Bill Gates förmögenhet & Net worth i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Bill Gates

Hur stor är Bill Gates förmögenhet 2020? I den här artikeln har jag listat allt du behöver veta om mannen som är en av världens rikaste människor. 

Visste du t.ex. att Bill Gates net worth kan vara större än Jeff Bezos förmögenhet efter den sistnämndes skilsmässa? 

Artikelns innehåll:

Innehållsförteckning

Vem är Bill Gates?

Bill Gates är en företagsledare, entreprenör och en av världens rikaste människor. (Wikipedia.org)

Det finns ett antal kändisar som är riktigt välkända i stora delar av världen. Det är artister, skådespelare, idrottsmän och kanske några få politiker. Från näringslivet finns det bara några enstaka entreprenörer och företagsledare som är välkända i stora delar av världen. En av dem är Bill Gates.

Varför är Bill Gates känd?

De flesta känner honom som grundaren av Microsoft med bland annat operativsystemet Windows, men han är säkert också lika känd som en av världens rikaste människor. 

På senare tid har Bill Gates även blivit allt mer känd som en stor filantrop som bidrar med stora summor pengar till välgörenhet och en starkt drivande kraft för en bättre värld.

Stort intresse för filantropi

Bill Gates har en imponerande livsresa och är en fascinerande person väl värd att lära känna närmare. Bill Gates föddes 1955 och grundande vid tjugor års ålder Microsoft, företaget som skulle göra honom till en av världens rikaste män. 

Sedan början av 2000-talet upptas hans tid allt mer av filantropi, framförallt genom den egna organisationen Bill and Melinda Gates Foundation. Men han är också aktiv genom olika typer av opinionsbildningar som föreläsningar, den egna bloggen och på många andra sätt för de frågor han idag brinner för; klimatförändringarna, bekämpa fattigdom, hälso- och sjukvård och utbildning mm.

AKTIETIPS

Här hittar du fler läsvärda aktietips

Utdelningsaktier

23 utdelningsaktier med hög utdelning...

Investera pengar

+34 olika sätt du kan investera pengar...

FÖRETAGSLEDARE

Grundare av Microsoft

Bill Gates visade redan i tidiga år stort intresse för datorer. På den tiden var inte datorer den självklara produkt den är idag, utan snarare ganska sällsynt. I skolan fanns bara någon enstaka dator, men den fångade den unge Bill Gates intresse. Redan i skolåldern började Bill Gates programmera och lyckades sälja några programvaror. 

Intresset och talangen för programmering växte sig starkare. Ett av de första större uppdragen var att programmera en egen verision av programspråket BASIC till den första microdatorn MITS Altair. Även det gjorde Bill Gates under studietiden.

1975 hoppade Bill Gates av de universitetsstudier han börjat två år tidigare för att starta bolaget Microsoft med kamraten och kompanjonen Paul Allen. De hade lärt känna varandra redan i unga år under skoltiden. Microsoft är idag börsnoterat och du kan köpa aktier i Microsoft här.

Microsoft medgrundades även av Paul Allen

Paul Allen lämnade Microsoft 1983 på grund av sjukdom, han avled 2018. Redan när Bill Gates startade Microsoft hade han visionen om datorer skulle finnas både hemma och på företag i stor omfattning och revolutionera många områden både i arbetslivet och i vår vardag. 

Grunden till Microsofts framgångar lades i början av 1980-talet då Windows lanserades som operativsystem. Genom att förinstallera Windows på pc-datorer blev Microsoft det dominerande mjukvaruföretaget och Windows började resan mot att i princip vara det enda operativsystemet på marknaden för persondatorer. Marknaden för datorer var då i sin linda men skulle växa explosionsartat under 1980 och -90talet.

When Paul Allen and I started Microsoft over 30 years ago, we had big dreams about software. We had dreams about the impact it could have.

Bill Gates förmögenhet

Bill Gates förmögenhet 2020 (Net worth)

I skrivande stund räknas Bill Gates förmögenhet till över 100 miljarder USD och han är med det världens näst rikaste person enligt tidningen Forbes, slagen av Amazons grundare Jeff Bezos men just före investeraren, legenden och vännen Warren Buffet. Läs mer och köp aktier i Amazon och Warren Buffets Berkshire Hathaway på Avanza.se.

