Fondportfölj – 8 tips för att bygga bästa fondportföljen November 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

8 tips för att bygga bästa fondportföljen

Att bygga den bästa fondportföljen kräver en del kunskap och tålamod, men det är inte svårt eller krångligt. Här är våra bästa tips på hur du kommer igång med fondinvesteringar, och allt du behöver veta om framgångsrika fondportföljer. 

Den mest effektiva och lönsamma metoden för att skapa en framgångsrik fondportfölj är att börja från grunden. Att undersöka och välja de bästa fonderna, bygga en solid, pålitlig portfölj och hålla fast vid den. Ekonomisk planering, urval, analys, uppbyggnad av en portfölj, samt beskattning, en förståelse över investeringsalternativ och montering av en solid grund baserad på kunskap är nyckeln till investeringsframgång.

Innehållsförteckning

8 tips för att bygga bästa fondportföljen

Fonder kombinerar investerares pengar med syftet att diversifiera deras tillgångar över specifika områden på marknaden. Att investera i en fond är alltså mer än att bara köpa in sig i de investeringar en fond gör. Du köper faktiskt andelar i fonden för att bli delägare. 

Fonder är vanligtvis ett mycket populärt sätt att investera på, särskilt från långsiktiga investerare. Om du vill inkludera fonder i din investeringsportfölj är det bra att vara så påläst som möjligt, även om risken (generellt) är mindre än vid individuella aktieköp. Här är 8 tips för att bygga den bästa fondportföljen:

Är du helt nybörjare med fonder så rekommenderar jag att du först läser min artikel där jag går igenom allt om fonder för nybörjare.

1. Tänk ut dina mål

Begreppen risktolerans, tidshorisont och likviditetsbehov är viktiga att ha i åtanke. Hur hög risk är du villig att ta? Hur långsiktig är din investeringsplan? Vilket behov av kontantuttag har du? Beroende på dina förutsättningar kan du sålla bort de fonder som inte passar dina ekonomiska mål.

2. Känn till din risktolerans

Innan du väljer fonder är det viktigt att känna till din risktolerans, dvs fluktuationsnivån (upp och nedgångar) eller marknadsrisken som du är villig att utsätta din portfölj för.

Om du precis har börjat investera med fonder, eller om du blir mycket orolig om ditt kontovärde sjunker med 10 procent under en ettårsperiod, är din risktolerans relativt låg och högriskinvesteringar är förmodligen inte rätt för dig. Du kan överväga att börja med en blandad eller “hybrid” fond.

Om du är lite mer erfaren av att investera eller har turen att ha lite pengar att “leka med” ett tag, kan ett lite mer aggressivt tillvägagångssätt vara rätt för dig.

3. Undersök kostnader noggrant

Se till att läsa på om alla eventuella kostnader gällande fondinnehavet. Läs även det finstilta, då många aktiemäklare gärna skyltar med “kostnadsfri förvaltning” som ändå kan innehålla andra avgifter. 

Överskjutande avgifter representerar en klar nackdel med fonder. Det tillkommer aktieägararvoden, provisioner och årliga driftskostnader som ca totalt 1 % eller mer. Utöver detta kan frekventa affärer öka dina kostnader ytterligare, beroende på investeringsfilosofin för den fond du väljer. Innan du investerar i en fond bör du titta igenom dess prospekt för att säkerställa att du är fullt medveten om alla avgifter och policyer.

För att börja bygga en fondportfölj, leta efter en börsmäklare som inte tar ut några provisionsavgifter för att köpa eller sälja en fondandel, och har låga förvaltningsavgifter (även känd som kostnadskvoter).

4. Tänk på att det finns olika typer av fonder

Alla fonder är inte uppbyggda på samma sätt. Det finns flera olika typer av fonder, och 

om du ska bygga en fondportfölj har du många valmöjligheter att investera i olika typer av fonder. Aktiefonder, räntefonder, eller fonder som erbjuder båda (“blandade fonder”). Inom dessa kategorier finns det ännu mer distinkta fonder att välja mellan. Till exempel låter “sektorfonder” dig investera i en specifik bransch, som ren energi, medan “tillväxtfonder” låter dig fokusera på företag med värdestegring.

5. Lär dig skillnaden mellan aktivt förvaltade och passivt förvaltade fonder

Du har säkert hört talas om indexfonder och ETF:er tidigare, som är två typer av passivt investerande fonder. Det finns dock även aktivt förvaltade fonder. Dessa är fonder som drivs av fondförvaltare som väljer dina investeringar och köper/säljer värdepapper utifrån fondens mål.

Aktivt förvaltade fonder syftar vanligtvis till att slå marknaden (även om det är svårt att överträffa marknaden regelbundet på lång sikt), medan passivt förvaltade indexfonder till exempel arbetar för att helt enkelt matcha marknadens prestanda. Till exempel skulle en S&P 500-fond försöka replikera resultatet av S&P 500-börsindex, och investerar i en liten andel av vart och ett av företagen i S&P 500.

Eftersom aktivt förvaltade fonder kräver daglig mänsklig förvaltning, kan investeringar i en sådan ge högre förvaltningskostnader och avgifter än att välja en passivt förvaltad indexfond. Observera också att många fonder kommer att kräva en minsta investering, medan vissa inte har några som helst minimikrav.

6. Vilken tillgångsallokering passar dig?

Överväg din önskade tillgångsallokering, dvs blandningen av investeringstillgångar (aktier, obligationer och kontanter) som utgör din fondportfölj. Den korrekta tillgångsallokeringen kommer att återspegla din nivå av risktolerans: aggressiv (hög risktolerans), måttlig (medelhög risktolerans) eller konservativ (låg risktolerans).

Med tusentals fonder att välja mellan och hundratals olika fondfamiljer som erbjuder dem, finns det stora möjligheter att göra onödiga misstag. När tillgångsallokeringen har upprättats, börja välja de bästa fonderna för dig och dina investeringsmål.

När du väljer bland ett brett urval av fonder börjar du med att använda ett utvärderingsverktyg, eller bara jämför prestanda med ett jämförelseindex. Viktigast av allt är att välja ett varierat urval av fonder som kombineras för att passa din risktolerans och investeringsmål.

7. Gör massor av research

Efterforskning och utbildning kan göras enklare med ett bra verktyg. Oavsett om du är nybörjare eller proffs kan fondernas material hjälpa till att effektivisera och förtydliga investeringsmålen. När du funderar på att köpa en ny fond, granska en befintlig fond, jämföra och screena olika fonder eller om du bara försöker lära dig något nytt, är allt investerarmaterial av intresse.

Tidigare resultat för en aktiefond kanske inte är en garanti för framtida resultat, men att veta hur man analyserar resultat, vad man ska leta efter och vad man ska undvika, kommer du att vara bättre informerad om dina investeringsbeslut.

8. Överväg en fondrobot

I de flesta fall erbjuder fondrobotar investeringsrådgivning till en bråkdel av kostnaden som en fullt förvaltad portfölj gör. Fondrobotar tar din risktolerans och önskade avkastningsnivåer och förvandlar informationen till en fondportfölj.

Indexfonder och andra typer av fonder är extremt populära bland robotrådgivare, eftersom de gör diversifiering mycket enklare. Vissa robotar låter dig till och med diktera vilka investeringar du föredrar att hålla fast vid. Det ger dig kontroll i ett mestadels automatiserat scenario.

Börja investera i fonder

Funderar du på att bygga en stabil och lönsam fondportfölj, eller vill du lägga till fonder i din existerande investeringsportfölj? Fonder är faktiskt själva portföljer, som är byggda av ett företag med investeringsexperter, som i sin tur väljer hur de ska diversifiera investerarnas samlade insats.

Så här gör du för att komma igång med fondsparande:

1. Öppna ett Investeringssparkonto hos en nätmäklare

För att investera i fonder, dvs köpa andelar i en eller flera fonder, måste du ha ett investeringskonto hos en bank eller nätmäklare. Det absolut smidigaste och mest prisvärda är att öppna ett investeringssparkonto hos en nätmäklare, till exempel Avanza eller Nordnet. 

Att öppna ett ISK hos Avanza är kostnadsfritt och tar endast några minuter.

2. Välj mellan 3-7 fonder

Om du inte redan bestämt dig för vilka fonder du ska köpa, kan du använda portföljgeneratorn hos Avanza. Här kan du läsa på och jämföra de olika fonderna, bli inspirerad och fatta genomtänkta beslut. För en optimal fondportfölj rekommenderas 3-7 olika fonder. Tänk på att dessa bör vara diversifierade, dvs olika typer av fonder eller/och olika typer av tillgångar.

3. Skapa ett månadssparande i Avanza

Ställ in ett automatiskt månadssparande hos Avanza, på så sätt kommer din fondportfölj öka i värde utan att du behöver göra nya aktiva val varje gång du vill öka din investering. Du kan självklart ändra beloppet på ditt månadsspar efter behov. 

3. Fortsätt månadsspara och se pengarna växa!

Ett regelbundet, automatiskt månadssparande är ett enkelt och effektivt sätt att få pengarna att växa. Även om du inte kontinuerligt behöver justera eller göra nya aktiva val varje månad, är det både intressant och motiverande att logga in för att se pengarna växa. 

Det är också viktigt att utvärdera din fondportfölj med jämna mellanrum, till exempel årsvis, så att du kan göra eventuella ändringar i allokeringen av investeringarna. Detta behöver du inte göra om du använder en bra fondrobot, som Avanza Auto eller Nordnet Robosave, då dessa balanserar innehavet åt dig med regelbundna mellanrum (till exempel kvartalsvis). 

Bästa nätmäklaren för fonder

Det finns som sagt flera bra nätmäklare för fonder. Våra favoriter är Avanza och Nordnet, då de erbjuder allt som behövs för en framgångsrik och lättskött fondportfölj. 

Att ha ett eget investeringssparkonto hos en nätmäklare är ett utmärkt sätt att hitta vilka fonder som uppfyller dina mål bäst. Avanza erbjuder utbildningsmaterial och forskningsverktyg för olika typer av fonder för att hjälpa dig att hitta det bästa för en viss investering. Dessutom kan du se listor över de bästa fonderna sorterade efter prestanda, investeringstyp eller andra faktorer.

Förmedlingsavgifterna förknippade med investeringar i fonder varierar, liksom de interna avgifterna för själva fonderna. Med andra ord, se till att kontrollera prospekten och avgifterna för alla olika fonder och mäklare du tittar på.

Jämförelse av nätmäklare

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Öppna ett konto på Avanza.se0,000-0,251% 0-99 krLångsiktigt
Öppna ett konto på Nordnet.se0,000-0,250% 0-99 krLångsiktigt
Läs vår jämförelse mellan Avanza och Nordnet

1. Avanza

Avanza är Sveriges största internetbank som erbjuder mängder av alternativ för dig som ska bygga en framgångsrik fondportfölj.   

Marknader som går att investera på

  • Norge
  • Danmark
  • Finland
  • USA
  • Kanada
  • Tyskland
  • Nederländerna
  • Portugal
  • Italien
  • Belgien
  • Frankrike
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Fördelar

Nackdelar

2. Nordnet

Om du inte behöver en fullskalig bank är Nordnet ett bra alternativ. Här finns massor av fonder, aktier och enkla verktyg som kan hjälpa dig att komma igång.

Marknader som går att investera på

  • Danmark
  • Finland
  • Norge
  • Tyskland
  • USA
  • Kanada
nordnet-logotyp
5/5

Fördelar

Nackdelar

Finns det olika fonder?

För det mesta håller fondbolagen sig till en viss typ av investeringsstrategi för sina köp. Några exempel på strategier inkluderar fonder som är centrerade kring index (indexfonder), aktier och räntebärande värdepapper (aktie- och räntefonder). Nedan hittar du några av de mest populära fondalternativen på marknaden idag.

Aktiefond

En aktiefond är precis som namnet antyder, en fond med aktier. Aktiefonder kan vara fokuserade på en viss bransch (tech, finans, läkemedel, etc) eller ett visst land. Aktiefonder kan också innehålla aktier i bolag som är extra miljövänliga eller klimatmedvetna, vilket har blivit mer populärt de senaste åren.

Aktiefonder är ett bra alternativ för investerare som vill handla med aktier, men med lägre risk.

Blandfond

En blandfond innehåller både räntefonder och aktiefonder. Det finns olika typer av blandfonder, som innehåller en varierad mängd av de olika tillgångarna. En blandfond kan till exempel ha 70% aktier och 30% räntebärande obligationer, eller vice versa.

Räntefond

Räntefonder fokuserar på räntebärande värdepapper. Dessa fonder upprätthåller en hög likviditetsnivå som gör dem lätta att köpa och sälja. Räntefonder kan variera, och de har två distinkta kategorier: de som satsar på kortfristiga och långfristiga värdepapper. Kortfristiga räntefonder innehåller värdepapper, till exempel lån, med en löptid under 1 år. Långfristiga räntefonder innehåller värdepapper, som obligationer, med en löptid på över 1 år. 

Att köpa obligationer och andra räntebärande värdepapper på individuell basis kan vara dyrt, så dessa fonder erbjuder ett billigare sätt att investera i många olika obligationer samtidigt. Räntebetalningar görs vanligtvis till investerare på månadsbasis.

Indexfond

En indexfond spårar prestanda för ett marknadsindex, som S&P 500, Russell 2000 och många andra. Dessa index består av ett brett utbud av specifika investeringar, framförallt aktier. 

Så om du investerar i en indexfond kommer dina pengar passivt följa indexets utveckling. Detta skiljer sig från en aktivt förvaltad fond där en portföljförvaltare regelbundet köper och säljer investeringar som är förenliga med fondens övergripande ideologi.

Hedgefonder

Hedgefonder är ett sätt för (rika) individer att poola ihop sina pengar och försöka slå genomsnittlig marknadsavkastning. Ekonomerna som driver hedgefonden använder ofta aggressiva strategier i ett försök att producera positiv avkastning för investerare, och de får vanligtvis betalt baserat på prestation.

Hedgefonder har i allmänhet liknande juridiska strukturer, använder relativt likvärdiga investeringsstrategier och tar ut ungefär samma avgifter till sina investerare. För att verkligen förstå definitionen av en hedgefond måste vi dock gräva lite djupare.

Alla som vill kan inte gå med och investera i en hedgefond. Hedgefonder begränsar sina deltagare till ackrediterade investerare. En ackrediterad investerare definieras som någon med ett likvid nettovärde som är större än 1 miljon USD, eller en årlig nettoinkomst som överstiger 200 000 USD.

Hedgefonder är uppbyggda som kommanditbolag. Investerarna är kommanditbolag medan hedgefondbolaget är komplementär. Hedgefonden samlar ihop pengar från sina kommanditbolag och investerar dem för deras räkning.

Att begränsa sig till ackrediterade investerare tillåter hedgefonder att använda mer aggressiva strategier för att investera, eftersom de inte är lika hårt reglerade som fonder. Ekonomerna använder ofta avancerade strategier, inklusive hävstång, korta positioner och derivat som optioner, och de kan investera på en mängd olika marknader, inklusive aktier, obligationer, råvaror, fastigheter, kryptovaluta och mer. Praktiskt taget alla möjligheter att tjäna pengar på.

Investeringar i hedgefonder är ofta relativt illikvida. Du kan bara köpa in eller ta ut under vissa perioder, och det finns ofta en låsningsperiod på flera månader till flera år efter den första investeringen. Genom att arbeta på detta sätt kan fondförvaltare ta mer aggressiva positioner utan att behöva tillhandahålla likviditet till investerarna hela tiden.

PPM fonder

PPM är den delen av pensionen som du själv kan förvalta. Förmodligen är din pension förvaltad i fonder som bestämts av en förvaltare, men du kan enkelt justera vilka fonder du vill placera i beroende på behov och önskemål.

ETF - Börshandlade fonder

​​ETFer är fonder som du kan handla på en börs. I likhet med aktiefonder byggs börshandlade fonder (ETF:er) med en bred diversifiering över en viss investeringstyp. Det finns aktie-ETF:er, obligationscentrerade ETF:er, index-ETF:er och mer.

Men till skillnad från fondbolag är ETF:er tillgängliga som individuella investeringar direkt via marknaden. Men eftersom de handlas som aktier tillåter ETF:er investerare att ta ett mer aktivt förhållningssätt till var de investerar sina pengar.

Svenska Azelio är ett bolag som är verksamma inom förnybar energi med fokus på solenergi. Bolaget har en egenutvecklad teknik för termisk energilagring. Denna produkt används främst för små- och medelstora installationer. 

Azelio har en global kundbas men störst närvaro återfinns på den nordiska och afrikanska marknaden. 

20 grymma fondtips

Här vill vi tipsa om de 20 fonder som har gett högst avkastning under de senaste tre åren. Självklart går det inte att förutspå framtida utveckling, men en stadig historisk värdeökning är ett bra sätt att hitta framgångsrika investeringsmöjligheter på.

5 Indexfonder

Här är de 5 bästa indexfonderna baserat på utveckling de senaste 3 åren.

 IndexfondUtv. 3 årTotal avgiftAntal ägare
1PLUS Mikrobolag Sverige Index90,16%0,46%9 504 st
2PLUS Småbolag Sverige Index73,38%0,43%25 372 st
3Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK68,74%0,21%41 739 st
4SPP Aktiefond USA A SEK65,32%0,21%118 910 st
5DNB USA Indeks A65,01%0,23%3 685 st

5 Blandfonder

De fem bästa blandfonderna baserat på utveckling de senaste 3 åren är följande:

 BlandfonderUtv. 3 årTotal avgiftAntal ägare
1IKC Sverige Flexibel116,45%1,49%5 580 st
2Proethos Fond87,93%0,69%33 907 st
3Tellus Midas70,45%5,87%426 st
4IKC Global Flexibel57,92%1,68%85 st
5IKC 0-10057,41%1,89%233 st

5 Aktiefonder

De fem bästa aktiefonderna baserat på utveckling de senaste 3 åren är följande:

 AktiefonderUtv. 3 årTotal avgiftAntal ägare
1Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc276,76%3,56%25 367 st
2Enter Småbolagsfond A153,38%1,69%53 384 st
3Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK135,16%1,61%148 002 st
4Spiltan Småbolagsfond127,83%1,60%42 769 st
5Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK119,07%1,83%7 881 st

5 Räntefonder

Slutligen kommer här de fem bästa räntefonderna, också baserat på de senaste tre årens utveckling.

 RäntefondUtv. 3 årTotal avgiftAntal ägare
1Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD27,19%1,82%161 st
2CS (Lux) Global Bal Convert Bd B USD19,88%1,79%83 st
3UBS (Lux) BS China Fxd Inc ¥ USD P acc18,26%1,60%197 st
4Nordea 1 – Chinese Bd BP SEK16,65%1,64%428 st
5Schroder ISF Glb Convert Bd A Acc USD15,73%1,77%136 st

Välj en fondrobot för att bygga en fondportfölj

Fondrobotar som Opti, Lysa och Robosave bygger din portfölj av fonder baserat på din risktolerans, tidshorisont och investeringsmål. Fondroboten kommer att balansera om din portfölj över tid baserat på marknadsförhållanden.

Fondrobot

FondrobotAvgift till fondroboten Total avgift
Lysa0,15-0,24% 0,30-0,41%
Opti0,50%0,82-0,88%
Avanza auto0,20%0,30-0,37%
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%
Nordnet Robosave0,50%0,90-0,98%
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%

Lysa

Lysa är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar baserat på dina mål. Lysas totala avgifter utgör cirka 0,4 % per år, och fondroboten investerar i aktiefonder, räntefonder och ETF:er. Låga kostnader och ett stort utbud av fonder gör Lysa till en av Sveriges bästa och mest använda fondrobotar.

Opti

Opti är en fondrobot som automatiskt investerar dina pengar baserat på dina mål. Kostnaderna uppnår cirka 0,9 % per år, och fondroboten investerar i aktiefonder, räntefonder och råvaror. Fondroboten är smidig att använda men de höga avgifterna minskar populariteten något.

Betterwealth

BetterWealth har en av de lägsta kostnaderna av alla fondrobotar vi recenserat (från 0,23 %). En annan fördel är att de exponerar portföljen mot flera olika tillgångar. De har även andra typer av sparformer som tjänstepension, privatpension och buffertsparande.

Sigmastocks (aktier)

SigmaStocks är ett alternativ till att spara i fonder, som erbjuder långsiktigt månadssparande i aktier. Till skillnad från att investera i fonder så äger du aktierna direkt hos SigmaStocks. Det är en unik investeringstjänst som ger ett helt automatiskt aktiesparande. 

Fundler

Fundler fondrobot hjälper dig investera bra fonder till en relativt låg avgift (0,32 – 0,98 % beroende på portfölj). Fundler har tillgång till över 36 000 fonder inom aktiefonder, räntefonder och råvaror. Fundler väljer ut passande fonder baserat på sparmål, och hjälper dig välja den som passar din risknivå och investeringshorisont.

Avanza

Avanza Auto består av 6 olika specialfonder, vilket skiljer auto från andra fondrobotar. Specialfonderna investerar i underliggande fonder, och baserat på dina förutsättningar rekommenderar Avanza den fonden som passar dina mål bäst. Fonderna optimeras och balanseras automatiskt med jämna mellanrum. Under 2021 sänkte Avanza kostnaderna till cirka 0,33 – 0,37 % per år, vilket gör att Auto nu på allvar konkurrerar med andra ledande fondrobotar.

Nordnet (Robosave)

Robosave är Nordnets investeringsrobot. Tjänsten vänder sig till dig som vill skapa en bra grund i sparandet och behöver hjälp att komma igång. Notera att det är en investeringsrobot, och inte en fondrobot. Det innebär att Robosave investerar i flera olika typer av tillgångar.

Vad finns det för risker med fonder?

Varje investering medför en risk. Därför bör potentiella investerare överväga följande riskfaktorer som hänger ihop med fonder.

Ingen garanterad avkastning

Investerare i fonder bör vara medvetna om att det inte finns någon garanti för inkomstfördelning, avkastning eller värdeökning.

Allmän marknadsrisk

Alla köp av värdepapper kommer att innebära en del marknadsrisk. Därför kan värdet i en fond förändras med marknadsförhållandena vid exempelvis:

  • global, regional eller nationell ekonomisk utveckling
  • politik eller internationella politiska förhållanden
  • utveckling i regelverk, lagar och juridiska frågor
  • allmänna rörelser i räntor
  • externa chocker (t.ex. naturkatastrofer, krig och etc.)

Dessutom bör följande riskfaktorer också beaktas:

Andelarnas individuella säkerhetsrisker

Det finns många specifika risker som gäller fondens individuella andelar. Några exempel inkluderar möjligheten att ett företag misslyckas med återbetalningen eller kapitalbeloppet för sina skuldebrev, och konsekvenserna blir då att ett företags kreditvärdighet sänks.

Likviditetsrisk

Likviditetsrisk kan definieras som den lätthet med vilken ett värdepapper kan säljas till, eller dess verkliga värde beroende på den volym som handlas på marknaden.

Inflationsrisk

Inflationsrisk är risken för potentiell förlust av köpkraften i din investering på grund av en allmän ökning av konsumentpriserna.

FAQ - Vanliga frågor om fonder

Här kommer några vanliga frågor och svar om fonder.

Vad är en fond?

Fonder kombinerar investerares pengar med syftet att diversifiera deras tillgångar över specifika områden på marknaden.

Är det smart att spara i fonder?

Att spara i fonder är oftast en bra idé, då risken historiskt är relativt låg och avkastningen stabil.

Hur många fonder ska man ha i en fondportfölj?

Hur många fonder du ska ha beror på diversifieringen i din fondportfölj. Vanligtvis rekommenderas det att en fondportfölj ska innehålla 3-7 olika typer av fonder.

Vad är Indexfonder?

En indexfond spårar prestanda för ett marknadsindex, som S&P 500, Russell 2000 och många andra. Dessa index består av ett brett utbud av specifika investeringar, framförallt aktier. Så om du investerar i en indexfond kommer dina pengar passivt följa indexets utveckling. Detta skiljer sig från en aktivt förvaltad fond där en portföljförvaltare regelbundet köper och säljer investeringar som är förenliga med fondens övergripande ideologi.