Avanza Zero – perfekta indexfonden för nybörjare i May 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

avanza zero fond

Avanza Zero har länge hjälpt människor som vill spara pengar i fonder på ett enkelt och effektivt sätt. Det finns mängder med olika värdepapper att handla som är framtagna för olika ändamål. För den som söker ett långsiktig sparande där pengarna har möjlighet att växa är Avanza Zero ett utmärkt alternativ. 

Tänk dock på att Avanza Zero bör ses som ett komplement till en fondportfölj. Du bör t.ex. även äga en globalfond och en europafond för att få bra riskspridning. Avanza har dessutom lanserat en globalfond för dig som vill investera till mycket låg avgift.

Avanza Zero är Avanzas egen indexfond som är helt kostnadsfri. I många fall när man hör om kostnadsfria fonder tillkommer det ändå avgifter på ett eller annat sätt, men denna indexfond är alltså helt gratis att handla med. 

Detta är den främsta anledningen till att Avanza Zero har blivit så otroligt populär och dessutom följer den alltid Stockholmsbörsens utveckling. Du som nyttjar fonden får alltså det senaste av det senaste, utan att behöva betala en enda avgift.

Vad är en indexfond som Avanza Zero?

Innan vi går djupare in i vad Avanza Zero handlar om ska vi naturligtvis reda ut vad indexfonder faktiskt är. Har man ingen tidigare kunskap eller erfarenhet av fonder, kan det vara svårt att lista ut detta på egen hand. 

Enkelt förklarat kan man säga att en indexfond följer ett index, vilket i sin tur är ett jämförelsetal som kan beskriva hur saker och ting utvecklas. I detta fall är det aktiemarknaden. Istället för att du som person ska investera direkt i en aktie, har du möjlighet att investera i ett flertal aktier (de aktier som ingår i indexfonden) på en och samma gång. 

Som ni ser här nedanför så har Avanza zero fond avkastat närmare +200% de senaste 10 åren. Det gör att fonden placerar sig som nummer 2 jämfört med indexen i exemplet här nedanför.

avanza zero fond

Vad är en indexfond som Avanza Zero?

Vill du testa att investera i Avanza Zero ska du läsa ingående här. I Avanza Zero kommer du att hitta de 30 mest omsatta bolagen inom handel på Stockholmsbörsen. Det betyder att du per automatik kommer att följa Stockholmsbörsen, både i uppgångar och i nedgångar. 

Indexfonden består bland annat av företag som Volvo AB B, Swedbank AB A, Skandinaviska Enskilda Banken AB A, Hennes & Mauritz AB B, Telefonaktiebolaget L M Ericsson B och många fler.

avanza zero innehav

Avanzas indexfond Avanza Zero kan förklaras som passivt förvaltad och följer indexet vid namn SIX30RX. Denna indexfond lämpar sig bäst för människor som är intresserade av att spara långsiktigt, eller åtminstone på en utsträckning av minst fem år. 

Eftersom indexfonden är helt kostnadsfri är det många som tror att den är specifikt framtagen för människor som precis vill starta med handeln av värdepapper, men så är inte alltid fallet. Avanza Zero passar naturligtvis även för noviser, men är minst lika värdefull för människor som har lång erfarenhet av denna typ av investering.

Trots att indexfonden är helt kostnadsfri så kommer den även med en relativt hög risk. När man talar om aktier eller fonder brukar risken beskrivas med en siffra mellan 1-7. Har indexfonden en hög risk kommer den att nämnas 7/7, medan en fond med låg risk hamnar någonstans runt 3/7. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns någon indexfond, vanlig fond eller aktie som är helt fri från risker. 

En fond kan både öka och minska i värde, vilket betyder att det inte alltid är säkert att man kommer få tillbaka det fullständiga beloppet av de pengar som man har satt in. Visst är det bra att förstå och se hur den tidigare avkastningen har varit, men detta är ingen garanti för att framtida avkastningar ska följa samma spår.

Avanza zero risker med att investera på börsen

Av denna anledning är det viktigt att skaffa sig så mycket information om indexfonden som möjligt innan man väljer att handla med den. Eftersom Avanza Zero inkluderar 30 stycken olika handelbolag, är det alltså stor risk att kurssvängningar kommer att förekomma.

Orsaken till den höga risken ligger främst i att fonden är koncentrerad enbart till ett och samma land (ca 86%), i detta fall Sverige. Hade indexfonden istället varit placerade i flera olika länder samtidigt, hade risken alltså inte varit lika hög. 

Skulle det uppstå några extrema förhållanden och situationer på marknaden för aktier, finns det därmed en risk för att man inte ska kunna ta ut pengar från fonden inom utsatt tid. Har du dessutom handlat fonden med derivat (köp med tredje part), kan en motpartsrisk uppstå.

Kom igång och börja spara i indexfonder

Det finns ett hav av olika fonder och aktier att använda sig av när man vill börja månadsspara och få pengarna att växa, eller när man vill investera i aktier. Marknaden kan kännas näst intill oändlig och man kan själv välja om man vill investera i Sverige eller utlandet. Avanza Zero är ett utmärkt alternativ och har, tack vare sina egenskaper, blivit en av de mest populära indexfonderna på den Svenska marknaden. Här nedan berättar vi hur du går tillväga för att komma igång med indexfonden och vad som krävs.

Det första man behöver fundera på är varför man vill spara och investera i en indexfond som Avanza Zero. Det kan t.ex. handla om att man vill få ihop ett bra sparande till sina barn, till sin pension eller för att spara till sig själv. Väljer man att spara till sig själv är ett ISK konto det bästa alternativet och detta gäller även för pensionssparande.

Att bli kund hos Avanza är otroligt enkelt. Registreringsprocessen går på cirka 3 minuter och du legitimerar dig med hjälp av ditt Bank-ID. Efter att du har skapat dig ett konto är det dags att välja vilka fonder du vill använda dig av. Använd fondkalkylatorn för att hitta rätt eller skriv direkt in fondens namn i sökrutan.

Månadsspara i Avanza zero och indexfonder

Det finns två olika sätt att spara pengar hos Avanza och få slantarna att växa. Du kan antingen välja att sätta in ett engångsbelopp direkt och därefter månadsspara eller så månadssparar du återkommande från start. Vill du sätta in ett engångsbelopp behöver du först se till att det finns pengar på ditt Avanza konto att använda dig av. 

Vid månadssparande kommer Avanza automatiskt att dra pengar från ditt vanliga konto som blir kopplat till Avanza-kontot alternativt pengar direkt från kontot som du har hos Avanza. En stor fördel med detta är att du direkt kan luta dig tillbaka och låta Avanza sköta jobbet. Varje månad kommer Avanza då dra pengar och köpa de fonder du valt att investera i.