Detta trots att Bill Gates under många år minskat sitt ägande i Microsoft till strax över 1 procent av bolaget och att han donerat stora summor pengar till välgörenhet.

Läs hela vår lista om de 15 rikaste personerna i världen.

Uppskattningsvis 100 miljarder dollar

Hur har Bill Gates tjänat sina pengar?

Bill Gates har inte bara byggt upp ett av världens största företag utan även ett av de mest lönsamma. Microsoft är idag ett av världens högst värderade företag. Bolaget var det tredje företaget någonsin att nå ett börsvärde på över 1000 miljarder USD. De två andra bolagen som nått denna milstolpe är Apple och Amazon.  

Microsoft är idag en bjässe som omsätter 125 Miljarder USD per år med en vinstmarginal på nästan 30%. Företaget har ca 144000 anställda över hela världen.

Microsoft grundades 1975 av Bill Gates och vännen Paul Allen. Den första riktiga succen kom 1977 då de fick leverera Microsoft Basic till en av datortillverkaren Commodores storsäljande modeller. De var även tidigt ute med operativsystem till IBM datorer. Redan då insåg Bill Gates vikten av att vara förinstallerad i datorer direk vid leverans till konsument eller företag. Ett av Microsofts viktiga strategier för att nå den position de har idag.

Steve Ballmer

Den trettionde personen som anställdes i Microsoft var Steve Ballmer. Han började sin anställning 1980. En av hans anställningsförmåner var en större mängd aktier i Microsoft. Han blev så småningom VD för Microsoft och också mycket förmögen tack vare sina aktier i Microsoft. Bill Gates och Steve Ballmer lärde känna varandra redan under studietiden.

Microsoft blev internationalla 1983 och börsnoterades 1986

1983 blev Microsoft ett globalt företag då de öppnade kontor i Storbritannien och Japan. 

1986 börsnoterades Microsoft och värderades då till 61 miljoner USD. Första handelsdagen steg börskursen med hela 33 procent. Bill Gates sålde då aktier för 1,6 miljoner USD men ägde fortfarande 45 procent av företaget. 

Flera programvarubolag konkurrerades ut och Microsoft blev allt mer dominant med sina programvaror på PC-marknaden. 1989 introducerades Microsoft Office med kända program som Word, Excel och Powerpoint. 

1992 lanserades Windows 3.1 som sålde i tre miljoner exemplar på två månader. Tre år senare introducerades Windows 95 som innebar ett helt nytt användargränssnitt. Det såldes i över en miljon exemplar på bara fyra dagar. Sedan dess har ett antal nya versioner lanserats av Windows och många andra program och tjänster.

Windows, Xbox och Azure

Windows och programserien Office är två av Microsofts viktigaste produkter. Men de säljer även affärssystem under namnet Microsoft Dynamics och har starkt växande molntjänster under varumärket Azure. Även spelkonsolen Xbox är en del av Microsoft. 

Microsoft är ett extremt framgångsrikt företag men allt företaget satsat på har inte blivit succé. Googles webbläsare och sökmotor är exempelvis betydligt mer populära än Microsofts motsvarande varianter. När det gäller operativsystem till mobiltelefoner domineras den marknaden av Googles Android och Apples iOS.

Försökte ta andelar på mobilmarknaden genom ett förvärv av Nokia 2013

I ett försök att utmana Apples och Androids dominans på mobilmarknaden köpte Microsoft Nokias enhet för mobiltelefoner 2013 för motsvarande 47 miljarder kronor. Köpet blev misslyckat för Microsoft och de är fortfarande en obetydlig aktör på mobilmarknaden. Idag säljer återigen Nokia mobiltelefoner under varumärket Nokia.  

En storaffär med svensk anknytning var när Microsoft 2011 köpte Skype för ca 50 miljarder svenska kronor. Det var då det hittills största företagsköpet Microsoft genomfört. Hur framgångsrikt köpet var går nog att diskutera, i dagsläget verkar Microsoft satsa på andra egna liknande tjänster och flytta kunderna dit.

Stor del av marknaden för programvaror till datorer

Microsoft har en mycket dominerande ställning när det gäller programvaror till datorer, i princip är det ett monopol. Det har lett till att bolaget granskats hårt av myndigheter och varit inblandad i flera rättsprocesser på grund av sin dominerande ställning. Microsoft har också fått kritik när de etablerat sig i Kina och Iran och gått dessa regimers krav till mötes.

Bill Gates har under lång tid minskat sitt ägande i bolaget och äger numera en mindre post i bolaget. Han slutade jobba dagligen med Microsoft 2008 men är kvar i styrelse och som rådgivare. För många är han nog fortfarande den person man förknippar med Microsoft.

Tidigare världens rikaste man

Bill Gates ansågs under lång tid vara den yngste dollarmiljardär som byggt upp sin förmögenhet själv. Han blev dollarmiljardär vid 31 års ålder. 2008 slogs det rekordet av Facebooks grundare Mark Zuckerberg som blev dollarmiljardär på egen hand redan vid 23 års ålder. Bill Gates var under lång tid världens rikaste man. 

Han blev världens rikaste man strax efter att Windows 95 lanserades och mellan 1996 – 2007 toppade han årligen listan över världens rikaste personer. Trots att han sålt av betydande delar av sitt ägande i Microsoft och donerat stora summor pengar ligger han kvar i det absoluta toppskiktet, även om han inte räknas som den absolut rikaste. Om Bill Gates gav 10 USD till varje person på jorden, skulle han fortfarande ha 20 miljarder USD kvar. 

Uppskattningar har gjorts över vem som varit världens rikaste människa genom tiderna, i den sammanställningen är inte Bill Gates ens med bland de tio rikaste personerna.

AKTIETIPS

Här hittar du fler läsvärda aktietips

Utdelningsaktier

23 utdelningsaktier med hög utdelning...

Investera pengar

+34 olika sätt du kan investera pengar...

Vad äger Bill Gates idag?

Bill Gates förvaltar idag sin förmögenhet via det egna investmentbolaget Cascade Investment. En viktigt investering är naturligtvis ägandet i Microsoft som dock har minskat betydligt efter han sålt av och donerat stora delar av sitt innehav. I dag äger han drygt 1 % av aktierna i Microsoft. 

Men han äger också aktier i många andra bolag, främst amerikanska. Ett av bolagen han investerat i är den världsberömde investeraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway, där han också sitter i styrelsen. Gates och Buffett är sedan länge goda vänner. Han äger även nästan hälften av hotellkedjan Four Season.

Bill Gates hus kallas för Xandu 2.0 och fastigheten är 6100 kvadratmeter

Som en av världens rikaste människor kan Bill Gates unna sig det mesta. Till viss del har han gjort det genom att bygga ett enormt och fantastiskt hus åt sin familj, kallat Xandu 2.0. Fastigheten är gigantisk med 6100 kvadratmeter. Bara gymmet är 230 m2

Det är självklart ett enormt högteknologiskt hus, bland annat innehåller huset datorskärmar till ett värde av 80.000 USD. Syftet med skärmarna är att visa konst, fotografier eller något annat man för stunden vill visa. Förutom flera kök och många badrum innehåller huset även ett stort bibliotek. Den främsta boken är en av Leonardo Da Vincis anteckningsböcker som Bill Gates köpte på auktion 1994 för över 30 miljoner USD. 

Huset har också en matsal som kan husera upp till 200 gäster, en egen träningslokal för trampoliner, stor pool med musikanläggning under vatten och mycket mer. Huset tog sju år att bygga, till en kostade 63 miljoner USD.

Förmögenheten kommer till stor del att gå till välgörenhet

Bill Gates sägs också ha ett stort intresse för fina bilar. Men till det yttre ger Bill Gates mer sken av en enkel människa utan excesser. Bill och Melinda Gates har tre barn, de kommer att ärva 10 miljoner USD var, endast en liten bråkdel av föräldrarnas förmögenhet. 

Den absolut största delen av Bill Gates förmögenhet har gått och kommer gå till olika välgörenhetsprojekt, främst inom den egna organisationen Bill and Melinda Gates Foundation.

AKTIETIPS

Här hittar du fler läsvärda aktietips

Investmentbolag

26 stabila investmentbolag för alla portföljer...

Investera pengar

+34 olika sätt du kan investera pengar...

Hur ser Bill Gates historia ut?

Bill Gates växte upp i Seattle, i en typisk övre medelklassfamilj. Hans pappa var framgångsrik advokat och hans mamma satt i styrelsen för en bank. Han har två systrar. 

Som barn läste han mycket, gärna faktaböcker. Han var duktig i skolan, speciellt matematik och naturvetenskap. Redan så snart möjlighet gavs visade han stort intresse för datorer och programmering. Redan under skoltiden skapade han flera program som han fick betalt för. 

Scouterna var en stor del av Bill Gates ungdom och han nådde högsta graden inom den amerikanska scoutrörelsen. 

1973 började Bill Gates studera vid universitet i Harward men hoppade av redan efter två år. 1994 gifte han sig med Melinda, de fick tre barn.

Bill Gates liv kan delas upp i två stora delar

Bill Gates vuxna liv kan delas upp i två delar. Under många år byggde han upp Microsoft till ett mycket framgångsrikt företag, idag ett av världens högst värderade. Det gjorde Bill Gates till världens rikaste man. Det är en imponerande resa i sig. 

Även om han hade en produkt som låg rätt i tiden saknades inte konkurrens. Men genom rätt strategier, mål och ledarskap lyckades han bygga upp ett fantastiskt företag.

Steve Jobs som konkurrent

En konkurrent och kollega har Bill Gates haft en verklig hatkärlek till, Steve Jobs och Apple. Känslorna var av allt att döma ömsesidiga. Under 1980- och -90 talet samarbetade de vid olika tillfällen men var däremellan fiender och gjorde nedlåtande uttalande om varandra. 

De var på samma marknad men angrep den på olika sätt. 1997 var Apple illa ute ekonomiskt. Steve Job hade under några år jobbat utanför företaget men var nu tillbaka för att rädda det. En av hans första åtgärder var att låta Bill Gates investera i företaget för att rädda det. 

Apple reste sig med besked, de har varit enormt framgångsrika under 2000-talet. Möjligen kan man säga att både Apple och Microsoft vann duellen, de är ju båda två i toppen av världens absolut högst värderade företag.

Bill & Melinda Gates Foundation grundas

Runt millennieskiftet grundade han tillsammans med sin frun Bill and Melinda Gates Foundation. Då inleddes den nuvarande delen av Bill Gates karriär som filantrop, intellektuell och opinionsbildare för viktiga frågor inom hälsovård, utbildning, klimatet och andra framtidsfrågor som han brinner för. 

Sedan 2008 är stiftelsen och filantropisk verksamhet hans huvudsakliga uppgift då han slutatde att arbeta dagligen med Microsoft. Bill Gates har även vid sidan av sin egen välgörenhetsorganisation stöttat andra projekt, bland annat genom stora stöd till forskning om Alzheimers.

Många fina utmärkelser genom åren

Ett annat av Bill Gates projekt som säkert kommer låta tala om sig framöver är byggandet av den smarta staden Belmont. Det skall vara en stad byggt på framtidens teknik och visioner för allt från transporter, självkörande bilar, bostäder, stadsplanering och mycket annat. 

Bill Gates har fått ett stort antal hedersutmärkelser genom åren. Bland annat har tidningen Times utnämnt honom till 1900-talets mest inflytelserika person. Drottning Elisabeth II utnämnde honom 2005 till “Honary Knight Commander” av Brittiska samväldet. 

I Sverige är Bill Gates hedersdoktor vid Kungliga Tekniska Högskolan och tillsammans med sin fru Melinda hedersdoktor vid Karolinska institutet.

Bill and Melinda Gates foundation

1994 grundade Bill Gates en stiftelse som är grunden till Bill and Melinda Gates Foundation. Namnet fick organisationen år 2000 då den slogs samman med en annan av Bill Gates stiftelser. 

Stiftelsen räknas till världens största privata välgörenhetsorganisation i form av tillgångar av kapital. Bill Gates har själv donerat stora summor till organisationen. 1999 gjorde Bill och Melinda den då hittills största privata donation till en välgörenhetsorganisation på 5 miljarder USD.

Warren Buffet kommer att donera 85% av sin förmögenhet till stiftelsen

Warren Buffett, en av världens mest framgångsrika investerare har lovat att donera 85% av sin förmögenhet till olika välgörenhetsprojekt, varav en stor del kommer att gå till Bill and Melinda Gates Foundation. 

2010 gjorde Bill Gates och Warren Buffet ett gemensamt initiativ för välgörenhet genom att grunda The Giving Pledege. Det är en uppmaning för världens absolut rikaste att donera en del av sin förmögenhet till välgörenhet. 

De som ansluter gör det via en förpliktelse om att donera en viss del av sin förmögenhet till välgörenhet. Idag har fler än 200 av världens rikaste anslutit sig till initiativet, bland dem finns Facebooks grundare Mark Zuckerberg och Richard Branson.

Vad gör Bill and Melinda Gates Foundation?

Bill and Melinda Gates foundation jobbar med olika projekt för fattiga och utsatta människor över hela världen. Arbetet delas in i fem olika områden, Hälsa, Utveckling, Tillväxt och Möjligheter, Utbildning i USA och en del för opinionsbildning och att bygga relationer med andra organisationer och stater. 

Inom området för hälsa jobbar organisationen globalt i utvecklingsländer bland annat med mediciner, diagnostik och vaccinationer. Områden som är prioriterade är bland annat att bekämpa HIV, malaria och att minska dödligheten för mammor och barn i samband med förlossningar. 

Hälsa

Inom området för hälsa jobbar organisationen globalt i utvecklingsländer bland annat med mediciner, diagnostik och vaccinationer. Områden som är prioriterade är bland annat att bekämpa HIV, malaria och att minska dödligheten för mammor och barn i samband med förlossningar. 

Utveckling

Inom området Utveckling är målet att ge människor ett hälsosamt och produktivt liv. Områden man jobbar med är preventivmedel och familjeplanering, kunskap och utbildning som exempelvis bygga och driva bibliotek. 

Tillväxt och möjligheter fokuserar bland annat på utveckling av jordbruk, stöd till fattiga och jämställdhet. Målet är att lyfta människor ut ur fattigdom. 

Inom området för utbildning i USA är huvudfokus att hjälpa elever till fortsatta studier efter grundskolan
Stora finansiella muskler

Även om Bill and Melinda Gates Foundation har enorma finansiella tillgångar räcker inte deras muskler till att förverkliga allt de vill själva. Inom området för opinionsbildning försöker de bygga samarbeten med olika länder och andra organisationer om olika projekt och mål och bedriva informationsarbete om stiftelsens verksamhet. 

Bill and Melinda Gates Foundation är den största privata välgörenhetsorganisationen i världen med tillgångar på över 50 miljarder USD.

Den är verksam på alla kontinenter, över hela världen. Tack vare sin storlek kan de ha många mål som till synes är svåra att nå. Organisationen har ett mål om att världen skall vara fri från malaria, och att sjukdomar som HIV och polio skall minska kraftigt. De har bland annat genom donationer till WHO stått för 90 procent av deras kostnader för att försöka utrota polioviruset. 

Organisationen har också haft samarbete med Svenska SIDA i projekt med syfte att stärka flickor och kvinnors rättigheter och hälsa.

Världens största privata välgörenhetsorganisation

Filantropi och privat välgörenhet får anses vara en amerikansk paradgren. Kombinationen med ett land som skapat stora förmögenheter genom att utveckla några av världens mest framgångsrika företag och en stark tradition bland förmögna att donera till välgörande ändamål är svårslagen. 

När tidningen Forbes listar världens rikaste har de även med ett betyg över personens filantropiska verksamhet. Bill and Melinda Gates Foundation är den idag största privata organisationen för välgörenhet men det finns även andra, grundade av välkända affärsmän och politiker. 

En av de första var Rockefeller Foundation som startades 1913. Grunden till den organisationen var den kände och kanske även ökände John D Rockefellers förmögenhet. Den grundlades genom tuffa affärer i 1800-talets oljeutvinning. I dagens penningvärde hade Rockefellers förmögenhet varit ca 318 miljarder USD, alltså långt mer än Bill Gates.

