Förnybar energi aktier: Aktietips och inspiration July 2024

Disclaimer: När du köper en produkt eller öppnar ett konto genom mina länkar erhåller jag en finansiell ersättning från respektive partner. Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Förnybar energi aktier

Letar du efter förnybar energi aktier att köpa och investera i?

Bra!

I denna artikeln kommer jag gå igenom:

  • Varför man bör investera i förnybar energi aktier
  • 6 bästa svenska förnybar energi aktierna
  • 7 bästa utländska förnybar energi aktierna
  • Mest ägda förnybar energi aktierna av svenskar

Nu kör vi!

Innehållsförteckning

Varför ska man investera i förnybar energi aktier?

Det finns flertalet anledningar till att investera i förnybar energi. Nedan presenterar jag de tre främsta anledningarna till att investera i förnybara energikällor enligt mig.

Du blir en del av den gröna omställningen

Att handla aktier inom förnybar energi är ett sätt att investera i vår gemensamma framtid. Världen står inför stora omställningar och förnybar energi är en av de viktigaste lösningarna för att rädda vår planet. Det är en investering som gör att man blir en del av den gröna omställningen på ett enkelt sätt.

Hjälper dig att få en väldiversifierad portfölj

Du har säkert hört talas om att det är viktigt att inte lägga alla sina ägg i samma korg när det kommer till trading. Istället bör du investera i många olika aktier för att få en väldiversifierad portfölj.

Genom att investera i många olika aktier sprider du din risk. Investerar du i aktier inom förnyelsebar energi kan du få en väldiversifierad portfölj. Ja, tillsammans med andra aktier inom andra branscher såklart.  

Växande bransch

Förnybar energi är en bransch som växer och som troligtvis kommer fortsätta expandera under de kommande åren. Den stora expansionen och utvecklingen av sektorn gör den till en viktig bransch att bevaka men också ultimat att investera i. 

Allt mer länder runt om i världen blir allt mer medvetna om hur förbränningen av fossila bränslen påverkar miljön, vilket också påverkar den starka positiva prognosen för branschen.

avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

6 bästa svenska förnybar energi aktierna

Ska du sätta igång med trading vill du förmodligen hitta de allra bästa aktierna på marknaden. Det är viktigt att noggrant läsa på om de olika aktierna som finns, sätta sig in i företagen och avgöra vilka bolag du ser en potential hos.

Jag vill gärna hjälpa dig på vägen för att hitta de bästa aktierna inom förnybar energi. 

Det är omöjligt att veta om en aktie är bra eller dålig eller hur en aktie kommer gå framöver genom att titta tillbaka i tiden. Den historiska avkastningen och de historiska siffrorna är alltså ingen garanti på att aktien fortsatt kommer gå lika bra. Men självklart kan du få en indikation kring hur aktien fortsatt kommer gå.

Nedan radar jag upp de sex bästa aktierna inom förnyelsebar energi enligt mig. 

Siffrorna i tabellen är hämtade den 2 februari 2022.

 Aktie3 årÄgare hos AvanzaLand
1Arise174,35%7 859Sverige
2SolTech Energy Sweden118,00%54 387Sverige
3Eolus Vind B106,10%25 612Sverige
4Minesto92,27%22 974Sverige
5SeaTwirl28,74%6 135Sverige
6Slitevind18,67 (1 år)3 772Sverige

1. Arise

Arise är en av Sveriges ledande aktörer inom förnybar energi. Företaget hanterar hela värdekedjan med allt från prospektering till finansiering, byggnation, försäljning och förvaltning av förnyelsebar energi. År 2010 blev Arise börsnoterade på Nasdaq Stockholm. Det Arise närmare bestämt arbetar med är vindkraften där de både förvaltar egna och andra parters vindkraftsparker. I en artikel publicerad på Dagens Industri kan man läsa att Arise presenterar en ny tillväxtplan fram till 2025 med syftet att accelerera den gröna omställningen. De vill bygga hela 300 megawatt om året fram till 2025.

2. SolTech Energy Sweden

Soltech Energy Sweden är en helhetsleverantör av solcellslösningar. Deras kundbas består av privatpersoner såväl som företag. De utvecklar, säljer, installerar och optimerar allt från tak och fasader med solceller till laddstolpar och batterier som drivs av solceller.

Bolaget driver inte enbart verksamhet i Sverige. Soltech sträcker sig långt över riksgränserna genom att ha tagit sig till Kina i hopp om att påverka klimatet allra mest. Kina är i stort behov av omställning till grön energi. Där hjälper Soltech till genom att byta ut traditionella energikällor mor förnybar energi.

3. Eolus Vind B

Eolus är en av Sveriges ledande vindkraftsprojektörer. Faktum är att de medverkat vid etablering av mer än 500 av de vindkraftverk som finns i Sverige idag. Projektering och etablering av nyckelfärdiga anläggningar är företagets huvudområde men de arbetar också med elproduktion, drift och förvaltning. Det finns många intressanta pressmeddelanden att ta del av på Eolus egna webbplats. Vi kan bland annat läsa om ett intressant pressmeddelande från början av januari 2022 där Eolus ingår i ett nytt partnerskap tillsammans med bolaget Hydro REIN för att gemensamt utveckla och etablera en portfölj bestående av nio svenska vindkraftsprojekt. 

4. Minesto

Minesto är ett annat företag som driver verksamhet inom förnybar energi, dock inte inom de traditionella teknikerna såsom vindkraft och solkraft. Minesto arbetar med marin energiteknik. Bolaget utvecklar alltså en speciell teknik som är byggd på cirkulerande undervattensdrakar, detta för att utvinna tidvatten och oceanströmmar som bildar förnybar energi. Minesto är ett mycket fascinerande företag som inte bara är verksamma i Sverige. De driver även verksamhet i Wales, Nordirland och Taiwan. I december 2021 kunde vi se Minestos VD Martin Edlund bli intervjuad i CNN:s program “First Move” där han diskuterade bolagets Deep Green-teknologi och vikten av förutsägbar havsenergi i den globala energiomställningen.

5. SeaTwirl

SeaTwirl utvecklar en flytande vindturbin gjort för havet. Det är alltså en typ av vindkraftverk men som är enklare att bygga, installera och dessutom kräver mindre underhåll än traditionella vindkraftverk. Bolagets vision är att bli en världsledande leverantör till flytande vindkraftsparker. 

Enligt ett uttalande från IEA beräknas flytande vindkraft få en robust tillväxt i EU där nuvarande politik och utveckling fyrfaldigar vindkraften till havs under det kommande decenniet. 

Uttalandet och fördelarna med havsbaserad vindkraft kan ses som positivt för SeaTwirls aktie. 

6. Slitevind

Slitevind är ett bolag inom förnybar energi som äger och förvaltar vindkraft. Bolaget grundades 1992 i tätorten “Slite”, därav företagets namn. De är en etablerad aktör inom förnybar och miljövänlig vindkraftsproduktion. En stor händelse under 2020 för Slitevind var investeringen i två vindkraftverk från Siemens. De investerade hela 17 miljoner kronor i dessa två vindkraftverk om 2,3 megawatt vardera. 
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!

7 bästa utländska förnybar energi aktierna

Vill du ta dig utanför den svenska marknaden inom förnybar energi och istället investera i utländska bolag har du hittat rätt. Jag kommer alldeles strax att rada upp de sju bästa utländska aktierna inom förnybar energi enligt mig. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte är möjligt att veta om en aktie är bra eller dålig eller för den delen hur en aktie kommer att gå i framtiden genom att titta på historiska siffror. Det kan dock ge en indikation. 

Här nedanför presenterar jag vår senaste lista. Siffrorna i tabellen är hämtade den 2 februari 2022.

 AktieAvkastning 3 år (%) Ägare hos AvanzaLand
1Solaredge Technologies Inc462,41%2 509USA
2SunPower Corp195,01%1 865USA
3EDP Renovaveis SA138,55%802Portugal
4Veolia Environnement SA72,81%1 677Frankrike
5First Solar Inc60,50%1 159USA
6ERG SpA51,50%400Italien
7Ørsted43,48%2 660Danmark

1. Solaredge Technologies Inc

Solaredge Technologies grundades 2006 då de utvecklade en likströmoptimerade växelriktarlösning. Denna lösning förändrade hur el utvinns och hanteras i solcellssystem. Det maximerar elproduktionen samtidigt som kostnaderna för energin minimeras och ger bättre avkastning.

Bolaget börsnoterades på NASDAQ 2015. Sedan dess har Solaredge hela tiden ökat sin tillväxt och bruttomarginal. De fortsätter helt enkelt göra framsteg inom smart energi med sitt mångsidiga utbud av produkter som ger lösningar för villor såväl för kommersiella fastigheter, elbilsladdning, nättjänster och virtuella kraftverk. 

Solaredge Technologies är helt klart ett av de bolagen du bör hålla dig uppdaterad om under 2022.

2. SunPower Corp

SunPower som grundades 1985 arbetar med att utveckla, tillverka och marknadsföra solenergielektronik med tillhörande tjänster. Utöver detta erbjuder de även service, support och underhåll.

Bolaget anser att ren energi ska vara lättillgänglig för alla. Därför erbjuds allt-i-ett lösningar för bostäder och kommersiella fastigheter tillsammans med personlig service och branschens mest omfattande garanti. 

I USA är SunPower rankade som nummer ett inom kommersiella solcellsföretag. Det är även i Nordamerika de har som allra störst närvaro.

3. EDP Renovaveis SA

EDP Renovaveis är en global ledare när det kommer till förnybara energikällor. De är dessutom världens fjärde största producent av vindenergi. Bolaget levererar energilösningar och detta huvudsakligen via egna anläggningar med vindkraftverk som energibas. De har även en affärsinriktning inom konsultation där de bistår med strategisk rådgivning inom arbetsområdet. 

EDP driver sin verksamhet på global nivå där den största kundgruppen är företagskunder.

4. Veolia Environnement SA

Varje dag går stora resurser förlorade helt i onödan. Där gör Veolia Environnement stor skillnad. Detta genom att se till att alla resurser i samhället kommer till rätt användning. Genom att optimera användning av resurser hjälper de verksamheter att spara pengar och minska sina avtryck.

Bolaget är en komplett partner till diverse verksamheter genom att hjälpa till med allt från planering till genomförande av arbete inom alla bolagets affärsgrenar vatten, energi, industrisanering och återvinning.

Veolia grundades i Frankrike under mitten av 1800-talet, då som ett vattenledningsföretag som under många år försåg huvudstaden Paris med rent vatten. Att förse städer med rent vatten är något de fortfarande arbetar med men de har breddat sin horisont och arbetar nu med att ta tillvara på alla möjliga resurser.

Några av bolagets insatser är att:

  • leverera dricksvatten till 95 miljoner människor
  • sköta avloppssystem för 63 miljoner människor
  • de har hittills omhändertagit 45 miljoner ton avfall
  • sköta drift och underhåll av 42 053 värmeanläggningar

5. First Solar Inc

Företaget First Solar är en amerikansk tillverkare av solpaneler och leverantör av solcellsanläggningar i stor skala. De erbjuder dessutom städtjänster vad gäller finansiering, konstruktion, underhåll och återvinning av solpaneler. 

6. ERG SpA

ERG SpA är ett bolag från Italien som genom sina dotterbolag producerar förnybar energi men också olja och gas. Bolaget kan delas in i tre segment där ett av dessa är förnybar energi, närmare bestämt produktion av vindkraft och solenergi. 

Företaget är nytänkande och jobbar alltid för att hitta innovativa lösningar. Bland annat har de i samarbete med Talent Garden Genova och Master SAFE i Gestione delle Risorse Energetische lanserat tävlingen “Beyond Net Zero”.

Konceptet är en idétävling för universitetsstudenter, nyexaminerade och universitetsforskare. Målet är att hitta innovativa lösningar för att utveckla sin affärsplan. 

7. Ørsted

Ørsted är ett danskt företag som inriktar sig mot produktion av förnybar energi via vindkraftverk. Utöver detta producerar de även natur- och biogas och levererar tilläggstjänster i form av program för studie och energimarknadens utveckling.  Idag ankas företaget som världens mest hållbara energiföretag, faktum är att de rankats som världens mest hållbara energiföretag fyra år i rad. Detta enligt Corporate Knights Global 100 index. På bara 10 år har företaget gått från att vara en av de företag i Europa med högst andel fossila bränslen till att få denna utmärkelse fyra år i rad.  Planerar du att investera i aktier inom förnybar energi är detta ett av de bolag du bör hålla dig uppdaterad om under 2022.

Mest ägda förnybar energi aktierna av svenskar

För att hitta relevanta aktier inom förnybar energi kan det vara intressant att titta på de mest ägda aktierna av svenskar. Det är dock viktigt att inte stirra sig blint på hur många ägare en viss aktie har. Att en aktie har fler ägare betyder inte att det är en bättre aktie än en annan med färre ägare.

 Aktie1 årÄgare hos Avanza
1SolTech Energy Sweden−47,02%54 387
2Eolus Vind B−49,32%25 612
3Minesto−23,76%22 974
4Climeon B−67,03%12 717
5Arise−7,39%7 859
6SeaTwirl−54,59%6 135
7Slitevind18,67%3 772
8Ørsted−42,29%2 660
9Solaredge Technologies Inc−21,11%2 509
10SunPower Corp−62,18%1 865
11Veolia Environnement SA42,45%1 677
12First Solar Inc−20,14%1 159
13EDP Renovaveis SA−17,55%802
14ERG SpA1,54%400
avanza-logotyp
 
5/5

Jag använder Avanza bank själv!