Vill du lära dig hur man börjar investera i fonder?
Perfekt!
För nya investerare är fondinvesteringar ett utmärkt sätt att börja på. Fonder är det bästa sättet att investera för långsiktig och konsekvent tillväxt eftersom de låter dig sprida din investering över många företag, från de största och mest stabila till de nya och snabbväxande. Detta hjälper dig att undvika riskerna som följer med att investera i enstaka aktier.
En av de största myterna är att du behöver mycket pengar för att börja investera. Detta är fel! Den goda nyheten är att du verkligen inte behöver mycket pengar för att börja investera. Många fondbolag låter dig öppna ett konto med så lite insats som 200 kronor.
Men ju mer du kan investera, desto bättre. Dock måste du börja någonstans. Låt inte rädslan hindra dig från att förbättra din framtid!
Nu kör vi!
Innehållsförteckning
Så börjar du investera i fonder idag
Det är enkelt att komma igång med fonder som nybörjare. Själva processen i sig tar bara några få minuter, det som tar lång tid och kräver en del arbete är förberedelsen innan. Men när du har bestämt dig för vad du vill investera i, och det är dags att börja spara, är det bara att följa dessa steg:
1. Öppna ett Investeringssparkonto hos en nätmäklare
Avanza är den bästa internetbanken idag. Här kan du skaffa ett ISK på några minuter, och det finns en utmärkt kundsupport som kan hjälpa till om du har några frågor eller funderingar.
2. Välj mellan 3-7 fonder
Använd gärna portföljgeneratorn hos Avanza för att hitta intressanta fonder. Om du redan vet vilken fond du ska investera i kan du istället söka efter fonden i sökfältet, eller gå via listan med kategorier från huvudmenyn.
3. Skapa ett månadssparande i Avanza
Avanza gör det lätt att hantera fonder för nybörjare. När du ska öppna ett konto kan du direkt välja hur mycket du vill månadsspara, på så sätt kommer ditt investeringskonto att ticka på och konstant öka i värde utan att du behöver göra något. Du kan givetvis ändra månadsbeloppet efter att passa dina aktuella förutsättningar och behov.
4. Fortsätt månadsspara och se pengarna växa!
Pengarna som automatiskt sätts in till dina investeringar gör så att ditt innehav växer och ökar i värde. Logga in då och då för att se hur pengarna har växt, och om du behöver göra några ändringar i investeringsallokeringen.
Bästa nätmäklaren för fonder
Fonder är den enda investeringsprodukt med inbyggd diversifiering. De är ett bra verktyg för långsiktiga investerare som vill ha en diversifierad portfölj som består av en samling investeringar, kontra en lång lista av enskilda aktier eller obligationer att hålla reda på.
Det är en särskilt bra tidpunkt att bli fondinvesterare. Många mäklare har minskat eller helt avskaffat minimikraven för fondinvesteringar. Avanza har gått så långt som att sänka förvaltningsavgifterna och erbjuder nu några indexfonder med noll avgift. Och antalet fonder utan transaktionsavgift, fonder du kan investera i utan att betala någon som helst provision, fortsätter att växa hos många leverantörer.
Det börjar bli en tight konkurrens för aktiemäklare som erbjuder fondinvestering. De mäklare vi rekommenderar här erbjuder ett stort utbud lågkostnadsfonder och verktyg för att effektivt hantera din portfölj. För att begränsa sökandet presenterar vi här de två bästa mäklarna för fondinvestering.
I slutändan är det bara du som kan bestämma vilken bank eller aktiemäklare som passar dina behov bäst, men dessa två är våra favoriter.
Jämförelse av nätmäklare
Mäklare | Courtage | Minicourtage | Passar bäst för: |
---|---|---|---|
Öppna ett konto på Avanza.se | 0,000-0,251% | 0-99 kr | Långsiktigt |
Öppna ett konto på Nordnet.se | 0,000-0,250% | 0-99 kr | Långsiktigt |
Läs vår jämförelse mellan Avanza och Nordnet |
1. Avanza.se
Avanza har det största utbudet av fonder, och de erbjuder också egna fonder som är eftertraktade och historiskt lönsamma. Avanza har också fördelen att de är en fullskalig bank, vilket innebär att du kan ha alla dina olika konton på ett och samma ställe.
Jag använder Avanza bank själv!
- Sveriges nöjdaste sparare 10+ år i rad
- Aktier, fonder och sparkonto m.m.
- Sveriges ledande nätmäklare
2. Nordnet.se
Nordnet är ett bra alternativ för dig som vill använda fondroboten Robosave, eller investera i fonder till låga kostnader. Nackdelen med Nordnet är att de inte har ett lika stort utbud av andra banktjänster som Avanza, men å andra sidan är kostnaderna lägre.
- En av Nordens ledande nätmäklare
- Aktier, fonder och sparkonto
- Socialt nätverk för investeringar
Finns det olika sorters fonder?
En fond skapas när en grupp investerare slår ihop sina pengar för att köpa aktier i olika företag. Fonder låter dig diversifiera, vilket är en av de viktigaste principerna för investering. Du vill att dina pengar ska jobba i olika typer av aktier med olika risknivåer.
Aktiefond
En aktiefond är precis som det låter, en fond som investerar i aktier. Aktiefonder kan ha olika inriktningar, till exempel finns det aktiefonder som investerar i tech-bolag, grön energi, och bolag från ett specifikt land.
Blandfond
En blandfond innehåller en blandning av olika tillgångar, framförallt aktier och räntebärande värdepapper. Kombinationen och fördelningen av tillgångar i fonderna varierar, och vissa blandfonder innehåller främst aktier, medan andra blandfonder i stort sett bara består av räntebärande värdepapper.
Räntefond
En räntefond innehåller räntebärande värdepapper, som lån och obligationer. Investerare som köper andelar i en räntefond tjänar pengar på räntan av tillgången, till skillnad mot aktiefonder där investerare tjänar pengar på de olika aktiernas värdeökning och utdelning till aktieägarna.
Räntefonder har flera underkategorier. De kan till exempel innehålla långsiktiga räntebärande värdepapper, där löptiden på räntekontraktet (lånet) är längre än ett år, samt kortsiktiga räntebärande värdepapper, där löptiden är under ett år. En räntefond kan innehålla både långa och korta kontrakt, eller bara en typ av tidsperiod.
Indexfond
En indexfond är ett välanvänt begrepp och en populär typ av fond att investera i. En indexfond är en värdepappersfond eller en börshandlad fond, ETF (se beskrivning nedan), som följer utvecklingen av ett underliggande jämförelseindex. Detta innebär att när en investerare köper en indexfond köper de en uppsättning värdepapper som representerar ett visst segment av finansmarknaden.
För en investerare som är intresserad av att spåra ett index, istället för att köpa in sig i dussintals eller hundratals värdepapper som finns i indexet, kan investeraren köpa aktier i en indexfond. Indexfonden köper och innehar värdepapperen i indexet åt dig. Detta gör det möjligt för investeraren att köpa ett stort segment av marknaden genom att bara investera i en enda fond.
Eftersom indexfonder förvaltas passivt köper och säljer fondförvaltaren inte fondens innehav efter egen analys, vilket är fallet med aktivt förvaltade fonder. Istället kommer fondförvaltaren bara att uppdatera innehaven närhelst indexet ändras, vilket är sällsynt.
På grund av det låga handelsbehovet, och eftersom det inte finns något behov av att undersöka och analysera värdepapper, är driftskostnaderna för en indexfond extremt låga. Det är därför indexfonder har så låga utgifter, vilket är en fördel för investerarna. De låga kostnaderna gör det också möjligt för indexfonden att noggrant följa utvecklingen av jämförelseindex.
Hedgefonder
Hedgefonder är en annan typ av investeringsfonder som använder komplexa investeringstekniker, vilket skiljer dem åt från andra fonder och ETF:er.
En hedgefond är en professionellt förvaltad fond som använder investerarnas sammanslagna kapital för att köpa värdepapper eller andra investeringar. Hedgefonder är privata fonder som är undantagna från begränsningar som gäller för offentliga fonder, vilket gör att de kan ta högre risker och engagera sig i mer sofistikerade strategier. Detta undantag kräver dock att de begränsar inköp till förmögna investerare och institutioner.
För att maximera avkastningen och minimera risken kan en hedgefondförvaltare använda traditionella investeringspapper, såsom aktier och obligationer, men de kan också använda icke-traditionella strategier, inklusive korta positioner och derivat, såsom optioner. På grund av sin aggressiva och spekulativa natur tenderar hedgefonder att vara mer riskfyllda än offentliga fonder, såsom aktiefonder och börshandlade fonder (ETF).
PPM fonder
PPM-fonder är den delen i ditt pensionssparande som investeras i valbara fonder. Om du tar en aktiv del i ditt pensionssparande kommer du att se vilken del du själv kan fördela till olika fonder, annars är dessa placerade i fonder som fondförvaltare själva har beslutat är lämpliga.
Vanligtvis är pengarna placerade i fonder med mycket låg risk, så om du vill att ditt sparande ska växa till sig är det rekommenderat att du själv undersöker hur du kan placera pengarna på ett sätt som passar dina önskemål.
Vill du lära dig mer så rekommenderar jag min artikel där jag går igenom allt om PPM fonder.
ETF - Börshandlade fonder
Börshandlade fonder, eller ETF:er, är mångsidiga investeringskontrakt som erbjuder ett brett utbud av fördelar för investerare. Oavsett om du passivt vill spåra ett brett marknadsindex eller investera i ett nischområde på marknaden, erbjuder ETF:er ett billigt och enkelt sätt att få tillgång till en hel samling värdepapper i en enda fond.
En ETF, eller Exchange Traded Fund (börshandlad fond), är en investeringssäkerhet som kombinerar några av egenskaperna hos aktier och fonder. Liksom aktier handlas ETF:er under dagen på en börs. Och precis som med fonder, försöker många ETF:er att spåra resultatet för ett jämförelseindex, som S&P 500.
När du köper en ETF köper du en bunt värdepapper insvept i ett enda värdepapper som handlas på en börs. För att göra detta spårar många ETF:er passivt ett underliggande index, som är en representation av andra värdepapper eller tillgångstyper, såsom aktier, obligationer, råvaror eller valutor.
Aktieägare i ETF:er äger alltså inte direkt aktier i de underliggande värdepapperen eller tillgångarna, utan de äger aktier i själva ETFn.
Tips för att bygga en bra fondportfölj
Fonder är mycket populära och gynnsamma för många investerare. Som namnet antyder betyder fonder att samla in pengar från flera investerare och investera kapitalet i en portfölj med tillgångar med syfte att få högre avkastning.
Oavsett ekonomiska mål bör en investerare åtminstone investera en del i fonder för att få sin önskade investeringsavkastning och för att kunna se pengarna växa stadigt.
Dessa 8 tips om fondinvestering kan hjälpa nya investerare till högre avkastningspotential genom att välja de bästa fonderna helt på egen hand.
1. Tänk ut dina mål
Fonder är kända som flexibla finansiella produkter, som en investerare kan komma igång med redan idag bara genom att investera en mycket liten summa.
Detta gör att investerare bör välja fonder genom att tänka ut investeringsmålen noggrant.
Till exempel:
Om du vill spara pengar på avkastning och upprätthålla ett långsiktigt sparande, är en aktiefond eller en fondrobot med månadssparande den perfekta och idealiska investeringen.
Å andra sidan, om du vill investera dina pengar på kort sikt med en god likviditetsnivå genom att få högre avkastning, är en kortfristig räntefond eller en likvid fond det rätta alternativet för din investering.
2. Känn till din risktolerans
Risktolerans är hur mycket variation i avkastning som investerare är villiga att inkludera i den ekonomiska planeringen. Risktoleransen är en otroligt viktig komponent när du skapar din investeringsplan. Du bör ha en realistisk förståelse för din förmåga (och din vilja) att tåla stora svängningar i värdet på dina investeringar. Om du tar för stor risk kan du få panik och sälja vid fel tidpunkt.
Risktolerans är ofta förknippad med ålder, även om det inte är den enda avgörande faktorn. Men generellt sett uppmuntras personer som är yngre och har en längre tidshorisont ofta att ta större risker än äldre med en kortare horisont.
Större risktolerans är ofta synonymt med aktiefonder och ETF:er, medan lägre risktolerans ofta förknippas med obligationer, obligationsfonder och ETF:er. Men åldern i sig bör inte avgöra ett byte av tillgångsklasser. De med högre nettoförmögenhet och mer disponibel inkomst har vanligtvis också råd att ta större risker med sina investeringar.
3. Undersök kostnader/avgifter noggrant
Aktuella fondavgifter är oundvikliga. Du måste betala något för att hålla driften igång på fondens förvaltningskontor, men olika typer av fonder kräver olika omkostnader. Dessa avgifter, även kända som fondavgifter eller rådgivningsavgifter, är vanligtvis mellan 0,25 % och 1,5 % av din investering i fonden per år.
Det finns fler avgifter associerade med fondinvestering, så det är viktigt att ta reda på dessa innan du investerar, för att undvika otrevliga överraskningar.
4. Tänk på att det finns olika typer av fonder
Det finns fler olika typer av fonder. Dessa har alla olika egenskaper, fördelar och nackdelar. Vill du investera i aktier? Då är aktiefonder rätt för dig. Om du å andra sidan vill investera i obligationer, är räntefonder rätt val. Ta god tid på dig att undersöka de olika fonderna för att hitta den sortens fond (eller fonder) som passar dig bäst.
5. Lär dig skillnaden mellan aktivt förvaltade och passivt förvaltade fonder
Aktivt förvaltade fonder har en aktiv fondförvaltning som köper och säljer fondens tillgångar kontinuerligt och vid behov. Därför är aktivt förvaltade fonder dyrare, eftersom underhållet är mer resurskrävande.
I motsats till aktivt förvaltade fonder är en passiv fond en fond där innehållet inte ändras med tiden. Ett exempel på detta är indexfonder. Dessa innehåller alltid värdepapper från ett specificerat index, och bara om indexet ändras så anpassas också fondens innehåll.
6. Vilken tillgångsallokering passar dig?
Många fonder investerar dina surt förvärvade pengar direkt i blue-chip-företag, medan andra investerar i särskilda segment som bank, fastigheter, energi, etc.
Vissa fonder kan erbjuda en blandning av aktiefonder och räntefonder enligt dina krav för att ge mer flexibilitet.
Således bör en investerare välja en lämplig mix och allokera tillgångarna för att få en värdefull och lönsam avkastning. Om investerare till exempel funderar på att investera i en eller två aktiefonder, måste dessa diversifiera sig över flera sektorer och tillgångsklasser för att bygga en stark portfölj.
7. Gör massor av research
Innan du börjar investera i fonder bör du förbereda dig väl för att lyckas göra din investering lönsam och framgångsrik. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren investerare är det alltid bra att ta till sig några viktiga råd från experter och finansiella rådgivare.
En bra rådgivare är en som vill lära dig att investera, och samtidig svara på alla frågor relaterade till dina finansiella mål, pensionsplaner, risktolerans och tidsplan. Du behöver inte anlita en fysisk personlig rådgivare, utan det finns mycket bra utbildningsmaterial hos din nätmäklare, till exempel Avanza Academy. Se bara till att du får alla dina frågor och funderingar besvarade.
8. Överväg en fondrobot
En fondrobot är för det mesta både kostnadseffektivt och lönsamt, samt kommer med en lägre risk då fondernas innehåll baseras på algoritmer och expertis. Längre ner rekommenderar vi de fondrobotar som vi anser är bäst just nu.
Bästa fonderna 2022
Det går inte att förutspå vilka fonder är bäst inom alla kategorier, men genom att titta på avkastningen från tidigare år kan vi ändå dra vissa slutsatser (fonder som gått bra historiskt har större sannolikhet för att gå bra i framtiden) och presentera de bäst presterande fonderna här.
Fond | Antal ägare | Utv. 3 år | Total avgift | |
1 | Spiltan Aktiefond Investmentbolag | 603 482 st | 97,43% | 0,26% |
2 | Avanza Zero | 525 602 st | 47,23% | 0,00% |
3 | Avanza Global | 246 838 st | 53,67% | 0,10% |
4 | Länsförsäkringar Global Indexnära | 177 905 st | 52,12% | 0,22% |
5 | Swedbank Robur Ny Teknik A | 172 730 st | 70,76% | 1,32% |
6 | Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK | 148 094 st | 146,21% | 1,61% |
7 | SPP Global Plus A SEK | 141 735 st | 56,48% | 0,42% |
8 | TIN Ny Teknik A | 135 827 st | 68,59% | 1,59% |
9 | SPP Aktiefond USA A SEK | 119 073 st | 67,27% | 0,21% |
10 | Avanza Auto 6 | 105 440 st | 41,90% | 0,36% |
5 Indexfonder
Dessa fem indexfonder har haft högst avkastning under de senaste tre åren.
Indexfonder | Utv. 3 år | Total avgift | Antal ägare | |
1 | PLUS Mikrobolag Sverige Index | 90,16% | 0,46% | 9 504 st |
2 | PLUS Småbolag Sverige Index | 73,38% | 0,43% | 25 372 st |
3 | Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK | 68,74% | 0,21% | 41 739 st |
4 | SPP Aktiefond USA A SEK | 65,32% | 0,21% | 118 910 st |
5 | DNB USA Indeks A | 65,01% | 0,23% | 3 685 st |
5 Blandfonder
Dessa fem blandfonder har haft bäst utveckling under de senaste tre åren.
Blandfonder | Utv. 3 år | Total avgift | Antal ägare | |
1 | IKC Sverige Flexibel | 116,45% | 1,49% | 5 580 st |
2 | Proethos Fond | 87,93% | 0,69% | 33 907 st |
3 | Tellus Midas | 70,45% | 5,87% | 426 st |
4 | IKC Global Flexibel | 57,92% | 1,68% | 85 st |
5 | IKC 0-100 | 57,41% | 1,89% | 233 st |
5 Aktiefonder
Dessa fem aktiefonder har haft bäst utveckling under de senaste tre åren.
Aktiefonder | Utv. 3 år | Total avgift | Antal ägare | |
1 | Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc | 276,76% | 3,56% | 25 367 st |
2 | Enter Småbolagsfond A | 153,38% | 1,69% | 53 384 st |
3 | Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK | 135,16% | 1,61% | 148 002 st |
4 | Spiltan Småbolagsfond | 127,83% | 1,60% | 42 769 st |
5 | Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK | 119,07% | 1,83% | 7 881 st |
5 Räntefonder
Till sist är dessa de fem räntefonderna som haft bäst utveckling under tre års tid.
Räntefond | Utv. 3 år | Total avgift | Antal ägare | |
1 | Franklin Gulf Wealth Bond A(acc) USD | 27,19% | 1,82% | 161 st |
2 | CS (Lux) Global Bal Convert Bd B USD | 19,88% | 1,79% | 83 st |
3 | UBS (Lux) BS China Fxd Inc ¥ USD P acc | 18,26% | 1,60% | 197 st |
4 | Nordea 1 – Chinese Bd BP SEK | 16,65% | 1,64% | 428 st |
5 | Schroder ISF Glb Convert Bd A Acc USD | 15,73% | 1,77% | 136 st |
Välj en fondrobot för att bygga en fondportfölj
En robotrådgivare är en mjukvara som använder algoritmer för att skapa en investeringsportfölj åt dig. De bästa fondrobotarna strävar efter att maximera avkastningspotentialen enligt din individuella risktolerans. Fondroboten kommer automatiskt att justera dina investeringar regelbundet, även känt som rebalansering, så att du inte behöver göra det.
När du öppnar ett konto hos en fondrobot får du börja med att svara på några allmänna frågor som din ålder, dina investeringsmål, din investeringstidshorisont och din övergripande risktolerans, eller hur mycket risk du är villig att ta.
Du kommer sedan att sätta in pengar, och robotrådgivaren kommer att investera dem i diversifierade fondportföljer av aktier och obligationer som matchar din risktolerans. Till exempel kan investerare med aggressiv risktolerans se en större andel av aktie-ETFer i sin portfölj, medan de med mer konservativ risktolerans sannolikt kommer att se en större andel obligations-ETFer.
För att få ut det mesta av din fondrobot är det smart att månadsspara, vilket hjälper din investering att växa långsiktigt.
Fondrobotar är ett utmärkt val för nybörjare som vill doppa tårna i investeringspoolen eftersom de inte kräver att kan så mycket om aktiemarknaden. Nybörjarinvesterare bör överväga en fondrobot som inte har en minsta förstainsättning, så att du kan börja smått för att se om du gillar automatiserade investeringar.
Erfarna investerare bör inte underskatta robotrådgivare, eftersom de kan vara till hjälp för dem som inte har tid att hantera sin portfölj och/eller vill ha en lågkostnadsinvestering. Med en fondrobot sätts dina investeringar på autopilot, arbetar för dig, och du kan kontrollera investeringarna när som helst som passar dig.
Dessa är de bästa fondrobotarna just nu:
Fondrobot
Fondrobot | Avgift till fondroboten | Total avgift |
---|---|---|
Lysa | 0,15-0,24% | 0,30-0,41% |
Opti | 0,50% | 0,82-0,88% |
Avanza auto | 0,20% | 0,30-0,37% |
Fundler | 0,15-0,49% | 0,22-1,23% |
Better Wealth | 0,09-0,65% | 0,25-0,93% |
Nordnet Robosave | 0,50% | 0,90-0,98% |
Sigmastocks | 0,35% | 0,35-0,39% |
Lysa
Lysa är Sveriges största fondrobot, med över 30 000 kunder i Norden och över 4 miljarder kronor förvaltade.
Opti
Opti är en annan svensk fondrobot som har otroligt höga omdömen hos Trustpilot (4,6). Här finns dock inga gratisfonder, men förvaltningsavgifterna är mycket fördelaktiga.
Betterwealth
BetterWealth är ännu en av Sveriges ledande robotrådgivare. BetterWealth kan hjälpa dig att spara pengar som automatiskt investeras, med hjälp av artificiell intelligens.
Sigmastocks (aktier)
Sigmastocks aktierobot investerar dina pengar automatiskt till låga avgifter. De har kapat “fonden” och placerar dina pengar direkt i aktier istället.
Fundler
Fundler fondrobot är, precis som Opti, en fondrobot som inte tar ut några fondavgifter. De tjänar alltså inga kick-backs från fonderna de investerar i, och är därför opartiska i sin rådgivning. De har en låg nivå på sina avgifter, och Fundler fondrobot har även historiskt genererat stark avkastning.
Avanza
Avanza auto är en samling auto-fonder, och ingen fondrobot på samma sätt som de andra i listan. Du väljer vilken av de 6 autofonder som du vill investera i, men sedan fungerar det i princip på samma sätt som en fondrobot.
Nordnet (Robosave)
Robosave från Nordnet är en av de mest populära fondrobotarna, och många investerare uppskattar dess snygga och sömlösa typsnitt, både i appen och webbläsaren.
Vad finns det för risker med fonder?
Att spara i fonder är bland de minst riskfyllda verktygen för att öka dina besparingar. Trots det finns det risker, precis som med andra typer av investeringar. Dessa risker är viktiga att känna till innan du ska börja spara i fonder, och under tiden som du underhåller din portfölj.
1. Vinst går inte att garantera
Även om du investerar i en fond som gått historiskt bra, finns det absolut inga garantier för att dina pengar kommer att växa. Många nya investerare känner sig lurade om fonden inte vuxit under en viss tidsperiod som förväntat, men fondförvaltaren kan aldrig lova något.
2. Värdet kan sjunka
Precis som med andra typer av investeringar, som aktier och obligationer, kan fondens värde sjunka. Detta kan betyda att du förlorar pengar om du, eller fondförvaltaren, väljer att sälja antingen hela fonden eller delar av fondens tillgångar som har orsakat värdedippet.
3. Avgifter kan tillkomma utan förvarning
Om du äger andelar i en aktivt förvaltad fond kommer du sannolikt att få betala handelsavgifter när fondförvaltaren köper eller säljer fondens tillgångar.
4. Mindre flexibilitet
En av de stora fördelarna med fondinvesteringar är att du som investerare inte behöver bekymra dig för fondens innehåll. Men för vissa kan detta vara en nackdel. Om du vill ha mer flexibilitet och kunna köpa och sälja tillgångar själv, kan du överväga att lägga till aktier eller andra enskilda tillgångar i din portfölj.
5. Valutaväxling kan vara förvirrande
Tänk på att läsa på om vilken valuta fonderna handlas i, och om det tillkommer växlingsavgifter. Om du till exempel köper en ETF från New York Stock Exchange betalar du med amerikanska dollar, och din aktiemäklare växlar valutorna åt dig (oftast mot en avgift).
FAQ - Vanliga frågor om fonder
Här kommer några vanliga frågor och svar om fonder.