Andra stora filantroper genom tiderna

En annan tidig filantrop är Andrew Carnegie som sålde sina affärsverksamhet inom stål 1901 för att ägna sig åt filantropi. Carnegie var på den tiden USAs stålkung och när han sålde sitt imperium var det en affär värd 120 miljarder USD i dagens penningvärde. Han var då världens näst rikaste man efter John D Rockefeller.

Några andra kända exempel är finansmannen George Soros organisation Open Society som har stöttat många före detta kommunistiska länders väg mot demokrati. De jobbar även med utbildning, hälsofrågor och stöttar självständiga medier. 

Ford Foundation startades av en av Fords grundare Henry Fords söner. Som många andra välgörenhetsorganisationen jobbar de globalt mot fattigdom och med olika hälso- och sjukvårdsprojekt.

Ett av de kändaste svenska privata välgörenhetsprojekten

Ett av de mera kända svenska privata projekten för välgörenhet är förre detta ABB-chefen Percy Barneviks engagemang i organisationen Hand in Hand. Organisationen ger stöd genom mikrolån så att fattiga kan starta mindre företag exempelvis ett litet jordbruk eller tillverkning av något, och på egen hand ta sig ur fattigdomen. Organisationen ger enbart lån till fattiga kvinnor. Sedan starten har Hand in Hand medverkat till över 4 miljoner arbetstillfällen i fattiga områden skapats. 

När jag läser om vad både Bill Gates och Percy Barneviks organisationer uppnått och hur effektivt de arbetar med allt från donationer, organisation, tydliga planer med mål och strategier hur de skall genomföras, slås man av vad kraften av rätt ledare och organisation kan skapa för värden och genomföra förändring. Det gäller både i näringslivet och ideell välgörenhet. 

Båda har på olika sätt byggt upp stora och framgångsrika företag. På samma sätt angriper de nu många av de problem jordens befolkning har och skapar lika effektiva organisationer som genomför stora och effektiva förändringar för många fattiga människor.

Bill Gates Netflix

Visst kan man uppfatta Bill Gates som en datanörd som kanske med lite tur varit på rätt plats vid rätt tillfälle och lyckats få genomslag för sina programvaror när datorer fortfarande var i utvecklingsskedet, och sedan blev rik när marknaden växte kraftigt? 

Men man lyckas inte bygga ett av världens starkaste varumärken och bli en av världens rikaste personer bara av tur eller vara på rätt plats.  Är du intresserad av att veta mer om en verkligt intressant och mångsidig människa finns det en dokumentär på Netflix om honom; “Inside Bill´s Brain: Decoding Bill Gates”.

Du får ta del av Bill Gates liv och visioner framåt

Hans skapande av företaget Microsoft och några av världens mest kända produkter är naturligtvis unik och intressant i sig. Men den väg Bill Gates valt efter han trappat ned sitt arbete och engagemang med Microsoft är i mina ögon minst lika fascinerande.  Att så målmedvetet använda den största delen av sin förmögenhet till välgörenhet, bygga upp en imponerande organisation som genomför de mål och visioner han har är värd all respekt. 

Även hans nya image som en klok och intellektuell man som initierat är med och diskuterar världens problem och möjligheter är intressant att se. Företagaren har blivit filantrop, och datanörden intellektuell, Bill Gates är onekligen en fascinerande människa som väcker stor respekt och beundran.

Jag rekommenderar dokumentären starkt

Dokumentären är verkligen sevärd, vi får följa Bill Gates resa från ung med visioner till miljardär och den filantrop och intellektuell han är idag. Om han en gång var en datanörd och därefter var en fantastisk affärsman, brinner han idag för världens utveckling och att hjälpa även fattiga och utsatta människor. 

Att en av världens rikaste människor lägger i princip hela sin förmögenhet på att hjälpa utsatta människor och förbättra världen låter som något vi hör i sagorna, men detta händer i verkligheten. Dokumentären är ett välgjort porträtt av en verkligt unik människa. Dokumentären är uppdelad i tre delar, en om dåtid, en om nutid och en om framtiden, se den!

AKTIETIPS

Här hittar du fler läsvärda aktietips

Utdelningsaktier

23 utdelningsaktier med hög utdelning...

Investmentbolag

26 stabila investmentbolag för alla portföljer...

Investera pengar

+34 olika sätt du kan investera pengar...

Läs mer & följ mig: