Öppna enkelt ett Avanza Auto konto för företag 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du öppna ett konto hos Avanza Auto genom ditt företag?

Bra!

Avanza Auto är en fondrobot som investerar företagets kapital automatiskt till en låg avgift. Med Avanza Auto behöver du inte lyfta ett finger, för fondroboten gör jobbet åt dig. Det är även möjligt för företag att skapa konto och använda fondroboten.

I denna artikeln går vi igenom hur du kommer igång med Avanza Auto för företag och vad du behöver tänka på som blivande företagskund innan du fattar ditt beslut. 

Häng med!

avanza-logotyp

Öppna ett företagskonto genom Avanza Auto

Att öppna ett konto på Avanza för företag är superenkelt. Att öppna ett företagskonto är inte svårt eftersom Avanza sköter det allra mesta åt dig. Du kan komma igång antingen på din dator eller direkt genom deras app. Nedan beskriver vi alla steg i processen.

1. Skapa ett konto hos Avanza Auto

Det första du ska göra är att trycka på knappen “Bli kund” på Avanzas hemsida (eller på appen). Därefter följer du bara instruktionerna och anger den information som tjänsten kräver. Att öppna ett konto är väldigt enkelt och tar endast några minuter.

avanza-logotyp
5/5

2. Öppna ett Kapitalförsäkring

Nästa steg är att öppna en kapitalförsäkring. En kapitalförsäkring fungerar som en förvaringsplats för olika typer av sparprodukter såsom fonder och aktier. Med en kapitalförsäkring ägs aktierna eller fonderna inte av dig, utan istället av ett försäkringsbolag.

Som företagskund behöver du göra detta för att kunna investera i fonder och aktier. Men var inte orolig, Avanza hjälper dig genom hela processen. Att öppna en kapitalförsäkring tar inte heller länge.

3. Överför valfritt belopp

När du har gått igenom registreringsprocessen och öppnat en kapitalförsäkring kan du överföra pengar och börja spara. Som företagskund får du snabbt och enkelt överföra ett valfritt belopp till ditt Avanzakonto. Att sätta in pengar med tjänsten är busenkelt. Insättning kan ske via banköverföring, direktöverföring eller Swish.

  • Banköverföring är det klassiska alternativet, men det tar dock en bankdag innan pengarna syns på kontot.
  • Direktöverföring är ett enkelt alternativ om du ska överföra ett större belopp eller om du vill skicka från ett annat konto än det konto som du har kopplat Swish till.
  • Swish är känt för dess enkelhet och är naturligtvis det snabbaste sättet att överföra pengar på. För att föra över pengar med Swish behöver du bara logga in, välja till vilket konto pengarna ska skickas, välj summa och till slut verifiera dig med Mobilt BankID.

4. Välj investeringsportfölj som passar din risknivå

Nu börjar det roliga, för nu är det dags att kolla in utbudet! Avanza erbjuder många olika investeringsportföljer, fonder, aktier och andra tillgångar att investera i med olika risknivåer. Oavsett om du vill ha en hög eller låg risknivå finns det en portfölj som passar dig.

5. Dina pengar kommer investeras automatiskt

När du har investerat i aktier och andra värdepapper kommer dina pengar att investeras automatiskt. Från och med nu behöver du inte lyfta ett finger – Avanza gör jobbet åt dig.

Så fungerar det som företagskund hos Avanza auto

Undrar du hur det fungerar att som företagskund investera hos Avanza? Inga problem, för i denna del kommer vi att beskriva allt du behöver veta om hur det är att investera hos Avanza.

Vad investerar Avanza auto i?

Avanza Auto investerar i fonder. Tjänsten investerar i aktiefonder, räntefonder och råvaror. Det finns sex olika portföljer i Auto-serien med olika risknivåer och utlovad avkastning. Beroende på portföljens riskprofil kommer innehavet att se olika ut.

Den portfölj du bör välja beror helt enkelt på din investeringsstrategi. Det finns många olika investeringsstrategier och alla sparare har nog en egen, unik strategi. Som tumregel brukar man dock skilja mellan offensiva och defensiva strategier. Avanza Auto erbjuder portföljer för båda strategierna.

En offensiv strategi innebär att du är villig att ta en hög risk för att kunna få en potentiellt hög avkastning. En defensiv är i sin tur det motsatta: du vill skydda dina pengar mot till exempel inflation och nedgång genom att ta en lägre risk. En offensiv strategi är vanligare för långsiktigt sparande medan en defensiv strategi är vanligare för kortsiktigt sparande. 

Här nedan får du en lista över Avanza Auto och dess portföljer. Ju mer aktiefonder, desto högre risk (och mer offensiv strategi) får du.

Avanza Auto 1: Detta är en typisk “lägga pengarna i madrassen”-fond. Fonden innehåller mest räntefonder, vilket ger dig en låg risknivå men även en låg förväntad avkastning.

Avanza Auto 2: Denna fond ger dig en balanserad fördelning med ungefär 50% aktiefonder och 50% räntefonder.

Avanza Auto 3: Denna fond innehåller lite mer aktiefonder än den förra och ger dig således en större chans att få högre avkastning, samtidigt som fonden inte är alltför offensiv.

Avanza Auto 4: Denna fond är mer offensiv och innehåller en övervägande del aktiefonder. Dessa aktiefonder kompletteras dock med räntefonder så att risken minskas något.

Avanza Auto 5: Denna fond är den näst mest offensiva fonden. Den innehåller mycket aktiefonder, vilket ger dig en högre chans till hög avkastning.

Avanza Auto 6: Här har du den mest offensiva av fonderna. Den innehåller ungefär 96% aktiefonder som dock kompletteras med cirka 4% råvaror.

Lägsta insättning på konto

För Avanzas egna fonder krävs ingen minsta insättning, inte för de med investeringssparkonton och inte för de med kapitalförsäkring. Som företagskund får du alltså själv välja hur mycket (eller lite) pengar du sätter in.

Varför bör man välja kapitalförsäkring?

Hos Avanza är det standard med en kapitalförsäkring för företagskunder. För privatpersoner är det dock investeringssparkonton (ISK) som är det vanliga. Kapitalförsäkring ger dig som företagskund flera fördelar, vilka vi har listat nedan.

Låg schablonskatt

För företagskunder är kapitalförsäkring en klar vinnare. Dessa konton är schablonbeskattade, vilket innebär att du varje år betalar en viss procentsats i skatt, istället för att betala skatt på vinst och utdelningar. En kapitalförsäkring tillåter dig att betala en låg årlig skatt baserat på kontots värde och insättningar – du betalar ingen vinstskatt.

Slipp deklarera dina affärer

Med en kapitalförsäkring slipper du dessutom att deklarera dina värdepappersaffärer, för skatten dras ju direkt från ditt konto. Med ett sådant konto slipper du med andra ord en massa papperskrångel.

Avgiftsfritt

Den kanske största fördelen med en kapitalförsäkring är att det är helt gratis. Fastän många aktörer tar ut en kontoavgift för kapitalförsäkringar är Avanza alltid helt gratis. Du behöver alltså inte hålla koll på en massa avgifter som äter upp din avkastning.

Så fungerar redovisning och bokföring på kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring för företag tecknas utan pensionsutfästelse eller pantsättning. Därför kan den bokföras som en ren tillgång och utan att du behöver redovisa någon pensionsskuld. Den första månaden varje år skapar Avanza ett värdebesked med de uppgifter som du behöver till redovisningen, och detta värdebesked får du direkt på webbsidan.

Vilka avgifter och kostnader har Avanza auto?

Den totala avgiften för att spara i Avanza Auto är mellan 0,33-0,37%. Förvaltningsavgiften för Avanza Auto ligger på 0,2% och avgiften för underliggande fonder är max 0,15%. Den totala avgiften slutar alltså på högst 0,37% beroende på vilken portfölj du har valt.

Varför ska man investera i Avanza auto med sitt företag?

Undrar du fortfarande om Avanza Auto är rätt för dig? Inga problem. För att hjälpa dig med ditt beslut har vi samlat ihop tre anledningar till varför du borde investera i Avanza Auto. Läs vidare nedan för att ta reda på anledningarna.

Hitta den avkastning och risknivå som är rätt för dig

Avanza Auto erbjuder flera olika fondportföljer med olika risknivåer och utlovad avkastning. Du kan alltså välja den risknivå och avkastningspotential som passar just dig och dina sparmål.

Avanzas användarvänlighet bäst i test

Avanza har satsat ordentligt på både webbsidans och appens användardesign och användarvänlighet. Både webbsidan och appen är smidiga och roliga att använda, och du kan enkelt få en överblick av ditt innehav och följa dess utveckling.

Avanza Auto en av de säkraste tjänsterna på marknaden

Förutom att Avanza Auto har gett en historiskt god avkastning och att dess avgifter är jämförelsevis låga, är en annan fördel med tjänsten att den är säker. Som investerare omfattas du av både investerarskyddet och insättningsgarantin, vilket innebär att du får tillbaka det investerade kapitalet om Avanza till exempel skulle gå i konkurs.

Läs mer om Avanza Auto