Är det bra att ta ett samlingslån?

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är samlingslån bra

Om du är ute efter att spara pengar och förbättra din privatekonomi kan ett samlingslån vara ett bra alternativ för dig. Samlingslån är processen att ersätta ett eller flera befintliga lån med ett nytt lån som har bättre villkor. Här berättar Sambla allt om att samla sina lån i ett samlingslån och fördelarna med detta.

Varför är ett samlingslån bra?

Det kan vara fördelaktigt om du hoppas få en lägre ränta eller en längre låneperiod. Samlingslån kan också hjälpa dig att minska dina månatliga betalningar, vilket kan göra det lättare att hantera ditt lån. 

Så fungerar det att samla ihop dina lån

Innan du bestämmer dig för att baka ihop lånen är det viktigt att förstå hur processen fungerar. Det första steget är att avgöra om du har ekonomin för att ta ett lån. Generellt måste du ha tillräcklig inkomst och en stabil anställning för att kvalificera dig. Klarar du av att betala kostnaden idag trots sämre ränta så borde du kunna få ett nytt lån eftersom att kostnaden blir lägre.

Steg för steg

Vill du göra processen själv kan det se ut såhär: 

1. Se över din ekonomi. Säg upp onödiga krediter för att förbättra din kreditvärdighet.

2. Beräkna hur mycket pengar du kan låna och jämför olika lånealternativ. 

3. Samla alla nödvändiga dokument som bevis på inkomst och bankutdrag för att skicka till långivaren. 

4. Skicka in din ansökan om lån och vänta på godkännande. 

5. När den är godkänd, förhandla om villkoren för ditt lån med långivaren. 

6. Skriv under låneavtalet och vänta på att pengarna utbetalas. 

7. Se till att du håller dig till betalningarna som överenskommits för att undvika eventuella avgifter eller extra kostnader. 

Vill du istället ha hjälp med att hitta ett samlingslån bör du använda en låneförmedlare som Sambla. Det enda du behöver göra är att skicka in en ansökan så hjälper dom dig med att hitta samlingslånet till lägst ränta. 

Du blir presenterad de olika erbjudanden, får se hur mycket du kommer att spara och väljer sen lånet som passar dig och din ekonomi bäst.

En annan stor fördel är att det endast tas en enda kreditupplysning hos UC, även fast du kan jämföra flera långivare. Skulle du istället jämföra alla själva så kommer din kreditvärdighet sjunka i samband med att en ny kreditupplysning tas.

Summering av samlingslån

Samlingslån kan vara ett bra sätt att spara pengar om du idag har flera utspridda lån och krediter. Det är viktigt att jämföra räntor och avgifter från flera långivare för att säkerställa att du får bästa räntan, detta hjälper en låneförmedlare dig med. Se dessutom till att du förstår villkoren för lånet innan du signerar och se att du har råd med månatliga betalningar.