Investera i vete → så kan du köpa & handla vete 2024 (Guide)

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera i vete

Vete är en av världens mest odlade grödor och är en viktig komponent i livsmedelsindustrin. Men vete kan också vara en potentiell investeringsmöjlighet för de som vill diversifiera sin portfölj och dra nytta av dess prisfluktuationer. 

Att investera i vete kan dock vara en utmanande uppgift eftersom priset på vete påverkas av en mängd faktorer, från skördar och efterfrågan till geopolitiska händelser och väderförhållanden. 

I denna artikel kommer vi att undersöka vad som påverkar priset på vete och hur man kan investera i denna gröda. Vi kommer att diskutera de olika sätten att investera i vete, från att köpa råvaran direkt till att investera i vete-futures och ETF:er. 

Vi kommer också att diskutera riskerna och fördelarna med att investera i vete och ge praktiska tips för att komma igång med att investera i denna gröda.

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i vete?

Vete är en av våra viktigaste spannmål och används över hela världen. Utan vete så skulle det bli svält och vi skulle samtidigt få ett väldigt trist liv, utan bröd och pasta. Det här gör vete till en råvara med en enorm efterfrågan och den kommer inte att minska med åren heller.

Efterfrågan påverkas framförallt av priset vilket innebär att priset kan skifta en del under året, beroende på hur bra tillgången är. Finns det ett överflöd för tillfället så är priset lägre, men om det finns ett underskott så är priset högre. Det här innebär också att en potentiell risk med vetet är att stormar, katastrofer och dåliga skördar kan påverka priset kraftigt.

Det här är en risk man måste tänka på när man ska köpa vete, men det gäller när man ska investera i råvaror i allmänhet. För den som är insatt går det också att tjäna pengar på dessa prisändringar, men man bör vara försiktig med den volatilitet som finns när marknaden är osäker.

Innan du börjar investera i råvaror måste du lära dig mer om den specifika råvaran som intresserar dig. Vi ska därför gå igenom lite mer om vete och vad det finns för anledningar till att investera i det.

Längre ned får du också hjälp med att välja ut en bra mäklare för att börja investera i vetet. Det finns många olika sätt att investera och råvaror är ganska flexibelt, du kan handla både kort- och långsiktigt utan större problem.

1. Diversifiera portföljen

Om du redan idag äger aktier, fonder eller andra värdepapper så kan det vara bra att diversifiera portföljen. Då är råvaror populära eftersom dessa ofta är säkrare vid inflation. Vete kan därför vara en bra investering i portföljen och det finns många olika sätt att investera i det.

Genom att fördela ditt kapital över flera olika investeringar så fördelar du också risken. Det här gör redan många när det gäller aktier, man äger många olika aktier och gärna fördelat över olika branscher. Du kan fördela risken ytterligare genom att också investera i olika råvaror, och då är vete ett intressant alternativ då den är mindre volatil än många metaller.

2. En basvara med hög efterfrågan

Vete är en av världens mest odlade spannmål och det används också över hela världen. Vete används framförallt för mat och är därför väldigt viktigt för att vi inte ska ha svält i världen. Det här gör det till en av våra viktigaste basvaror, så den här efterfrågan gör vete mindre riskfylld som investering.

Samtidigt så finns det andra användningsområden för vete, man använder det bland annat för att tillverka biobränslen. Där har majsen blivit större med åren och vete används mer och mer för just mat.

3. Tjäna pengar genom kortsiktig handel

Du kan också tjäna pengar på råvaror som vete genom kortsiktig handel. Det finns flera olika sätt att investera på, men det gäller att man tar det försiktigt och förstår vad man ge sig in i. Vete är visserligen en basvara med en ganska förutsägbar efterfrågan, men det finns en mängd olika faktorer som påverkar vetet.

Det mest uppenbara är klimatet och dåliga skördar. Det här kan väldigt snabbt driva upp priset på vetet då underskottet leder till en brist, samtidigt som vete behövs världen över. För den som har god timing och är intresserad så går det alltså att handla det kortsiktigt.

4. Efterfrågan väntas öka i framtiden

Vete är som sagt redan idag stort och man använder det i hela världen. Samtidigt så väntas efterfrågan att öka då befolkningen i världen hela tiden blir större. Då kommer det också att finnas ett större behov av mat, och då är vete en råvara som kommer att behövas. Andra spannmål kan också vara intressanta av den anledningen.

Vi har inte heller någon ersättning för vete. Visserligen kan du baka på andra vis men att vi skulle sluta använda vete i världen känns inte realistiskt, inte inom en nära framtid.

Bästa nätmäklaren för att investera i vete

Innan du kan börja handla råvaror så måste du först skapa ett konto hos en bra mäklare som erbjuder dig den möjligheten. Det finns ganska många alternativ på marknaden och beroende på hur du vill investera så kommer det att vara viktigt att du har tillgång till vissa verktyg.

Om du ska handla kortsiktigt så är det väldigt viktigt att du har ett utbud med exempelvis CFD-handel, ETF:er eller liknande så att du kan handla. Du vill också ha tillgång till hävstång så att du kan få en avkastning även vid små uppgångar och med ett mindre kapital. Tänk på att många förlorar pengar på CFD, så det gäller att vara försiktig.

Självklart så är det också viktigt att du får en mäklare som i allmänhet har en god service, ett lättanvänt gränssnitt och som inte är onödigt dyr. Sammanfattat kan man säga att du ska titta på:

  • Kostnader – Låga avgifter så långt det går är ett bra sätt att få ut mer på dina investeringar, oavsett om det är i aktier, ETF:er eller om du ska börja med CFD-handel.
  • Utbudet – Fundera på vad du vill ha och glöm inte bort att du troligtvis vill handla mer än bara vete i framtiden.
  • Säkerhet – Det är bra om plattformen har licenser från något eller några länder.
  • Service – En ordentlig kundtjänst som du kan kontakta. Är du främst bekväm med svenska så ska kundtjänsten gå att kontakta på svenska också.
  • Andra verktyg – Fundera på vad mer du vill ha från din mäklare. Vill du ha hävstång, index, sociala funktioner eller något annat?

Med tanke på allt man behöver från en plattform så rekommenderar vi eToro. Deras plattform erbjuder allt det här och uppfyller de höga krav man bör ställa som trader.

1. eToro

eToro är en av världens största tradingplattformar och här har du ett stort utbud med många aktier, index, ETF:er och det finns också CFD-handel.

Du kan investera i vete på flera olika sätt. Du har bland annat futures och fonder, men det finns också aktiebolag som påverkas av priset på vete. Exempelvis företag som använder väldigt stora mängder vete i sin produktion. Det finns också andra råvaror i utbudet som kaffe och olika metaller samt olja.

Det här är en tradingplattform så du kan enkelt investera med hävstång och med CFD-handel så behöver du inte heller äga den underliggande tillgången. Futures kontrakt är också ett populärt sätt att investera i just råvaror.

eToro går att använda på svenska och du kan också kommunicera med deras kundtjänst på svenska, vilket gör plattformen enkel att använda för svenska investerare. Det finns också eToro Academy där du hittar information om trading, där hittar du mängder med videor och artiklar så att du kan lära dig mer.

Det finns i övrigt gott om statistik tillgänglig på sidan och du kan också använda deras sociala funktioner. Du kan kommentera på olika värdepapper och även läsa vad andra tycker om olika aktier, råvaror och så vidare.

Det finns också copy trading om det intresserar dig. Det gör det möjligt att kopiera andra traders portföljer. Det påminner lite om att investera i en fond, men det är en användare på plattformen som sköter investeringarna och vad dina pengar investeras i. Du kan på förhand läsa om vad varje investerare väljer att köpa och vilka resultat man har haft tidigare månader.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. IG

IG är en annan ledande tradingplattform som används i många olika länder. Sidan finns tillgänglig på svenska och även kundtjänsten går att kontakta på svenska. Det här gör IG till en lättanvänd plattform för svenska investerare.

Utbudet är relativt stort med många olika kategorier för investeringar. Du kan bland annat investera i olika företag, index, råvaror, valutor och kryptovalutor. Det finns bra futures kontrakt för bland annat vete.

I början kan deras plattform kännas lite svåranvänd om man inte har någon erfarenhet av tradingplattformar, men det finns gott om information och guider på sidan för den som är ny till trading.

Med CFD-handel kan du investera både vid upp- och nedgång och det finns också hävstång om du vill använda det. Precis som eToro så duger den här plattformen främst för kortsiktig handel och är inte att rekommendera för långsiktiga investeringar, det kan bli väldigt dyrt med avgifterna.

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5
Disclaimer: 75% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är en av Sveriges ledande nätmäklare för att investera i framförallt aktier och fonder. I utbudet hittar du också certifikat, ETF:er och trackers. Det finns alltså lite allt möjligt och utbudet består av både svenska och utländska värdepapper. Det finns däremot ingen möjlighet att köpa riktiga valutor eller kryptovalutor, utan det är begränsat till enstaka trackers och certifikat.

För att investera i vete så har du flera olika alternativ. Du har bland annat certifikat och warranter, men det finns också aktier för olika företag som använder vete i sin produktion. Med ett utbud som har flera olika alternativ så är det upp till dig att avgöra vilket som är bäst för det du är ute efter, hävstång finns för kortsiktig handel av vete men för mer långsiktiga investeringar kan aktier vara ett bättre val.

Den här plattformen har visserligen hävstång men det är begränsat till en del certifikat och det är då förutbestämd hävstång. Avanza är samtidigt inte en tradingplattform utan mer av en traditionell aktiemäklare, det är därför en plattform som duger bättre för långsiktigt sparande. För kortsiktiga investeringar är det bättre med en riktig tradingplattform som eToro.

Sidan är såklart tillgänglig på svenska och kundtjänsten likaså. Den är enkel att komma i kontakt med och ofta får du svar väldigt snabbt. Precis som de andra i listan så erbjuds det mycket information direkt på sidan som du kan använda för att lära dig mer om olika investeringar, funktioner och verktyg som erbjuds. Då det är en svensk sajt så är det lätt att sätta in pengar, du kan bland annat använda Swish.

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Vad är vete?

Oavsett om du har ätit en bulle, pasta eller en macka idag så har du troligtvis kommit i kontakt med vete bara idag. Det är världens mest odlade sädesslag och i de allra flesta länder använder man det dagligen, där är Sverige inte något undantag.

Vete odlas i många länder, bland annat här i Sverige. Man tar sedan vetekornen och maler ned dessa. Du får då mjöl som sedan används för att baka och laga mat. I mjölet hittar du bland annat gluten. Gluten är ett protein som bildar nätverk och är det som får en deg att hålla ihop och ger det volym.

Det är däremot inte så att vi alltid har använt vete. Det började odlas för en cirka 12 000 år sedan, men då i mellanöstern. Exakt när vi började använda det här i Sverige är osäkert men det finns en del skrift som gör det tydligt att vi använde det redan på 1500-talet, men då i en otroligt liten skala. Med åren har tillgången blivit allt större och idag använder mer eller mindre alla hushåll i landet det på något vis.

Det är därför inte heller konstigt att det är en populär råvara att köpa. När något är så viktigt för så stora delar av världen så är det en ganska säker investering, det finns trots allt en konstant efterfrågan och den här minskar inte oavsett vilken tid på åre det är.

Vilka länder exporterar mest vete?

Det finns mycket vete men det betyder inte nödvändigtvis att mycket exporteras. Indien har till exempel en enorm produktion, men på grund av befolkningsökningen så exporterar man relativt lite och behåller det allra mesta.

Det här gäller bland annat afrikanska och allt fler asiatiska länder. Deras export har minskat under åren, tidigare var asiatiska länder bland världens största exportörer. Idag så är det framförallt västerländska länder som står för stora delar av exporten, inte minst från EU handlas det stora mängder av vete och vi importerar också mycket, exempelvis kaffe och olika råvaror som vi inte har lika mycket av.

De fem största länderna när det gäller export av vete är, per år:

  1. Ryssland – ca 8,4 miljarder dollar årligen
  2. Kanada – ca 5,7 miljarder dollar årligen
  3. USA – ca 5,5 miljarder dollar årligen
  4. Frankrike – ca 4,1 miljarder dollar årligen
  5. Australien – ca 3,1 miljarder dollar årligen

Andra länder som ligger väldigt nära dessa positioner är bland annat Ukraina och Argentina. även länder som Tyskland, Rumänien och Kazakstan exporterar stora mängder. Notera att det här är export, inte tillverkning. Skulle vi titta på tillverkning skulle länder som Kina placera sig mycket högre, men Kina ligger inte ens på topp 10 sett till export.

Den här listan kan komma att förändras, det är trots allt osäkert hur det ser ut inom en nära framtid. Som det ser ut nu så kommer Ryssland att bli världsledande. Man har redan idag en hög siffra men tittar du på EU som en samlad aktör så är den större.

Det är därför väldigt osäkert hur marknaden kommer att se ut om bara en 5-10 år. Mycket kan hända beroende på hur länder väljer att fokusera. Det här kommer såklart att påverka marknaden också, så om du ska köpa vete är det viktigt att du håller dig uppdaterad om vad som händer på marknaden.

Vad används vete till?

Vete används till mängder av olika produkter och är en basvara som används i hela världen och handlas därför i stora mängder. Det allra vanligaste är att man maler vetekornen till mjöl och sedan använder företag sig av mjölet för att tillverka bröd, bakverk och pasta.

Det finns en mängd andra saker man kan använda det till, bland annat biobränsle där man också använder majs. Majs fortsätter dock att vara större än vete just när det gäller bränsle. Så mat är inte det enda vi gör med vete, även om det är vad man ofta kommer att tänka på när man pratar om spannmål.

Investera i veteaktier

Vete handlas som sagt på flera olika sätt och certifikat kan ha en ganska stor risk. För att få en lägre risk och samtidigt kunna äga en råvara på längre sikt kan det vara bra att titta på aktier. 

Då kan du investera i ett bolag som använder en råvara, men din investering förlitar sig inte helt och hållet på en underliggande tillgång. Bolagets verksamhet kommer också att påverka priset och hur din investering går. Då kan du alltså tjäna pengar på ett framgångsrikt bolag och priset på vete, men det blir inte lika absolut som om du exempelvis investerar i futures kontrakt.

Det finns många aktier att välja när det gäller vete och vi har plockat fyra bra aktier som är värda att titta på. Innan du börjar handla är det bra att göra din egen analys och se hur kursen har gått.

1. Mosaic Company

Mosaic är ett företag i USA som arbetar med produkter som konstgödsel, framförallt potatisgödsel. Det här är något som används för en mängd olika grödor och man har tack vare sin kompetens blivit marknadsledande på den amerikanska marknaden. 

Det här är ett företag som däremot inte påverkas märkvärdigt av priset hos just vete, men priserna på råvaror i allmänhet är viktigt för bolaget. Om gårdarna inte har några pengar har man inte heller råd med deras produkter.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. Deere & Co

Deere & Company är ett företag som tillverkar marknadsledande maskiner inom jordbruks-, skogs- och byggindustri. Det är ett internationellt varumärke och deras maskiner är väldigt viktiga för bland annat bönder som producerar vete.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

2. Bunge Limited

Bunge är ett jordbruks- och livsmedelsföretag som bland annat köper, säljer, lagrar och transporterar livsmedel som vete och korn. Man tillverkar också proteinmjöl som används till djurfoder och ätbara oljeprodukter. Man säljer också gödselmedel och producerar socker och etanol från sockerrör. Det är alltså ett ganska blandat företag.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

3. FirstFarms

FirstFarms är ett danskt bolag som investerar i jordbruksmark framförallt i östra Europa. Man producerar en mängd grödor men bland annat vete och majs. En del av grödorna används sedan för deras boskap, inte minst när det gäller deras majs. Andra grödor används för att sälja vidare till konsumenter.

Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla:

Vanliga frågor om vete (FAQ)

Här kommer en del vanliga frågor om vete som är bra att ha svaren på innan man handlar råvaran. Precis som med andra råvaror som guld, silver, kaffe eller något helt annat så är det bra att lära sig så mycket som möjligt, framförallt innan det handlas olika kontrakt, certifikat eller aktier.

Läs mer & följ mig: