Hur ska jag investera 100 000kr?

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Detta inlägg är inte skrivet om hur jag har gjort, eller nödvändigtvis hur jag kommer att göra med mina portföljer. Inlägget är till för att inspirera er andra om hur värdefullt det är att börja spara i tid, och framförallt att spara regelbundet!

Vad är drömmen med att nå med ditt sparande i aktieportföljen? Hög avkastning till låg risk. Det svaret tror jag de flesta är beredda att hålla med om. Tyvärr är det inte alltid så enkelt, hög avkastning innebär ofta hög risk. Dock är det givetvis inte så att hög risk innebär hög avkastning. Hög risk kan leda till hög avkastning, men det kan mycket väl leda till katastrof. Jag “predikar” om att du ska sprida dina innehav i portföljen i olika bolag och olika branscher. Det gör att du får en diversifierad aktieportfölj. Finanso erbjuder en mycket bra guide över hur du bör göra när du ska investera i aktier.

Innan vi går vidare rekommenderar jag er att läsa mitt inlägg om Ränta-på-ränta effekten och vilken massiv roll den kommer att kunna spela i ditt sparande.

Utdelningsbolag – Varför är det viktigt att äga bolag som ger aktieutdelning?

Det finns många bolag på svenska börsen som ger exempelvis 3,00%-7,00%. Tänk er att ni vill nå en årlig avkastning på 10% på er portfölj. Skulle ni då ha en portfölj som är riktad mot “utdelningsbolag” och har en total direktavkastning på 5,00% så krävs det endast en kursuppgång på 5,00% på portföljen för att ni ska nå 10,00% i totalavkastning. Enkelt räkne-exempel är att investerar du 100 000kr och du når en totalavkastning på 10% under året så har du gjort en vinst på 10 000kr. Längre ner ska jag visa hur kraftig snöbollseffekten av ränta-på-ränta effekten blir med dessa summor…

Vad innebär uttrycken High Yield och Dividend Growth-aktier?

Dividend är engelska ordet för Utdelningar och Yield betyder Direktavkastning. Alltså betyder uttrycken

High Yield = Hög direktavkastning = aktier med hög direktavkastning men mindre chans till utdelnings- och kurstillväxt.
Dividend Growth = Utdelningstillväxt = aktier som förhoppningsvis ökar sin aktieutdelning varje år och med hjälp av detta och ökade vinster i bolaget kan nå en bättre kurstillväxt än High Yield-aktierna.

Jag rekommenderar att äga en blandning av detta i portföljen. I mitt Företags aktieportfölj så har jag som tumregel att 50% av portföljen skall bestå av Dividend Growth och 50% av High Yield. Detta är i många fall högt viktat mot High Yield-delen. Jag skulle vilja rekommendera att försöka vikta er portfölj till 70% dividend growth och 30% high yield.

Hur ska jag investera 100 000kr – Exempelportfölj

Exempelportföljen här nedanför innehåller 15st bolag/aktier. 10st dividend growth och 5 stycken high yield. Jag rekommenderar inte er specifikt till dessa bolag, detta är bara ett exempel.

Dividend Growth

High Yield

Låt oss räkna på följande:

Vi har 100 000kr som är investerade i dessa bolag, alla innehav är lika viktade. Sedan tillför vi ett månadsspar på 5000kr som även det fördelas jämnt i portföljen. Vi räknar med att nå en utdelningstillväxt inbakad med värdetillväxt på 6% per år samt en direktavkastning på 4,50% per år (OBS! Jag har inte räknat ut så att det stämmer exakt med listan ovanför).

hur ska jag investera 100 000kr
Kalkylator finns att använda här: z2036.blogspot.se

Grafen är över 40 år med detta konstanta sparande. Säg att du är 25 år, det skulle innebära att du teoretiskt sätt skulle pensionera dig med cirka 30 miljoner kronor på kontot. Dessutom skulle portföljen teoretiskt sätt generera cirka 1,3 miljoner i aktieutdelningar varje år. Helt fantastiskt enligt mig!

Viktigt att tillägga är även att detta resultatet går att nå även utan att räkna in ökat sparande, högre värdetillväxt än beräknat m.m.
Lika viktigt är det att vara medveten om att det kan ske eventuella större breda nedgångar på börsen under några av dessa 40 år. Bolagen kan även sänka sina utdelningar om inte bolaget gör den vinst på sista raden som året innan. Det finns givetvis många fler risker än så att gå igenom innan man väljer att investera sina surt förvärvade pengar på börsen. Men titta på grafen igen, vilket fantastisk snöbollseffekt det kan ge.

Hur ska jag investera 100 000kr – Sprid ut dina köp

Börsen svänger upp och ner hela tiden. Det är i princip omöjligt att köpa på botten och sälja på toppen. Därför rekommenderar jag att sprida ut era köp hela tiden, exempelvis att du sprider ut dina 100 000kr över 18 månader och adderar ditt månadsspar på det. Det skulle i exemplet ovanför innebära att du köper aktier för 100 000kr / 18 månader = 5555kr + 5000kr = 10 555kr i månaden.
Efter dessa 18 månader har du investerat 189 990kr i din aktieportfölj. Denna utspridning av köp rekommenderas så du inte köper för 100 000kr under en vecka och sedan faller börsen med 10% månaden efter. Sprid ut dina köp!

Hur ska jag investera 100 000kr – Hur mycket av mitt kapital ska jag placera i aktier?

Jag tror att många av oss ofta tänker, hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier? Åtminstone de flesta nya på aktiemarknaden. Mycket handlar om risk/reward och hur lång sparhorisont du har enligt mig.

En mycket bra tumregel enligt mig när det gäller att bedöma hur mycket av mitt kapital ska jag ha i aktier:

  • Sparar du med en horizont på över 10år så skall 100% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier.
  • Sparar du med en horizont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 60% i räntor.
  • Sparar du med en horizont på endast 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto ligga placerade i aktier och 80-90% i räntor.

Givetvis är detta bara en enkel tumregel men jag tycker det kan vara bra att ha de reglerna att gå efter. OBSERVERA: Givetvis måste du ha en buffert utanför börsen om någonting skulle hända (t.ex. laga bilen eller att du blir av med jobbet). Min buffert ligger i skrivande stund på 30 000,00 kr. En vanlig summa som reservbuffert är tre månaders utgifter för dig eller 50 000,00 kr så min buffert är lite låg och tanken är att höja den i framtiden.

Hur ska jag investera 100 000kr – Länkar och tips om läsvärda inlägg

Jag rekommenderar ett par andra blogginlägg som kan vara värdefulla att läsa:

Dagens sista tips:
Har du inte kommit igång med sparandet ordentligt ännu? Öppna ett konto snabbt, gratis och enkelt på Avanza idag! Du handlar aktier courtagefritt (helt utan avgifter) tills du når ett sparat kapital på 50 000kr!

Tycker du att detta inlägg var intressant och läsvärt? Kul! Dela gärna inlägget med dina vänner i sociala medier!

Hur ska jag investera 100 000kr

Läs mer & följ mig: