Läs disclaimer & annonspolicy längst ned på sidan.

Investera i silver – så kan du köpa & handla silver juni 2022

Investera i silver

Känner du dig lockad att investera i silver?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt kan börja investera i silver. Jag kommer dessutom gå igenom 3 olika handelsplattformar och ge min åsikt samt för- & nackdelar för att du enkelt ska kunna göra val av plattform som passar dig bäst.

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i silver?

Det finns många anledningar till att investera i silver. För en del handlar det om att tjäna pengar på spekulation men för andra handlar det om att ha ett långsiktigt sparande. På grund av det så finns det många som investerar i det. Det finns också väldigt många olika sätt att investera i silver. Du kan bland annat investera i guld och silver genom ETF:er, CFD, aktier, fonder och så vidare.

Samtidigt som både guld och silver kan vara en bra investering mot inflation så finns det en del att tänka på. Under vissa tider kan även dessa metaller vara rätt volatila och silver har historiskt varit något som medvetet pressats ned under perioder. Det är därför viktigt, precis som med alla andra investeringar, att man tar det försiktigt med sina investeringar.

Här kommer fyra skäl till varför en investering i silver kan vara något för dig.

1. Skydda dig mot inflation

Metaller som just silver och guld är som sagt bra mot inflation. När börsen och ekonomin går dåligt så går ofta silver och guld väldigt bra, det ses som en säker investering. Det betyder däremot inte att den störtdyker när börsen går bättre, men intresset för dessa är något svalare vid en bra uppgång.

2. Spekulera på priset

Du kan också investera i silver kortsiktigt för att tjäna pengar när priset går upp. Om du handlar CFD med hävstång kan du tjäna mer men med högre risk, då går det också att tjäna på dess nedgång. Tänk på att hävstången gör det mycket enklare att förlora sina pengar om man har fel, så det gäller att man hittar en god balans.

 

Just metaller som silver är vanliga vid spekulation och är därför väldigt populära. CFD är som sagt ett alternativ men du kan egentligen göra samma sak genom aktier. Då kan du handla aktien kortsiktigt.

3. Används allt mer

Silver används i mycket av vår moderna teknik. Det här gör silver väldigt intressant långsiktigt, för det finns inte så mycket silver som en del kanske tror. Idag ägs redan mycket silver i form av smycken, tackor och så vidare. Långsiktigt så kommer man däremot att behöva enorma mängder för tekniken, i minst med det fokus som finns på hållbar teknik.

4. Diversifiera portföljen

Du äger kanske redan aktier, fonder eller något annat värdepapper. Det är då bra att diversifiera och råvaror är då ett populärt alternativ. Många råvaror har en enorm efterfrågan och det går ofta att förutse ett visst mönster kring priset.

Så är såklart inte riktigt fallet med silver men det är ändå, av andra skäl som vi redan nämnt, en intressant investering. Om du vill fördela risken en aning i din portfölj så kan det då vara en god idé att hålla en del silver. Föredrar du aktier eller inte har tillgång till något annat så går vi igenom lite bra silveraktier längre ned.

Bästa nätmäklaren för att investera i silver

Det finns många nätmäklare där du kan investera i silver. Det är också väldigt viktigt att du funderar på vilka verktyg du kommer att behöva. Ska du bara köpa helt vanliga aktier så är det till exempel bättre med en stabil aktiemäklare.

Ska du däremot investera i silver för att tjäna pengar, exempelvis genom att använda hävstång eller investera i CFD, kommer du att behöva titta på en ordentlig tradingplattform. Det finns många alternativ på marknaden men inte alla är värda att använda.

Flera viktiga faktorer måste man titta på när man ska välja en mäklare, bland annat har vi tittat på:

  • Kostnader – Hur dyrt är det att investera, vilka avgifter tillkommer och så vidare.
  • Verktyg – Finns hävstång, CFD och andra bra verktyg som man gärna använder när man investerar i silver och andra råvaror.
  • Utbud – Vilka finansiella instrument finns det? Börshandlade fonder, aktier, CFD och annat som gör det möjligt att köpa silver. Det är bra med flera olika alternativ.
  • Service – Det är viktigt med en bra kundtjänst, men det är också bra om plattformen erbjuder annan bra information, exempelvis utbildningsmaterial för den som är ny till trading.

Det finns som sagt många alternativ och flera av dessa är värda att titta på. eToro är den sida som sticker ut som marknadsledande och är därför den vi kan rekommendera för den som ska investera i guld, silver och så vidare.

Det viktiga innan du väljer en plattform är att du som sagt funderar på vad som är viktigt för dig. Med börshandlade produkter så har du valmöjligheter och du måste inte heller exklusivt använda en enda. Att skapa ett konto hos en mäklare tar allt som oftast bara någon minut. Det kan därför vara en bra idé att prova på flera tills att du hittar en som passar dig och som du är nöjd med.

1. eToro

eToro är en marknadsledande aktör och är en stor internationell plattform. Du hittar ett enormt utbud med många olika aktier, valutor, råvaror och index. Bara det här gör eToro till ett bra val, ett stort utbud gör det enkelt för dig att investera i många olika saker. Om börsen går dåligt kan du handla råvaror och om dessa går sämre kan du titta på valutor.

Gällande silver så har du flera alternativ. Det går att köpa råvaran direkt genom deras sektion för råvaror. Det kan däremot också vara intressant att titta på deras börshandlade fonder där du bland annat hittar iShares Silver Trust. Det finns även många av de stora silverbolagen vars aktier går att köpa.

Sidan finns tillgänglig på svenska vilket är ett stort plus. Du kan till och med kontakta supporten på svenska. Den enda nackdelen med supporten är att det kan dröja någon dag tills du får ett svar på ditt ärende. 

Vidare finns det också eToro Academy, en sida där du hittar mer eller mindre allt du kan behöva veta om trading, perfekt för nybörjare eller för den som ska börja med en ny typ av investeringar.

En annan bra sak med plattformen är deras låga kostnader. För många typer av investeringar så handlar du courtagefritt. Det här gör det möjligt att bland annat köpa aktier utan höga kostnader, vilket är viktigt för småsparare och för den med ett begränsat kapital.

Samtidigt så är det viktigt att man tänker på att eToro är en tradingplattform och inte en traditionell aktiemäklare. Vissa investeringar går bara att köpa som CFD, du äger alltså inte den underliggande tillgången. Du kan också gå kort på det mesta i utbudet, då är det alltid en CFD som gäller.

Som en tradingplattform så är eToro bra för mer aktiv trading, det är däremot inte en lika bra plattform för långsiktiga investeringar. Då är det bättre med en traditionell mäklare som Avanza.

Vill du läsa mer om eToro så rekommenderar jag vårt omdöme och recension om eToro.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

etoro-logo
5/5

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

2. IG

IG är en annan stor internationell tradingplattform som används av framförallt daytraders och swingtraders. Det här är en sida där du kan handla många olika saker, det finns bland annat aktier, valutor, index, krypto och råvaror. Utbudet kan däremot kännas litet inom vissa områden, bland annat kryptovalutor.

Hos IG kan du använda plattformen på svenska och det går också att kontakta kundtjänsten på svenska. Sidan har många olika licenser vilket gör den väldigt säker att använda, bland annat har man en licens från brittiska FCA som är deras finansinspektion. Man har också en licens från svenska Finansinspektionen så det är en väldigt säker sida att använda för svenska investerare.

Ska du handla aktier, mynt eller något annat långsiktigt så är däremot IG inte att rekommendera. Avgifterna blir snabbt väldigt höga och du kommer då att förlora allt mer av ditt kapital. För silver så finns det flera alternativ så utbudet är lämpligt för det, framförallt om du har planerat att handla det mer aktivt och vill använda hävstång.

Plattformen kan i början kännas lite komplicerad för en nybörjare som inte är van vid trading. Det finns däremot gott om utbildningsmaterial hos IG som du kan använda för att förstå hur det fungerar och vad olika funktioner innebär.

Vill du läsa mer om IG så rekommenderar jag vårt IG omdöme och recension.

Fördelar med IG

Nackdelar med IG

IG logo
4/5

Disclaimer: 74% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

3. Avanza

Avanza är Sveriges ledande mäklare för att handla aktier och fonder. Det är inte en tradingplattform utan mer av en traditionell aktiemäklare. Sidan erbjuder ett enormt utbud och du hittar inte bara alla svenska bolag, utan det finns också väldigt många utländska marknader.

För att handla silver finns det också många alternativ. Du hittar inte CFD:er med hävstång här, men det finns ett stort utbud av aktier och fonder. Alla stora bolag inom silverbranschen finns hos Avanza och det finns även gott om andra alternativ som fonder, certifikat och ETF:er.

Det finns hävstång till viss del men det är mer begränsat hos Avanza. Du kan till exempel titta på certifikat med hävstång för silver. Det finns däremot inte lika många alternativ som hos exempelvis eToro eller IG och det finns inte heller lika hög hävstång att handla med.

Avanza är som sagt en traditionell aktiemäklare men som har ett ganska brett utbud, det är inte utan anledning till att det är Sveriges ledande mäklare. Det är samtidigt inte en tradingplattform och det är därför bättre att titta på en annan aktör för kortsiktiga investeringar. Det här gäller framförallt om du vill köpa mer än bara silver kortsiktigt.

I övrigt så är Avanza en bra och säker sida att använda. Du hittar en bra kundtjänst och sidan är väldigt enkel att använda, även för nybörjare som inte kan så mycket om att investera. Innan du gör en investering kan du då ta del av deras informativa artiklar om hur man kommer igång. Sidan går såklart att använda på svenska och man har alla nödvändiga licenser för att driva en mäklarsida i Sverige.

Fördelar med Avanza

Nackdelar med Avanza

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Disclaimer: 68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Investera i silveraktier

Att köpa aktier kan vara ett väldigt bra sätt att investera i silver. Ofta så arbetar företaget med mer än bara silver så du får då en viss riskfördelning och samtidigt exponering mot mer än bara silver. Samtidigt finns det ett par bolag som arbetar med framförallt silver, dessa är utmärkta för den som vill uteslutande investera i silver.

Det finns inte många bolag som är aktuella i Sverige men det finns flera väldigt bra silveraktier i utlandet som direkt påverkas av silverpriset. En del bryter silver medan andra också gör investeringar i det.

Är du ute efter företag som arbetar med fler ädelmetaller eller som också bryter industrimetaller så finns det ännu fler företag som är aktuella. Vi har valt att fokusera på företag som arbetar med just den här ädelmetallen.

Tänk också på att det kan finnas andra företag där det används silver i deras produkter som också påverkas av silverpriset, exempelvis företag i smyckesbranschen. Beroende på hur mycket man går in på djupet i ett företag så finns det ganska många som påverkas av silverpriset, men lättast är att du köper en så kallad silveraktie, ett företag som aktivt arbetar med silver eller investerar i det.

Om du inte är intresserad av kortsiktig handel, exempelvis genom certifikat eller dylikt så kan det utöver aktier också vara intressant med fonder. En del fonder investerar i silver medan andra investerar i aktiebolag som arbetar med ädelmetallen.

Wheaton Precious Metals Corp

Wheaton äger inte några egna gruvor, utan hjälper istället gruvorna att bedriva sin verksamhet och är ett så kallat ädelmetallströmmande företag. Man förser gruvbolagen med omedelbara pengar så att dessa kan täcka sina kostnader, och i utbyte får man rätten att köpa deras ädelmetaller för ett fast pris. Fram till 2025 har man till exempel rätten att köpa silver för $5.81 per ounce, cirka 28 gram. Allt över det är alltså ren vinst för bolaget.

Det här är också det bolag som har störst exponering mot silver jämfört med deras konkurrenter. Det här är därför en bra aktie för den som är intresserad av att investera i silver, men samtidigt får du exponering mot andra ädelmetaller. Utöver silver så arbetar man framförallt med guld. Du får med andra ord exponering mot guld, silver och andra ädelmetaller som kobalt.

First Majestic Silver Corp

Ska man prata om silveraktier måste man också nämna First Majestic, en av de allra största. Lite mer än hälften av deras omsättning kommer från silver, så silverpriset är väldigt viktigt för det här bolaget. 

Man driver bland annat tre silvergruvor i Mexiko, ett land man har valt att fokusera på då det finns väldigt mycket silver i det här landet. Man har också fler gruvor planerade. Man driver också gruvor på andra platser, bland annat Nevada.

Utöver silver så arbetar man framförallt med guld. Det som är intressant med First Majestic är också att deras aktie inte är helt bunden till silverpriset. Även om deras ambition är att bli världens största silverleverantör så är det inte allt man arbetar med.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Pan American Silver

Det här är ett annat av världens största silverbolag. Man driver bland annat gruvor i Mexiko, Peru, Bolivia och Argentina. Företaget är redan en stor producent och står för stora delar av silvret i världen. Samtidigt så är det här bolaget från Kanada också intressant för framtiden.

Man har flera stora utforskningar med målet att hitta nya ställen för gruvor. Precis som med Majestic Silver så har man en stor ambition och lägger varje år ned stora summor på att försöka öppna fler gruvor. Det här kan göra Pan American Silver en väldigt intressant aktie för mer än bara silverpriset, även om det såklart är det som lockar de allra flesta investerare.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Hecla Mining

Det här är ett traditionellt amerikanskt gruvbolag som bland annat producerar nästan hälften av allt silver i USA. Bara det gör det här bolaget intressant för den som vill äga aktier och ändå kunna gynnas av silverpriset. Man driver också flertalet gruvor i just USA, bland annat i Alaska och Idaho.

Samtidigt har det här bolaget mycket som man arbetar med som kan leda till ännu bättre siffror i framtiden. Bland annat vill man öppna två gruvor i Montana. Precis som andra framgångsrika gruvbolag så utforskar man också för att hitta nya framtida gruvor. Man utforskar bland annat med flera projekt i USA, men det är såklart inte några garantier.

Intressant nog så har man också projekt i utlandet, med tydliga tecken på att man vill expandera utanför USA. Bland annat så har man flera utforskningar i Kanada och även i Mexiko. Det här skulle kunna vara intressant för framtiden, om man hittar något det vill säga.

68% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.

Vill du fortsätta läsa om andra sorters råvaror du kan köpa och investera i så rekommenderar jag att du fortsätter läsa denna artikeln då vi har listat alla olika råvaror som går att handla.

Vanliga frågor om silver (FAQ)

Innan du börjar köpa några aktier eller går in och investerar i något som följer silverpriset så är det bra att sätta sig in lite mer i hur det går till att investera i silver och varför man gör det.

Om du fortfarande har några funderingar eller frågor så har vi samlat alla vanliga frågor här och besvarat dessa. Det kan vara värt att ta sig en titt innan du går vidare.

1. Varför investera i silver?

Det finns flera olika anledningar till att investera i silver, men ofta handlar det om att antingen spekulera och tjäna pengar på priset på silver, eller om att diversifiera sin portfölj. Guld och silver är också bra investeringar för att skydda sig mot inflation, så under oroliga tider är silver och guld väldigt populära investeringar.

2. Vart kan man investera i silver?

Du kan investera i priset på silver genom certifikat, aktier, börshandlade fonder och andra fonder. Exakt var du bör köpa beror mycket på vad du är ute efter och det finns flera olika alternativ, men vi rekommenderar eToro då deras plattform erbjuder många olika alternativ för dig där du kan investera genom att köpa silver som CFD, aktier och olika fonder.

3. Vad avgör priset på silver?

Priset påverkas framförallt av efterfrågan och tillgång, men samtidigt så är silver något som ofta pressas ned medvetet. Enligt många så är silver kraftigt undervärderat och det kan därför vara värt att tänka på det. Priset kan skifta en hel del under ett år så det kan vara värt att titta på det, genom att köpa med rätt timing kan man även tjäna på det kortsiktigt.

4. Är silver en bra investering?

Silver kan definitivt vara en bra investering men det beror mycket på vad du gillar att investera i. Silver är inte en överdrivet spännande investering under en stor del av året men i framtiden väntas efterfrågan öka allt eftersom silver behövs i produktionen av modern teknik.
Disclaimer

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Aktieskolan.se har ett partnerskap tillsammans med IG.com.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.