Spara pengar – 26 effektiva spartips 2019 [STOR GUIDE]

Artikeln innehåller samarbetslänkar

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Skribent & grundare av Västkustinvesteraren.se

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter

Spartips som hjälper dig att börja spara pengar redan idag

Spara pengar är enligt många bland de tråkigaste de kan tänka sig, men alla borde göra det. Det finns många olika sorters sparmål och det gäller att sätta upp olika specifika mål för att lättare lyckas med att spara pengar. Ett par exempel kan vara resespar, buffertspar, bilspar, barnspar och sparande för att kunna köpa bostad. Eller så kanske du till och med sparar pengar för att bli ekonomiskt oberoende? Här nedanför listar vi både spara pengar tips och jämförelsetjänster som du borde använda för att skära ner på onödiga kostnader.
De flesta länkarna leder till mina samarbetspartners.

Anton Gustafsson diver bolaget Consilium Online även kallad Västkustinvesteraren

Få mina spartips och artiklar i din inkorg

Gör som över +6000 andra människor – prenumerera på mina artiklar (Givetvis 100% kostnadsfritt)

10 bästa spartipsen från Robert Kiyosaki

It's not how much money you make. It's how much money you keep.

Robert Kiyosaki
Författare till prisvinnande boken Rich Dad Poor Dad – Läs mer och beställ boken här!

robert kiyosaki- rich dad poor dad

Vilket sparkonto ger bästa sparräntan?

Jag gillar att använda Avanza Bank som sparbank. Samtidigt använder jag Swedbank till allt det dagliga när det kommer till bankkort och betala räkningar. Fördelen med att använda en annan bank är att pengarna förs över automatiskt och du behöver inte ha dom nödvändigt “lätt-tillgängligt” för impulsköp. Avanza har dessutom samarbete med flera olika banker och kan därmed erbjuda flera olika sparkonton som passar just dig och ditt sparande.

4spar

8,1
%
 • 5,50-8,10% ränta
 • Ej insättningsgaranti
 • Minimum på 1000 kr per insättning
 • Max 50,000 kr sparkapital

Avanza bank

0,90
%
 • 0,15 - 0,90% ränta
 • Insättningsgaranti
 • Avgiftsfritt
 • Pris som bästa sparbank 8 år i rad!
Jag använder

Lendify

ca 5,00
%
 • P2P lån
 • Inget vanligt sparkonto
 • Erbjuder andrahandsmarknad
 • 2,87-12,00% ränta
P2P-lån

Spara pengar snabbt - Topp 10 lista

Behöver du spara pengar snabbt? Ja, det finns givetvis ett par spartips för det också även om det är långsiktigheten i sparandet som är nyckeln. Här nedanför listar vi 10 stycken tips för den som önskar att spara pengar snabbt:

1. Samla dina lån

Genom att samla dina lån så får du en bra överblick samtidigt som du kan förhandla om en bättre ränta. Testa att samla dina lån nu!

2. Sälj alla onödiga saker

Vi har alla många prylar och kläder som vi inte använder. Lägg upp dessa till försäljning på t.ex. Blocket.se eller Tradera.com.

3. Stå över nästa planerade handling

Du har med största sannolikhet flera dagars måltider i frysen. Varför inte köra en “frystömning” och skjuta på handlingen?

4. Lunchlåda / Storkok

Lunchlåda till jobbet är ett av de mest klassiska spartipsen av en anledning.  Gör du dessutom storkok finns det mycket att spara!

5. Sluta snusa och röka

Här finns utgifter att spara pengar på! Svensken snusar 1-2 dosor om dagen vilket innebär 8,000-17,000 kr per år beroende på märke enligt den här rapporten från 2018.

6. Var energismart i ditt hem

Släck i rummen du inte befinner dig i. Det borde vara en självklarhet men vi är lata i grunden. Börja idag, det är både bra för miljön och din ekonomi!

7. Spara in på vattenkostnader

Skippa långduschen och effektivisera eventuell handdiskning. Jag tror de flesta hade kunnat halvera vattenförbrukningen i hemmet enkelt.

8. Jämför bensinpriser & bensinkort

Genom att tanka på de stationer som har bäst pris så kan du spara flera tusenkronor per år beroende på hur mycket du kör. Jämför även bensinkort för att maxa rabatten!

9. Skapa ett målsparande

Varför sparar du pengar? Sätt upp målsparande till olika saker som t.ex. resor, ny bil eller pension. Den här artikeln beskriver hur du kan tänka för att förbättra privatekonomin.

10. Betala fakturor i tid

Är du slarvig med att betala fakturor i tid? Det kan bli dyrt med påminnelseavgifter m.m. i längden. Se till att sköta privatekonomin ordentligt.

Hur sparar man pengar?

Det finns två steg som är viktigare än allt annat när det kommer till att komma igång med sitt sparande.

Det första är att du måste sätta upp målsparande, förslagsvis på separata konton så du får en snabb och enkel överblick över dina besparingar. 

När du väl har valt vad du ska spara pengar till så gäller det att sätta upp automatiska överföringar. Så fort lönen kommer in varje månad så ska det finnas stående överföringar till andra sparkonton döpta till respektive målspar. 

Pengarna som blir över efter att du har sparat till dig själv är de pengar du får leva för resten av månaden. Enkelt och effektivt.

Spara pengar spargris

Pensionsparar du privat?

Har du börjat pensionspara privat ännu? Om du inte har gjort det så är det dags att ta tag i det idag! Enligt Avanzas uträkningar så skulle ditt privata pensionsspar teoretiskt kunna bli upp till 3,5 miljoner extra om du är 20 år och sparar 1000 kr i månaden.

Vid 1 000 kr i månaden kommer:
20-åringen att få 3 560 000 kronor extra i pension
30-åringen att få 1 720 000 kronor extra i pension
40-åringen att få 790 000 kronor extra i pension

(Se hur Avanza har räknat här)

Börja buffertspara och bygg en trygg privatekonomi

Jag rekommenderar alla att spara till en buffert innan du väljer att spara pengar till någonting annat. Ett buffertspar är precis som det låter, en buffert som finns där för dig om något tråkigt skulle hända. Det kan handla om allt från en vattenläcka till att du förlorar jobbet. 

En vanlig tumregel är att du ska ha tre månadslöner som buffert för att kunna överleva ett tag om du förlorar inkomsten. 

Spara pengar till olika mål och belöna dig när du når målen

Målsparet är viktigt för att få struktur i ditt sparande, men självklart måste du kunna belöna dig när du når det. Börjar du spara till en resa så se till att resan blir av och att du får njuta ordentligt av den. Likaså om du sparar pengar till en ny bil eller kanske en ny fin klocka. 

Belöna dig, du är värd dessa sakerna om du känner att du mår bättre av att äga dom. Med detta sagt så är det alltid ett buffertsparande som går före nöje.

Kom igång idag!

Det viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande så snabbt som möjligt. Det behöver inte vara stora summor utan satsa istället på att vara konsekvent varje månad. Läs min artikel om hur du kommer igång idag…

Bästa sättet att spara pengar

Spara pengar på mat

 • Utnyttja butikens erbjudande
 • Du bör inte handla när du är hungrig
 • Handla inte mer mat än vad du kommer att äta upp
 • Handla matvaror som är billigare säsongsmässigt
 • Köp storpack
 • Baka eget bröd istället för dyra färska limpor
 • Ta med lunchlådor istället för att äta ute varje dag
 • Äter du lunch ute så ta vatten istället för annan dryck

Sänk fasta kostnader

 • Jämför elavtal
 • Skippa hemtelefon
 • Jämför bredbandsavtal
 • Jämför bolån
 • Jämför försäkringar
 • Jämför mobilabonnemang
 • Använd en streamingtjänst åt gången
 • Skippa digitalboxen + dyra kanalpaket

Spara pengar genom att jämföra tjänster online

Jag har redan nämnt det längre upp på sidan, men det tåls att påpeka igen. Använd internet och dess styrka för att jämföra olika tjänster och spara många tusenlappar varje år. Det kan till och med handla om en två veckors semester att spara in utgifter till. Du kan t.ex. jämföra lån på www.lånen.se  och snabblån här för att hitta bästa förutsättningarna för just dig. Den ledande leverantören av jämförelsetjänster i övrigt är Compricer. 

Här nedanför kan du använda Compricers tjänster:

Gillar du det du läser?

…genom att dela artikeln visar du mig uppskattning!

Dela på facebook
Dela artikeln på Facebook
Dela på twitter
Dela artikeln på Twitter
Anton Gustafsson
Anton Gustafsson

Västkustinvesteraren heter egentligen Anton Gustafsson men har sedan bloggens start 2015 bloggat och twittrat genom aliaset Västkustinvesteraren. Anton har arbetat som egenföretagare i över 10 år och har bra kompetens inom företagsekonomi och investeringar. Han har även ett brinnande intresse för privatekonomi och finans i övrigt. Du kan läsa mer om Anton Gustafsson på Consilium Onlines hemsida.

Västkustinvesteraren-logga

Vilka är Consilium Online AB?
Consilium Online AB driver ett nätverk av sajter med målsättning att kunna hjälpa människor till en bättre privatekonomi och lära sig att investera pengar. Nätverket består av flera nischade hemsidor om t.ex. indexfonder, investmentbolag och preferensaktier.

Bolagsnamn: Consilium Online AB
Organisationsnummer: 556014-6725
Hemsida: www.consiliumonline.se
Mailadress: hello@consiliumonline.se