Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Som rubriken lyder så har jag satt ihop en teoretisk portfölj av 20st olika bolag. Portföljen fokuserar på bolag som delar ut pengar till sina aktieägare och alla bolag är viktade till cirka 5%.

Innan jag börjar så vill jag förtydliga för alla att detta inlägg är givetvis endast en teori och inte någonting som är garanterat överhuvudtaget. Inlägget är för att inspirera människor att börja spara och använda sig av ränta på ränta effekten!

Jag har försökt att blanda High Yield (aktier med hög direktavkastning men mindre chans till utdelningstillväxt) bolag:

…med Dividend Growth (aktier som förhoppningsvis ökar utdelningen varje år, även kallat utdelningstillväxt) bolag:

…sedan har jag även kryddat portföljen med Zalaris som har börjat dela ut pengar till sina investerare men har än så länge mycket att bevisa innan man kan räkna in bolaget som ”utdelningsbolag”. Här hoppas jag givetvis på en trevlig resa i både värdeökning och utdelningstillväxt!Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Grafiken nedanför är hämtad från z2036 fina program ”Mina utdelningar”:

Hur ska jag investera 100 000kr?
Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?

Som resultatet på bilden ovanför visar så skulle direktavkastningen bli cirka 5,08% för 2016. Som ni ser så skulle portföljen även ge utdelningar varje månad!

Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Ränta på ränta effekten!

Om vi använder Stefans verktyg (finns gratis för alla på bloggen z2036.se) ”Sparkalkylator Deluxe” så kommer vi kunna få fram ett resultat på hur magnifik ränta på ränta effekten är!
Antaganden som vi använder i verktyget:

 • Alla aktier ovanför är inköpta och klara för cirka 100 000kr (102 028kr) med en diversifiering på cirka 5% per bolag i portföljen.
 • Direktavkastningen i portföljen är 5% (avrundat lite nedåt).
 • Värdeökningen i portföljen är cirka 3% (förhoppningsvis lågt räknat).
 • Alla utdelningar återinvesteras. Använder du Avanza Mini så ligger Courtaget på 0,25% per transaktion. Det betyder att så länge du köper Svenska aktier så räcker det att köpen är för minst 400kr, därifrån kommer det ändå kosta lika mycket för alla dina köp/sälj (åtminstone upp till 10-15 000kr per transaktion, då borde du titta på andra Courtage-nivåer).
  Amerikanska aktier ligger på minst 1 dollar och men annars 0,25%. Det betyder att du gärna ska handla Amerikanska aktier för minst ca 3200kr för att få ut max av Avanza Mini-courtaget.
 • Månadsbesparing på 5400kr investeras i de aktier som för stunden är ”lägst värderade”. Tänk på att försöka behålla 5% per innehav. 5400kr kan låta mycket om man inte har kommit igång med sparandet, men det är 30% av en 18 000kr lön (efter skatt), vilket jag tror många borde klara.
 • Jag väljer att utgå från mig som är 25 år gammal och vill spara till en ”pengamaskin” som ska generera utbetalningar när jag går i pension. Alltså om 40 år.

Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Ränta på ränta effekten – resultatet är magiskt!

Hur ska jag investera 100 000kr - Ränta på ränta effekten!

Hur ska jag investera 100 000kr

Om inte grafen ovanför triggar dig till att börja spara/öka ditt sparande så vet jag inte vad som ska kunna hjälpa dig!
Enligt beräkningsverktyget så skulle jag ha en portfölj värd cirka 17 000 000kr och aktieutdelningar som du bara kan drömma om (läs längre ner)!

1 000 000kr når du redan när du är 43år, men det häftiga är vad som händer efter första miljonen. Tempot ökar enormt för varje år du väljer att fortsätta återinvestera dina utdelningar och forsätter att stå fast vid ditt månadssparande!

När du är 50 år gammal så får du 21 500kr i månaden genom aktieutdelningar. Tillräckligt för att gå i förtidspension 15 år tidigare? Smaksak enligt mig, beroende på hur du har tänkt leva som pensionär. Väntar du istället tills du är 60 år gammal så får du ut cirka 48 000kr/månaden.
Detta kommer att sätta igång ett smått beroende i dig när du tittar på grafen ännu en gång och ser att om du orkar fortsätta spara i ytterligare 5 år tills du fyller 65 så får du aktieutdelningar för 70 000kr i månaden!

Utdelningar (cirka) per månad:

40år – 8500kr
50år – 21 500kr
60år – 48 000kr
65år – 70 000kr
70år – 102 000krHur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj? – Lite saker att tänka på…

Historisk avkastning, och framförallt bolagens utdelningar är inga som helst garantier för att de kommer att fortsätta dela ut pengar i framtiden. Det gäller att vara vaksam, påläst och förvalta sina pengar med jämna mellanrum! Det är ett långt tidsspektrum vi jobbar med i graferna och tänk bara själv hur mycket som har hänt i världen de senaste 40-50åren! Inte alla bolag som kommer klara sig bra i framtiden…
Cirka halva portföljen är viktad i aktier som förhoppningsvis kommer att höja utdelningen år efter år, detta gör självklart att din YoC (Yield of cost) kommer att öka. Detta är inte inräknat i exemplet (positivt för utvecklingen!).
Ingen inflation är inräknad.
Hur ska jag investera 100 000kr är helt mina egna åsikter. Bolag som t.ex. Saltängen Property Invest (läs gärna mitt inlägg/analys om bolaget här) har endast en stor fastighet med 1-2 kunder och bidrar med stor risk, men lockar samtidigt med deras direktavkastning på 10%.
Jag startade min utdelningsportfölj (OBS! inte den teoretiska i detta exempel) i höstas och arbetar mot en portfölj liknande exemplet i detta inlägg.

Lär dig mer om hur du kan bygga en grym utdelningsportfölj.

Hur du än gör med ditt sparande och vilket sätt du väljer att investera på så rekommenderar jag dig att öppna ett konto snabbt, enkelt och gratis på Avanza (bästa aktiemäklaren enligt mig).

Läs gärna fler relaterade inlägg som jag har skrivit:

Obs! Alla amerikanska dollar är avrundade till 8,50 SEK. Endel bolag har jag räknat med ett snäpp lägre inköpsvärde då flera stuckit flera % bara senaste dagarna.
Jag rekommenderar aldrig er att investera pengar i något jag skriver om. Mina inlägg är endast för inspiration! Lycka till!

Hur ska jag investera 100 000kr

26 reaktioner på ”Hur ska jag investera 100 000kr i en utdelningsportfölj?”

 1. Jag försöker spara 7000kr när jag kan, och minska till 3000kr när det är fler räkningar att betala så bör bli i snitt 5000kr per månad iaf.
  Inget automatiskt sparande, sätter in manuellt varje gång. Har du automatspar från ditt konto eller hur gör du? Har du även en del du sparar till likvid/buffert eller kör du allt till utd.portföljen? 🙂

 2. västkustinvesteraren

  Grattis till ett mycket bra sparande Peder!
  Just nu har jag cirka 30 000kr i likvida medel utanför mitt Avanzakonto. Dock så ska jag genomföra en flytt om cirka en månad och jag vet att det kommer gå åt mer pengar än man tror…
  Mitt mål kommer sedan att vara en reservbuffert på cirka 15 000kr. Egentligen kan jag tycka att man borde ha lite mer, men just nu försöker jag skeppa in så mycket pengar jag bara kan till aktieportföljerna.

  Jag har automatisk överföring dagen efter lön så jag aldrig har som ett alternativ att spendera pengarna på annat 😉

  Lycka till med investeringarna!

 3. Hejsan är rätt ny med aktier så läser väldigt mycket nu och är intresserad av utdelnings aktier. Men hade varit intressant om du skrev hur mkt pengar du har köpt i varje bolag. Tacksam för svar 🙂

  Mvh Marcus

 4. västkustinvesteraren

  Hej Marcus,
  kul att höra om ditt intresse!

  Jag skriver alltid i mina blogginlägg (du hittar inläggen genom att klicka på ”Bloggflöde” längst upp till vänster) hur många aktier och hur mycket jag har betalat.
  Jag är en helt vanlig småsparare som köper för endast ett par tusenlappar per köp.
  Mina aktieportföljer hittar du här
  Privata aktieportföljen: http://västkustinvesteraren.se/min-aktieportfolj/
  Företagets aktieportfölj: http://västkustinvesteraren.se/foretagets-aktieportfolj/

  Tack för feedback! 🙂

  Mvh VKI

 5. västkustinvesteraren

  Hej Marcus,
  länken du har kommenterat är länken till Stefan Thelenius portfölj (mannen som driver bloggen z2036).
  Jag antar att det är det du syftar på?

  Jag har endast använt Stefans sparkalkylator som du hittar på hans blogg uppe till höger… Rekommenderas!

  Har jag förstått dig rätt? 🙂

  Tack för komplimangen!

  Med vänliga hälsningar
  Västkustinvesteraren

 6. Jaha då missuppfattade jag det lite. Men den som är din med andra ord är sen du har köpt aktier för ca 66.600 och likviditet på ca 34.000men vad innebär det med likviditet? Varflr inte köpa aktier för 100.000 ist för 66.000? Eller jag ute och cyklar igen? 😛

  Mvh Marcus

 7. västkustinvesteraren

  Du är inte ute och cyklar!
  Portföljen i detta inlägg är endast fiktiv och ett exempel på hur man kan bygga sin utdelningsportfölj.

  Under mina aktieportföljer som är uppdaterade i realtid så har jag endel likviditet (pengar som inte är placerade i aktier). Detta för att jag hoppas på att börsen ska fortsätta nedåt nu under sommaren. Tanken är att jag ska ligga fullinvesterad till hösten med mina 100 000kr + månadssparandet fram tills dess.
  Viktigt att tänka på att detta med fortsatt nedgång endast är mina spekulationer!
  I de allra flesta fall så förespråkar jag att köpa varje månad för sitt månadsspar.

  Återkoppla gärna om det är något som jag förklarade för dåligt! 🙂

  Mvh VKI

 8. Okej nej du förklara jätte bra ? Men dem pengarna du spara varje månad köper du aktier för den varjemånad eller lite på måfå när du hittar nåt som du blir intresserad av?

  Du som har bra koll så har jag en fråga till. Kollat på kinnevik och den har ju utdelning plus Distribution av värdepapper ca 18kr vad menas med det? Får man det extra i pengar eller vad menas med det?

  Ska själv börja bygga en utdelningsportfölj så läser väldigt mycket om aktier nu men är lite som en bergodalbana

  Tack för alla snabba svar ?

 9. västkustinvesteraren

  (kan inte klicka på svara på ditt senaste inlägg så svarar genom det första igen..)

  Jag försöker köpa hela tiden varje månad. Mycket för att det är så otroligt svårt att träffa toppar och bottnar. Det är bättre att köpa hela tiden och få ett bra snitt på portföljen.
  Eftersom courtage nu för tiden är så billigt jämfört med för bara ett par år sedan så kan man köpa för bara ett par hundralappar om man vill. Dessutom handlar du courtagefritt hos Avanza (på vissa börser) om du har mindre än 50 000kr i kapital!

  Angående ”Distribution av värdepapper” så är det en sorts bonusutdelning där du får en inlösenaktie som löses in automatiskt mot 18,00kr.

  Tre korta tips till byggandet av utdelningsportföljen:
  – Bolaget ska visa stark utdelningshistorik
  – Bolaget ska visa stark historisk utdelningstillväxt
  – Bolaget ska visa stark vinsttillväxt

  Lycka till och välkommen till bloggen! 🙂

 10. västkustinvesteraren

  Grattis till försäljningen! Har du tänkt använda pengarna för att köpa en ny lägenhet inom en snar framtid så ska du hålla dig borta från börsen.

  Jag tycker definitivt inte att du ska köpa Kinnevik för 50 000kr. Kursen kommer med all sannolikhet att ”rasa” för att kompensera direkt efter utdelningen och då kommer det svårt att göra någon vinst för dig om du har tänkt sälja direkt.

  Jag tycker du ska sprida ut dina 150 000kr på ex. 12 månader. Köp för 12 500kr i månaden och sprid ut så att du köper cirka 12-20 bolag för bra diversifiering.
  Toppa detta med att ha ett månadssvarande in i portföljen som du också handlar för så har du en grymt fin grund för att skapa en trevlig utdelningsportfölj!

  Lite andra läsvärda länkar:
  http://västkustinvesteraren.se/bygg-din-egen-pengamaskin-tjana-pengar-medans-du-sover/

  Sist men inte minst, glöm inte att alltid ha en buffert på ett par månadslöner utanför börsen då det alltid kan uppstå oväntade utgifter!

  Lycka till,
  Mvh VKI

 11. Okej tack så mycket för ett bra svar. Jag har snart ca 150.000 efter en lägenhets försäljning och fundera på att investera allt eller det mesta och skapa en utdelningsportfölj. Men har ca 50k nu då ja väntar på dem andra. Men så undrar jag hur du hade gjort i min sittvation. Har fundering på att sätta dem 50k på kinnevik och plocka utdelningen som i år blir ca 25kr sen sälja lite och dela upp i många aktier när ja får in mina andra pengar. Eller förlora man på det när man får betala cortege i veje aktie sen? Då man har överstigit deras 50k för att handla cortage fritt till 50k?

  Tackar så mycket ?

 12. Har köpt ett hus och gått in med 15% så har ca 150k över som jag tänkte komma igång med ett bra sparande för framtiden/pensionen alltså långsiktigt. Blir ju sån evig väntan om man ska hålla i pengarna så länge man vill ju bara komma igång med tanke på att man ska se allt på långsikt. Kommer ta långtid innan man har ett bra sparande. Diversifering vad betyder/innebär det? Är ju ändå rätt många stora bolag som har gått ner en del.

  Nä sant bra tänkt där ? Hoppas inte du tycker jag tjatar och frågar för mkt?

  Mvh Marcus

 13. västkustinvesteraren

  Absolut inte tjatig, finns inget roligare än läsare som engagerar sig! 🙂

  Jag vet att det är tråkigt. Jag är i lite samma fas just nu. Men jag rekommenderar dig starkt att stå ut med det!

  Köper du för 12.500kr i månaden + ett månadsspar på kanske 5000kr(?) så går det fort!

  Diversifiering kan enkelt beskrivas som att du sprider risken i din portfölj. Detta är mycket viktigt! 🙂

  Mvh VKI

 14. Vad bra 🙂 i vilket syfte rycker du det är bättre att sätta in små summer än att lägga in kanske 100k på ett antal olika bolag direkt? Många bolag har ju ändå sjunkt endel men visst dem kan väl sjunka mer eller också tvärt om höjas.

  Ja riktigt tråkigt 😛 men du har ju ändå fått upp ett kapital.

  Jo då går det ju ganska fort men man vill ju bara ösa in typ och få det att växa med tiden ?

  Okej på dina bolag hur tänkte du och kom fram till dem? Du har väl mest rätt stabila någon flopp.

  Mvh Marcus

 15. Rickard Johansson

  Grymt. Man blir sjukt inspirerad av detta inlägg. Alla pengar som jag sparar nu går tyvärr till huset vi har köpt som blir klart i december. Men 2017 så kommer jag köra fullt ut. Om man inte har 100.000 :- att investera direkt , utan börjar på 0 :- hur tycker du att man ska lägga upp det då? Dvs ca 5600 :- / månad i 20 olika bolag eller 5600:- i tex telia och månad 2 , 5600 :- i Kinnevik. Ja du fattar 🙂

  Tack 🙂

 16. västkustinvesteraren

  Kul att du blev inspirerad och att du är på gång!

  Jag är lite i samma sits med företagets portfölj.
  Har du under 50 000kr (Avanza) så kan du göra hur små köp du vill. Har du Avanza Mini som courtage så ska du helst köpa för minst 400kr per gång.
  Jag tycker själv det är roligt och inspirerande att dela upp i många köp så jag hade genomfört 3-5 köp per månad i din sits, gärna på olika bolag. 🙂

  Mvh VKI

 17. Hej,
  har du alla utdelningsaktier i ett isk/kf, eller delar du upp dina utländska aktier i ett KF och dina svenska i ett isk?
  Tänkte att det är smidigt att ha allt på samma ställe, men samtidigt skönt om allt sköter sig själv i stora drag!

  Bra och intressant blogg förövrigt!

  Vänlig hälsning,
  Gustav

 18. västkustinvesteraren

  Hej Gustav,
  tack för komplimangen!

  Portföljen här ovanför är endast teoretisk och långt ifrån de jag äger idag (om du läser det här på en datorns å kan du se portföljerna i den högra sidebaren.
  Jag har, precis som du säger, delar upp aktierna i en KF och ett ISK, läs varför här: http://vastkustinvesteraren.se/utlandska-aktier-isk-eller-kf/

  Lycka till med investeringarna! 🙂
  Mvh VKI

 19. Hej! Utlyser lite feedback på min kommande långsiktiga portfölj där tonvikten ligger på stabil utdelning med kontinuerlig återinvestering och vissa inslag i positioner mot e-sport och tillväxt. Tanken är att vikta samtliga lika förutom MS, EA, Paradox, Blizzard som får dela på 10%. Jag har tänkt mig ca 20 bolag men just nu innehåller listan några fler, kanske finns något givet att ta bort?

  En sak jag sett är hur starkt vissa bolag gått i år, främst mina dom 5-6 första bolagen i listan nedan, hur ska man ställa sig till det?

  Activision Blizzard Inc
  Electronic Arts Inc
  Tele2 B
  Paradox Interactive
  Microsoft Corp
  Investor B
  AstraZeneca
  Akelius Residential Pref
  SAS PREF
  Acando B
  Nordea Bank
  ABB Ltd
  Castellum
  Björn Borg
  Swedbank A
  Axfood
  Resurs Holding
  Ratos B
  HiQ International
  Betsson B
  Skanska B
  Hennes & Mauritz B
  Nobina
  Bilia A
  SCA B

 20. västkustinvesteraren

  Hej Daniel,
  jag brukar hålla mig borta från att ge köp eller säljråd. Men kan ge en kort kommentar om vilka bolag jag inte gillar i din lista;
  Ratos – Vad är det som lockar här?
  Akelius och SAS pref ger fina utdelningar, men jag föredrar totalavkastningen som ofta överavkastar genom att äga stamaktier (OBS! Kanske inte just i SAS fall).
  Björn Borg – kan inte mycket om bolaget, men tycker personlig mycket negativt om deras produkter…

  Annars gillar jag bolagen i listan! 🙂

  Lycka till med investeringarna!

  Mvh VKI

 21. Hej! Finns det någon tanke att lägga ut ny lista på bästa utdelningsaktierna framöver? HM tex kanske inte är jätte heta för tillfället att ha i en portfölj? Tacksam för svar!

  /Andreas

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *