Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Som rubriken lyder så har jag satt ihop en teoretisk portfölj av 20st olika bolag. Portföljen fokuserar på bolag som delar ut pengar till sina aktieägare och alla bolag är viktade till cirka 5%.

Innan jag börjar så vill jag förtydliga för alla att detta inlägg är givetvis endast en teori och inte någonting som är garanterat överhuvudtaget. Inlägget är för att inspirera människor att börja spara och använda sig av ränta på ränta effekten!

Jag har försökt att blanda High Yield (aktier med hög direktavkastning men mindre chans till utdelningstillväxt) bolag:

…med Dividend Growth (aktier som förhoppningsvis ökar utdelningen varje år, även kallat utdelningstillväxt) bolag:

…sedan har jag även kryddat portföljen med Zalaris som har börjat dela ut pengar till sina investerare men har än så länge mycket att bevisa innan man kan räkna in bolaget som “utdelningsbolag”. Här hoppas jag givetvis på en trevlig resa i både värdeökning och utdelningstillväxt!Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Grafiken nedanför är hämtad från z2036 fina program “Mina utdelningar“:

Hur ska jag investera 100 000kr?
Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Som resultatet på bilden ovanför visar så skulle direktavkastningen bli cirka 5,08% för 2016. Som ni ser så skulle portföljen även ge utdelningar varje månad!

Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Ränta på ränta effekten!

Om vi använder Stefans verktyg (finns gratis för alla på bloggen z2036.se) “Sparkalkylator Deluxe” så kommer vi kunna få fram ett resultat på hur magnifik ränta på ränta effekten är!
Antaganden som vi använder i verktyget:

  • Alla aktier ovanför är inköpta och klara för cirka 100 000kr (102 028kr) med en diversifiering på cirka 5% per bolag i portföljen.
  • Direktavkastningen i portföljen är 5% (avrundat lite nedåt).
  • Värdeökningen i portföljen är cirka 3% (förhoppningsvis lågt räknat).
  • Alla utdelningar återinvesteras. Använder du Avanza Mini så ligger Courtaget på 0,25% per transaktion. Det betyder att så länge du köper Svenska aktier så räcker det att köpen är för minst 400kr, därifrån kommer det ändå kosta lika mycket för alla dina köp/sälj (åtminstone upp till 10-15 000kr per transaktion, då borde du titta på andra Courtage-nivåer).
    Amerikanska aktier ligger på minst 1 dollar och men annars 0,25%. Det betyder att du gärna ska handla Amerikanska aktier för minst ca 3200kr för att få ut max av Avanza Mini-courtaget.
  • Månadsbesparing på 5400kr investeras i de aktier som för stunden är “lägst värderade”. Tänk på att försöka behålla 5% per innehav. 5400kr kan låta mycket om man inte har kommit igång med sparandet, men det är 30% av en 18 000kr lön (efter skatt), vilket jag tror många borde klara.
  • Jag väljer att utgå från mig som är 25 år gammal och vill spara till en “pengamaskin” som ska generera utbetalningar när jag går i pension. Alltså om 40 år.

Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Ränta på ränta effekten – resultatet är magiskt!

Hur ska jag investera 100 000kr - Ränta på ränta effekten!

Hur ska jag investera 100 000kr

Om inte grafen ovanför triggar dig till att börja spara/öka ditt sparande så vet jag inte vad som ska kunna hjälpa dig!
Enligt beräkningsverktyget så skulle jag ha en portfölj värd cirka 17 000 000kr och aktieutdelningar som du bara kan drömma om (läs längre ner)!

1 000 000kr når du redan när du är 43år, men det häftiga är vad som händer efter första miljonen. Tempot ökar enormt för varje år du väljer att fortsätta återinvestera dina utdelningar och forsätter att stå fast vid ditt månadssparande!

När du är 50 år gammal så får du 21 500kr i månaden genom aktieutdelningar. Tillräckligt för att gå i förtidspension 15 år tidigare? Smaksak enligt mig, beroende på hur du har tänkt leva som pensionär. Väntar du istället tills du är 60 år gammal så får du ut cirka 48 000kr/månaden.
Detta kommer att sätta igång ett smått beroende i dig när du tittar på grafen ännu en gång och ser att om du orkar fortsätta spara i ytterligare 5 år tills du fyller 65 så får du aktieutdelningar för 70 000kr i månaden!

Utdelningar (cirka) per månad:

40år – 8500kr
50år – 21 500kr
60år – 48 000kr
65år – 70 000kr
70år – 102 000krHur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Lite saker att tänka på…

Historisk avkastning, och framförallt bolagens utdelningar är inga som helst garantier för att de kommer att fortsätta dela ut pengar i framtiden. Det gäller att vara vaksam, påläst och förvalta sina pengar med jämna mellanrum! Det är ett långt tidsspektrum vi jobbar med i graferna och tänk bara själv hur mycket som har hänt i världen de senaste 40-50åren! Inte alla bolag som kommer klara sig bra i framtiden…
Cirka halva portföljen är viktad i aktier som förhoppningsvis kommer att höja utdelningen år efter år, detta gör självklart att din YoC (Yield of cost) kommer att öka. Detta är inte inräknat i exemplet (positivt för utvecklingen!).
Ingen inflation är inräknad.
Hur ska jag investera 100 000kr är helt mina egna åsikter. Bolag som t.ex. Saltängen Property Invest (läs gärna mitt inlägg/analys om bolaget här) har endast en stor fastighet med 1-2 kunder och bidrar med stor risk, men lockar samtidigt med deras direktavkastning på 10%.
Jag startade min utdelningsportfölj (OBS! inte den teoretiska i detta exempel) i höstas och arbetar mot en portfölj liknande exemplet i detta inlägg.

Lär dig mer om hur du kan bygga en grym utdelningsportfölj.

Hur du än gör med ditt sparande och vilket sätt du väljer att investera på så rekommenderar jag dig att öppna ett konto snabbt, enkelt och gratis på Avanza (bästa aktiemäklaren enligt mig).

Läs gärna fler relaterade inlägg som jag har skrivit:

Obs! Alla amerikanska dollar är avrundade till 8,50 SEK. Endel bolag har jag räknat med ett snäpp lägre inköpsvärde då flera stuckit flera % bara senaste dagarna.
Jag rekommenderar aldrig er att investera pengar i något jag skriver om. Mina inlägg är endast för inspiration! Lycka till!

Hur ska jag investera 100 000kr

Läs mer & följ mig: