Investera i nickel – så kan du köpa & handla nickel May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

investera i nickel

Känner du dig lockad att investera i nickel?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i nickel. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i nickel?

Det finns en mängd anledningar till att en investering i nickel är en bra idé. Vi ger dig våra tre främsta anledningar nedan. 

1. Omställningen från fossildrivna bilar till elbilar kommer öka efterfrågan på metaller.

I takt med att världen går mot ett allt mer frekvent användande av förnybara energikällor och fossilfria elbilar blir också efterfrågan på metaller, däribland nickel större. Nickel används nämligen till stor del i produktionen av elbilar tillsammans med koppar och andra typer av metaller. 

I takt med den ökade efterfrågan kommer dels fler gruvor där man utvinner denna typ av metall öppnas men det kommer även att öppnas fler marknader för metallåtervinning. Denna typ av utveckling är positiv för dig som är intresserad av att investera i metaller såsom nickel eftersom det säkerställer en god tillväxt många år framöver. 

2. God avkastning

Tillsammans med koppar och silver har nickel de senaste åren fått ett enormt uppsving gällande avkastningen. Under många år har guld varit det tillgångsslag som utvecklats bäst på finansmarknaden men detta har nu kommit att ändras. 

Köp av nickel tillsammans med silver och koppar har visat sig vara en god investering på både kort och lång sikt. Faktum är att trion tillsammans har gett en dubbel så stor avkastning som guld under de senaste åren. Även detta tack vare den stora efterfrågan på elbilen.

3. En miljövänlig investering

Faktum är att nickel kan återvinnas ett obegränsat antal gånger. Det är därför inte bara en smart investering utan också en miljövänlig sådan.

Bästa nätmäklaren för att investera i nickel

Är du på jakt efter den bästa nätmäklaren för att investera i nickel så är vår främsta rekommendation att du vänder dig emot eToro. Vid en jämförelse av de främsta nätmäklarna online har nämligen eToro övergripande flest fördelar, speciellt när det kommer till investeringar i råvaror.

Utöver eToro finns det också en hel del andra alternativ nätmäklare online, vår främsta rekommendation är som ovan nämnt eToro, men för att du ska ha än mer valmöjligheter berättar vi dels mer om eToro men även om två andra online mäklare nedan. 

1. eToro

eToro, som lanserades redan år 2007, är en av världens största handelsplattformar av aktier, råvaror, metaller och CFD med eller utan hävstång. Det är den nätmäklare med nästintill störst erfarenhet men också kundbas med sina hela 17 miljoner användare globalt. 

Plattformen är både enkel men också trygg att använda för alla oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren handlare. Det finns en mängd fördelar med att välja eToro som sin nätmäklare men det är också viktigt att se till de potentiella nackdelarna med sitt val. 

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. IG

Nätmäklaren IG är en trygg men också smidig plattform att använda för alla oavsett om du är en erfaren handlare eller nybörjare. Bolaget grundades redan år 1974 och har idag omkring 312 000 kunder globalt. 

Hos IG får du tillgång till en mängd finansiella marknader och med sitt stora utbud kan du dels investera i valuta men också, aktier och råvaror och mycket mer. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är sveriges främsta nätmäklare online med hela 1 500 000 nöjda kunder. Det är tryggt men också enkelt att handla hos avanza i och med deras breda utbud av framförallt aktier men också certifikat, optioner och EFT. 

Avanza grundades redan 1999 och har sedan start blivit en stor konkurrent till storbankerna. 

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Investera i nickelaktier

Är du på jakt efter ett eller flera bolag att investera i som producerar nickel? Spännande, det finns nämligen en mängd olika företag och aktier du kan välja mellan. Vi ger dig tre tips på bolag du kan kika in nedan. 

1. Boliden

Boliden är ett svenskt metallföretag vars fokus och verksamhet är inriktat på prospektering, gruvbrytning, smältning, raffinering men också återvinningen där företaget är en av de ledande aktörerna i världen. 

Bolaget har sina rötter i Bolidengruvan i norra Västerbotten men idag drivs företaget från diverse dotterbolag runt om i Europa. De tre huvudmetallerna som Boliden arbetar med är nickel, koppar, Zink och bly men de framställer även guld och silver. Deras kunder finns inom flertalet sektorer men främst inom bygg- och fordonsindustrin. 

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. Bluelake Mineral

Bluelake mineral är även det ett svenskt bolag verksamma inom metaller där de bedriver gruvutveckling avseende bland annat koppar, zink och nickel. Metallerna som utvinns kan användas som slutprodukt till deras kunder som bland annat återfinns inom bygg, arkitektur och vattenförsörjning. 

Bluelake Mineral återfinns på den svenska aktiemarknaden Nordic SME.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

3. Conic Metals Capital

Bolaget är verksamma inom gruvsektorn där de är specialiserade inom prospektering och exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Deras främsta fokus ligger i nickel och kobolt vilket båda används i diverse batterisystem.

Det är ett kanadensiskt bolag med kunder inom flertalet sektorer däribland inom halvledarindustrin. Det är ett bolag som arbetar på den globala marknaden men med störst närvaro på den nordamerikanska marknaden. 

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vad är nickel?

Nickel är ett metalliskt grundämne inom gruppen för järnmetaller. Nickel är silvervit i sin färg, mycket glänsande, böjlig och i viss mån magnetisk. Det är en metall som står emot rostangrepp och klarar höga temperaturer vilket gör den väldigt användbar. 

Nickel återfinns i allt från rostfritt stål, verktyg, metalldetaljer på kläder och mycket mer. Det används också i tillverkningen av stållegeringar, uppladdningsbara batterier, katalysatorer och andra kemikalier, myntning, gjuteriprodukter och olika typer av ytbehandlingar. 

Hur utvinns nickel?

Nickel utvinns med hjälp av anrikning, smältning och rostning av malmen vilket i sin tur ger nickeloxid. Denna kan sedan reduceras med kol vilket sedan bildar rånickel som kan renas på elektronisk väg. Reduktionen kan också ske genom att använda vattengas. 

Nickel är också en råvara som går att återvinna oändligt många gånger vilket är positivt ur en miljösynpunkt. Det är bland annat möjligt att utvinna nickel ur metallskrot och uttjänta produkter.  

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om nickel (FAQ)

Nedan svarar jag på de vanligaste frågorna om investeringar i nickel.

1. Vad är nickel?

Nickel är ett metalliskt grundämne som bland annat används inom produktionen för batterier och rostfritt stål.

2. Varför investera i nickel?

Det finns en mängd anledningar till att en investering i nickel är en bra idé däribland på grund av den stora efterfrågan på elbilar. Detta på grund utav att nickel är en stor del i produktion av just elbilsbatterier.

3. Vad avgör priset på nickel?

Det enkla svaret är att utbud och efterfrågan styr priset på nickel. Precis som med så mycket annat på marknaden styr också världens största ekonomi, Kina, prisförändringen på marknaden eftersom minsta svängning i kinas marknad också styr den övriga världsekonomin och såväl priset på nickel.

4. Vart köper man nickel?

Du köper nickel genom att antingen köpa aktier i ett bolag som är verksamma inom nickel eller genom att köpa certifikat eller ETF:er hos din nätmäklare. Det finns flera alternativ på nätmäklare online däribland eToro som är vår rekommendation när det kommer till handel av råvaror.

5. Är nickel en bra investering?

Som marknaden ser ut nu kan det vara en bra investering eftersom efterfrågan på nickel just nu är hög. Men det är viktigt att komma ihåg att alltid tänka ett steg i förväg och aldrig investera mer än vad du har råd att förlora.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 77-78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.