25 kryptovaluta aktier → bästa crypto bolagen i July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

kryptovaluta aktier

Känner du dig lockad att investera i kryptovaluta aktier?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i detta. Jag kommer dessutom gå igenom aktier på den svenska marknaden, utländska bolag samt övriga bolag som har koppling till kryptovaluta aktier.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man välja att investera i kryptovaluta aktier?

Att investera i kryptovaluta blir allt mer populärt och det finns flera anledningar till att genomföra investeringen. Nedan radar jag upp de tre främsta anledningarna jag ser till att göra investeringen. 

1. Svårt att hacka kryptovalutor

Det är väldigt svårt att hacka kryptovalutor. I de flesta fall är kryptovalutor decentraliserade så att valutakontroll distribueras genom en blockkedja. Blockkedjan gör det svårt att hacka kryptovalutan. 

2. Underlättar transaktioner, även nationellt

Du kan göra mycket snabba och effektiva överföringar med kryptovaluta. Traditionella överföringar kan i många fall ta flera dagar att genomföra. Kryptovalutan hjälper dig att föra över pengar på bara några sekunder. Dessutom är avgifterna för överföring med kryptovaluta vanligtvis låga. 

3. Spännande investering

Självklart är det riskabelt att investera i kryptovaluta men det kan vara väldigt spännande. Allt fler människor öppnar upp ögonen för kryptovaluta och finner det intresseväckande. Det är helt enkelt en spännande investering.

Bästa plattformen för att köpa kryptovaluta aktier

Det finns flertalet plattformar på marknaden där du kan köpa aktier inom krypto. Plattformarna är relativt likvärdiga men det finns en del skillnader som kan vara bra att känna till innan du gör ditt val av plattform.  

Nedan presenterar jag de populära plattformarna IG och Avanza. 

Plattform IG Avanza
Registrering av konto Gratis Gratis
Courtage Gratis vid handel över 100 euro Gratis under 50 000 kr. Annars 0 – 99 kr eller 0,0 – 0,25%
Årlig avgift 0kr 0kr
Uttagskostnad 0kr Sajt: 0 kr
Telefon: 39 kr
Insättningskostnad 0kr 0kr
Växlingsavgift Standard: 0,5 % 0,25 %
Minsta insättning Vid kort: 3 000 kr Ingen minimigräns

1. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare med ett stort fokus på aktier. De har ett av marknadens bredaste utbud av aktier och fonder till riktigt låga avgifter. Plattformen är väldigt användarvänlig och enkel att använda. 

På vissa punkter skiljer sig plattformarna åt. I tabellen nedan kan du tydligt se de vanligaste punkterna man brukar jämföra när man ska göra sitt val av plattform.  

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

2. IG

IG har erbjudit trading via sin plattform i hela 45 år. De har en stor erfarenhet som nätmäklare. Hos dem får du tillgång till tusentals finansiella marknader att investera i. De är en pålitlig och reglerad aktör med ett stort kundengagemang.

IG logo
4/5
Disclaimer: 75% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Olika bolag som har exponering mot krypto

Det finns en hel del bolag på marknaden som har exponering mot krypto, svenska som utländska. Är du nybörjare inom krypto kan det vara svårt att veta vad det finns för olika företag i branschen och vad de egentligen gör. 

Vissa företag erbjuder tjänster inom kryptovaluta eller exempelvis utvecklar teknik som på något sätt är relaterad till blockkedjeteknik eller liknande.

Är du istället mer intresserad av fonder, så har jag skapat en artikel där jag listar 5 kryptovaluta fonder där du får chansen att få exponering mot flera kryptovalutor och sprida dina risker.

Svenska bolag

Här nedanför radar jag upp 5 svenska företag på börsen med exponering mot krypto. Ska du investera på börsen kan det vara roligt att investera i svenska bolag man tror på och inte enbart utländska. 

1. Quickbit (QBIT)

Quickbit grundades 2016 och är ett svenskt fintech-företag som bidrar till att fler människor men också företag använder kryptovaluta i deras vardag. Detta genom deras lösningar för e-handlare som gör det möjligt att debitera konsumenter i kryptovaluta. 

2. Goobit Group (BTCX)

Goobit Group är ett företag som grundades 2012 och riktar in sig på kryptovaluta och blockkedjeteknik. Via plattformen BTCX erbjuder de handel i bitcoin och andra kryptovalutor. De erbjuder också tjänster inom kryptoväxling och rådgivning. 

3. Arcane Crypto (ARCANE)

Arcane Crypto, som tidigare gick under namnet Vertical Ventures, erbjuder ett brett utbud av digitala lösningar för finansiella handelssystem. De inriktar sig speciellt på den digitala valutan bitcoin. Den största affärsverksamheten återfinns inom den europeiska marknaden. 

4. Safello Group (SFL)

Safello Group grundades 2012 och är verksamma inom teknikbranschen där de riktar in sig speciellt på kryptovalutor. De är specialiserade inom utveckling av handel, lagring och diverse som är relaterat till kryptovalutor. Företagets kunder är främst privata aktörer som är aktiva på den globala marknaden.

5. CoinShares International (CS)

CoinShares International erbjuder ett brett utbud av digitala lösningar som berör finansiella handelssystem på marknaden. De har en rad olika ETF:er som baseras på olika kryptovalutor. De erbjuder bland annat tjänster inom handelsstrategier, rådgivning, index och likviditetstjänster till sina kunder.

Utländska bolag

Låt oss gå över till de utländska bolagen som kan vara intressanta att investera i när det kommer till digitala tillgångar.

1. Block Inc (SQ)

Block Inc, också kallat Square är ett företag som erbjuder betallösningar till företag. Företaget tar allt mer marknadsandelar och blir en allt viktigare spelare inom finans och fintech-sektorn. Samtidigt växer också bitcoins popularitet. Företaget var tidiga med att investera i kryptovalutan. 

2. Coinbase Global Inc (COIN)

Coinbase är verksamma på kryptovaluta-marknaden där de specialiserar sig inom utveckling av digitala plattformar. Detta för trading, lagring och överföring av kryptovalutor. Coinbase kunder består framförallt av privata aktörer men också vissa företagskunder. Verksamheten återfinns på global nivå men de är som allra störst i Nordamerika.

3. Microstrategy Inc (MSTR)

MicroStrategy grundades 1989 och erbjuder en plattform som gör det möjligt för företag och diverse avdelningar att distribuera webbaserade rapporterings- och analyslösningar. De erbjuder även konsulttjänster, utbildning och support. MicroStrategy investerar otroligt stora summor i Bitcoin vilket är anledningen till att de faller in som kryptovaluta-aktie.

4. Sos Ltd (SOS)

SOS är ett företag från Kina som är verksamma inom teknikbranschen. De specialiserar sig inom digitala produkter för aktörer inom vård, försäkring och räddningstjänst. Sos produkter är efterfrågade inom branschen för kryptovalutor. 

5. Hive Blockchain Technologies Ltd (HIVE)

HIVE Blockchain Technologies är ett företag som bland annat bedriver försäljning av kryptovalutor såsom Ethereum. De validerar transaktioner på blockkedjenätverk och tillhandahåller krypto-brytning och bygger broar mellan krypto- och traditionella kapitalmarknader. Företaget grundades år 1987.

Krypto mining bolag

Det finns flera företag inom kryptovaluta som på ett eller annat sätt som är involverade i det som kallas för “mining”. Det är ett viktigt segment. Kryptovaluta-mining är en process där man använder datorers processors kraft till att lösa komplexa matematiska ekvationer för att tjäna pengar, det vill säga digitala pengar. 

Nedan presenterar jag 8 företag som är verksamma inom just krypto mining.

1. Canaan Inc (CAN)

Företaget Canaan är verksamma inom teknikbranschen där de har stört inriktning mot tekniska lösningar som berör blockkedjeutrustning. De levererar också teknisk support och service. Bolaget är aktiva på global nivå men har störst närvaro på den Nordamerikanska marknaden. 

2. Marathon Digital Holdings (MARA)

Marathon Digital Holdings är verksamma inom IT-branschen där de driver flera digitala plattformar och datacenters som riktar in sig mot handel av kryptovaluta. Tjänsterna används främst för handel bland privata aktörer på den Nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades år 2010.

3. Ebang International Holdings (EBON)

Ebang International Holdings är ett företag från Kina. Det är ett förhållandevis litet företag med volatil resa på börsen under tiden de varit noterade. De inriktar sig på just kryptomining.  

4. Hut 8 Mining Corp (HUT)

Hut 8 Mining är verksamma inom teknikbranschen där de specialiserar sig på utveckling av digitala programvaror för handel. Programvaran är egenutvecklad av företaget och används främst för handel av kryptovalutor såsom bitcoin. Hut 8 Mining Corps största verksamheten finns i Nordamerika där de driver egna bitcoingruvor.

5. Bit Digital Inc (BTBT)

Bitfarms är även dem ett Nordamerikanskt företag som har sin verksamhet inom kryptomining. 

6. Riot Blockchain Inc (RIOT)

Riot Blockchain är verksamma inom branschen för digitala tillgångar. De fokuserar på att köpa kryptovalutor och stödjer blockkedjeföretag. Bolaget grundades år 2000.

7. Nvidia Corp (NVDA)

Nvidia är specialiserade inom visuell datorteknik där de erbjuder ett flertal produkter såsom grafikkort, grafikbehandlingsenheter och artificiell intelligens (AI). Produkterna används främst inom spelindustrin och vidaresäljs under flera varumärken, bland annat Titan. Nvidias produkter är starkt efterfrågade inom kryptomining.

Läs mer om AI aktier.

Övriga bolag med koppling till kryptovaluta aktier

Det finns massvis med bolag som har koppling till kryptovalutor. Vill du investera i aktier inom kryptovaluta är det såklart viktigt att gå igenom så många bolag som möjligt för att avgöra vilket bolag du vill köpa aktier i.

Nedan presenterar vi ett par övriga bolag med aktier som har koppling till kryptovalutor. 

1. Voyager Digital Ltd (VOYG)

Voyager Digital är ett IT-företag från Kanada som utvecklat en egen handelsplattform för kryptovalutor. De flesta etablerade valutorna, såsom bitcoin, är tillgängliga för handel via Voyager Digitals app. Funktionerna går däremot enbart att använda i Nordamerika. 

2. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM)

Taiwan Semiconductor Manufacturing är ett elektronikföretag som tillverkar integrerade kretsar baserat på egna konstruktioner. Bolagets tjänster är efterfrågade inom branschen för kryptovalutor.

3. Advanced Micro Devices (AMD)

Advanced Micro Devices är ett amerikanskt företag utvecklar diverse mikroprocessorer för datorer men också andra hårdvaror. Verksamheten återfinns på global nivå. Produkterna används i olika affärs- och konsumentmarknader, däribland marknaden för kryptovalutor.

4. Monex Group Inc

Monex Group Inc är ett finansiellt tjänstebolag baserat i Japan, Tokyo. De bedriver handel med värdepapper online och handelstjänster för kryptovaluta. 

5. Tesla Inc (TSLA)

Tesla Inc är en amerikansk fordonstillverkare där de specialiserar sig inom eldrivna fordon. Tesla i sig är inte verksamma inom kryptovaluta-branschen men äger extremt mycket kryptovalutor. 

6. Silvergate Capital (SI)

Silvergate Capital är ett amerikansk bolag som inriktar sig mot finansmarknaden. De är specialiserade inom digitala finansiella lösningar där de bland annat erbjuder lösningar för kryptovaluta. Störst verksamhet återfinns inom den Nordamerikanska marknaden. 

7. Galaxy Digital Holdings (GLXY)

Galaxy Digital Holdings är ett holdingbolag från Kanada. Bolaget bedriver huvudsakligen affärsverksamhet inom utveckling av digitala plattformar för blockkedjor och de största kryptovalutorna. Allra störst verksamhet finns på den Nordamerikanska marknaden.

8. Online Blockchain (OBC)

Online Blockchain är det ledande blockkedjeföretaget från Storbritannien. De har en ledande innovation inom kryptovaluta.

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.