6 bästa skogsaktierna för nybörjare du kan handla enkelt 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Skogsaktier

Är du intresserad av att börja investera i skogsaktier?

Bra!

Skogsbolag är företag som arbetar med skog på något vis. Att investera i skog är inte heller svårt. Det finns många skogsbolag som går att investera i men jag har valt att sammanställa en lista på 6 aktier som går att köpa och investera i.

I den här artikeln kommer jag först gå igenom vad en skogsaktie innebär. Därefter kommer jag hjälpa dig öppna ett konto med en aktiemäklare för att sedan lista 6 intressanta bolag samt lista för- & nackdelar med skogsaktier.

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Vad är en skogsaktie?

En skogsaktie är bolag som arbetar med skog på något vis. Det kan vara att man använder trä i sin produktion, att man äger och förvaltar skog eller att man fokuserar sina investeringar på skogar.

Så kan du investera i skogsaktier

Att investera i skogsaktier är inte svårt och du kan komma igång på ett par minuter. Beroende på vad det är för bolag du tittar på så kan det vara en högre eller lägre risk, så det är viktigt att du är noga med dina investeringar och gör en ordentlig analys.

Innan du kan börja investera så måste du skapa ett konto hos ett nätmäklare och komma igång med ett ISK eller aktiekonto. Oavsett om du använder svenska eller utländska plattformar så är det generellt väldigt enkelt och kräver ingen avancerad kunskap eller erfarenhet.

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

För att du ska kunna köpa aktier måste du först skapa ett konto hos en aktieplattform. Det finns ganska många alternativ på marknaden och beroende på hur du vill investera kommer olika plattformar att fungera olika bra.

För långsiktiga investeringar är det ofta Avanza som rekommenderas. Det är Sveriges ledande nätmäklare och erbjuder ett stort utbud med många bra verktyg för att göra det enklare och säkrare att investera. Utbudet har aktier från både Sverige och andra länder, så du kan hitta många olika skogsaktier i deras utbud, men också väldigt många andra branscher.

Det finns också eToro som rekommenderas för mer kortsiktiga investeringar. Det är en internationell tradingplattform som har ett stort utbud av aktier, forex, index och råvaror. Läs mer om hur man öppnar ett konto på eToro. Det är inte en lika bra plattform att använda för långsiktiga investeringar, då den framförallt är fokuserad på trading. Planerar du att köpa skogsaktier kortsiktigt så kan eToro däremot vara ett bra alternativ.

Det är gratis att skapa ett konto hos båda så du kan prova på båda tjänster om du känner dig osäker. I det stora hela så är det bäst att välja den som passar din investeringsstrategi. Avanza har till exempel inte lika många bra verktyg för day- och swingtrading, medan eToro inte har ett lika stort utbud för långsiktiga investeringar.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto

När du har skapat ditt konto så är det nu dags att öppna ett konto där du förvarar dina aktier. Hos Avanza kan du till exempel välja mellan flera olika alternativ, du kan också skapa flera olika. När du har registrerat dig på plattformen får du det här alternativet.

Det som rekommenderas på svenska plattformar är ett ISK. Ett Investeringssparkonto är förmånligt då du betalar en låg skatt på hela ditt innehav. Du betalar alltså inte en vinstskatt när du tjänar pengar på dina aktier, utan du betalar alltid en skatt baserat på hela portföljen. För de allra flesta investerare så är det här mer förmånligt då skatten är otroligt låg.

När du sedan har öppna ett ISK eller annat aktiekonto så kan du börja köpa aktier, du förvarar sedan dessa i detta konto. Har du bara ett så väljs det automatiskt när du köper dina aktier.

Steg 3: Sök efter aktie

Du är nu redo för att börja köpa aktier, men först måste du hitta en aktie som intresserar dig. Hos Avanza har du längst upp till höger en sökfunktion, de allra flesta plattformar har ett sökfält ofta på samma plats. Där kan du skriva in aktiens namn eller förkortning.

När du sedan går in på aktien får du upp mycket viktig information om bolaget och själva aktien. Till att börja med kan du se aktiens kurs och hur den har utvecklats under senaste dagarna, veckorna, månaderna och åren.

Utöver det kan du också se viktig information om bolaget, nyheter som nämner aktien och annat som investerare kan vara intresserade av. Du hittar också länkar till bolaget och kan se pressmeddelanden.

All den här informationen hjälper dig att analysera aktien så att du kan göra ett mer insatt beslut innan du investerar dina pengar. Det här är viktigt oavsett om du köper skogsaktier eller ska investera i fonder, du bör alltid göra din egen analys.

sca

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

På sidan för aktien kan du också se att det finns knappar för att köpa den. Det är den här knappen du använder för att genomföra köp. Du får då ange hur många aktier du vill köpa, för vilket pris och liknande. Det är väldigt enkelt och när du sedan lagt din order så genomförs köpet så snabbt som möjligt.

Anger du att du vill köpa för marknadspris så genomförs vanligtvis köpet på en gång om börsen är öppen. För nybörjare är det vanligtvis det man gör i början tills att man har vant sig vid att investera på börsen.

Det hela går enkelt och snabbt om du använder plattformar som Avanza eller eToro. Du kan sedan sälja dina aktier genom ditt aktiekonto, där du har en lista över alla dina innehav. På din portfölj kan du också se viktiga saker som hur dina aktier har presterat sedan köpet.

Vilka är de största skogsbolagen i Sverige?

Det finns ganska många skogsbolag i Sverige och du har därför flera att välja bland. Samtidigt så finns det en del som är större än andra, dessa kan vara värda att titta på först. Dessa har vanligtvis etablerade verksamheter och ibland har man flera verksamheter eller företag, vilket gör dessa aktier till mer stabila investeringar med lite lägre risk.

Innan du börjar investera är det däremot bra om du först tittar på varje aktie och gör din egen analys. Bara för att ett bolag är stort och är en populär aktie, betyder inte det att det är rätt aktie för just dig och din portfölj.

Stora Enso

Stora Enso är en stor koncern där du hittar flera olika skogsbolag. I grunden så är det här ett bolag som arbetar med kartong och papper, men det sker en del förändringar i bolaget gällande framför allt förnyelsebart material. Det handlar om att man försöker framtidssäkra bolaget genom ny innovativ design och utveckling. Stora Enso har idag verksamhet i över 30 länder och man har också mer än 25 000 medarbetare, så det är ett väldigt stort bolag.

SCA

SCA är ett annat av Sveriges största skogsbolag och är också den största skogsägaren i norra Europa. Det här bolaget arbetar med bland annat produktion av papper, wellpapp och pappersmassa. Utöver det så har man också virke som används inom träindustrin och av privatpersoner. SCA är en annan populär skogsaktie även om deras verksamhet är lite annorlunda från exempelvis Stora Enso.

Holmen

Holmen är ett bolag som förvaltar och äger mycket av den skog vi har i Sverige. Tittar du bara på omsättningen så är det Sveriges tredje största skogsbolag. Utöver skogsförvaltning så har man också produktionen av byggmaterial, förpackningsmaterial och papper för tryck.

BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs är ett innovativt bolag som fokuserar mycket på att försöka utveckla helt nya produkter. Något man bland annat arbetar med är att man vill att pappersbaserade produkter ska ersätta mycket av plasten som används idag. Det här innebär att man också arbetar med många typer av förpackningsprodukter där man använder trä i stället för plast vid produktionen.

Ahlstrom-Munksjö

Ahlstrom-Munksjö är ett finskt och svenskt företag inom skogsindustrin som arbetar med olika typer av pappersprodukter. Man arbetar också med produkter som isoleringsmaterial, glasfiber, förpackningar och etiketter.

Företaget bildades 2017 och är därför ett av de yngre bolagen i vår lista. Företaget bildades genom att man slog ihop Ahlstrom Abp och Munksjö Oyj, två företag som har existerat länge och har mycket erfarenhet. Idag har man över 8000 anställda.

Rottneros

Rottneros är kända inte minst för att vara några av världens främsta experter inom pappersmassa och andra liknande produkter. Man har arbetat med det här i över 125 år och är därför en av Sveriges mest erfarna inom pappersmassa. Det här gör en också till en av Sveriges absolut första inom den här branschen.

Fördelar och nackdelar med att investera i skogsaktier

Skogsaktier är ganska populära investeringar och det är inte svårt att förstå varför. Innan du köper din första skogsaktie så är det bra om du tittar på vilka fördelar och nackdelar du får med dessa.

Tänk också på att olika skogsaktier kan ge dig ganska varierade investeringar. Jämför man exempelvis Stora Enso med SCA eller Holmen så får man en del variation i verksamheter, så två skogsaktier behöver inte vara sig lika även om båda har en del i skogsindustrin.

Fördelar

Nackdelar

Övrigt bra att veta

Skogsaktier kan vara ett väldigt bra tillskott om du inte redan har några i din portfölj. Många av bolagen är etablerade och har stabila verksamheter, vilket gör det till ganska säkra aktier om inget drastiskt händer på börsen. Skogsbolag är också nödvändiga för samhället, så det är ingen jättestor risk att deras verksamhet faller utan varning, men det kan också bero en aning på exakt vad verksamheten består av.

Svenska skogsbolag har en hel del variation och det kan därför vara värt att ta in ett par av dessa i portföljen om du vill diversifiera. Det är ett bra sätt för dig som vill riskfördela en aning, vilket alla bör göra för att förhindra att man förlitar sig helt på en enda bransch. Äger man till exempel bara teknikaktier så kan det vara värt att ta in ett par skogsbolag för att fördela risken över flera olika branscher.

Skogsbolag är också bra för den som vill äga skog men som inte vill ta på sig all risk. Att äga skog är trots allt lite mer komplicerat än att äga ett par aktier, så för många är det enklare att ta in ett par svenska skogsbolag i portföljen.

Det betyder däremot inte att skogsbolag är helt utan risk. Exakt hur träindustrin kommer att se ut i framtiden är osäkert då man vill förlita sig allt mindre på att hugga ned träd. Det betyder däremot inte att marknaden kommer att försvinna, men allt fler företag tittar hellre på material som inte påverkar miljö och klimat på samma sätt.

Det betyder däremot inte att alla företag inom skogsindustrin är dåliga för miljön. Det finns företag inom branschen som istället vill att trä till exempel ska ersätta plastproduktionen. Huruvida det kan hända beror på hur bra företagens produkter är.

Är du istället intresserad av timmer så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom allt du behöver veta för att börja investera i timmer.

Är du intresserad av branschen är det såklart också bra att hålla sig uppdaterad om olika företag. Tittar du på den utländska marknaden så finns det många fler skogsbolag att titta på och det dyker oftare upp nya bolag där som ibland erbjuder innovativa affärsidéer och annat nymodigt. På den svenska marknaden så händer inte lika mycket, men vi har våra etablerade företag som vi tittade på tidigare, sedan finns det också många fler mindre bolag som också kan vara värda att titta på.