Aktieforum – 9 bästa aktieforumen July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

9 bästa aktieforumen

Letar du efter ett bra aktieforum?

Bra!

Att gå med i ett eller flera aktieforum kan få dig att lära dig mer om finans världen samt få tips och varningar för olika aktier.

I denna artikeln kommer jag gå igenom mina 9 favoriter.

Häng med!

Innehållsförteckning

Vad är egentligen ett aktieforum?

Ett aktieforum är en plats där du kan skriva med andra personer om aktier, investeringar och dylikt. Det här är perfekt för att hålla sig uppdaterad om olika aktier, men samtidigt får du chansen att se vilka synpunkter andra har om specifika aktier. Forum har länge varit populärt för längre diskussioner, vilket är lämpligt för bland annat aktier.

Vad är det absolut viktigaste att tänka på innan du följer ett råd på ett aktieforum?

Det finns en rad saker att tänka på innan du följer andra personers råd, det här gäller inte minst på ett aktieforum. Om du inte är försiktig så kan du annars till slut sitta med dåliga investeringar.

Det handlar framförallt om att hålla sig medveten om hur aktieforum fungerar och vilka brister dessa kan ha i många fall. Det är också därför viktigt att man väljer ett bra forum för sina diskussioner.

En del vill bara haussa

Det är viktigt att du tänker på hur människor fungerar. Inte alla som diskuterar en aktie är egentligen intresserade i bolaget eller att andra ska hitta en bra investering, det finns gott om personer som bara är ute efter lite snabba pengar.

Att haussa bolag är vanligt på aktieforum och det är viktigt att man tar allas kommentarer på ett forum med en rejäl nypa salt. Då är det enklare att hålla sig säker. Gör också din egen analys och läs på om ett bolag innan du köper en aktie.

Inte alla är experter

På fler av Sveriges bästa aktieforum så kan man registrera sig enkelt och ofta anonymt. Det här är såklart bra och inkluderande, men det innebär också att man ska ta andra personer och deras så kallade “expertråd” med en viss nypa salt, det är fullt möjligt att personen inte är påläst eller inte har förstått hur ett bolag fungerar.

Synpunkter är inte alltid rätt

En åsikt är inte samma sak som ett faktum. Det här är alltid viktigt att komma ihåg när det gäller bland annat aktietips och diskussioner kring aktier, annars kan du lätt förlora pengar på grund av andra.

Vilka är de bästa aktieforumen?

Sveriges bästa forum för aktiediskussioner är svårt att kröna då det finns många olika alternativ. Det beror också på vilka krav du själv ställer, men det finns ganska många alternativ och alla bör rimligtvis kunna hitta en bra sida att vistas på.

1. Aktieskolans egna aktieforum

Aktieskolan.se driver även sin egna Facebook grupp där folk diskuterar och pratar om olika aktier. Hit kan du ansöka om du vill ställa frågor men även hjälpa andra med att lära sig.

2. Nordnets egna aktieforum - Shareville

Använder du Nordnet så får du också tillgång till Shareville, en av Sveriges större aktieforum. Där kan du sitta och diskutera specifika aktier och även dela med dig av din egen portfölj. Det finns mycket fokus på transparens också, så det är lättare att avgöra vem man bör lita på.

3. Dagens Industris aktieforum

Dagens Industri har Börssnack där du kan diskutera olika aktier och saker om marknaden i stort. Det här är också ett stort forum där det sitter en del experter.

4. Nyemissioner.se

Är det just nyemissioner som intresserar dig så kan det vara intressant med en sida som Nyemissioner.se. Deras aktieforum har dock utrymme för diskussioner om specifika aktier och trender.

5. Aktieportföljen

Vill du hellre använda Facebook för dina diskussioner så kan du titta på Aktieportföljen, en av Sveriges största Facebookgrupper för just aktieintresserade personer.

6. Aktieraketer.se

En annan stor grupp på Facebook är Aktieraketer. Målet är att försöka hitta nästa aktieraket och det finns väldigt många medlemmar här. Gruppen har samtidigt fått mycket kritik just för att det haussas aktier och du bör komma ihåg att det är svårt att pricka rätt kring aktieraketer, så ta allt med en nypa salt.

7. Aktier

Aktier är en annan grupp på Facebook med väldigt många olika medlemmar. Här går det att diskutera lite allt möjligt om aktiemarknaden och du kan diskutera allt från trender till specifika aktier och dylikt.

8. Aktier Aktieforum mm

Flashback är en av Sveriges största forum och har ett stort fokus på anonymitet. Du hittar där en hel sektion för aktier och andra investeringar. Här finns det trådar om allt möjligt men inte minst om specifika aktier.

9. Avanzas egna aktieforum

Avanza har Placera, deras egna forum. Placera har varit stängt under en tid för renovering men var innan dessa en av Sveriges större forum för att diskutera specifika bolag och aktietips.

Största fördelarna och nackdelarna med att gå med i ett aktieforum?

Det händer hela tiden saker på börsen och ska du investera så är det alltid bra att få svar på eventuella frågor och hitta mer information om bolagen du är nyfiken på. Information är grunden för all trading, oavsett om du ska investera kort- eller långsiktigt.

Aktieforum har både för- och nackdelar så det finns en del att tänka på innan du börjar använda dessa sidor. Du bör framförallt vara försiktig med dåliga råd och haussande, då det finns gott om det här på forum.

Det betyder däremot inte att aktietips är dåliga bara för att du har fått det på ett forum. Det gäller att man lär känna användarna och hittar de som faktiskt kan något om ekonomi och börsen. Samtidigt bör man såklart undvika att ta aktietips från personer som inte kan något om ekonomi eller som alltid har en bristande analys. Det är tyvärr inte alltid enkelt för nybörjare som använder aktieforum.

Fördelar med aktieforum

Det finns en rad fördelar med att hitta aktietips från andra användare på olika forum, men det gäller att man använder dessa fördelar och sedan ändå gör sin egen analys och bildar sin egen uppfattning.

Få mer uppdaterad information om marknaden

Det är inte alltid så enkelt att hålla koll på alla trender och nyheter på marknaden. Det är därför bra att hitta dagens nyheter om olika aktier, fonder och andra värdepapper genom just forum.

Ta del av andras aktieanalyser

Det finns gott om kunniga människor på olika forum och dessa skriver ofta bra inlägg med djupgående analyser. Du kan ta del av dessa och deras råd om trading för att lära dig mer. Ibland kan du också kontakta dessa personer för att få mer utförliga råd.

Få svar på eventuella frågor

Själva poängen med forum är att föra diskussioner och få svar på olika frågor. Det finns därför ofta bra möjligheter att få svar på dina frågor om olika bolag och aktier på just forumen. Det är till exempel vanligt med aktieforum som Placera, där många söker sig dit just för att man har specifika frågor om en viss aktie.

Nackdelar med aktieforum

Inte alla användare vill en väl på forumen och det är viktigt att man tar det försiktigt med aktietips från andra. Det är inte säkert att personen vill dig väl, det kan till exempel vara haussande eller bara en person som är väldigt okunnig.

Det finns mycket haussande

Att haussa ett värdepapper innebär att man försöker trissa upp priset temporärt för att sälja av sig på plus. Det här är i grunden bedrägeri och kursmanipulation, men det hindrar inte människor från att göra det.

Det är inte ovanligt att man hittar haussande på just aktieforum, och det är något du alltid bör vara försiktig med. Om du är osäker på om något stämmer så bör du alltid dubbelkolla informationen och försäkra dig om att det stämmer. Gör du det så kan du också snabbt lära dig vilka människor som du pratar med som faktiskt går att lita på.

Svårt att veta vem man pratar med

Många aktieforum är anonyma och det här gör det enklare för många att delta i diskussionerna. Nackdelen med anonymitet är samtidigt att du inte alltid vet vem du pratar med, vilket innebär en del risker om man inte tar det försiktigt.

Det du bör göra här är att antingen fokusera på personer som har valt att inte vara anonyma, eller så pratar du med personer som bevisligen vet vad man pratar om. Det behöver inte vara ett stort problem, men du ska alltid vara försiktig med att ta råd från andra när det kommer till hur du ska placera dina investeringar.

Det finns mycket dålig aktieinformation

Det finns gott om dålig aktieinformation på olika forum. Ofta handlar det inte om att någon vill dig illa, utan det kan handla om missförstånd eller att personen själv fått dålig info. Dubbelkolla alltid det som sägs och gör inte en investering bara för att någon säger att du borde det.

Läs mer & följ mig: