Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i aluminium – så kan du köpa & handla aluminium februari 2023

Investera i aluminium

Känner du dig lockad att investera i aluminium?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i aluminium. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i aluminium?

Det finns flera anledningar till att göra investeringar i aluminium. Nedan radar jag upp de fyra främsta anledningarna enligt mig. 

1. Brett användningsområde

Aluminium används till mycket. Användningsområdet återfinns inom exempelvis köksredskap, som beståndsdelar till flygplan men också inom bygg- och bilindustrin. Det största användningsområdet är det sistnämnda, bilindustrin.

2. Lätt att återvinna

En annan anledning, som är mycket positiv ur miljösynpunkt, är att denna typ av metaller är mycket lätt att återvinna. Allt mer fokus läggs på miljön vilket gör investeringen smart. Det är viktigt att du investerar i råvaror som är bra för miljön, bland annat genom att de är lätta att återvinna.

3. Stor efterfrågan

Det finns en stor efterfrågan på aluminium på marknaden. Speciellt inom fordons- och byggindustrin. Redan 2019 förutspådde företaget Novelis att efterfrågan på aluminium från fordonsindustrin skulle komma att fördubblas under de kommande sex åren, det vill säga fram till 2025.

Anledningen till att fordonsindustrin har ett så pass stort behov av metallen beror på att biltillverkare önskar få ned vikten på sina fordon för att minska utsläpp men också förlänga antalet mil en elbil kan köras på en laddning. Det hjälper aluminium till med.

4. Närmast oändliga mängder av råvaran

Bauxit är råvaran aluminium produceras av. Detta är ett material det finns i princip oändliga mängder av. Det finns därmed ingen risk att det skulle bli brist på råvaran.

Bästa nätmäklaren för att investera i aluminium

När det kommer till bästa nätmäklaren för investeringar rekommenderar vi eToro. De är en erfaren nätmäklare med mycket stor kundbas med användare runt om i hela världen. Deras plattform online är enkel att använda såväl av nybörjare eller proffs inom investeringar. 

Självklart är det dock viktigt att jämföra olika nätmäklare innan du gör ditt val. Nedan tar jag upp 3 nätmäklare på marknaden och jag börjar med just eToro.

1. eToro

eToro är en av de största handelsplattformarna på marknaden för att investera i aktier, fonder, råvaror, CFD och diverse instrument. Plattformen lanserades 2007 och har redan över 17 miljoner användare.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5
[table id=20 responsive="scroll" /]

2. IG

IG är en annan nätmäklare där du också kan handla värdepapper, investera i råvaror såsom metaller och göra andra investeringar. IG erbjuder dig tusentals finansiella marknader. 

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5
[table id=21 responsive="scroll" /]

3. Avanza

Avanza är en nätmäklare med allra störst fokus på aktier. Även fast de har sitt fokus på aktier kan du däremot även investera i råvaror, CFD och handel med andra instrument. 

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Investera i aluminiumaktier

Vill du investera i råvaror vill du säkerligen undersöka vilka olika bolag som finns på marknaden. Nedan radar jag upp fyra bolag att titta närmare på när det kommer till investeringar i aluminium.

1. Gränges (GRNG)

Gränges är ett svenskt ledande bolag inom aluminiumteknik. Detta företag producerar produkter i valsad aluminium och är specialiserade inom valsade produkter till värmeväxlarindustrin. Bolagets kunder återfinns främst inom fordonsindustrin och de har störst närvaro inom Europa, Nordamerika och Asien. 

[table id=20 responsive="scroll" /]

2. Aluminium Corp of China Ltd (ACH)

Detta är ett kinesiskt företag som grundades 2001. Verksamheten fokuserar på aluminium där man bryter av aluminiumoxid, processar till ren aluminium men också återvinner metallen med elektrolys. 

[table id=20 responsive="scroll" /]

3. Reliance Steel & Aluminium Co (RS)

Reliance Steel & Aluminium är en grossist inom metall som bland annat distribuerar och bearbetar metallen. Företaget har bearbetnings- och distributionscenter i hela USA men huvudkontoret ligger i Los Angeles, Kalifornien.

[table id=20 responsive="scroll" /]

4. Century Aluminium Co (CENX)

Century Aluminium producerar aluminium i anläggningar i USA. Företaget grundades 1995 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA. 

[table id=20 responsive="scroll" /]

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om aluminium (FAQ)

Nedan svarar jag på de vanligaste frågorna om investeringar i aluminium.

Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.