Investera i olja → så kan du investera i råvaran May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i olja

Är du intresserad av att lära dig hur du kan investera i olja?

Grymt! Då är du på helt rätt plats!

Du kan investera i olja genom olika sorters värdepapper. De vanligaste värdepapperna att handla olja med är CFD certifikat, turbowarranter, terminer och futures. 

I den här artikeln går vi igenom hur du kan trada olja genom alla dessa värdepapper och hur du kan komma igång redan idag.

Häng med!

Börja investera i oljeaktier

Oljeaktier är aktier som har exponering mot olja. Det är energibolag som prospekterar utvinner, raffinerar, transporterar eller säljer olja. Vissa bolag tar hand om hela kedjan och vissa bolag hanterar bara delar av resan. Låt oss gå igenom hur du gör för att köpa aktier i oljebolag och vad det finns för olika typer av bolag inom oljeindustrin.

Börja med att öppna konto hos en nätmäklare

Det är här det hela börjar. Du behöver öppna ett konto hos en nätmäklare för att komma igång. På marknaden finns olika nätmäklare där du kan köpa eller sälja aktier, men jag rekommenderar absolut eToro. 

För att öppna ett konto hos eToro så klickar du på den blåa knappen nedanför som kommer att ta dig till eToros hemsida där du börjar med att öppna ett konto. Oftast får du skriva in antingen mejladress eller personnummer och därefter identifiera dig med Mobilt BankID följt av att du får svara på ett par frågor gällande din situation och syn på risk. 

När du skapat ett konto hos eToro kan du söka efter de oljeaktier du är intresserad av att investera i och genomföra köpet. 

Vill du veta mer om eToro så kan du läsa vårt omdöme & recension om eToro där vi går igenom allt om tradingmäklaren.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Handla aktier i ett oljebolag

Att handla aktier i oljebolag är något som är väldigt populärt. Det finns dock olika typer av oljebolag så när du väl vet att du vill köpa aktier i olja är det en bra idé att sätta dig in i vilken typ av oljebolag du vill köpa aktier i. Oljeaktierna delas in i olika kategorier beroende på hur verksamheten ser ut. Vi går igenom de olika kategorierna nedan. 

Välj mellan olika typer av oljebolag

Det finns som sagt olika typer av oljebolag och det är viktigt att du sätter dig in i de olika typerna innan du bestämmer dig för en specifik aktie eller flera du vill investera i. 

Upstream

Denna typ av oljeföretag prospekterar och i vissa fall pumpar upp oljan ur marken. De har inget mer distribution eller marknadsföring att göra. Ett exempel på en svensk upstream-aktie är Lundin Energy.

Midstream

Dessa oljebolag transporterar och distribuerar istället oljan. Deras främsta intäkter kommer från avgifter som de tar ut av andra bolag för att just transportera och distribuera oljan. Det som utmärker sig med denna typ av kategori är att de inte är så känsliga för fluktuationer i oljepriset, det vill säga att de inte är så känsliga när oljepriset förändras. Ett exempel på en midstream-aktie är Kinder Morgan. 

Downstream

Denna kategori av oljeföretag raffinerar oljan och säljer den vidare på marknaden som diesel, bensin, fotogen, flygbränsle och så vidare. Ett exempel på en downstream-aktie är Sunloco LP.

Investera i olja genom certifikat

Du kan som vi tidigare nämnt investera i olja genom olika sorters värdepapper. En av de vanligaste värdepapperen att handla olja med är genom certifikat. Nedan går vi igenom hur du gör för att investera i olja genom certifikat. 

Börja med att öppna konto hos en nätmäklare

Vi rekommenderar att du öppnar ett konto hos nätmäklaren eToro. Det gör du genom att klicka på länken nedanför. Då kommer du få skapa ett konto genom att välja ett användarnamn, skriva in din e-post och välja ett lösenord. Du kan också logga in genom Facebook eller Google. 

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Välja att investera i bull eller bear certifikat

Sedan kommer du få välja hur du vill genomföra investeringen. Då ska du välja att investera i bull eller bear certifikat.

Bull & Bear-certifikat är investeringsprodukter som är noterade på en börs som följer värdet på en underliggande tillgång. Bull eller bear certifikat är alltså bra för dig som har en bestämd uppfattning om marknadens riktning, oavsett om du tror på upp- eller nedgång. 

Med ett Bull-certifikat tjänar du pengar när marknaden stiger och med ett Bear-certifikat tjänar du istället pengar när marknaden faller. 

Använd hävstång (Högre risk)

Ju högre hävstång, desto högre risk. Låt oss säga att du använder Bull x18 (gånger 18). Det innebär att du förlorar 18 gånger utvecklingen om marknaden går åt fel håll. Motsatsen gäller Bear. 

Om den underliggande marknaden går i motsatt riktning jämfört med det du tror riskerar du att förlora hela eller delar av ditt investerade kapital. Det är därför väldigt viktigt att du inte går in med en större investering än den du är beredd att förlora. 

Fördelar- & nackdelar med oljecertifikat

Det finns både fördelar och nackdelar med oljecertifikat. Nedan går vi igenom de fördelar respektive nackdelar som finns. 

Fördelar

Det finns flera fördelar med certifikat:

 • Ett av de lättaste sätten att investera i olja på. 

Certifikat är en börshandlad produkt som gör att du kan spekulera i oljepriset utan att varken äga olja eller aktier i ett oljebolag.

 • Billigt.

Det är relativt billigt att investera i olja med certifikat. Den främsta avgiften du behöver betala är den så kallade spreaden. Det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkursen. Vissa certifikat har också en administrativ avgift, men den är oftast väldigt liten. Beroende på vilken nätmäklare du väljer kan du i vissa fall betala ett courtage, det vill säga en avgift till nätmäklaren.

 • Möjligheten att använda hävstång.

Du kan använda hävstång för en ökad avkastning. Lyckas du bra kan du få en riktigt hög avkastning på detta sätt. Det är däremot en hög risk att använda sig av hög hävstång. Ju högre hävstång, desto större risk tar du. 

 • Tjäna pengar både på uppgång och nedgång.

Detta är en stor fördel med bull och bear certifikat. De gör det möjligt att tjäna pengar både på upp och nedgång. Med bull-certifikat kan du tjäna pengar när marknaden stiger och med Bear-certifikat kan du istället tjäna pengar när marknaden faller.

Nackdelar

Det finns flera nackdelar med certifikat:

 • Marknadsrisk.

Certifikatet kan snabbt tappa värde om oljepriset rör sig åt fel håll. 

 • Kreditrisk.

Om utgivaren får finansiella problem kan du förlora din investering.

 • Valutarisk.

Om certifikatet är satt i en annan valuta än Svenska kronor, SEK, finns en valutarisk. Oftast lönar det sig allra bäst om certifikatet är satt i SEK. 

 • Du behöver agera snabbt.

Det finns en stor risk om du inte kliver ur snabbt om priset rör sig åt fel håll. Du behöver hålla dig uppdaterad och följa med i upp och nedgångar för att inte riskera att du förlorar din investering. Det är inte alla som har tiden att engagera sig så pass mycket i sin investering.

Investera i olja genom olje-futures och oljeterminer

Ett annat sätt att investera i olja är genom olje-futures och oljeterminer, vilket är två benämningar på samma sak. Terminer är köp- eller säljkontrakt som betyder att innehavaren förpliktar sig att ta emot en leverans av olja respektive leverera olja vid en viss tidpunkt i framtiden. Terminens pris följer oljepriset.

Börja med att öppna konto hos en nätmäklare

Det du behöver börja med är att öppna ett konto hos en nätmäklare. Den nätmäklaren vi rekommenderar är eToro som är en av de främsta nätmäklarna på marknaden. Det tar inte mer än ett par minuter att skapa ett konto och komma igång.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Så fungerar det när du ska handla olje-futures och oljeterminer

När du handlar med olje-futures och oljeterminer kan du satsa antingen på uppgång eller nedgång i priset på olja.

Det finns både standardiserade terminer och individuellt utformade terminer. För små till medelstora investerare är det genrellt bara de standardiserade terminerna som går att använda. Denna typ handlas på världens börser, i Sverige på OMX Stockholm. Du gör då upp affären med börsen och inte med säljaren. 

Stora banker däremot, såsom banker, handlar istället oftast med individuellt utformade terminer och då gör de upp kontraktet direkt med motparten och inte med börsen. 

Fördelar- & nackdelar med olje-futures och oljeterminer

Det finns både fördelar och nackdelar med att handla med olje-futures och oljeterminer. Vi går igenom de viktigaste för- och nackdelarna nedan. 

Fördelar

Det finns flera fördelar:

 • Du får hävstång på oljepriset.

Du betalar bara en del av terminkontraktets faktiska värde. Därmed brukar man säga att du handlar på marginalen. Detta ger dig en hävstångseffekt. 

 • Tjäna pengar både i upp- och nedgång.

Du kan satsa på antingen upp- eller nedgång i priset på olja. Det gör att du kan tjäna pengar i båda situationerna. 

 • Marknaden avgör priset.

Priset på terminen följer oljepriset vilket betyder att det är marknaden som avgör priset.

Nackdelar

Det finns flera nackdelar:

 • Hävstång kan medföra stor förlust.

Ju högre hävstång, desto större risk tar du. Du kan därmed förlora mycket om du använder dig av hög hävstång. 

 • Dyrt.

Olje-futures och oljeterminer är dyrare att köpa och sälja jämfört med börshandlade produkter. 

 • Positioner som hålls under natten.

Marknadsrörelser kan inträffa när börsen är stängd. Då kan du varken köpa eller sälja. Om oljepriset rör sig i oönskad riktning under natten eller helgen när börsen är stängd kan du inte göra något förrän börsen är öppen igen. Fokuserar du däremot på daytrading är detta inga problem då du enbart handlar under dagen.

Vill du fortsätta lära dig om daytrading så har jag skapat en guide där jag går igenom allt du behöver veta för att börja med daytrading.

Vad är skillnaden på olje-futures och oljeterminer?

Olje-futures och oljeterminer är två benämningar på samma sak. I Sverige benämner vi det ofta som oljetermier.

Största riskerna med olje-futures och oljeterminer

Det finns flertalet risker med olje-futures och oljeterminer. Vi börjar med den största risken. 

Marknadsrörelser under natten eller helgen

Den största risken är de marknadsrörelser som kan ske när börsen är stängd. Då är det varken möjligt att köpa eller sälja oljeterminer. Är det så att oljepriset skulle röra sig i oönskad riktning under natten eller helgen kan du inte göra något innan börsen öppnat igen.

Ingen inbyggd stop loss

Det finns ingen inbyggd stop loss vilket innebär att du kan förlora mer pengar än vad du investerar. I och med det brukar nätmäklaren kräva en säkerhet. Denna säkerhet brukar ligga på omkring 10 procent av terminens värde.

Investera i olja genom turbowarranter och minifuture

Ett annat sätt att investera i olja är genom turbowarranter och minifutures. Låt oss gå igenom vad det är för något och hur det fungerar. 

Börja med att öppna konto hos en nätmäklare

För att komma igång med investeringen behöver du skapa ett konto hos en nätmäklare. Vi rekommenderar att du använder dig av den populära mäklaren eToro.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Välj instrument att köpa med

I nästa steg väljer du instrument att köpa med. Det gör du efter att du skapat ditt konto. 

Fördelar- & nackdelar med turbowarranter och minifutures

Nedan radar vi upp de fördelar och nackdelar som finns med turbowarranter och minifutures.

Fördelar

Här under kan du läsa om fördelar:

 • Inbyggd stop loss.

Minifutures har en inbyggd stop loss vilket innebär att du inte kan förlora mer pengar än de du investerat. 

 • Tjäna pengar både i upp- och nedgångar.

Du kan satsa antingen på upp- eller nedgång i oljepriset. 

 • Ingen urgröpningseffekt.

Du kan äga minifutures och turbowarranter en längre tid utan att värdet på investeringen minska. Detta på grund av marknadens kortsiktiga volatilitet.

Nackdelar

Här under kan du läsa om nackdelar:

 • Värdet kan snabbt minska.

Detta om oljepriset vänder. 

 • Risken.

Det finns många risker med turbowarranter och minifutures vilket självklart blir en nackdel. Det handlar dels om kreditrisk, valutarisk och likviditetsrisk.

Vad är skillnaden på turbowarranter och minifutures?

En turbowarrant är en enklare variant av warranter. Minifutures är i sin tur en variant av turbowarranter. Både ger exponering mot oljepriset utan att du själv behöver köpa själva oljan. Skillnaden är att minifutures har en inbyggd stop loss, vilket innebär att du med minifutures aldrig kan förlora mer pengar än vad du investerar. 

Största riskerna med turbowarranter och minifutures

Minifutures och turbowarranter kommer med flera risker. 

 • Marknadsrisk

Du som investerare kan ha fel i din marknadstro. 

 • Kreditrisk

Investeringar i börshandlande produkter innebär alltid en kreditrisk.

 • Likviditetsrisk

Det kan vara svårt eller omöjligt att köpa eller sälja börshandlade produkter vid vissa tillfällen. Det kallas för likviditetsrisk och kan exempelvis inträffa vid kraftiga kursrörelser.

 • Valutarisk

Handlar man i en annan valuta än SEK finns det en valutarisk.

Investera i olja genom CFD-certifikat

CFD-certifikat påminner om oljeterminer. Det som skiljer dem åt är dock att du genom CFD-certifikat inte förpliktar dig att leverera olja eller ta emot oljeleverans i framtiden om du inte gör dig av med terminskontraktet. När du investerar i olja genom CFD-certifikat handlar du egentligen med skillnaden i pris för olja.

Börja med att öppna konto hos en nätmäklare

För att komma igång med din investering i olja genom CFD-certifikat behöver du skapa ett konto hos en nätmäklare. Det finns flera nätmäklare på marknaden men vi rekommenderar att du använder eToro som är en populär mäklare att använda i det här fallet.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Så fungerar det när du ska handla CFD

Handel med CFD går ut på att spekulera på marknader utan att du köper eller säljer de underliggande tillgångarna, exempelvis olja. När du köper eller säljer ett CFD-kontrakt ingår du i ett avtal om att utbyta värdet som en viss tillgång, exempelvis oljan, har när positionen öppnas med värdet som tillgången har när positionen stängs. 

Lär dig allt om CFD-trading i vår artikel där vi går igenom allt.

Fördelar- & nackdelar med CFD

Låt oss gå igenom de fördelar och nackdelar som finns med CFD.

Fördelar

 • Hävstång på oljepriset

CFD-certifikat kan handlas med hävstång på flera hundra gånger. Det innebär att du kan tjäna mycket mer än det du investerar. Dock kan du också förlora allt du investerat eller dessutom mer än vad du investerat.

 • Handla dygnet runt.

Du kan handla dygnet runt, handeln är inte stängd under kvällar och helger.

Nackdelar

 • Du kan förlora mer än vad du investerat.

Detta är en stor, och dessutom farlig, nackdel. Det finns en risk att du överskuldsätter dig själv eftersom du inte bara kan gå miste om din investering utan till och med en högre summa än den du lagt in.

 • Du kan förlora mycket på hävstång.

Som nämnt som en fördel kan du handla med hävstång på flera hundra gånger. Det är en stor risk. Desto högre hävstång ju högre risk. 

 • 30 % skatt på din vinst.

Eftersom det inte finns möjlighet att använda ett investeringssparkonto (ISK) när det kommer till CFD behöver du skatta 30 % på vinsten.

Största riskerna med CFD

De största riskerna med CFD har att göra med att du kan förlora pengar. Med vissa andra strategier finns det ett stopp som medför att du inte kan förlora mer än vad du investerat. Men när det kommer till CFD finns inte denna gränsen, du kan alltså förlora mer än den summa du gått in med. 

Övrigt bra att veta om när du ska investera i olja

Oljepriset är en stor faktor att förhålla sig till när du investerar i olja. Det är därför bra att sätta dig in i vad det är som faktiskt påverkar oljepriset. 

Vad är det som påverkar oljepriset?

Det är flera faktorer som påverkar oljepriset. Bland annat är det samarbeten mellan länder som påverkar. Exempelvis OPEC, ett förbund där flera oljeländer ingår. Tillsammans bestämmer dessa länder som samarbetar hur stor mängd olja som ska släppas ut på marknaden. Men oljepriset kan också påverkas av:

 • Krig i länder
 • Områden slutar producera olja
 • Naturkatastrofer 
 • Pandemier, såsom Covid-19
etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Investera i olika råvaror

RåvarorHandla råvaranInvesteringsguideTyp av råvara
GuldHandla nu*Investera i GuldMetaller
SilverHandla nu*Investera i SilverMetaller
KopparHandla nu*Investera i KopparMetaller
UranHandla nu*Investera i UranMetaller
AluminiumHandla nu*Investera i AluminiumMetaller
LitiumHandla nu*Investera i LitiumMetaller
PlatinaHandla nu*Ingen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nu*Ingen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nu*Investera i NickelMetaller
NötkreaturHandla nu*Investera i NötkreaturLivestock/Boskap
UngnötInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nu*Investera i VeteLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
KornInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
KaffeHandla nu*Investera i KaffeMat/Softs
KakaoHandla nu*Investera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nu*Ingen guide tillgängligMat/Softs
BomullHandla nu*Ingen guide tillgängligMat/Softs
TimmerHandla nu*Investera i TimmerMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nu*Investera i OljaEnergi
NaturgasHandla nu*Investera i NaturgasEnergi
CannabisHandla nu*Investera i cannabisÖvriga råvaror
*Samarbetslänkar till eToro.com. Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.