Vätgas aktier – Bästa vätgasaktierna i Sverige & USA 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vätgas aktier

Vill du lära dig mer om vätgas aktier?

Perfekt!

Att investera i vätgasbolag har blivit omtalat på aktiemarknaden då vätgas har stor potential att vara en betydelsefull komponent i att ställa om till fossilfritt.

I denna artikeln kommer jag gå ingen fördelarna med att investera i vätgas aktier samt lista de 9 bästa vätgasaktierna. Jag kommer även hjälpa dig öppna ett konto hos en nätmäklare så att du kan börja investera redan idag!

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför bör man investera i vätgasaktier?

Vätgasbolag har verkligen blivit omtalade på aktiemarknaden de senaste åren och det är många som uppmärksammar fördelarna i vätgasaktier. Men vad finns det egentligen för fördelar med vätgasaktier? Det ska jag förklara för dig. Jag radar upp tre fördelar här nedanför.

1. Vätgas har stor potential att vara en betydelsefull komponent i att ställa om till fossilfritt

Detta är förmodligen den största fördelen och anledningen till att investera i vätgas. Vätgas kan nämligen vara en betydelsefull komponent i världens utmaning att ställa om till fossilfritt och fossila bränslen. Detta inom områden såsom el, uppvärmning och drivmedel. En av världens största utmaningar är att ställa om till fossilfritt och där kan vätgas spela en stor roll.

2. Vätgas kan användas som drivmedel till elbilar

Det finns en möjlighet att använda vätgas som drivmedel i elbilar och andra fordon. Elbilar är något som slagit stort de senaste åren och har en tillväxt på marknaden. Detta är ännu en klar fördel för vätgasaktier.  

Faktum är att vätgas har ett brett användningsområde, det kan användas i allt från elnätet till industri och transport. Helt enkelt områden som vi alltid kommer ha användning för i samhället.

3. Viktig teknik för att transportera och lagra förnybar energi

Vätgas tros vara en viktig teknik för att lagra och transportera förnybar, grön energi. Detta från exempelvis vind och sol.

Viktigt att tänka på innan du investerar i vätgasaktier

Innan du börjar investera i vätgasaktier finns det en del saker som kan vara bra att tänka på för att ha de bästa förutsättningarna för att lyckas med investeringen. 

 • Sätt dig in i branschen

Det är bra om du sätter dig in i branschen du tänkt investera i. Allra bäst är om du investerar i ett bolag du känner till sedan tidigare. På det sättet förstår du enklare när det går bra och mindre bra för bolaget och har enklare att läsa av deras rapporter. 

 • Investera inte mer än vad du har råd med 

Det är viktigt att känna till att du kan förlora mer än vad du gick in med. Investera inte mer än vad du har råd med för att inte riskera att skuldsätta dig själv. 

 • Dela upp investeringen 

Lägg inte alla ägg i samma korg. Investera i olika bolag med potential för att säkerställa att du har en god riskspridning i din aktieportfölj.

 • Investera långsiktigt

Investeringarna blir generellt bättre om du investerar långsiktigt. Du behöver hålla uppe tålamodet för att lyckas. 

9 bästa vätgasaktierna

Är man inte speciellt insatt i branschen kan det vara svårt att veta vilka aktier inom vätgas man bör investera i. Vilka bolag finns på marknaden och hur ser avkastningen ut? Just detta hjälper jag dig med. Här nedanför radar jag upp de 9 bästa vätgasaktierna enligt mig i en lista som presenterar bolag och avkastning de senaste tre åren i procent. 

Jag berättar också lite kort om varje bolag för att du ska få en bild av hur de arbetar och vart de finns etablerade någonstans. Låt oss börja med listan med aktier och avkastning.

 BolagAvkastning senaste 3 åren (%)
1Plug Power1311,73%
2Cell Impact238,95%
3PowerCell209,48%
4Ballard Power205,29%
5Metacon87,50%
6Cortus Energy44,83%
7Bloom Energy37,19%
8Cummins34,12%
9Air Products & Chemicals29,51%

1. Plug Power

Plug Power som företag tillverkar bränslecellssystem som används för att driva elmotorer. Främst används tekniken till materialhanteringsfordon och industribilar. Bolaget grundades 1997 och huvudkontoret ligger i New York, USA.

2. Cell Impact

Cell Impact är en global leverantör från Sverige av flödesplattor i metall och produktionsteknik till marknaden för bland annat vätgasbränsleceller. Genom en unik teknik kan man effektivt producera högkvalitativa flödesplattor i stora mängder. Bolaget grundades 1999 och har sitt huvudkontor i Karlskoga, Örebro.

3. PowerCell

Powercell är ett Svenskt företag verksamma inom bränslecellsproduktion. De har en patenterad teknik där bränslecellsplattformar drivs av producerad vätgas. Bränslecellerna är dessutom designade för att klara av vätgas från biogas, naturgas och biodiesel. Bolaget grundades 2008 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

4. Ballard Power

Ballard Power konstruerar, utvecklar, tillverkar, säljer och servar vätgasbränsleceller för en rad ändamål. Företagets produkter och tjänster används på många olika marknader såsom bostadsvärmeproduktion, reservkraft, materialhantering och transport. Bolaget grundades 1979 och har sitt huvudkontor i Burnaby, Kanada.

5. Metacon

Metacon är ett svenskt företag inom energiteknik. De utvecklar och säljer små som stora energisystem som används för produktion av vätgas, el och värme. De har en patenterad teknologi för produktion av vätgas från biogas eller andra kolväten. Bolagets utbud består bland annat av tankstationer men också större kraftvärmesystem. Bolaget grundades 2011 och har sitt huvudkontor i Örebro.

6. Cortus Energy

Cortus Energy är ett Svenskt företag verksamma inom energisektorn. Specialiserade är de inom tillhandahållandet av förnybar energigas till process- och kraftindustrin. Bolagets teknik baseras på en patenterad förgasningsteknik. Verksamheten innehas främst inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2006 och huvudkontoret ligger i Kista, Stockholm.

7. Bloom Energy

Bloom Energy är ett företag från USA som tillverkar stationär kraftproduktionsutrustning för reservkraft, detta i händelse av strömavbrott. Utrustningen baseras på bränslecellsteknik för att generera el. Verksamheter de hjälper kan vara allt från banker till hälsovård, datacenter med flera. Företaget grundades år 2001 och har sitt huvudkontor i Latham, USA.

8. Cummins

Cummins är ett amerikanskt tillverkningsbolag som designar, tillverkar och distribuerar diesel- och naturgasmotorer. De levererar även diverse komponenter och generatorer och tillhörande eftermarknadsservice. Verksamheten återfinns på global nivå med kunder inom varierande branscher, allt från jordbruk till transportbranschen. Företaget grundades 1919 och har sitt huvudkontor i Columbus, Indiana.

9. Air Products & Chemicals

Air Products & Chemicals är ett kemiföretag som utvecklar och producerar industriella gaser och kemikalier som används inom olika branscher såsom industri, livsmedel och transport. Bolaget är verksamma på global nivå. Air Products & Chemicals grundades 1940 och har sitt huvudkontor i Allentown, Pennsylvania.

Vilka är de bästa nätmäklarna att investera i vätgasaktier?

När du ska investera i vätgas och bränsleceller behöver du först och främst ta dig till en nätmäklare för att köpa denna aktie. Det är hos nätmäklaren du genomför själva investeringen. Det finns flertalet olika nätmäklare på marknaden som alla har stor potential men det finns vissa punkter som skiljer dem åt.

Här nedanför går jag igenom de populära nätmäklare i Sverige; Avanza, Nordnet och eToro. 

Jämförelse av nätmäklare

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Öppna ett konto på Avanza.se0,000-0,251% 0-99 krLångsiktigt
Öppna ett konto på Nordnet.se0,000-0,250% 0-99 krLångsiktigt
Läs vår jämförelse mellan Avanza och Nordnet

1. Avanza

Avanza är Sveriges ledande nätmäklare som har sitt allra största fokus på just köp av aktier. Denna plattformen rekommenderar jag att använda när du ska göra långsiktiga investeringar.  

Marknader som går att investera på

 • Norge
 • Danmark
 • Finland
 • USA
 • Kanada
 • Tyskland
 • Nederländerna
 • Portugal
 • Italien
 • Belgien
 • Frankrike
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

Fördelar

Nackdelar

2. Nordnet

Nordnet är en annan stor nätmäklare som har sin största verksamhet i Norden. Även här skulle jag rekommendera att du investerar långsiktigt snarare än kortsiktigt.

Marknader som går att investera på

 • Danmark
 • Finland
 • Norge
 • Tyskland
 • USA
 • Kanada
nordnet-logotyp
5/5

Fördelar

Nackdelar

3. eToro

eToro är världens största handelsplattform. Denna nätmäklare rekommenderar jag istället att du använder när det kommer till kortsiktiga köp av aktier.

Vill du får mer tips på tradingmäklare så har jag skapat en ultimat guide där jag listar alla olika tradingmäklare och jämför dem.

etoro-logo
5/5
Disclaimer: 76% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. eToro är en investeringsplattform för olika tillgångar där värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner, du utsätter ditt kapital för risk.

Fördelar

Nackdelar

Vad är vätgas?

Vätgas används för att lagra och transportera energi. Vätgas i sig är alltså ingen energikälla. Den är beroende av bränsleceller för att kunna användas effektivt. Bränslecellerna gör nämligen om den kemiska energin i vätgas till el, bränsle eller värme. Metoden ger inga utsläpp mer än luft och vatten om man använder förnyelsebar, grön energi såsom vindkraft och solenergi.

Som jag tog upp som en fördel längre upp i artikeln har vätgas många användningsområden och används på många marknader. Några exempel där vätgas används är:

 • I elektronik såsom datorer, mobiler och annan teknik som inte drivs med batteri
 • Energilagring och reservkraft för att ge el och värme till byggnader
 • Drivmedel i fordon såsom bilar, båtar, tåg och flyg

Vilka risker finns det med att investera i vätgasaktier?

Med alla investeringar, på alla marknader, kommer såklart en risk. Detsamma med vätgasaktier. 

 • Skuldsättning. Med alla investeringar kommer en risk för skuldsättning, att du förlorar pengarna du investerat. Det är väldigt viktigt att du har råd att genomföra investeringen och att du inte går in med mer kapital än vad du har råd med.
 • Aktier kan snabbt falla. Aktiemarknaden går ständigt upp och ned. Det finns en stor risk att aktierna du investerat i faller, trots tidigare goda siffror såsom historisk avkastning. Även om det gått bra för en aktie under en längre tid är det inte säkert att trenden fortsätter gå uppåt. 
 • Vätgas är inte den enda potentiella lösningen för omställning till fossila bränslen. Som en fördel tog jag upp att vätgas och vätgasaktierna kan hjälpa till att ställa om samhället till fossilfritt bränsle och klimatsmart el och värme. Men faktum är att branschen fortfarande står i utveckling och det kan svänga snabbt, det kan finnas fler lösningar som tar över. 

Övrigt bra att veta om vätgas aktier

Vad roligt att du tagit dig ända ned hit! Förmodligen och förhoppningsvis har du lärt dig en hel del om vätgas och vätgasaktier nu. Nedan radar jag upp ett par till övriga saker som kan vara bra att veta om vätgasaktierna. Läs vidare för att lära dig desto mer.

Vad påverkar vätgaspriset?

Det är tillgång och efterfrågan som påverkar priset, som så många andra saker. Vid en större efterfrågan och lägre tillgång blir priset högre och en lägre efterfrågan och högre tillgång blir priset lägre.

Vad är bränsleceller?

Du har säkert stött på “vätgas och bränsleceller”. Bränsleceller är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet. Det är alltså på det sättet de båda termerna vätgas och bränsleceller hör ihop. I en bränslecell omvandlas alltså vätgasen till värme, elström eller vattenånga.