Så ger du bort aktier och fonder i julklapp 2024 (Steg för steg)

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Aktier och fonder i julklapp

Köper du fonder till någon och fonderna ger 8% årlig avkastning i 10 år så har de pengarna mer än dubblats i värde (exklusive avgifter och skatt)!

Det är enligt mig en av de bästa julklapparna man kan ge till en ung person. Dessutom kanske det är du och din gåva som gör att de fastnar för investeringar och börjar bygga på sin framtida förmögenhet. 

Nu utgår jag från att du vill ge bort aktier och fonder i julklapp eftersom du läser den här artikeln. Det finns flera olika tillvägagångssätt och här nedanför hjälper jag dig med följande:

Hur ger jag bort aktier eller fonder i julklapp?

Ge bort aktier och fonder i julklapp genom att öppna ett ISK eller en KF beroende på vem som ska stå som förmånstagare. Det är sedan enklast att ge bort ett gåvobevis som visar för mottagaren hur många aktier, och i vilket bolag, de har mottagit.

Få julklappar kan ge så mycket mervärde som aktier eller fonder. I bästa fall är det en julklapp som är en bra grund för resten av livet. Visst är det kul med hårda paket. Men prylar går sönder eller så tröttnar mottagaren snart på dem.

Jag rekommenderar att du/ni använder Avanza bank som nätmäklare (om inte mottagaren redan har ett konto någonannanstans) för julklappen. Steg 1 blir därför att öppna ett konto hos Avanza bank:

avanza-logotyp
Betyg på AppStore:
4.6/5

Ge bort aktier & fonder i julklapp!

“Jag rekommenderar Avanza bank som nätmäklare och har majoriteten av mitt sparande hos banken.” – Anton

Aktier och fonder är inte bara en julklapp med ett värde som består. Väcker julklappen intresse för att spara och investera blir det en bra grund för resten av livet. Komplettera gärna julklappen med goda råd eller tips för att julklappen skall växa vidare.

Att ge bort värdepapper i julklapp fungerar lite annorlunda än att ge en pryl. Du vill ju ändå att julklappen skall vara mysig och uppskattad att få. Ett bra tips är att göra ett eget snyggt presentkort och överlämna som julklapp. 

Så snart som möjligt efter julhelgen kan ni ordna med det formella överlämnandet av aktier. Det kan ske på olika sätt. I den här artikeln berättar vi mer om hur du gör för att ge aktier eller fonder som julklapp.

Öppna ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring

Om mottagaren är minderårig kan vårdnadshavarna öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) i barnens namn. Mor och farföräldrar eller andra som vill ge värdepapper i julklapp till barn måste ta hjälp av vårdnadshavarna för att öppna konto i barnens namn. 

Ett investeringssparkonto som ägs av barnet kan han eller hon disponera fritt när hen blir 18 år. 

Har du själv ett ISK kan du föra över de värdepapper du vill ge bort till mottagarens ISK. Enklast är det om det sker i samma bank eller nätmäklare. Använder du dig av Avanza kan du göra det i inloggat läge. 

Du kan själv också starta en KF.  Då anger du mottagaren av gåvan som förmånstagare. Du styr då när denne själv skall få disponera julklappen.

Ge aktier och fonder i julklapp genom ett värdebevis​

Ge aktier och fonder i julklapp genom ett värdebevis

Ett snyggt sätt att ge bort aktier är att skapa ett värdebevis eller presentkort. Då vet mottagaren vad den får. Den praktiska överföringen av pengarna till att köpa aktier kan ni lösa efteråt i mellandagarna. 

Det kan vara bra att kombinera värdebeviset med en bok, utbildning eller något annat som kan vara bra för en som får sina första värdepapper. 

Försök föra fram budskapet att detta är grunden för framtida sparande. Det är inte aktier som skall säljas för att användas till konsumtion idag.

Skapa ett fiktivt värdebevis/presentkort

Ett snyggt presentkort med bra innehåll är alltid en uppskattad julklapp. Det är viktigt att poängtera att det är aktier du ger. Istället för att skriva en summa kan du skriva antal aktier och bolag. 

För den som aldrig ägt aktier förut kan det vara kul att börja med några olika bolag. Ett säkert kort är olika investmentbolag. Ett annat sätt att väcka intresset är att köpa aktier i företag mottagaren känner till. Det kan vara företag med produkter som han eller hon gillar eller använder mycket.

Öppna ett konto tillsammans med mottagaren och köp aktierna eller fonderna

Mottagaren av julklappen vill säkert få sina aktier på riktigt så snart som möjligt. Bestäm en tid för en fika redan i mellandagarna då du kan föra över pengarna eller aktierna. Är mottagaren av julklappen minderårig måste vårdnadshavaren vara med. 

När ni öppnar konto och för över värdepapper får du en chans att berätta mer om att spara och investera. Visa gärna vad ett bra sparande kan ge för fördelar senare i livet. Visa att aktier är kul och inte svårt eller jobbigt. Förbered med räkneexempel eller annat som visar vad resultatet kan bli av långsiktigt sparande. 

Ge gärna lite tips om hur mottagaren av julklappen kan fortsätta investera i aktier eller fonder. Bra råd kan vara att sprida riskerna genom diversifiering och att spara regelbundet. Det är också viktigt att lära mottagaren av julklappen grunderna i hur han eller hon väljer ut bra aktier eller fonder att investera i.

Avanza auto robotrådgivning
Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring julklapp

Ska jag välja Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF)?

Både ISK och KF är bra kontoformer att äga aktier och fonder på. De är ganska lika till utformningen men det finns några viktiga skillnader mellan dem. 

Den viktigaste aspekten när du ger bort värdepapper till en minderårig är när den skall få bestämma över dem själv. Kanske vill du kunna kontrollera att aktierna inte säljs på 18-årsdagen och används till någon snabbt och kul? 

Vilken kontoform du väljer beror både på vad du tror passar bäst för mottagaren av gåvan och dig själv. Oavsett vad du väljer är det bra att även förmedla kunskap. Att lära sig att spara och investera ger en god grund för ett bra och tryggt liv. 

Läs min jämförelse mellan Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring här.

Investeringssparkonto passar bäst om mottagaren ska sköta förvaltningen

För att öppna ett ISK-konto krävs förmyndares godkännande. Mottagaren av gåvan kan sedan sköta förvaltningen själv tillsammans med sina föräldrar. När mottagaren fyller 18-år får han eller hon sköta förvaltningen helt själv.

Kapitalförsäkringen passar bäst om du eller en annan förmyndare ska sköta förvaltningen

Genom att öppna en KF kan du sköta förvaltningen av gåvan så länge du önskar. Ange mottagaren av gåvan som förmånstagare. Det gör att kapitalförsäkringen tillfaller förmånstagaren om det händer dig något.

FAQ - Vanliga frågor om att ge bort fonder och aktier i julklapp

Att ge bort aktier och fonder i julklapp är kanske inte så vanligt. Men det är bland de bästa julklapparna du kan ge. Speciellt om du kompletterar det med tid och kunskap för att få igång intresset för sparande hos mottagaren. 

Några vanliga frågor om värdepapper som julklapp är:

Är det bäst att ge fonder eller aktier i julklapp?

Att ge bort värdepapper är en bra julklapp. Det är mer än bara värdet som mottagaren får. Ger du bort det på rätt sätt kan det förhoppningsvis leda till att personen i fråga blir intresserad av att spara och investera.

Det spelar då inte så stor roll om du väljer att ge bort aktier eller fonder. Vet du att personen i fråga är intresserade av vissa produkter eller tjänster? Då kan det vara kul att få aktier i just det företagen.

Mottagaren kanske kan bli intresserad av att spara, men vill inte lägga tid och energi på aktier. Då är fonder ett bättre val. Vilket av aktier eller fonder som är bäst i julklapp hänger också på dig som givare. Har du själv ett stort aktieintresse du kan förmedla är aktier givet som gåva.

Trivs du själv bättre med att spara i fonder är det en bättre gåva. Försök förmedla om hur du tänker kring ekonomi och sparande ihop med att du överför gåvan till mottagaren.

Behöver mottagaren vara över 18 år för att ta emot värdepapper i julklapp?

Det går mycket bra att ge bort värdepapper till personer under 18 år. För att öppna till exempel ISK i barnens namn behövs godkännande av förmyndarna. Det är klokt att ge värdepapper i julklapp till minderåriga.

De är snart vuxna och skall sköta sin egen ekonomi. Då är det viktigt att en bra grund att stå på. Många skaffar också feriejobb. Det är en bra vana att lära sig att spara en del av lönen.

Din julklapp med värdepapper kan fyllas på vid födelsedagar och kommande jular. TIllsammans med barnen eget sparande kan det också vara en bra ekonomisk grund när de flyttar hemifrån. Förhoppningsvis fortsätter de då att spara och investera regelbundet.

Vad är skillnaden på kontrollerad och okontrollerad förvaltning?

Om ett barn har tillgångar över åtta prisbasbelopp finns det vissa regler för hur de skall förvaltas. I år, 2020, motsvarar åtta prisbasbelopp 378.400 kr. Har barnet större tillgångar än så skall förvaltningen övervakas av överförmyndaren i kommunen.

Det kallas kontrollerad förvaltning. I praktiken sker det oftast genom att barnens förmyndare lämnar rapporter om hur barnets pengar förvaltas. Motsatsen kallas okontrollerad förvaltning. Det gäller om barnet har tillgångar som är mindre än åtta prisbasbelopp. Även då finns det vissa regler, även om föräldrarna får agera under eget ansvar.

Pengarna skall placeras med barnens bästa i åtanke. Med det menas att det skall investeras på ett tryggt sätt men som ger skälig avkastning. Barnens pengar får heller inte användas hur som helst. Det är barnens pengar även om de är minderåriga.

Ska man ge bort aktier eller fonder i julklapp?

Att ge bort värdepapper i julklapp är en riktigt bra idé. I bästa fall blir det grunden till ett livslångt sunt ekonomiskt tänkande. Om du väljer att ge bort aktier eller fonder är en smaksak.

Det bästa är att komplettera gåvan med kunskap och hjälp att komma igång med att spara och investera. Brinner du för aktier är det bästa gåvan. Känner du dig mer trygg med fonder är det en bättre att ge det. 

Självklart skall du också fundera på vad som är bäst för mottagaren. Tror du att ett sunt aktieintresse kan väckas med aktier är det bra. Vill du hjälpa till att skapa ett sund syn på sparande kan fonder vara ett bra alternativ.

Test: Ska du välja aktier eller fonder?

Aktier har större chans att väcka intresset hos mottagaren

Barn och unga är väl medveten om olika varumärken. Genom att ge aktier i företag som skapat dessa varumärken kan det väcka ett intresse för aktier. Att följa företaget som tillverkar ens favoritprodukter är kul. 

Det lockar förhoppningsvis till att lära sig mer om att analysera företag, lära sig läsa en årsredovisning och hänga med bland ekonominyheterna.

Fonder är en tryggare placering och ger möjlighet för att koppla på månadsspar

För det som inte har tid eller intresse att köpa enskilda aktier är fonder ett bra alternativ. Det finns allt från indexfonder med låga avgifter till specialfonder. Indexfonder är en bra bas i en fondportfölj. Det kan även vara kul att krydda med någon eller några specialfonder.

Vill du göra det ännu enklare och effektivare så kan du använda en fondrobot. Min favorit bland fondrobotarna är Lysa. Läs gärna mitt omdöme om Lysas fondrobot här.

Lysa fondrobot
5/5
Vilka aktier ska man ge bort i julklapp

Vilka aktier ska man ge bort i julklapp?

Det är bra att ha en plan med de aktier du ger bort i julklapp. Det kan vara början till en bra aktieportfölj hos mottagaren. Försök se gåvan som långsiktig. Kortsiktiga chansaktier bör du undvika.

Investmentbolag är ett en bra start för nybörjare

En bra bas för alla som sparar och investerar är investmentbolag. Genom dem blir du delägare i flera andra bolag. Att äga några olika investmentbolag ger en bra riskspridning till att börja med. Det finns investmentbolag som är delägare i många traditionella företag inom bank, skog och industri. 

Läs gärna min artikel om investmentbolag.

Andra investmentbolag investerar i bolag inom ny teknik och nya branscher. att lära sig mer om att analysera företag, lära sig läsa en årsredovisning och hänga med bland ekonominyheterna.

Väck intresset för aktier genom att ge aktier i bolag som mottagaren är intresserad av

Många börsnoterade bolag är populära varumärken. Att köpa aktier i bolag där mottagaren gillar varumärket är ett bra sätt att skapa intresse för aktier. 

För den som gillar iPhone eller Mac Datorer är det säkert kul att bli aktieägare i Apple. För den som gillar kläder och shopping kan Zalando eller H&M vara lockande att äga aktier i. 

Att äga aktier i ett företag där man kan produkterna gör det hela mer intressant. Då är det lättare att lära sig mer om företag, ekonomi och sparande. 

Även om mottagaren själv gillar produkterna från ett företag är det inte säkert att aktien går bra. Det är ett bra sätt att lära sig analysera vad som gör att företag och aktier utvecklar sig på ett visst sätt.

avanza-logotyp

Vilka fonder ska man ge bort i julklapp?

En stor fördel med fonder är att det finns många med olika inriktningar att välja på. Det är bra att börja ge bort fonder som kan bli en stabil bas i en fondportfölj. Men det kan vara kul att toppa med lite olika kryddor som till exempel fonder som investerar i tillväxtmarknader eller inom någon form av ny teknik.

Välj en bred indexfond/globalfond

En bra bas kan vara att välja en eller flera indexfonder. Indexfonder ger bra riskspridning, De skall också alltid ha låga avgifter. Att spara i indexfonder är en bra grund i alla fondportföljer. En global indexfond ger exponering mot alla världens börser. 

Jag har skrivit en omfattande artikel om indexfonder om du vill lära dig mer.

Det finns också indexfonder som är inriktade mot vissa marknader som Sverige, USA eller tillväxtmarknader. att lära sig mer om att analysera företag, lära sig läsa en årsredovisning och hänga med bland ekonominyheterna.

Fråga mottagaren om hen vill börja månadsspara

Det går bra att månadsspara i fonder även med små belopp. Kanske har den du ger julklappen ett extrajobb som ger lite lön. Fråga om hon eller han vill börja månadsspara lite i den eller de fonder du gett bort i julklapp.

Månadssparande är ett av de bästa sätten att bygga upp ett bra sparande. Att lära sig det i tidig ålder är viktigt. Tänk om den du lärt att börja månadsspara fortsätter med det när den börjar jobba och startar sitt eget liv. En bättre och mer värdefull julklapp går inte att ge!

Läs mer om hur ni kan börja månadsspara här.

Läs mer & följ mig: