Så förbättrar du din UC-Score för bättre lånevillkor

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

låna till kontantinsats

När du vill låna pengar, är din UC-Score som ditt ekonomiska betyg. Banker och långivare tittar på det för att bedöma hur säkert det är att låna ut pengar till dig. 

En bättre UC-Score kan ge dig lägre räntor och bättre lånevillkor. Det innebär att du kan hålla nere dina kostnader – vilket i sin tur är en av de viktigaste aspekterna om man vill bli rik på lång sikt.

Men hur förbättrar man sin UC-Score? Detta ska vi titta närmare på i denna artikel.

Vad är UC-Score?

UC-Score är ett poängsystem som visar hur kreditvärdig du är. Det är som ett betyg för din ekonomi. Poängen baseras på din ekonomiska historia – om du betalar räkningar i tid, hur mycket skuld du har, och så vidare. 

En hög poäng betyder att du är en trygg person att låna ut pengar till, medan en låg poäng kan göra det svårare att få lån.

Faktorer som påverkar din UC-Score

 • Betalningshistorik: Det är viktigt att alltid betala räkningar i tid. Försenade betalningar kan sänka din poäng.
 • Kreditanvändning: Försök att inte använda för mycket av din tillgängliga kredit. Om du har ett kreditkort, försök att inte maxa ut det.
 • Längden på kredithistorik: Ju längre du har varit en pålitlig betalare, desto bättre. Det visar att du kan hantera dina pengar över tid.
 • Typer av krediter: Det är bra att ha en blandning av olika typer av lån och krediter, som kreditkort och billån.
 • Förfrågningar om ny kredit: Varje gång du ansöker om ett nytt lån eller kreditkort görs en kreditupplysning. För många sådana förfrågningar på kort tid kan påverka din poäng negativt.

Steg för att förbättra din UC-Score

 • Betalningsdisciplin: Sätt upp påminnelser för att betala dina räkningar i tid. Autogiro kan vara ett bra alternativ.
 • Hantera din skuldsättning: Betala av dina skulder och undvik att ta nya onödiga lån.
 • Undvik onödiga kreditförfrågningar: Ansök inte om nya kreditkort eller lån om du inte verkligen behöver.
 • Kontrollera din kreditrapport: Du kan begära en kopia av din kreditrapport för att se om det finns några felaktigheter som behöver korrigeras.

Vanliga misstag att undvika

 • Att inte betala räkningar i tid.
 • Att använda för mycket av din tillgängliga kredit.
 • Att ständigt ansöka om nya krediter.
 • Att inte hålla koll på din kreditrapport.

Tidslinje och förväntningar

Förbättring av UC-Score tar tid. Det kan ta månader, ibland år, att se en signifikant förbättring. Nyckeln är ett konsekvent beteende över tid. Börja med små steg och var tålmodig samtidigt som du använder sunt förnuft för vad en bra privatekonomi innebär.

Oavsett så är en bra UC score ett viktigt nyckeltal inför din nästa låneansökan. Jag anser att en bra UC score är en av de två viktigaste faktorerna inför ansökan. Den andra faktorn är att jämföra långivare som du kan göra på en jämförelsesida som t.ex. Beviljaralla.se

Det finns många olika jämförelsesidor att välja mellan så välj den du gillar bäst och lägg den lilla extra energin på att se till så att du får det bästa lånet för just dig.

Läs mer & följ mig: