Warren Buffett – Den ultimata guiden 2024 [Förmögenhet m.m.]

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du lära dig mer om Warren Buffett? Eller vill du bara snabbt veta stor Warren Buffetts förmögenhet är? I den här artikeln får du veta allt som är av värde att känna till.

Om du inte vill lära dig allt om Buffett idag så rekommenderar jag att du använder snabbnavigeringen här nedanför:

Innehållsförteckning

HISTORIA

Vem är Warren Buffett?

En verkligt mytomspunnen investerare och en livs levande legend bland aktieintresserade världen över är Warren Buffett. Han är av många ansedd som en av tidernas främsta investerare på aktiemarknaden. 

Sitt rykte och sin förmögenhet har han byggt upp genom en till synes ganska enkel strategi, men som han följt strikt och målmedvetet under många år. 

Strategin bygger i korthet på att investera i stabila bolag som genererar bra kassaflöde. Vinster och utdelningar återinvesteras och bygger ytterligare upp värdet på aktieportföljen genom den magiska ränta på ränta-effekten. Eftersom Buffett förstår vikten av starka kassaflöden har han haft en förkärlek till att investera i försäkringsbolag.

Läsvärda artiklar för dig som vill bli en bättre investerare:

Lever enkelt trots stora tillgångar

Det är inte bara Warren Buffett enorma ekonomiska framgångar som gjort honom till den legend han är idag. Han har trots sin förmögenhet levt ett till det yttre enkelt liv utan några större extravaganser. Han bor exempelvis kvar i det hus han en gång köpte som ung och han kör en oansenlig bil. Han tar ut en måttfull lön på 100 000 USD om året och har inga ytterligare ersättningar från sitt investmentbolag Berkshire Hathaway.

Han delar dessutom generöst med sig av sin kunskap och erfarenhet. Han gör sina investeringar via det börsnoterade Berkshire Hathaway.  Deras bolagsstämmor är legendariska då Warren Buffett och hans kompanjon Charlie Munger svarar på aktieägarnas många frågor. Frågestunden varar i flera timmar. 

Bolagsstämman hålls på en arena med plats för 20000 människor och den direktsänds numera även på internet. Även Warren Buffetts årliga brev till aktieägarna är det många som ser fram emot. 

 

Föddes 1930 i Oklahoma

tWarren Buffett föddes 1930 i staden Omaha i delstaten Nebraska. Han har bortsett från några kortare perioder varit staden trogen under hela sitt liv. Bland annat tillbringade han en tid i Washington när hans pappa satt i kongressen. 

Ofta omtalas Warren Buffett som “Oraklet från Omaha.” Warren Buffet var redan i ung ålder intresserad av att göra affärer och investera. Han ville bli rik och förstod tidigt att aktiemarknaden var ett bra verktyg för det. 

I dag ser han sin förmögenhet som ett medel att göra världen bättre. Han är en stor filantrop och den största delen av hans förmögenhet kommer att doneras till olika organisationer som bedriver välgörenhet.

Såg upp till Benjamin Graham

En person Warren Buffett såg upp till och beundrade var Benjamin Graham. Han kallas ofta “värdeinvesteringens fader”.  Graham har bland annat skrivit boken “The Intelligent Investor”, den anser Warren Buffet vara den bästa bok som skrivits om aktier och investeringar. 

Warren Buffett fick möjligheten att både vara Benjamin Grahams student och att arbeta tillsammans med honom under några år på 1950-talet. När Graham gick i pension och lade ned sin verksamhet började Warren Buffett investera på egen hand.

Grundare av Berkshire Hathaway

Warren Buffett visade ett tidigt intresse för att göra affärer, aktier och investeringar. Han ville till och med avbryta sina studier efter high school för att ägna sig åt affärer, men hans pappa stoppade de planerna. Warren Buffetts framgångsrika investeringar har han gjort genom sitt bolag Berkshire Hathaway. 

Från början drev det bolaget textilfabriker, Buffett började köpa aktier i det företaget 1965. Textilindustrin var dock inget som lockade Warren Buffett de delarna såldes av och han började investera i försäkringsbranschen. Så småningom började han även köpa aktier i andra bolag. 

Idag har bolaget många helägda dotterbolag och stora aktieposter i några av USAs största och mest kända företag. De investerar i många olika branscher, även i sådana Warren Buffett sagt han inte kommer att investera i för att han inte förstår dem. 

Warren Buffett har även varit sen med att investera i flera framgångsrika företag bland annat Apple och Amazon. Investeringen i Amazon gjordes så sent som 2019, och när den offentliggjordes erkände Buffett att han varit en idiot som inte köpt aktier i Amazon tidigare. 

Världens 26:e största publika bolag

Berkshire Hathaway är idag världens 26e största publika bolag enligt tidningen Forbes. 

Warren Buffett har senare sagt att köpet av Berkshire Hathaway är hans sämsta affär. Istället för att köpa en textilfabrik som han omvandlade till ett investmentbolag med investeringar i bland annat försäkringsbolag skulle han investerat direkt i de bolagen. 

Trots sin höga ålder styr fortfarande Warren Buffett Berkshire Hathaway tillsammans med sin kompanjon Charlie Munger. Munger är äldre än Buffett, född 1924. De har dock kommunicerat en successionsplan och de som kommer att efterträda Buffett och Munger arbetar redan i bolaget. 

Warren Buffett är en man med många speciella tankar och ideér. En är vägran att göra en splitt i Berkshire Hathaways A-aktie, som ju har haft en fantastisk kursutveckling under många år. En A-aktie kostar idag ca 340 000 USD. Det finns dock även en B-aktie som för de allra flesta handlas till betydligt mer rimliga nivåer.

Warren Buffet förmögenhet

89,4 miljarder USD

Warren Buffett förmögenhet 2020

Warren Buffetts förmögenhet 2020 är enligt Forbes.com runt 89,4 miljarder USD. 

Redan vid sju års ålder lånade Warren Buffett boken “Ett tusen sätt att tjäna 1000 USD” på det lokala biblioteket. Han har sagt att han alltid vetat att han skall bli rik och aldrig tvivlat på det. 

Warren Buffett gjorde affärer redan i unga år samtidigt som han gick i skolan. När han slutade college hade han skapat sig en förmögenhet på 9800 USD, det motsvarar i dagens penningvärde 105000 USD. 

1963 blev Warren Buffett miljonär i USD och 1990 miljardär i USD. 2008 var han världens då rikaste människa, en plats han både tog från och året efter förlorade till Bill Gates, grundaren av Microsoft. I skrivande stund uppgår hans förmögenhet till 89,4 miljarder USD enligt tidningen Forbes. Det gör honom till den just nu tredje rikaste människan på jorden.

Läs hela vår lista om de 15 rikaste personerna i världen.

Läsvärda artiklar för dig som vill bli en bättre investerare:

Världens tredje rikaste människa enligt Forbes

Berkshire Hathaway har ett marknadsvärde på över 500 miljarder USD. Som grundare och största ägare har det gjort Warren Buffet till världens nu tredje rikaste människa efter Amazons grundare Jeff Bezos och Microsofts grundare Bill Gates. På fjärde plats jagar LVMHs grundare Bernard Arnault.

Warren Buffets mål som ung att en dag bli rik har han verkligen lyckats med. Han har själv aldrig tvivlat på att han skulle lyckas med det.

Hur har han tjänat sina pengar?

Warren Buffetts förmögenhet har metodiskt byggts upp under lång tid. Ett stort intresse för affärer och en målsättning att bli rik har lagt grunden till hans förmögenhet. Han insåg tidigt att aktiemarknaden var ett bra medel för att nå sin målsättning. 

Hans strategi innehåller inte risk eller snabba klipp genom spekulationer. Genom att konsekvent investera i stabila bolag med bra kassaflöden har hans investmentbolag Berkshire Hathaway byggt upp en en stor portfölj av både innehav i börsnoterade bolag och helägda dotterbolag. 

Berkshire Hathaway har endast en gång lämnat aktieutdelning. Bolaget har därför vuxit genom att återinvestera vinster och aktieutdelningar de själva erhållit. I stället för att ge aktieutdelning har företaget skapat en fantastisk värdetillväxt för sina aktieägare.

INNEHAV

Vad äger Warren Buffett idag?

Warren Buffett är fortfarande huvudägare i Berkshire Hathaway, han kontrollerar över 30% av aktierna i bolaget. Han har varit ett fantastisk investerare som inte bara gjort honom själv till en av världens rikaste personer. 

Även de som köpt aktier i Berkshire Hathaway har fått en fantastisk avkastning på sitt kapital. Berkshire Hathaway har haft en imponerande årlig avkastning på i snitt 21%.

Vilka bolag äger Berkshire Hathaway?

Berkshire Hathaway är storägare i några av världens mest kända företag. Några av dem har de varit delägare i under lång tid, andra är nytillkomna investeringar. Här nedanför ser ni ett par av bolagen. Hela portföljen hittar du längre ner.

Apple

Apple är ett av världens mest kända företag och ett av de starkaste varumärkena. Efter en rad lyckade produktlanseringar under 2000-talet som exempelvis iPhone har Apple blivit världens högst värderade företag. Berkshire Hathaway köpte sina första aktier i Apple så sent som 2016, men det har ändå blivit en bra investering. 

Warren Buffett motiverade sin investering i Apple med att de byggt upp ett speciellt ekosystem av produkter och att de har trogna kunder som starkt prioriterar att köpa produkter från Apple..

Bank of America

Bank of America är en av USA största banker, de är även verksamma i stora delar av världen. Företaget har fler än 200 000 anställda. Berkshire Hathaway äger ca 7% av företaget. 

Som svensk är det intressant att notera att Bank of America är en av de större ekonomiska sponsorerna till Handelshögskolan i Stockholm.

Coca Cola

En av världens mest kända drycker är förmodligen Coca Cola och det är också ett av världens starkaste varumärken. Berkshire Hathaway började köpa aktier i Coca Cola 1988. 

Warren Buffett är även en legend i Kina och mycket välkänd där. När Coca Cola skulle lansera Cherry Coke på den kinesiska marknaden marknadsfördes den där med hjälp av en bild av Warren Buffet på burkarna.

Walls Fargo

Wells Fargo grundades 1852 och var till en början ett transportföretag. Bolaget har utvecklats och är idag en av USA största bank och finansföretag med 261.000 anställda. De är verksamma i 32 länder.

American Express

Även American Express grundades som ett transportföretag 1850. Idag är de ett välkänt företag som ger ut kreditkort. Företaget är globalt med fler än 60000 anställda har ca 90 miljoner kunder som använder deras kort.

Kraft Heinz

2015 slogs bolagen Kraft Foods och Heinz ihop. Kraft Foods producerar och säljer många olika produkter inom livsmedelssektorn. Det är ett globalt företag  och äger flera välkända internationella varumärken. 

De äger bland annat Philadelphia som är ett globalt varumärke för mjukost men också lokala varumärken som svenska Gevalia. Heinz är framförallt kända för sin ketchup men producerar även andra produkter inom livsmedelssektorn.

JP Morgan Chase

JP Morgan Chase är en välkänd investment och affärsbank i USA. Den räknas som en av USAs fyra största banker. JP Morgan Chase är också en välkänd aktör på de internationella finansmarknaderna och är verksam i 60 länder. Företaget har ca 256 000 anställda.

US Bancorp

US Bacorp är en amerikansk bank och finanskoncern som är verksam i många länder. Den har nästan 19 miljoner kunder. Banken har 74000 anställda och räknades 2017 som världens 109e största publika bolag.

Moodys

Moodys är ett globalt kreditvärderingsföretag. De bedömer ett företags kreditvärdighet så långivare och andra intressenter lättare kan bedöma företagets betalningsförmåga. 

Moodys har 40% av världsmarknaden för kreditvärdering. Den mest kända konkurrenten är Standard & Poors.

Goldman Sachs

Ytterligare en bank Berkshire Hathaway är storägare i är investmentbanken Goldman Sachs. De grundades 1869 och är idag en av de ledande aktörerna på den globala finansmarknaden. 

Warren Buffett investerade i Golman Sachs under finanskrisen 2007-2008, en av hans deviser är att köpa när andra är rädda och vara försiktig när marknaden är girig.

Övriga innehav

Här nedanför är alla Berkshire Hathaways innehav listade.

 SymbolMkt. priceValueStake
American Airlines Group IncAAL$17.48$742,900,00010.0%
Apple Inc.AAPL$295.86$72,531,725,7575.6%
Amazon.com, Inc.AMZN$1,941.52$1,043,178,6960.1%
American Express CompanyAXP$112.87$17,112,299,70918.8%
Axalta Coating Systems LtdAXTA$24.91$604,416,24010.3%
Bank of America CorpBAC$27.74$25,659,738,56410.6%
Biogen IncBIIB$321.35$208,378,4430.4%
Bank of New York Mellon CorpBK$39.23$3,129,183,1868.6%
Charter Communications IncCHTR$511.48$2,775,601,9712.6%
Costco Wholesale CorporationCOST$313.26$1,357,469,2931.0%
Delta Air Lines, Inc.DAL$46.56$3,347,056,99711.2%
Davita IncDVA$81.91$3,158,905,83930.7%
Globe Life IncGL$92.19$585,750,0925.9%
General Motors CompanyGM$30.81$2,310,750,0005.2%
Goldman Sachs Group IncGS$204.03$2,449,329,3473.5%
Johnson & JohnsonJNJ$140.26$45,879,0460.0%
JPMorgan Chase & Co.JPM$116.42$6,928,728,3831.9%
Kraft Heinz CoKHC$26.01$8,469,761,61626.7%
Coca-Cola CoKO$57.43$22,972,000,0009.3%
Kroger CoKR$29.89$566,118,9612.4%
Liberty Global PLC Class ALBTYA$19.42$384,341,22010.9%
Liberty Global PLC Class CLBTYK$18.56$136,359,7261.7%
Liberty Latin America Ltd Class ALILA$14.98$40,668,5135.4%
Liberty Latin America Ltd Class CLILAK$14.98$19,234,6201.0%
Liberty Sirius XM Group Series ALSXMA$45.84$681,198,90214.4%
Liberty Sirius XM Group Series CLSXMK$45.64$1,418,992,55515.3%
Southwest Airlines CoLUV$45.25$2,427,626,88810.4%
Mastercard IncMA$294.83$1,454,914,1110.5%
Moody’s CorporationMCO$262.04$6,464,468,62713.2%
MONDELEZ INTERNATIONAL INC Common StockMDLZ$56.72$32,784,1600.0%
M&T Bank CorporationMTB$139.16$748,964,6864.1%
Occidental Petroleum CorporationOXY$32.28$611,158,9832.1%
Procter & Gamble CoPG$121.37$38,280,0980.0%
PNC Financial Services Group IncPNC$126.00$1,092,552,8042.0%
Phillips 66PSX$73.35$16,682,4310.1%
Restoration Hardware Holdings, Inc common stockRH$182.55$311,858,9279.0%
Restaurant Brands International IncQSR$57.03$481,231,9721.6%
Sirius XM Holdings IncSIRI$6.59$898,057,0543.1%
SPDR S&P 500 ETF TrustSPY$305.77$12,047,3380.0%
StoneCo LtdSTNE$43.82$620,786,8974.3%
Store Capital CorpSTOR$33.70$627,550,4147.6%
Suncor Energy Inc.SU$26.62$399,806,6051.0%
Synchrony FinancialSYF$29.61$615,976,8303.4%
Teva Pharmaceutical Industries LtdTEVA$11.25$486,554,5694.0%
Travelers Companies IncTRV$127.20$39,734,6090.1%
United Airlines Holdings IncUAL$56.56$1,240,849,5928.8%
United Parcel Service, Inc.UPS$93.10$5,530,1400.0%
U.S. BancorpUSB$45.69$6,052,079,9468.7%
Visa IncV$189.31$1,999,579,3030.5%
VANGUARD IX FUN/S&P 500 ETF SHS NEWVOO$281.02$12,083,8600.0%
Verisign, Inc.VRSN$194.46$2,518,790,79311.1%
Wells Fargo & CoWFC$40.14$12,973,766,5297.6%
TOTAL  
$220,863,685,844

Källa: CNBC Berkshire Hathaway tracker

Warren Buffett välgörenhet

Warren Buffett är en stor filantrop och förespråkare för att förmögna människor skall donera stora delar av sina tillgångar till välgörande ändamål. Även hans familj och barn är starkt involverade inom välgörenhet. 

Warren Buffett kommer att skänka en mycket stor del av sin förmögenhet till olika organisationer som bedriver viktiga arbeten för hälsa och utveckling över hela världen. Han har sagt att barnen kommer ärva så pass mycket att de känner att de kan göra någonting men inte så mycket att de inte kommer göra någonting alls. 

Warren Buffett talar ofta om hur lyckosam han varit, mycket tack vare att han var född i rätt land vid rätt tid. Nu vill han att hans förmögenhet skall hjälpa till att göra världen lite bättre.

Har lovat att skänka 85% av sin förmögenhet till fem olika organisationer

Tillsammans med Microsofts grundare Bill Gates startade Warren Buffett uppropet “The Giving Pledge.” Det är en uppmaning till världens rikaste, många av dem amerikaner, att förplikta sig till att skänka minst halva sin förmögenhet till välgörenhet. 

Över 200 multimiljardärer i dollar har anslutit sig till uppmaningen och kommer att donera en stor del av sina tillgångar. Bland annat har Rickard Bransson och Facebooks grundare Mark Zuckerberg anslutit sig till The Giving Pledge.

Bill & Melinda Gates Foundation

Microsofts legendariska grundare Bill Gates och hans fru Melinda delar Warren Buffetts inställning till filantropi och välgörenhet. De driver en egen välgörenhetsorganisation Bill and Melinda Gates Foundation. 

Det är den största privata välgörenhetsorganisation i världen med verksamhet på de flesta kontinenterna. Både Melinda och Bill Gates är personligen starkt engagerade i organisationen och i frågor som rör utveckling, hälsa och utbildning.

Susan Thomson Buffet Foundation

Familjen Buffetts egen välgörenhetsorganisation har fått namn efter Warrens fru Susan. Grunderna till välgörenhetsorganisationen lades redan på 1960-talet. Den är framförallt inriktad på reproduktiv hälsa och familjeplanering. 

Warren Buffets plan var att donera nästan all sin förmögenhet till den egna välgörenhetsorganisationen men har ändrat sig, istället skall Bill And Melinda Gates foundation få den största delen av Warren Buffetts donationer.

Sherwood Foundation

Alla Warren Buffetts barn är engagerade inom välgörenhet och har egna organisationer för det.  Den äldsta dotter Susie är verksam inom en välgörenhetsorganisation som heter Sherwood Foundation. Organisationen är främst inriktad på utbildning och stöd till fattiga familjer.

Howard G. Buffett foundation

Warren Buffetts son Howard är aktiv inom välgörenhet via den egna organisationen Howard G. Buffett Foundation. De stödjer projekt inom jordbruk, biologisk mångfald och vattenvård mm.

Novo Foundation

Även Warren Buffetts yngsta son Peter är engagerad i välgörenhet genom en egen organisation, Novo Foundation. De arbetar för en mer jämlik värld och att utveckla människan individuellt och i grupp, allt för att nå en mer balanserad värld.

Warren Buffet quotes citat

CITAT & QUOTES

Warren Buffetts quotes och citat

 • “You can’t make a good deal with a bad person.”
 • “You don’t need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with 130 IQ.”
 • “It’s better to hang out with people better than you. Pick out associates whose behavior is better than yours and you’ll drift in that direction.”
 • “I measure success by how many people love me.”
 • “Price is what you pay; value is what you get.”
 • “No matter how great the talent or efforts, some things take time. You can’t produce a baby in one month by getting nine women pregnant.”
 • “It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.”
 • “I just sit in my office and read all day”
 • “After all, you only find out who is swimming naked when the tide goes out”
 • “It is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results.”
 • “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.”
 • “I always knew I was going to be rich. I don’t think I ever doubted it for a minute.”
 • “If you’re in the luckiest 1% of humanity, you owe it to the rest of humanity to think about the other 99%.”

Warren Buffett hus

Warren Buffett är trots sin enorma förmögenhet känd för att leva ett ekonomiskt sparsamt liv utan större utsvävningar. Han bor fortfarande kvar i det hus i närheten av Omaha som han köpte 1958 för 31500 USD. 

Huset är normalstort, kanske typiskt för övre medelklass med fem sovrum. Han äger numera också ett hus i Califonien värderat till 4 miljoner USD.

Familjen

Warren Buffett föddes 1930 i Omaha. Hans pappa var affärsman och investerare, men satt även i USAs kongress för delstaten Nebraska. 

Warren Buffett gifte sig 1952 med Susan Thompson, de fick tre barn tillsammans, Susie, Howard och Peter. Howard heter även Graham efter Warren Buffetts idol och läromästare Benjamin Graham. 1977 separerade Warren och Susan men förblev gifta tills Susan avled 2004. År 2006 gifte Warren Buffett om sig med Astrid Menks.

Warren Buffett investeringsregler

Warren Buffetts investeringsfilosofi har egentligen varit mycket enkel. Många som investerar i aktier med hög risk, chansaktier, eller låter sig luras av marknadens psykologi skulle tjäna på att följa Warren Buffetts strategi. Tyvärr lockas många av snabba vinster eller drömmer om det stora klippet. 

Warren Buffett har varit mycket generös med att dela med sig av grundläggande råd och tankar om investeringar och vad som är viktigt att tänka på. Warren Buffett har en förmåga att kommunicera på ett enkelt men effektfullt sätt och råden blir mycket tydliga och slagkraftiga. Det är enkla och naturliga råd som alla kan följa.

 

 1. Fokusera på bolaget du äger, inte på marknaden
  Aktiemarknaden präglas ofta av ett flockbeteende. Men ett bolags prestation kommer i det långa loppet vara det som avgör hur en enskild aktie utvecklar sig. Analysera därför bolaget och dess möjligheter, och inte aktiemarknadens kortsiktiga rörelser eller vad marknaden anser populärt eller mindre intressant. Det motsatta gäller också, köp inte något som är hett på marknaden för stunden utan fokusera på att leta bra bolag efter dina principer. 
 2. Hitta bolag med oändlig efterfrågan på sina produkter och tjänster
  Köper du en aktie vill du alltid kunna äga den. Då krävs det att bolagets produkt eller tjänst är tidlös. Det krävs naturligtvis att bolaget klarar att utveckla sin produkt efter hur konsumentens beteende förändras. Både Kodak och Polaroid har varit fantastiska företag, men trots att det idag tas fler bilder än någonsin för de båda en tynande tillvaro och är i princip borta från marknaden. 
 3. Investera bara i bolag och branscher du förstår dig på
  Det är lätt att förälska sig i ett bolag som gör snygga presentationer av någon avancerad produkt eller tjänst. Men vad är det de säljer? Vem är kunden? Går det att tjäna pengar på det? Warren Buffet har själv undvikit att investera i bolag han inte förstått sig på. Många gånger har det varit rätt, men det finns naturligtvis en risk att missa bra investeringar. Men genom att bara köpa aktier i företag som du förstår dig på minskar du risken för att göra onödiga förluster.  
 4. Köp aktier med strategin att vara långsiktig delägare
  En av Warren Buffets viktigaste principer är långsiktighet. Helst skall du aldrig sälja en aktie. Kan du inte se framför dig att du alltid eller för lång tid framöver skall äga den aktie du funderar på att köpa skall du förmodligen avstå. Det innebär också att bolaget måste var ekonomiskt stabilt och ha en produkt eller tjänst som kommer att efterfrågas även i framtiden. 
 5. Var misstänksam mot bolag som skyltar med framtida förväntade intäkter
  Varför skall ett bolag som inte tjänar pengar idag kunna göra det i framtiden? Det finns självklart bolag som utvecklar en produkt idag och kommer att sälja den i framtiden. Men kommer det att lyckas? Att investera i den typ av bolag är alltid förenat med hög risk och det är inget som tilltalar Warren Buffett. 
 6. Investera i bolag med stabil och trovärdig ledning
  En av de viktigaste delarna av ett bolag är dess ledning. De skall förvalta det kapital du investerat i ett bolag. Du vill inte att de gör utfästelser de inte kan hålla eller att de driver verksamheten för kortsiktiga vinster. Du vill ha en företagsledning som leder sitt bolag klokt och långsiktigt med sunda värderingar precis som du investerar.  
 7. Var försiktig när andra är giriga och var girig när andra är rädda
  Aktiemarknaden styrs mycket av psykologi och flockbeteende. Många är de som sett en aktie gått upp och vill vara med och tjäna pengar på den. Risken är att du köper när den står nära toppen. Likaså är det många som är rädda efter en lång nedgång och tänker att de vill rädda det kapital de har kvar. Det är då stor risk du säljer nära botten. Våga gå emot marknaden, sälj när kvällstidningarna har aktietips på löpsedlarna och köp när ingen vill tala om aktier. Flockbeteendet på marknaden påverkar inte bara vanliga personers investeringar. Det finns gott om exempel på professionella investerare som inte gjort sin egen analys utan köpt vad som varit hett på marknaden just då. 
 8. Bra investeringar handlar om att hitta en effektiv motor – inte den största
  Att investera på börsen är ett maratonlopp, inte ett hundrameterslopp i snabbt tempo. För att på bästa sätt dra nytta av den avkastning aktiemarknaden ger långsiktigt vill du hitta rätt värderade bolag som under lång tid har möjlighet att ge avkastning. Den “ränta-på-ränta” effekt som uppstår vid långsiktiga investeringar är magisk och gör dina investeringar lyckosamma.  Kortsiktiga klipp eller tillfälligt hajpade branscher utan långsiktiga förutsättningar är inget för Warren Buffet. 
 9. Skriv ner varför du vill köpa aktier i ett specifikt bolag
  Vet du varför du vill köpa en viss aktie? Kan du enkelt och trovärdigt förklara det för dig själv? En bra rutin när du investerar på börsen är att skriva ned dina argument för att köpa en viss aktie. Följ upp vad du skrivit regelbundet, håller din analys fortfarande? Då kan du tryggt behålla aktierna. Det är också bra att veta vilken motivering du har för dina innehav vid börsnedgångar, har det inte hänt något i dina bolag behöver du inte oroa dig över kortsiktiga svängningar på aktiemarknaden.