cirka 20 till 30 aktier.

En diversifierad portfölj minskar exponeringen för osystematisk risk, risken som är förknippad med ett visst företag eller en viss bransch. Tänk dock på transaktionskostnaderna för att hålla ett ökande antal värdepapper. Det är i allmänhet optimalt att hålla det minsta antal aktier som krävs för att effektivt ta bort den osystematiska riskexponeringen.

Naturligtvis kan transaktionskostnaderna för att äga fler aktier öka, så det är generellt sett optimalt att hålla det minsta antal aktier som krävs för att effektivt ta bort den höga riskexponeringen. Vad är detta för nummer? Det finns inget konsensus, men det finns ett rimligt intervall.

För investerare i västvärlden, där aktier till stor del rör sig på egen hand (är mindre korrelerade till den totala marknaden), är antalet cirka 20 till 30 aktier. Den dominerande forskningen inom området utfördes före uppkomsten av onlineinvesteringar, alltså på den tiden som courtage och transaktionskostnader var betydligt högre då handeln utfördes manuellt. De flesta forskningsartiklar angav att det optimala aktieinnehavet var 20 till 30 aktier.

Nyare forskning tyder på att investerare som drar fördel av de låga transaktionskostnaderna hos onlinemäklare kan optimera sina portföljer genom att äga 50-60 olika aktier, men återigen finns det ingen konsensus.

Tänk på att dessa påståenden är baserade på tidigare, historiska data från den övergripande aktiemarknaden och därför inte garanterar att marknaden kommer att uppvisa exakt samma egenskaper under de kommande 20 åren som den gjorde under de senaste 40.

Som en allmän regel har dock de flesta investerare (både proffs och småsparare) minst 15 till 20 aktier i sina portföljer. Om du blir skrämd av tanken på att behöva undersöka, välja och upprätthålla delägarskapet i cirka 20 olika företag, kanske du vill överväga att köpa indexfonder eller ETF:er istället, för att ge snabb och enkel diversifiering inom olika sektorer, eftersom dessa investeringstyper låter dig köpa en bunt med aktier med en enda transaktion.

Vilken är den bästa nätmäklaren för att köpa aktier?

Det bästa sättet att börja bygga en aktieportfölj på är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, hos en aktiemäklare. Sedan kan du köpa enskilda aktier eller indexfonder när du bygger upp din investeringsstrategi och ditt kapital. De flesta aktiemäklare tillhandahåller bra verktyg för utbildning, forskning och en övergripande profil av varje enskild företagsaktie eller indexfond.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största onlinebank och de erbjuder både investeringssparkonto och aktie-fondkonto. Här finns många bra verktyg för att bygga en väldiversifierad aktieportfölj. Som portföljgeneratorn och Avanza Academy. Att öppna ett ISK hos Avanza är kostnadsfritt och tar endast några få minuter. För långsiktiga investeringar och breda marknader är Avanza vårt förstahandsval.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. Nordnet

Nordnet är en annan bank som också är utmärkt för långsiktigt sparande i aktier. Nordnet passar perfekt för dig som gillar smidiga lösningar där du snabbt hittar det du söker.

nordnet-logotyp
5/5

3. eToro

För kortsiktiga aktieköp och trading är eToro det bästa alternativet. Handeln är courtagefri och du kan prova dig fram med ett demokonto innan du köper aktier för riktiga pengar.

etoro-logo
5/5
[table id=20 responsive="scroll" /]

Bästa sättet att diversifiera aktieportföljen

En diversifierad portfölj bör ha ett varierat innehåll av investeringar. I flera år har många finansiella rådgivare rekommenderat att bygga en 60/40-portfölj, som allokerar 60 % av kapitalet till aktier och 40 % till fonder. Samtidigt har andra argumenterat för mer aktieexponering, särskilt för yngre investerare.

En nyckelfaktor för en diversifierad portfölj är att äga en mängd olika aktier. Det innebär att du äger en blandning av teknikaktier, energiaktier och fastighetsaktier, såväl som några från andra industrier. En investerare behöver inte exponering mot alla sektorer utan bör fokusera på att hålla ett brett utbud av högkvalitativa företag. Vidare bör investerare blanda in stora aktier, småbolag, utdelningsaktier, tillväxtaktier och värdeaktier.

Förutom att äga en diversifierad aktieportfölj, bör investerare också överväga att hålla några icke-korrelerade investeringar (t.ex. de vars priser inte påverkas med index dagliga svängningar). Alternativ för diversifiering av andra tillgångar inkluderar fonder, guld, kryptovalutor och räntebärande värdepapper.

Det är viktigt att de aktier du köper kommer från en mängd olika branscher. Även om det kan vara frestande att köpa aktier i ett dussin välkända teknikjättar och vara nöjd så, blir det inte korrekt diversifiering. Om tech-bolagen sjunker på grund av ekonomisk ostabilitet eller nya statliga regleringar, kan alla dessa företags andelar minska samtidigt. På grund av det bör investerare se till att de sprider sina pengar till flera branscher.

Indexfonder är ett av de bästa sätten att minska risker och säkerställa en mångsidig portfölj med bred marknadsandel, såsom S&P 500-fonder. Ett annat alternativ är en marknadsfond som dedikeras åt en sektor av marknaden, till exempel en teknik- eller finansfond.

Dessa fonder inkluderar ofta innehav i hundratals företag inom olika branscher och strävar efter att matcha resultatet på den totala marknaden. Om du bestämmer dig för att investera i en indexfond kan du göra den till mittpunkten av din portfölj och komplettera med enskilda aktier, vilket är den strategi som många experter rekommenderar.

Viktiga saker att veta om att sprida riskerna

Investerare diversifierar sitt kapital till många olika investeringsinstrument för det främsta skälet att minimera sin riskexponering. Specifikt tillåter diversifiering investerare att minska sin exponering för vad som kallas osystematisk risk, vilket kan definieras som risken förknippad med ett visst företag eller en viss bransch.

Om du är en praktisk investerare och mer bekymrad över portföljens volatilitet, kan det vara klokt att investera i en indexfond för bred diversifiering och viss sinnesro. Men din avkastning kommer att vara begränsad till den avkastning som genereras av indexet, vilket inte nödvändigtvis är en dålig sak.

Marknadsrisken

Investerare kan inte diversifiera bort systematisk risk, som risken för en ekonomisk recession som drar ner hela aktiemarknaden, men akademisk forskning inom området modern portföljteori har visat att en diversifierad aktieportfölj kan minska osystematiska risker till nästan obefintliga nivåer, samtidigt som man bibehåller samma förväntade avkastningsnivå som en portfölj med hög risk skulle ha.

Med andra ord, medan investerare måste acceptera en större systematisk risk för potentiellt högre avkastning, har de i allmänhet inte någon ökad avkastningspotential för att bära osystematisk risk.

Ju fler aktier du har i din portfölj, desto lägre är din osystematiska riskexponering. En portfölj med 10 aktier, särskilt de inom olika sektorer eller branscher, är mycket mindre riskabel än en portfölj med endast två aktier.

Bolagsrisken

När du har en portfölj som är starkt koncentrerad till en handfull företag eller bara några branscher, om ett företag eller en bransch sjunker i värde, så sänks hela din portfölj. Diversifiering hjälper till att se till att det inte händer, eller åtminstone ge en buffert om ett område faller fritt.

Kan man köpa för många aktier?

Kan du äga för många aktier? Och hur mycket diversifiering är för mycket diversifiering? Är det ens möjligt? 

Som så ofta inom investeringsområdet är det korta svaret varken ja eller nej, utan det beror på. Du måste ta hänsyn till faktorer som dina investeringsmål, risktolerans, preferenser, tidshorisont, marknadsförhållanden och din förmåga att hantera dina innehav.

De flesta investerare har hört ordspråket, ”lägg aldrig alla dina ägg i samma korg”. Ett uttryck som har blivit synonymt med diversifiering. De har lärt sig att diversifiering är nyckeln till att minimera risken eftersom det är mindre riskabelt att äga många icke-korrelerade tillgångar än att äga en eller ett fåtal. Praktiskt taget är diversifiering insikten om att du inte kan veta vilka investeringar som kommer att överträffa andra vid varje given tidpunkt. Så genom att kombinera dessa tillgångar bör du kunna fånga avkastningen när och varhelst de uppstår, samtidigt som du jämnar ut volatiliteten i portföljens tillgångar.

Vill du ha möjligheten att uppnå högre avkastning än index kan du skapa din egen portfölj. Men det kan vara utmanande att uppnå den typen av bred diversifiering. Men måste du det? Faktum är att äga för många aktier kan vara skadligt för din portfölj, vilket ökar dina kostnader samtidigt som det inte nödvändigtvis minskar din risk.

”Överdiversifiering” kan begränsa avkastningen utan någon märkbar fördel av ytterligare riskminskning. Med varje aktie du lägger till din portfölj sänker du dess riskprofil. Samtidigt kan det inkrementella tillskottet av aktier också minska din portföljs förväntade avkastning. Vid någon tidpunkt når du antalet aktier där fördelen med riskminskning är försumbar, och din förväntade avkastning minskar. Så att lägga till ytterligare aktier vid den punkten är diversifiering för diversifieringens skull, vilket inte är vettigt.

Vilka är de bästa aktierna nybörjare 2023?

Det är svårt att säga vilka de bästa aktierna är men jag brukar titta på hur stora och stabila bolagen är samt se hur deras utveckling har varit under en längre tid. Så i denna listan har jag samlat de bolagen med mest ägare av svenska kunder hos Avanza som har ett högt börsvärde.

 BolagBörsvärde MSEKÄgare
1Investor B658 525305 531
2Samhällsbyggnadsbo. i Norden B67 134162 051
3Volvo B367 604139 650
4Kinnevik B70 232123 813
5Volvo Car B205 229123 787
6Hennes & Mauritz B239 78698 671
7Latour B194 63992 864
8SAS7 83291 803
9Evolution216 48787 591
10Swedbank A180 84984 134

Bästa aktierna att köpa 2023

I denna listan har vi listat de bolagen som har gått bäst de senaste 3 åren.

 Bolag3 år %Ägare
1Sdiptech B765,415 826
2Hexatronic Group582,5533 941
3Evolution569,5687 758
4Mips557,6321 483
5NCAB Group483,694 557
6Sinch463,5872 671
7Vitec Software Group B427,336 882
8Instalco342,612 389
9AddLife B331,378 541
10NP3 Fastigheter314,845 984

FAQ - Vanliga frågor om aktieportföljen

Här nedanför kommer jag svara på vanliga frågor som ofta ställs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.