Investera 10 000 kr – Mina tips & Steg-för-steg instruktioner

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Investera 10000kr

Vill du få tips på hur du kan investera 10 000 kr? 

Genom att få en bättre koll på de olika valmöjligheterna du skulle kunna investera i så kan du redan idag enkelt bygga grunden för en säkrare ekonomi idag och i framtiden.

I den här artikeln kommer jag gå igenom hur du enkelt lär dig dem olika tillvägagångssätten för att investera 10 000 kr. Jag kommer även att besvara de vanligaste frågorna som du säkerligen letar svar på.

Let’s go!

Varför ska man investera pengar?

Det finns många anledningar till att du skall investera pengar. De kan egentligen sammanfattas i trygghet och frihet. Genom att att ha pengar sparade och investerade skapar du trygghet för dig själv och din familj. Det är tryggt att ha ett bra sparande när det oväntade händer. Det är också skönt att inte behöva oroa sig för hur din pension blir. 

Att ha en ordnad ekonomi med bra sparande ger också frihet. Det ger dig möjlighet till att resa, göra andra kul saker eller bara skapa en guldkant i tillvaron. Du kan spara och investera till olika mål på kort och lång sikt. 

När du investerar pengar vill du att de skall växa. De pengar du investerar idag kommer vara mer värda i framtiden. Det är möjligt genom att investera dem på ett klokt sätt.

Nu går vi in lite mer på djupet och ger svar på följande:

TillgångsslagRisknivåSvårighetsgrad
Avkastningspotential
AktierHögSvårastHögst
FonderMedelMedelMellan
FondrobotarLägst*Enklast

* Beror på vilken portföljtyp du väljer hos robotrådgivaren

avanza-logotyp
Mitt omdöme:
5/5

Börja investera redan idag!

Är det riskfritt att investera?

När du investerar dina pengar vill du få avkastning på dem. För att få avkastning måste du våga ta risk. Minst risk tar du när du sätter dina pengar på ett bankkonto med statlig insättningsgaranti. Men då får du också mycket liten avkastning på dina pengar. 

Historiskt sett har aktier visat sig vara det bästa sättet att investera pengar. Företag växer och tjänar pengar. Då ökar de i värde. Som aktieägare får du ta del av den värdeökningen. Men ett företag kan också gå dåligt. Då riskerar du att förlora hela eller delar av det du investerat. 

Det går att hantera de risker som finns med att investera. Ett av sätten är att spara regelbundet. Du vet inte om du just nu köper dyrt eller billigt. Köper du lite varje månad kommer du både köpa när börsen står lågt och högt. På sikt kommer det med säkerhet att bli en bra investering för dig. 

Genom att sprida dina investeringar till olika företag på olika marknader berörs du inte så mycket  om en aktie går dåligt. Förmodligen går några bättre än du tänkt dig och andra enligt plan. Att regelbundet investera i en bred aktieportfölj är på lång sikt ett riktigt bra sparande.

Investera 10000kr genom en fondrobot

Investera 10 000 kr i aktier

Du kanske tänker att du inte har tillräckligt med pengar för att köpa aktier. Eller att det inte är någon idé att investera bara en liten summa pengar. Det är fel. Det har aldrig varit enklare att investera i aktier oavsett vilken förutsättning du har än vad det är nu. 

Allt sparande måste börja någonstans. Investera det du kan idag och fortsätt med ett regelbundet månadssparande. Då har du startat upp ett bra sparande efter dina förutsättningar.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

För att börja investera i aktier måste du vara kund hos en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet är Sveriges ledande nätmäklare. De har båda ett stort utbud av aktier och andra sparprodukter. Deras affärsidér är att erbjuda möjligheten till ett bra sparande till så många som möjligt. 

Både Avanza och Nordnet har bra erbjudande till nya kunder. Det gäller om du inte varit kund hos dem tidigare. Då har du möjlighet att köpa aktier på Stockholmsbörsen utan att betala courtage. Hos Avanza gäller det ett visst antal affärer så länge ditt sparbelopp är under 50.000 kr. Det är ett bra sätt att börja investera utan avgifter. 

Även när eller om du inte kan utnyttja erbjudandet för nya kunder är det förmånligt att handla aktier via Avanza och Nordnet. Tänk på att välja en courtageklass som passar den typen av affärer du gör. 

När du blir kund hos Avanza eller Nordnet skall du också välja en kontoform att spara i. Välj ISK. Det är ett smidigt och förmånligt sätt att spara i. Du behöver inte deklarera enskilda affärer. Istället betalar du en skatt som baseras på värdet av ditt konto. Skatten är beräknad och förtryckt på din deklaration. Det är skattemässigt gynnsamt att spara och investera på ett ISK.

2. Välj 8-15 aktier i olika branscher för att sprida risken

Det är viktigt att sprida riskerna när du investerar i aktier. Det gör du genom att köpa aktier i bolag i olika branscher och på olika marknader. Ett bra sätt att göra det är att köpa investmentbolag. Det är företag som investerar i andra företag. 

Det finns investmentbolag som äger företag inom traditionella branscher som industri, skog och bank. Andra investmentbolag investerar i bolag i nya branscher och ny teknik. Investmentbolag är en bra grund för alla portföljer. 

Lär dig mer om hur man köper och investerar i skogsaktier.

Försök att investera i 8-15 olika aktier i olika branscher

Försök att investera i 8-15 olika aktier i olika branscher.Har du börjat att investera i några investmentbolag kan du försöka hitta någon bransch som de inte investerar i. Eftersom det är möjligt att köpa aktier med lågt eller inget courtage är det enkelt att sprida sina risker.

Skulle du vilja ha inspiration och veta mer om aktier för nybörjare så kan du kika på min andra artikel för att lära dig mer. Du kan även klicka på länken nedanför för att få aktieinspiration från Avanza.

3. Köp aktier löpande för att sprida risken

Ett av de bästa sätten att lyckas med sitt sparande är att köpa aktier regelbundet. Ibland kommer du att köpa billigt och ibland lite dyrare. Aktier har historiskt visat sig vara ett av de bästa sätten att förvalta sina pengar. 

På kort sikt kan börsen gå både upp och ned. Genom att köpa regelbundet och spara på lång sikt har du sannolikt gjort en bra investering. 

Att starta ett automatiserat månadssparande gör också att du vet att ditt sparande verkligen blir av. För automatiskt över pengar till Avanza eller Nordnet varje gång du får lön och investera i nya aktier.

4. Var långsiktig

Det är viktigt att du är långsiktig när du investerar i aktier. På kort sikt är det mycket som påverkar börsen och som kan vara svårt att förstå. Men på lång sikt växer bra bolag och de tjänar mer pengar. Då ökar deras värde och de kan kanske också ger aktieutdelning till sina aktieägare.

Investera 10000kr i fonder

Investera 10 000 kr i fonder

Ett bra alternativ till att investera i aktier är fonder. Det är ännu lättare att sprida sina risker genom att investera i fonder. Det är enkelt och bekvämt att investera i fonder.

1. Välj en nätmäklare och öppna ett investeringssparkonto

Du köper fonder via en bank eller nätmäklare. Avanza och Nordnet är Sveriges ledande nätmäklare. De har ett stort utbud av fonder. De erbjuder allt från indexfonder som är gratis eller med låga avgifter till specialfonder. 

De har också mycket kundvänliga hemsidor. Även om utbudet av fonder är stort har de verktyg som hjälper dig att välja rätt.

2. Använd Avanzas portföljgenerator för att bygga en portfölj

Avanza har en funktion som heter portföljgeneratorn. Den hjälper dig att välja fonder som passar just dig och ditt sparande. Genom att du svarar på några frågor tar portföljgeneratorn fram ett förslag på fonder som passar dig.

3. Sätt upp ett automatiskt månadssparande

Att göra inköp av fonder regelbundet under lång tid är smart. Då köper du ibland billigt och ibland lite dyrare. På sikt kommer det att bli en bra investering för dig. Sätter du upp ett automatiskt månadssparande vet du att ditt sparande verkligen blir av.  

4. Var långsiktig

Investeringar skall ske på lång sikt. På kort sikt kan olika oroligheter göra att börsen går upp eller ned. På sikt kommer ett regelbundet sparande i bra fonder att stiga i värde. 

Investera 10000kr genom en fondrobot

Så här kan du investera 10 000 kr genom en fondrobot

Fondrobotar är en ganska ny företeelse. En fondrobot är i princip en dator som är programmerad att investera enligt en professionell strategi. Fondroboten tar hänsyn till hur din ekonomi ser ut och din syn på sparande och risk. 

Utifrån det tar fondroboten fram ett individuellt placeringsförslag som den investerar dina pengar efter. Den sköter sedan förvaltningen automatiskt åt dig.

Läs min guide om fondrobotar och robotrådgivare om du vill lära dig mer hur det fungerar.

1. Välj en fondrobot

Det finns flera olika fondrobotar på marknaden. En viktig princip för alla fondrobotar är att de sprider dina risker. En fondrobot har möjlighet att placera i en mängd olika fonder. En fondrobot jag vill rekommendera är Lysa. En stor fördel med Lysa är deras låga avgifter. 

2. Öppna ett konto kostnadsfritt och få ett portföljförslag

Det är lätt att bli kund hos Lysa. Du gör det via deras hemsida och bekräftar med Mobilt BankId. När du blir kund hos dem får du svara på frågor om din ekonomi, sparande och syn på risk. Frågorna är till för att Lysa skall kunna ge dig ett individuellt placeringsförslag. 

3. Välj hur mycket du vill investera nu

Börja med att spara en summa som är lämplig för dig just nu. Det viktigaste är att komma igång med ditt sparande.

4. Välj hur mycket du vill automatiskt investera månadsvis

Det är klokt att månadsspara. Dels är det viktigt att investera regelbundet för att sprida riskerna. Genom att sätta upp ett automatiskt månadssparande vet du också att ditt sparande verkligen blir av. Att ha ett automatiskt månadssparande hos Lysa är smart och smidigt.

5. Var långsiktig

Det är viktigt att vara långsiktig vid alla investeringar. När du börja spara via en fondrobot får du svara på din syn på risk. Genom att ta lite högre risk får du möjlighet till bättre avkastning. Men du skall bara ta högre risk på långsiktigt sparande. 

På kortare sikt mår dina investeringar bättre med mindre eller liten risk. Och du skall aldrig ta högre risk än att du sover gott om natten.

Lysa fondrobot
Omdöme på Trustpilot:
4.9/5
Tumregler Så mycket bör du investera i aktier och fonder​

Tumregler: Så mycket bör du investera i aktier och fonder

Eftersom aktier historiskt sett gett bättre avkastning är det lockande att bara investera i det. Men aktien är också mer volatilt. Även om börsen går upp på sikt gör den det med stora svängningar. Ju längre sparhorisont du har ju större del kan du investera i aktier eller aktiefonder.

  • Sparar du med en horisont på 10 år så skall 100% av ditt sparkonto vara placerade i aktier
    Tio år är en lång tid. Mycket kommer att hinna hända. På så lång sikt kan du spara enbart i aktier. Se till att du även månadssparar i aktier. 
  • Sparar du med en horisont på 6 år så skall 40% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 60% i räntor
    På lite kortare sikt är det bra att dra ned risken. Du kan till exempel placera 40% i aktier och resten i räntor. Se till att dra ned risken mer ju närmare du kommer tidpunkten du behöver pengarna. 
  • Sparar du med en horisont på 1-2 år så skall 10-20% av ditt sparkonto vara placerade i aktier och 80-90% i räntor
    På så kort sikt som ett eller två år skall nästan allt vara i räntebärande papper. Investerar du en liten del som 10-20% i aktier, så se till att ta säkra vinsten när möjlighet ges.

FAQ - Vanliga frågor om att investera 10 000 kr

Det finns många frågor om att börja investera. Är det ens värt att investera 10.000kr? Hur skall jag göra?

Ska jag investera 10 000 kr i aktier eller fonder?

Både aktier och fonder är bra att spara i. Akter kräver lite mer av dig. Du måste läsa på och välja bolag själv. Tycker du det verkar kul och intressant med aktier skall du investera i det och lära dig mer om börsen.

Har du inte tiden eller intresset för aktier är ett bra fondsparande ett mycket bra alternativ. Fonder kan också vara ett bra komplement till aktier.

Vilken nätmäklare är bäst för att investera 10 000 kr?

Både Avanza och Nordnet är mycket bra nätmäklare. Avanza har fördelar som ett riktigt bra erbjudande till nya kunder och en mer användarvänlig hemsida. Genom Nordnet får du tillgång till ett socialt forum för sparare som heter Shareville.

Bör jag sprida ut köpen eller investera 10 000 kr på en gång?

Fördelen med att sprida ut inköpen är att du kan köpa billigare om marknaden skulle sjunka på kort sikt. Går den upp kommer du att ångra dig att du inte köpte för allt på en gång. Kommer du samtidigt börja månadsspara kan du investera allt på en gång.

Då kommer du fortsätta att investera regelbundet. Är du långsiktig med din investering ska du också investera allt på en gång. Vill du känna dig fram med att spara och investera kan du dela upp din investering på 2-3 tillfällen under en tid framöver.
avanza-logotyp
Mitt omdöme:
5/5

Börja investera redan idag!