Topplista: Bästa mäklarna för handel med råvaror 2022

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Bästa mäklarna för handel med råvaror

Letar du efter den bästa tradingmäklaren för handel med råvaror?

Perfekt!

Att välja rätt trading plattform är viktigt då man behöver tänka på vad tjänsten erbjuder. Allt från avgifter, utbud, säkerhet och användarvänlighet är viktigt att hålla koll på när du väljer tradingmäklare.

I denna artikeln kommer jag lista de 3 bästa tradingmäklarna för handel med råvaror. Jag kommer även gå igenom för-& nackdelar med varje plattform och mycket mer!

Nu kör vi!

Artikelns innehåll

Sammanfattning

Det finns flera saker som gör att eToro är den bästa mäklaren för att handla råvaror på om du frågar mig. Det är en av världens största mäklare av en anledning och det finns alla stora råvaror i deras utbud. Det finns såklart mycket annat i utbudet vilket är ett annat stort plus, det går att handla aktier, index och valutor.

Ett brett sortiment är en bra start men det är bara en av flera anledningar till att använda den. En otroligt bra saker med eToro är de många olika funktionerna som du kan använda. Du har till exempel självklara funktioner som stop-loss, som gör det möjligt att ställa in hur stora förluster du är okej med. Det är en självklar funktion på tradingplattformar men det är inte tyvärr inte alla som har en sådan. Det gör din handel säkrare och du behöver inte oroa dig för att logga ut, även under oroligare tider.

Som alla bra tradingplattformar så har eToro hävstång. Det här tar din investering lite längre genom att du kan “låna” så att din investering blir värd mer. Det ökar visserligen din risk ganska avsevärt, men det kan det absolut vara värt vid vissa tillfällen. Framförallt när man handlar med CFD:er så är det bra med hävstång, en väldigt liten kursrörelse kan bli ganska betydande med en tillräckligt hög hävstång.

Att det är en av världens största handelsplattformar är också ett stort plus. eToros popularitet är ett intyg på hur bra deras tjänst är och man har över 17 miljoner användare. Sidan är också licensierad och har licenser från FCA och Finansinspektionen.

Men trots alla fördelar så finns det såklart en del nackdelar också, det här bör du känna till innan du börjar använda plattformen. För oss handlar det framförallt om två nackdelar som drabbar just svenska investerare.

Till att börja med så finns inget ISK tillgängligt. Det brukar vara väldigt förmånligt för oss svenska investerare då man betalar en låg skatt på hela portföljen. Det är tyvärr ovanligt att utländska plattformar erbjuder det och eToro gör det inte heller. Du måste därför skatta på alla dina eventuella vinster.

Det här leder sedan till den andra nackdelen. Då eToro är en utländsk plattform så skickas inte heller dina uppgifter in till Skatteverket. Det här innebär att du själv måste hålla koll på alla dina transaktioner hos eToro och sedan rapportera dessa till skatteverket så att din deklaration blir korrekt. Det här är såklart ingen katastrof men det tar en del tid och för en del större investerare kan det bli en hel del att hålla reda på.

I övrigt så är eToro en bra plattform med billig handel, ett stort utbud och med många bra funktioner som hävstång, social trading och mycket mer. Nackdelarna är inte någon katastrof men det blir en del att hålla reda på om du ska börja använda plattformen.

Bästa mäklarna för handel med råvaror

MäklareeToroIGAvanza
Registrering av kontoGratisGratisGratis
CFDJaJaNej
TerminskontraktJaJaJa
OptionskontraktNejJaJa
Spread bettingNejJaNej
DemokontoJaJaJa (2 veckor)
IndexJaJaJa
ETF:erJaJaJa
CourtageViss handelfrån 0,3 punkterÖver 50.000 kr
Årlig avgiftNejNejDras automatiskt varje dag 1/365
Uttagskostnad5 dollar0 kr0 kr
Insättningskostnad0 kr0 kr0 kr
VäxlingsavgiftFrån 50 pip0,5 %0,25 %
Minsta insättning50 dollar3000 kr0 kr

Bästa mäklarna för råvaror

Det finns väldigt många handelsplattformar som du kan använda för aktier, CFD-handel, valutor och såklart råvaror. Ofta har plattformarna mer än bara en sorts värdepapper, så om du kan köpa råvaror så går det ofta att köpa mycket annat. Det här är såklart väldigt bra då du kan diversifiera din portfölj och anpassa dina investeringar efter marknaden.

Inte alla mäklare är lika bra och det finns goda skäl till att vara kräsen när det gäller finansiella instrument. Även professionella kunder förlorar pengar om man använder en dålig plattform, exempelvis som har skyhöga avgifter. Sedan har du andra egenskaper som är viktiga, säkerhet är ett exempel.

För att göra det enklare för dig har vi tagit tre av marknadens bästa alternativ och jämfört dessa. eToro är vinnaren men det kan finnas situationer där du vill titta på andra, exempelvis för ditt långsiktiga sparande. Vi ska därför jämföra lite för- och nackdelar med dessa mäklare som alla erbjuder handel med råvaror på något sätt. Sedan är det upp till dig att välja den som passar dig bäst.

1. eToro

eToro är en av världens största tradingplattformar där du kan börja med olika typer av trading för  råvaror, aktier, valutor och index. 

Du kan bland annat handla med hävstång så att du kan tjäna pengar även på mindre investeringar, men det är såklart förknippat med en hel del risk så det gäller att vara försiktig innan man går in. Den höga risken att förlora pengar kan uppvägas när man tittar på vinsterna, men gå aldrig in med mer pengar än du har råd att förlora.

Med ett brett utbud så finns det något för alla här, men samtidigt bör du vara försiktig med långsiktiga investeringar. Det finns inte något som hindrar dig, men sidan är definitivt bättre lämpad för aktiv trading, alla day- eller swingtrading. Det här gäller de allra flesta tradingplattformar så det är inte något unikt med eToro.

I övrigt så har plattformen många bra funktioner och finansiella instrument och det är en utmärkt plattform för att handla råvaror, vilket du kan göra på flera olika sätt på den här sidan.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

2. IG

IG är en av de äldre tradingplattformarna på marknaden och är ursprungligen brittisk. Idag finns sidan i väldigt många länder och väldigt många språk. Den finns tillgänglig på svenska och har en del fördelar för svenska investerare. Sidan har ett stort utbud och är en av de mer professionella plattformarna.

Handel hos IG är omfattande och med ett bolag som har varit aktivt sedan 1974 har man gott om erfarenhet inom finans. Det är också därför IG länge var en av världens främsta. En del nybörjare kan i början känna att plattformen är lite svårare att använda än exempelvis eToro, men det finns gott om utbildningsmaterial tillgängligt hos IG som hjälp.

Det finansiella instrument som IG fokuserar mest på är CFD-handel. Det här innebär att det också finns möjlighet att handla med hävstång och att gå kort på många tillgångar. Det här är funktioner som är väldigt användbara om du ska börja investera i råvaror och tjäna pengar på CFD-handel.

IG logo
4/5
Disclaimer: 78% av privata investerare förlorar pengar med den här aktören.
Fördelar
Nackdelar

3. Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare med fokus på framförallt aktier och fonder. Sidan har närmare 1,5 miljoner användare och är den huvudsakliga plattformen som svenska investerare använder för sitt sparande. Det går att investera i råvaror på flera olika sätt. Utöver aktier och fonder finns det också ETF:er och certifikat.

Med ett stort utbud och en snabb plattform så är det en bra plattform att använda för ditt långsiktiga sparande. Det är däremot inte en tradingplattform på det sätt som eToro och IG är.

Avanza vill göra sparande så enkelt som möjligt och det här ser man med uppdateringarna som utförs. Sidan är väldigt lätt att navigera, vilket gör det till en ännu bättre aktiemäklare. Utbudet när det gäller framförallt aktier är enormt och det finns inte bara svenska aktier, du hittar även aktier för många andra länder inklusive USA.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Fördelar
Nackdelar

Olika råvaror att investera i

Här har du en hel lista med råvaror du kan investera i. Du kan även klicka på dessa länkar som tar dig till artiklar där jag går igenom hur du köper respektive råvara.

Investera i olika råvaror

RåvarorHandla råvaranInvesteringsguideTyp av råvara
GuldHandla nu*Investera i GuldMetaller
SilverHandla nu*Investera i SilverMetaller
KopparHandla nu*Investera i KopparMetaller
UranHandla nu*Investera i UranMetaller
AluminiumHandla nu*Investera i AluminiumMetaller
LitiumHandla nu*Investera i LitiumMetaller
PlatinaHandla nu*Ingen guide tillgängligMetaller
PalladiumHandla nu*Ingen guide tillgängligMetaller
NickelHandla nu*Investera i NickelMetaller
NötkreaturHandla nu*Investera i NötkreaturLivestock/Boskap
UngnötInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
GrismagarInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SlaktsvinInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
SojabönorInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
MajsInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
VeteHandla nu*Investera i VeteLivestock/Boskap
RisInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
HavreInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
KornInget instrumentIngen guide tillgängligLivestock/Boskap
KaffeHandla nu*Investera i KaffeMat/Softs
KakaoHandla nu*Investera i KakaoMat/Softs
SockerHandla nu*Ingen guide tillgängligMat/Softs
BomullHandla nu*Ingen guide tillgängligMat/Softs
TimmerHandla nu*Investera i TimmerMat/Softs
ApelsinjuiceInget instrumentIngen guide tillgängligMat/Softs
OljaHandla nu*Investera i OljaEnergi
NaturgasHandla nu*Investera i NaturgasEnergi
CannabisHandla nu*Investera i cannabisÖvriga råvaror
*Samarbetslänkar till eToro.com. Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Vad är viktigt att tänka på när du väljer en råvarumäklare

Innan du börjar investera i råvaror finns det en del du bör tänka på, framförallt när det kommer till valet av råvarumäklare. Det här gäller också när du ska investera i aktier, fonder eller något annat där du behöver en mäklare.

Ett dåligt val kan leda till en dålig upplevelse, begränsade investeringsmöjligheter och om det är tillräckligt illa kan du behöva skapa ett nytt konto på en annan plattform, vilket tar tid och kan leda till att investerare förlorar pengar när de handlar på en dålig plattform.

Det finns gott om mäklare på marknaden och många erbjuder dig möjligheten att investera i råvaror på ett eller annat sätt. Du har därför rätt att vara kräsen och välja den mäklare som passar dig.

Det finns ganska många egenskaper du bör tänka på, men vissa kommer att vara viktigare än andra. Sedan är en del egenskaper personliga, det som är viktigt för en person behöver inte vara lika viktigt för annan. Det här gäller framförallt när det gäller vissa funktioner, vad som ska finnas i utbudet och sådant.

Antal tillgängliga varor

Utbudet är väldigt viktigt när du ska börja handla råvaror. Det finns många olika alternativ på vad du kan investera och det är därför bra om du funderar på vad du är ute efter. Vill du köpa fonder, certifikat eller kanske bara syssla med ren CFD-handel? Beroende på vad du är ute efter kommer dina alternativ att variera.

Börja därför alltid med att titta på utbuden hos varje mäklare. Om det är uteslutande råvaror du vill investera i så ska du såklart titta på vilka som finns i utbudet. Vill du däremot även investera i annat eller tror att du vill också sätta igång ett långsiktigt sparande så måste du också titta på resten av utbudet.

Bland råvarorna finns det en hel del att erbjuda och man kan ganska lätt se hur seriösa en mäklare är med råvaror beroende på hur många som finns i utbudet. Väldigt många mäklare erbjuder dig möjligheten att investera i stora råvaror som olja, vete, kaffe och dylikt. Det finns ganska många olika typer av råvaror och det är bra om du först tittar på de olika kategorierna, och sedan kan du titta efter dessa hos mäklarna.

Anseende och reglering

Säkerhet och det anseende som en mäklare har är också väldigt viktigt. Det här kan också säga en hel del om hur seriösa mäklaren är med sin verksamhet och plattform. Till att börja med så kan det vara bra att titta på om företaget har ett bra eller dåligt anseende, det här kan du göra på flera olika sätt.

Enklast blir det att först kontrollera anseendet, alltså vad användare tycker om plattformen. Alla mäklare har omdömen, antingen direkt på sin hemsida eller genom recensionssajter som Trustpilot. Det här gör det möjligt att se vad befintliga användare gillar och inte gillar. Läser du ett par dussin recensioner kan du ofta se ett mönster, exempelvis att en viss mäklare är bra på en sak men kanske lite sämre på något annat.

Något som också är viktigt med handelsplattformar är deras licenser. Alla bra mäklare som eToro, IG och Avanza har någon form av reglering. I Sverige handlar det till exempel om Finansinspektionen. En helt oreglerad plattform kan låta väldigt fritt, men det kan också innebära en hel del risker. Med den här typen av reglering följer också ofta någon form av skydd för dina pengar.

Betalningsavgifter

Betalningsavgifter kan också vara viktigt när du ska handla råvaror. En del plattformar erbjuder gratis transaktioner för både uttag och insättningar medan andra erbjuder exempelvis gratis insättningar men dyrare uttag.

Här handlar det ofta om att titta på betalningsmetoderna som du har planerat att använda. Det är viktigt att försäkra att det är en rimlig avgift på dessa och att du har åtminstone en eller två alternativ som du kan använda.

Handelsoptioner

Det finns många olika finansiella instrument som gör det möjligt för dig att investera i råvaror. Du kan bland annat titta på CFD-handel, ETF:er, fonder, aktier, optioner och mycket annat. Exakt vilket alternativ som är rätt beror mycket på hur du vill investera och den risk du är beredd att ta.

Vissa alternativ kan ge bättre resultat men kommer då också med en högre risk, vilket kan leda till att även professionella kunder förlorar pengar när det blir fel. Det är därför alltid viktigt att man inte tar på sig en högre risk än den man är beredd att ta och att du inte heller går in med mer pengar än du klarar av att förlora.

Demokonto

Med ett demokonto får du chansen att prova på hur det är att handla hos en viss mäklare. Det här är något som är utmärkt dels för att prova på en ny mäklare, men också för att människor som är nya till trading ska få chansen att lära sig lite mer. Det är därför något som alla mäklare uppmuntras till att erbjuda. Du får falska pengar att spendera och kan till exempel investera i råvaror, aktier, fonder och så vidare.

De allra flesta av de stora aktörerna har det idag och du får då chansen att prova på allt. Det här kan också vara väldigt bra för att jämföra olika plattformar, oavsett om det är en aktiemäklare eller en CFD-mäklare. Handel hos plattformarna kan vara lite annorlunda på grund av speciella funktioner, det kan vara intressant att testa dessa innan.

Att sedan skapa ett konto kan ta ett par dagar ibland när man räknar in att du också ska bekräfta dina personuppgifter, framförallt när det gäller internationella plattformar. Att skapa ett demokonto är istället gratis och tar som mest någon minut. Du kan ofta omvandla det till ett riktigt handelskonto utan större problem. Ett demokonto kan däremot aldrig använda riktiga pengar, så du kan inte börja spendera pengar på CFD-handel och köpa råvaror eller aktier.

Smala spreads

Innan du börjar med handel hos någon mäklare bör du också titta på deras spreads. Spread är skillnaden mellan en köp- och en säljkurs och påverkar prissättningen av tillgångar. Det här sätts av mäklarna och används bland annat för att tjäna pengar.

Priset på en råvara är alltså vanligtvis lite högre än den underliggande tillgången. Det är denna spread som plattformen sedan tjänar på och som gör det möjligt att i övrigt ha låga avgifter.

Har en plattform höga spreads så kan du, teoretiskt, förlora pengar på en investering även om tillgången har gått upp i värde. Det här är främst ett bekymmer för daytraders, men det kan påverka dina inkomster från dina investeringar utanför daytrading. Det är med andra ord ganska viktigt att din mäklare inte har onödigt höga spreads, vilket de stora och etablerade plattformarna sällan har.

Design och användarvänlighet

Provar du på lite olika handelsplattformar märker du snabbt att det kan vara en ordentlig skillnad när det gäller användarvänlighet och design. Det här kan bli ett rejält problem, inte minst för nybörjare som inte har någon erfarenhet med att investera i råvaror och andra tillgångar.

Det har ofta att göra med när man senast uppdaterade gränssnittet. En del äldre mäklare uppdaterar inte sin plattform och har därför samma utseende och design som när man startade för 10-20 år sedan.

Här har nya mäklare en rejäl fördel, dessa har designats nu i modern tid och gränssnittet är därför mycket mer modernt. Det betyder inte per automatik att designen är bättre, men det är ett bra första steg.

Det handlar framförallt om att sidan ska vara enkel att använda, funktioner ska vara lätta att hitta och det ska inte uppstå onödiga missförstånd på grund av otydliga instruktioner. 

Låga avgifter

Höga avgifter kan först kännas som ett litet problem då du bara gör ett par enskilda transaktioner, men i längden samlas dessa avgifter och du inser då att du faktiskt har förlorat en hel del pengar. Pengar som istället hade kunnat användas för att investera i råvaror.

Många mäklare påstår att man har gratis avgifter på mycket, men samtidigt måste plattformen få in sina pengar på något vis. Det kan till exempel hända att deras aktieköp är gratis, men när du väl ska börja med CFD-handel av aktier så kostar det istället en hel del.

Det är därför viktigt att du tittar på deras villkor och vad som verkligen är gratis. Då kan du undvika onödiga missförstånd. Ofta kan du också se vilka avgifter som tillkommer när du ska utföra ett köp. Om inte annat så kan du alltid kontakta deras kundtjänst om du känner dig osäker. De allra flesta mäklare försöker att vara transparenta, men andra gör det istället onödigt jobbigt att hitta en lista med exakta avgifter.

Hur fungerar det att investera i råvaror?

Utöver aktier och fonder så finns det en mängd olika sätt att investera i råvaror. Vissa alternativ kan medföra en högre risk och investerare bör vara försiktiga då det är vanligt att förlora pengar när de handlar.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att du sätter dig in i hur det fungerar och vad det innebär. Här följer en enkel lista med alternativ på hur du investerar i råvaror utöver aktier och fonder.

CFD-handel

CFD står för Contract for Difference och är ett avtal mellan en köpare och en säljare. När du sysslar med handel av CFD så kan du handla på prisförändringen i tillgången som följs. När du handlar med CFD så äger du alltså inte den underliggande tillgången, vilket är viktigt att komma ihåg.

Du investerar i att något ska gå upp eller ned, har du rätt så tjänar du pengar och har du fel så förlorar du pengar. Det här är något som man gör på kort sikt, du öppnar alltså en position för en eller ett par dagar vanligtvis. för att få större exponering så brukar man därför använda hävstång.

Hävstång är riskfylld och många investerare förlorar pengar när de handlar med det, så var försiktig. Du kan visserligen tjäna mycket mer även vid små upp- eller nedgångar, men du kan också väldigt enkelt förlora stora delar av din investering.

Terminskontrakt

Terminskontrakt för råvaror är en form av derivat där du som investerare ingår i ett avtal om att köpa eller sälja ett visst antal av en råvara vid ett specifikt datum för ett specifikt pris.

Det förutbestämda priset bestäms baserat på spotkursen för den tillgång som det gäller. Som köpare går du plus om den underliggande tillgången har gått upp vid det laget kontraktet går ut, som säljare går du plus om tillgången har gått ned. Du går alltså in beroende på vad du tror ska hända fram till den period då terminskontraktet går ut.

På många sätt påminner det om CFD-handel och även här finns det väldigt goda möjligheter att använda hävstång. Precis som med CFD så finns det därför investerare som förlorar pengar när de handlar råvaror med terminskontrakt, så var alltid försiktig.

Optionskontrakt

Ett optionskontrakt kan skrivas på en mängd olika tillgångar, däribland råvaror. Ett optionskontrakt ger investerare rätt att köpa eller sälja en tillgång för ett angivet pris före ett visst datum.

Man handlar vanligtvis med hävstång, om investerare är beredda på att ta den höga risken och har råd att ta den. Man satsar då en mindre summa på att få tillgång till råvaran och hoppas att den går upp eller ned fram till datumet, beroende på om du köper eller säljer.

Optionskontrakt har också ett utgångsdatum, du måste köpa eller sälja innan detta datum annars går investeringen förlorad. Hur långt utgångsdatumet är kan variera från ett par dagar till flera månader beroende på tillgången. Dessa kontrakt har också en lösensumma, alltså en minsta summa som måste säljas för.

Spread betting

Det här kommer ursprungligen från casinomiljön men förekommer idag bland investerare världen över, framförallt i England och Irland. Du spekulerar i priset på en råvara eller annan tillgång, alltså att den ska gå upp eller ned. Du använder en mäklare som erbjuder spread betting.

Mäklaren har då en del faktorer som du måste tänka på, bland annat frågepriset och bud. Det är ett ganska enkelt koncept och det är ganska enkelt att förstå hur det blev populärt i bettingmiljön. Även här använder man framförallt hävstång. Om du förstår hur CFD-handel fungerar så kommer spread betting inte att vara allt för främmande.

Övrigt bra att veta

Råvaruhandel är ett hett ämne och är ofta aktuellt, framförallt när inflation hänger i luften då många investerare blir oroliga och aktiehandel kan vara mer riskfyllt. Handlare bör ändå vara försiktiga med komplexa instrument och alltid ta hand om sina pengar då du kan förlora dina pengar väldigt enkelt, framförallt om du använder hävstång.

Med CFD-handel kan du ofta handla dygnet runt vilket är ett stort plus, men det kan också göra det mer stressigt. Det faktum att du kan tjäna pengar både vid upp- och nedgång gör det också till ett bra alternativ för den som inte vill äga den riktiga tillgången.

Att hitta mäklare som går att använda är som sagt enkelt, men det är viktigt att du faktiskt väljer en som erbjuder ett bra utbud av råvaror och andra instrument, låga avgifter och annat som du känner är viktigt. Med lägre avgifter har du råd att ta fler investeringar, framförallt i längden.

Läs mer & följ mig: